PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D60 brud miedzy matówka a wizjerem

dar3k
11-04-2009, 19:19
Zna ktoś może sposób na usunięcie kurzu (dość duży płatek), który leży gdzieś sobie między matówka a wizjerem (matówka wyczyszczona i jest czysta lustro tak samo..) wprawdzie nie widać tego na fotkach ale jest na wizjerze i trochę irytuje :(

wasilewk
11-04-2009, 19:35
matówka wyczyszczona i jest czysta lustro tak samo

Sam czyściłeś ?

Jeśli tak, to po wyjęciu matówki miałeś dostęp do wizjera. Jeśli czyściłeś lustro, to powiedz czym, bo producent niemalże zabrania czyścić czymkolwiek to półprzepuszczalne lustro.

Jeśli te opracje robił serwis, to czemu nie wyczyścił wizjera ?

Reasumując: oddaj do serwisu na Postępu !

Pzdr.

dar3k
11-04-2009, 19:44
To widać że na lustrze nic nie leży (oglądając je w świetle..) na matówce również nic nie ma bo ja wyjąłem i pod nią na tym szkiełku gdzie są 'wyrysowane' punkty ostrości widać ze jest paproch chciałem go ściągnąć gruszką lecz się nie dało przyjrzałem się mu bardziej i on jest jakby z tej drugiej strony ..

Aha czyściłem gruszką takie małe syfki z lustra i z matówki (jej nie dotykałem tylko na kanciku pensetą ...

wasilewk
11-04-2009, 19:50
To widać że na lustrze nic nie leży (oglądając je w świetle..) na matówce również nic nie ma bo ja wyjąłem i pod nią na tym szkiełku gdzie są 'wyrysowane' punkty ostrości widać ze jest paproch chciałem go ściągnąć gruszką lecz się nie dało przyjrzałem się mu bardziej i on jest jakby z tej drugiej strony ..

No, uspokoiłeś mnie ...

Idź do najbliższego punktu serwisowego (nie znam Poznania), za niedużą kasę powinni wyczyścić od ręki.

Matówka, to takie delikatne g..., że jakakolwiek próba czyszczenia kończy się pobrudzeniem. To nie taka matówka jak w Zenicie...

Pzdr.

dar3k
11-04-2009, 20:00
A takie pytanko mając jeszcze aparat na gwarancji to zrobią to w autoryzowanym serwisie (gwarancyjnym) za free? czy też będą za to wołać grubą kasę?

wasilewk
11-04-2009, 20:06
A takie pytanko mając jeszcze aparat na gwarancji to zrobią to w autoryzowanym serwisie (gwarancyjnym) za free? czy też będą za to wołać grubą kasę?

Za free to ostatnio nawet bić nie chcą....

No, ale to zależy od zakładu. Wiem, że w Warszawie jest taki jeden Pan, co za free wyczyściłby, żeby podtrzymać dobrą markę - choć może nie wszystkim.

Bezpieczniej będzie oddać do serwisu na Postępu - można się z nimi umówić i zrobią 'od ręki' - chodzi o utrzymanie gwarancji.

Pzdr.

dar3k
11-04-2009, 20:18
A wiesz ile to może kosztować?

wasilewk
11-04-2009, 20:22
A wiesz ile to może kosztować?

Nie wiem, zadzwoń do nich, może w ramach gwarancji...

Pzdr.

piotr_74
14-04-2009, 08:24
Kiedyś dzwoniłem do serwisu z tym problemem, ponieważ w D40 również wpadł mi pod wizjer jakiś paproch no i cóż leży sobie tam dalej :). Koszt to około 300 - 400 zł. poniewaz trzeba rozkręcać korpus aby się tam dostać.

Magda.K
14-04-2009, 10:37
Zna ktoś może sposób na usunięcie kurzu (dość duży płatek), który leży gdzieś sobie między matówka a wizjerem (matówka wyczyszczona i jest czysta lustro tak samo..) wprawdzie nie widać tego na fotkach ale jest na wizjerze i trochę irytuje :(

Mam ten sam problem, też w D60. Aparat mam od stycznia i bardzo szybko pojawił się tam jakiś paproch. Nie wiem skąd się tam wziął, bo nie zdejmowałam wtedy obiektywu od nowości :?