Zobacz pełną wersję : Sałatkowo
Kolejne podejście, tym razem chyba ciupke lepiej.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/5513/dsc0095mg.jpg)
Serdecznie pozdrawiam.
Marian K
11-04-2009, 20:41
Nie ma radości bez ostrości :)
Ciężko z ostrościa... bez statywu musiałem przymknąć maksymalnie przysłonę żeby poszerzyć GO .Myślałem że z tą ostrością nie jest tak strasznie hmmm przemęczony przez te święta jestem :/
Z testów wynika, że najostrzejszy jest w przedziale f= 5.6 - 8 le jak Twój sie spisuje tego nie wiem. Poza tym nawet na 5.6 całość powinieneś mieć ostrą.
pzdr
Pershing
12-04-2009, 08:42
Nie bardzo wiem co w studio ma statyw do ostrości, kompozycja, kadrowanie owszem, ale ostrość? jeśli robione tym szkiełkiem ze stopki czyli kitem to powinn było wyjść - to dobry budżetowy obiektyw.
Przy dłuższych czasach ciężko uzyskać obraz nieporuszony z ręki starałem się podpierać ale nie wyszło... trudno
Im większa przysłona tym większa głębia ostrości. :oops: Przynajmniej z tego co narazie zauważyłem i wyczytałem.
A no mi się nie udało złapać tego w GO przy niskiej przysłonie na tej ogniskowej.
przy przyslonie 25 to nigdy nie bedziesz mial ostrosci :-D
uzywaj max f13, powinno byc lepiej
Mnie co innego nie pasuje.Dlaczego dales tak duzo ciemnej gory a obcieles dol? Widze ze robiles foto na jakiejs odbijajacej powierzchni. Pewnie daloby sie to tak ladnie zlapac zeby uzyskac delikatne odbicie na dole, moze nawet czesciowo zanikajace. A tym samym nadal mialbys kompozycje w trojkacie ale eliminujac niepotrzebna gore, ktorej jest za duzo. Tyle ode mnie.
Tak na lustrze, ale niewielkim(ledwo to wcisnełem) chyba muszę bardziej obcykać przesłony :)
ps. za dużo góry? to ja już sam nie wiem :confused:
mi ta góra kadru pasuje
odbicie może wyglądało by ciekawie ale muszę zapolować na większe lustro
Zamiast lusta mozesz zastosowac czarna pleksi albo kawalek folii samoprzylepnej czarnej. Da ci delikatne odbicie i ladnie przejdzie w czern. Lustro jest dobre, ale musisz uwazac , zeby odbicie nie zrobilo sie tak wazne jak to, co na nim lezy. No chyba , ze masz taki zamiar. CO do gory - napisalem , ze to tylko moje zdanie. Ja bym obcial z 1 -1.5 cm. Ale jesli podoba Ci sie to przeciez to Twoja praca. Pozdr.
(polować nie musisz.. idz do pierwszego szklarza,za lustro wielkosci 40x50 zaplacisz grosze. Jesli oczywiscie olejesz grubosc i szlifowanie boków.