PDA

Zobacz pełną wersję : Czym oświetlić kościół

citogroup
12-04-2009, 11:33
Witam,
Chcę kupić lampę, na razie potrzebuję ją do Nikona D40 docelowo do najprawdopodobniej D90 lub podobnego. Głównym celem używania lampy będzie rozświetlanie kościołów wiec troszkę większe powierzchnie. Zastanawiam się nad lampami Nikona albo Metza. Może ktoś mi coś doradzić...

jacek.gold
12-04-2009, 12:32
nie ma takich lamp błyskowych :)
to się robi jasnymi szkłami dłuższym czasem i statywem ewentualnie

citogroup
12-04-2009, 12:43
no ok jasne szkła ok, ale oprócz fotografii "martwej natury" potrzebuję czegoś do foto reporterskiej

GrendelPL
12-04-2009, 20:36
chcesz fotografować wnętrza czy śluby? :) jeśli śluby to jasne szkiełka + dowolna lampa którą potrafisz obsłużyć. Jeśli architektura - solidny statyw i dużo cierpliwości w montowaniu HDRów :)

Tabu25
12-04-2009, 21:24
Lampa + sofbox i dajesz na wprost bo raczej nie uda się odbić :))

citogroup
14-04-2009, 13:01
mhhhh chodzi o to ze dość często robię fotki na różnych uroczystościach kościelnych i nie są to śluby

Grinsen
14-04-2009, 14:14
kup lampe systemowa i cwicz odbijanie od ścian. Im bedziesz miał więcej mocy tym lepiej. Systemowa - bo bedziesz wiedział czym dysponujesz.

szymony
14-04-2009, 19:48
kup lampe systemowa i cwicz odbijanie od ścian. Im bedziesz miał więcej mocy tym lepiej. Systemowa - bo bedziesz wiedział czym dysponujesz.
W Gnieźnie kościołów jak mrówków. Jednak może spróbujesz sam poćwiczyć te odbijanie od ścian w katedrze. Chętnie przyjadę podpatrzeć i się doszkolić.

citogroup
15-04-2009, 11:15
Szymony - myślę ze jak narazie to chyba ja bedę musiał przyjechać i się doszkolić od Ciebie, bo jednak moja przygoda z lustrem w zasadzie dopiero się rozpoczęła i bardzo dużo robię jeszcze metodą prób i błędów...

szymony
16-04-2009, 19:44
Szymony - myślę ze jak narazie to chyba ja bedę musiał przyjechać i się doszkolić od Ciebie, bo jednak moja przygoda z lustrem w zasadzie dopiero się rozpoczęła i bardzo dużo robię jeszcze metodą prób i błędów...
Tu nie ma żadnej sztuki tajemnej. ISO najwyższe jakie jesteś w stanie zaakceptować. Czas najdłuższy jaki jesteś w stanie utrzymać z ręki. Szkło otwarte też ile się da. I błyskać, a jak, najlepiej przejść się to owego miejsca kultu i poćwiczyć na figurach które zawsze się znajdą. Jakieś softboxy, gary fongi itp. wskazane do zmiękczenia błyskotki.
Takie rozpoznanie bojem da Ci więcej, niż czytanie mądrości ludowych w necie ;-)

piotrzuraw
19-04-2009, 18:53
Hmm to moze dwie trzy lampy, parasolki wyzwalanie bezprzewodowe i zosaje tylko pstrykac pstrykac i ....ps...

leszeg
19-04-2009, 20:09
Hmm to moze dwie trzy lampy, parasolki wyzwalanie bezprzewodowe i zosaje tylko pstrykac pstrykac i ....ps...

Juz to widzę :) ,jakis beret zasłoni pole widzenia czujnika lampy i po błysku. Na odbicie błyskow(fal) sterujących od ścian bym nie liczył. Ostatecznie radio pozostanie. Tylko czy nie lepiej wzamian tych wszytkich rupieci kupić jasne szkło?

citogroup
20-04-2009, 10:58
chyba jasne szkło wszystkiego by nie rozwiązało, przynajmniej takie jest moje zdanie

jacoslavgth
20-04-2009, 11:28
zawsze mopzba przymocowac do body dwie lampy i wyzwalac z su-800, jedna lampa w jedna strone a druga w drugą, kiedys odbijałem od sciany w duzym ciemnym kosciele - na jasnych szkłach i iso ok 1000 spoko daje rade :)
z tymi dwoma lampami to moze byc dobry patent , mozna by spróbowac

leszeg
20-04-2009, 11:32
gdzies w sieci jest filmik z facetem który na plecach taszczy dwie parasolki z błyskotkami. Patent pomysłowy ale widze miny uczestkików uroczystości kościelnej :)

jacoslavgth
20-04-2009, 11:39
gdzies w sieci jest filmik z facetem który na plecach taszczy dwie parasolki z błyskotkami. Patent pomysłowy ale widze miny uczestkików uroczystości kościelnej :)

hahahah, co lepszy ksiadz pomysli ze to czort szatański - smok piekielny i wygna z kościoła :):):)

citogroup
20-04-2009, 13:50
no chyba pomysł z dwiema lampami przymocowanymi do body to najlepszy pomysł, jasne szkło to i tak mi za dużo nie da bo na stałoogniskowym niewiele zdziałam bo dużo rzeczy dzieje się troszkę dalej (uroki katedry gnieźnieńskiej) i za bardzo wtedy nie zbliże...

piotrzuraw
20-04-2009, 19:05

To by nawet pasowalo, aniol robiacy zdjecia tylko parasolki koniecznie biale :)

Czornyj
20-04-2009, 19:10
Jasne szkło, długi czas, wysokie iso i łupiesz lampą z dyfuzorem - mydelniczką, Gary Fongiem, parasolką, czy inszą cholerą.

muszyn88
06-07-2016, 16:19
Żadna lampa nie oświeci całego kościoła ;) Dobrym pomysłem jest softbox i lampa na parę :D

ronin87
06-07-2016, 16:50
Dwie 1200Ws ustawione na chórze też nie? :P