Zobacz pełną wersję : D90 - Jak działa 'A' w "wyostrzaniu" w menu "Ustaw przetwarzanie obrazu"
frankie_p
12-04-2009, 20:52
Witam,
1. W menu "Ustaw przetwarzanie obrazu", po wskazaniu chęci modyfikacji oryginalnych ustawień, przechodzę do 'suwaka' "Wyostrzanie". Mam tam:
A 0 _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Rozumiem, że 0 - minimalne wyostrzanie/wyłączone wyostrzanie, 9 - maksymalne wyostrzanie. Co się dzieje, jeśli wybiorę A - ustawię wtedy 'automatyczne' wyostrzanie ? czy też jeszcze coś innego ?
2. Czy modyfikacja ustawień w tej sekcji wpływa tylko na JPG'i czy też modyfikowane są również RAW'y ?
Odpowiedzi nie znalazłem na forum, a niestety papierową instrukcję mi gdzieś wcięło przy przedświątecznych porządkach :(
Pozdrawiam,
frankie
D.Anihilati
12-04-2009, 22:12
Ad. 1. Dobrze rozumujesz - 0 - brak wyostrzania, 9 - maksymalne wyostrzanie, natomiast A - automatyka, ktora dostosowuje wyostrzenie w zaleznosci od "typu scenerii". Zatem pewnie rozpoznawane jest czy to jest krajobraz, portret czy jakies inne ujecie i w zaleznosci od tego proponowana jest jakas wartosc wyostrzania (ale to drugie zdanie to juz czyste domysly).
Ad. 2. Nie, te ustawienia nie modyfikuja RAWa. (Sa pewnie jedynie zapamietywane jako domyslne ustawienia dla wywolywania RAWa).
Rozumiem - papierowa wsiakla, ale juz przyjaciela googla o pdfa nie chcialo Ci sie zapytac? Bez problemu mozna sciagnac polska instrukcje do D90, nawet po polsku. Juz nie mowiac, ze pewnie moglbys sciagnac takowa ze stron nikon polska (po uprzedniej rejestracji).
Rozumiem - papierowa wsiakla, ale juz przyjaciela googla o pdfa nie chcialo Ci sie zapytac? Bez problemu mozna sciagnac polska instrukcje do D90, nawet po polsku. Juz nie mowiac, ze pewnie moglbys sciagnac takowa ze stron nikon polska (po uprzedniej rejestracji).
A nawet bez:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/25723/kw/d90/r_id/127724
frankie_p
12-04-2009, 22:48
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i konkretne rady ;)
... faktycznie, można od ręki ściągnąć instrukcję :oops:
Pozdrawiam serdecznie,
frankie
Karbulot
13-04-2009, 09:43
No prosze. A kiedy ja zadalem identyczne pytanie tutaj - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1204765#post1204765 (chodzi o to, czy przetwarzanie obrazu dziala takze na RAW-ach), to pies z kulawa noga mi nie odpowiedzial :/ .
No prosze. A kiedy ja zadalem identyczne pytanie tutaj - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1204765#post1204765 (chodzi o to, czy przetwarzanie obrazu dziala takze na RAW-ach), to pies z kulawa noga mi nie odpowiedzial :/ .
Kurde!
Gdybym przeczytał... A tak to tylko strasznie mi żal... :-D
Ale tak to bywa, że czasem nawet ciekawe posty mijają bez echa, a przy jakichś kaszankach się robi tłok.
Piotr
Karbulot
13-04-2009, 12:12
Jesli topik juz istnieje jakis czas, a ludzie juz go znaja i nie zagladaja, dopisywanie nowych postow przechodzi bez echa. Najlepiej jest zalozyc nowy topikl, bo nowy topik sciaga ludzi. Niestety zakladanie 20 topikow podobnych tematycznie nie ma sensu, nie jest nawet zgodne z zasadami netykiety boardowej.
D.Anihilati
13-04-2009, 12:15
Nie jestem psem, a juz na pewno nie z kulawa noga :wink: .
A powaznie - gdybys nie dodal tych pytan w tamtym poscie tylko w nowym watku, to moze ktos zwrocilby na nie uwage.
frankie_p
13-04-2009, 13:16
Nie jestem psem, a juz na pewno nie z kulawa noga :wink: .
... a ja mam nadzieję, że mój post nie kwalifikuje się do grupy "podrobów" :???:
D.Anihilati
13-04-2009, 17:40
Jesli topik juz istnieje jakis czas, a ludzie juz go znaja i nie zagladaja, dopisywanie nowych postow przechodzi bez echa. Najlepiej jest zalozyc nowy topikl, bo nowy topik sciaga ludzi. Niestety zakladanie 20 topikow podobnych tematycznie nie ma sensu, nie jest nawet zgodne z zasadami netykiety boardowej.
Nie rozumiem, wlasnie dopisywanie nowych pytan nie zwiazanych z tematem dyskusji jest nie bardzo zgodne z zasadami "netykiety boardowej". Tak samo, jak i ta dyskusja, w ktora daje sie wciagnac.
Jesli jakis topic istnieje jakis czas, to nawet jesli ludzie go znaja to czasem do niego zajrza, ale pewnie tylko Ci, ktorzy sa zainteresowani w temacie, zatem zadawanie pytan "z innej beczki" juz na pewno sensu nie ma. A nawet jesli post dotyczy tematu, to niestety im starszy "topic" tym mniejsza szansa, ze zajrzy w niego ktos kto zna odpowiedz (raczej trafi tam, ktos kto szuka odpowiedzi na podobne pytanie, wiec raczej nie pomoze).
Karbulot
13-04-2009, 18:35
No widzisz. Niestety ale jest nieco inaczej. Swojego czasu zalozylem topik na temat zakupuionego obiektywu - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=90779 . Napisalem w nim, ze mam dziwne odczucia co do brania ostrosci. Ze sa roznice w odleglosciach mimo ze odleglosc sie nie zmienila. Jakis czas pozniej, zauwazylem z tym obiektywie wade, a mianowicie niewyraznie ostrzona lewa strona, szczegolnie ledy dolny rog. Zalozylem nowy topik z tym problemem pytajac, czy to kwalifikuje sie do reklamacji. Moderator polaczyl oba tematy, ja dostalem zjebke za zakladanie dwocjh tematow o tym samym obiektywie. I co sie stalo? Ano nikt oprocz jednej osoby sie nie wypowiedzial. Zostalem zlany.
Przyznam szczerze, ze bywaja chwile kiedy sie troche rozczarowuje tym forum. Niby tysiace uzytkownikow, a bywa tak, ze czytam ze ktos napisze, ze mu tam matoweczka sie przybrudzila i zaraz jest dyskusja na 30 stron. Wydawalo mi sie, ze jako poczatkujacy dostane wiecej odpowiedzi, w koncu temat dla mnie wazny. Drogi obiektyw i taka wada, pytam o porade a tu zonk. Wypowiedziala sie tylko jedna osoba. Przypuszczam, ze gdybym zalozyl nowy topik (i zalozylem) moglbym liczyc na wiecej odpowiedzi. A tymczasem zostalem dopisany do starego, ludzie nie zagladali a ja zostalem sam z problemem.
D.Anihilati
13-04-2009, 19:31
Eh, nie chce juz na ten temat dyskutowac - to kwestia tez pewnego wyczucia, kiedy dopisywac do starego tematu, a kiedy tworzyc nowy.
Moim zdaniem tamte tematy mozna bylo i z punktu widzenia zasad forum nalezalo polaczyc - dotyczyly nie tylko tego samego obiektywu, ale wrecz tego samego modelu i podobnej grupy problemow, do ktorych pasuje ten sam tytul. Pamietaj, ze nawet jak topic jest starszy to nowy post sprawia, ze jest on wypozycjonowywany wyzej, zatem dopisanie nowego objawu sprawilo, ze temat znow pojawil sie najwyzej w dziale.
Zwaz tez, ze temat w stylu spojrz do instrukcji i mi powiedz nie wymaga wiele zachodu ani jakiejs wiedzy czy doswiadczenia.
W przypadku Twojego problemu, dobrze, zeby wypowiedzial sie ktos kto mial stycznosc z tym obiektywem, albo co pewnie rzadsze, ktos komu przydarzyl sie podobny problem, ewentualnie ktos kto ma na tyle doswiadczenia by moc chociaz to zjawisko sprobowac wyjasnic. (Tak na marginesie: jesli to zdjecie z gazeta jest powtarzalne [co wiecej - jesli gazeta byla ustawiona w plaszczyznie rownoleglej do matrycy, odleglosc od obiektywu byla sensowna, czyli przynajmniej wieksza od minimalnej odleglosci ostrzenia, a najlepiej jeszcze wieksza, a srodek obiektywu ustawiony byl naprzeciw srodka gazety] to bym tamten obiektyw reklamowal, oczywiscie ile zdarza sie to tylko przy tym obiektywie, a przy innych nie).
Ah i pamietaj, taki urok forum - raz na to samo pytanie dostaniesz dziesiatki odpowiedzi i wszystkie na temat, raz Twoj problem wywola burzliwa dyskusje, tylko nie na temat, a raz przejdzie zupelnie bez echa. Nie ma sie co zloscic, ani spamowac, ani wylewac swojej goryczy, trzeba tylko starac sie znalezc pomoc gdzie indziej. To jest forum, a nie helpdesk.