Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Zimowy portret
Witam gorąco wszystkich forumowiczów i użytkowników Nikonów.
Staram się powrócic po długim długim czasie do tej magicznej sztuki jaką jest fotografia. Czeka mnie jeszcze daleka droga, dlatego proszę o konstruktywną krytykę i ocenę.
1. "Tęsknota" [skan z odbitki/ F50 + 35-80D + Konica VX 200]
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images4.fotosik.pl/114/652bd9bd1eb3a558.jpg)
podrawiam
SparroV
jak juz ci napisalem na fototoku .. ostrosc na szalik kolory nieciekawe i do tego jakies ziarno :/ ogolnie na nie :(
jak juz ci napisalem na fototoku .. ostrosc na szalik kolory nieciekawe i do tego jakies ziarno :/ ogolnie na nie :(
Z blędem ostrości się zgadzam ale co do kolorystyki to bardzo subiektywne odczucia i kwestia gustu.
wzystko jest kwestiasubiektywna .. mi na przyklad nie podoba sie czarna nekrologiczna ramka ale to akurat sposob prezenttacji zdjecia wiec sie nei czepiam. natomiast kolor skory, zmarszczone czolo i kompozycja to juz kwestia nie tylko upodoban ale takze jakis tam przyjetych kanonow
Jeśli chodzi o kanony to przecież nie zawsze są one wyznacznikiem "piękna", nie każdy kierunek w sztuce czerpie z "greckich fundamentów" którę są uważane za podstawowy kanon. Odnośnie koloru skóry to jest to kolor który "zaistniał" w chwili robienia zdjęcia przy takim świetle zastanym. Nie zawsze fotografia musi korygować daną sytuację. Przecież można pokazać rzeczywistość taką jaka jest w danym momencie, prawda?
pozdrawiam
sparrov
ok ... umowmy sie .. REWELACYJNE ZDJECIE, przepieknie oddane kolory skory, zmarszczone czolo przywodzi na mysl zadume czlowieka nad sensem istnienia, ostrosc na szaliku podkresla trud wlozony w produkcje wloczki z ktorego jest on udziergany, zlamanie podstawowych zasad fotografii jest tu wyrazem buntu autora przeciw kanonom upiekszania rzeczywistosci a wszechobecne ziarno podkresla dramaturgie sytuacji..
lepiej? :D
Nie żebym polemizował z tak wyrażonym zdaniem - ale dodam tylko mimochodem - że w wyniku obróbki jak sądzę, powstały nad tym futerkiem nad czołem nagłe przepalenia... W efekcie wydawać by się mogło, że się jej głowa kończy zbyt wcześnie, ukazując jaśniejącą pustkę.
Ale może tylko ja to tak widzę...
Sailor nie chodzi mi o pochwałę zdjęcia tylko o konstuktywną krytykę.
Jak już napisałem rzeczywiście ostrość jest nie tam gdzie trzeba. Jeśli koloryt zdjęcia jest nie taki jaki powinien być to napisz jaki Twoim zdaniem być powinien, to samo dotyczy kadrowania. Co mi z Twojego stwierdzenia o złej kolorystyce i kadrze jeśli nie będę mogł z tego wyciągnąć głębszych wniosków. Przecież nie trudno opisać paletę kolorów i przekadrowanie (np. ujęcie bardziej obejmujące, uwydatniające to czy tamto). Chciałbym móc Twoją wizję zkonfrontować z moim zdjęciem i wyciągnać z tego wnioski.
Doceniam Twoją wiedzę i doświadczenie w dziedzinie fotografi i dlatego oczekiwał bym od Ciebie konkretniejszych wskazówek. Chyba że poprostu nie chcesz sie tym dzielić z innymi.
pozdrawiam
SparroV
Jeśli koloryt zdjęcia jest nie taki jaki powinien być to napisz jaki Twoim zdaniem być powinien, to samo dotyczy kadrowania. Co mi z Twojego stwierdzenia o złej kolorystyce i kadrze jeśli nie będę mogł z tego wyciągnąć głębszych wniosków. Przecież nie trudno opisać paletę kolorów i przekadrowanie (np. ujęcie bardziej obejmujące, uwydatniające to czy tamto)
czy wszystko musi zostac podane na tacy? niedlugo dojdzie do tego ze trzeba za fotografa trzba bedzie naciskac migawke :) .. mam opisac patele kolorow? litosci ..
przekadrowanie .. owszem . mozna .. jelsi jest ku temu jakis sens. ty wg mnie nie ma.
nie rozumiem ratowania na sile zdjecia. nie latwoje przemyslec co jest zle i zrobic je jeszcze raz?
chyba że poprostu nie chcesz sie tym dzielić z innymi.
dokladnie tak jak napisales .. dlatego od ponad dwoch lat produkuje sie na forum piszac cos wiecej niz podoba sie / nie podoba sie.