Zobacz pełną wersję : Proszę o radę w sprawie obiektywu
Junior_rdz
10-04-2009, 23:46
Nosze sie z zamiarem kupna D60
Polecono mi do niego obiektyw Nikon AF-S 18-70 f/3.5-4.5 G DX IF-ED prosze o informacje czy jest to dobry wybór!?
Bedzie to mój narazie jedyny obiektyw wiec chciałbym zeby był jak najbardziej uniwesalny!
proszę o jakies podpowiedz!
Kupuje lustro ponieważ moj aparat kompaktowy nie pozwala mi juz na zbyt wiele wiec chce troche pojsc ze swoja fotografia do przodu i licze na to ze ten aparat pozwoli mi na to!
Z góry dziekuje za pomoc! :-D
Z tym obiektywem , to szału nie ma, ale na początek może być. Cena/jakość OK.
moonrage
11-04-2009, 00:14
18-70 to jedno z lepszych jeśli nie najlepsze szkło KITowe, lepsze jest 16-85 ale to nie ta półka cenowa. Bierz śmiało, będziesz zadowolony. Szybki, celny, ostry, i relatywnie nie za ciemny w porównaniu do konkurencji.
Stradivarius
11-04-2009, 00:21
Obiektywy..... temat jak rzeka :)
Jeżeli możesz to sprecyzuj co masz zamiar fotografować.
W dużym stopniu ułatwi to wszystkim doradzenie odpowiedniego szkła (a może i innej " puszki " :))
Pozdrawiam .
Junior_rdz
11-04-2009, 00:30
W tym momencie chcialbym zakupic obiektyw jak najbardziej uniwersalny czyli taki dzieki któremu zrobie fajna fotke w plenerze jak i dobry portret!
Wiem tez ze niestety nie bedzie to latwe :-)
ale musi mi to narazie wystarczyc ze wzgledu na brak funduszy na dwa dobre obiektywy!
Stradivarius
11-04-2009, 00:43
A pomyślałeś o Nikkor 18-200 VRII ?
Tu masz po trochę informacji o nim http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=5602.
Cena nowego co prawda dużo wyższa niż 18-70 , ale i możliwości dużo większe.
A może znajdziesz jakąś używkę za niższą cenę.
enthropia
11-04-2009, 01:28
Tak na szybko:
18-70 to nie jest zły kit, i tak jak wspominali przedmówcy, relatywnie jasny. Jego niewątpliwa zaleta to cena. Za używke żądają ok. 500 zł.
18-200 owszem, bardzo uniwersalny zoom, ale to już jakieś 2000 zł.
Rozwiązanie pośrednie - najnowszy kit Nikona - 18-105. Zbiera pochlebne recenzje jeśli chodzi o właściwości optyczne, ale posiada sporą wadę w postaci plastikowego bagnetu. Cena - ok. 1000 zł.
Junior_rdz
11-04-2009, 19:19
Dzieki za odpowiedzi!
Poczytałem sporo o tych obiektywach i chyba zdecyduje sie na Nikon AF-S DX 18-105mm albo na Sigma 18-125mm f/3.8-5.6
troche niewiadomą jest dla mnie ta sigma!
Dzięki za pomoc!:-D
wasilewk
11-04-2009, 19:24
Dzieki za odpowiedzi!
Poczytałem sporo o tych obiektywach i chyba zdecyduje sie na Nikon AF-S DX 18-105mm albo na Sigma 18-125mm f/3.8-5.6
troche niewiadomą jest dla mnie ta sigma!
Dzięki za pomoc!:-D
Ja mam uprzedzenie do używania Sigmy jako jedynego obiektywu.
Jeśli już, to musi to być obiektyw z HSM. W przeciwnym razie coraz większe rozczarowanie z prawidłowego i szybkiego ostrzenia może Cię po mału skłaniać do powrotu do hybrydy, czy małpy.
Pzdr.
Tak na szybko:
18-70 to nie jest zły kit, i tak jak wspominali przedmówcy, relatywnie jasny. Jego niewątpliwa zaleta to cena. Za używke żądają ok. 500 zł.
18-200 owszem, bardzo uniwersalny zoom, ale to już jakieś 2000 zł.
Rozwiązanie pośrednie - najnowszy kit Nikona - 18-105. Zbiera pochlebne recenzje jeśli chodzi o właściwości optyczne, ale posiada sporą wadę w postaci plastikowego bagnetu. Cena - ok. 1000 zł.
A powiedz w czym to przeszkadza że jest bagnet plastikowy ?
I czy to jest aż tak duża wada ?
Bagnet plastikowy jest zły, bo:
- gdybym chciał przybić gwoździa aparatem, to rączka (obiektyw) młotka mogłaby się ułamać ;)
- gdy często zmieniać obiektywy to plastikowy bagnet się się ponoć wyciera i zostaje luz - jednak nikt z moich znajomych jednak nie dopracował się u siebie takiego efektu - inna sprawa, że w tym przypadku ma to być jedyny obiektyw więc takie ryzyko nie powstaje
enthropia
13-04-2009, 16:39
A powiedz w czym to przeszkadza że jest bagnet plastikowy ?
I czy to jest aż tak duża wada ?
Powiem Ci tak.
Widziałem na własne oczy co najmniej kilka wyłamanych, pourywanych lub po prostu zniszczonych bagnetów plastikowych (w tym jeden załatwiony osobiście przez moją siostrę). Nie widziałem ani nawet nie słyszałem o mechanicznym uszkodzeniu bagnetu metalowego.
Według mnie ważne jest to zwłaszcza dla osób, które dość intensywnie używają takiego obiektywu jako jeden tzw. ''spacer zoom'', przenosząc aparat z podpiętym zoomem w plecaku, walizce, torbie. Jedno mocniejsze uderzenie czy nawet nacisk i bagnecik sypie się jak brożka z modeliny, którą zrobiłem w II klasie podstawówki na zajęciach z ZPT.
Ja wolałbym móc kupić obiektyw, przykładowo ten 18-105 za 1200 zł z metalowym bagnetem, niż ten sam 18-105 z plastikowym bagnetem za 1000 zł.
Ale czy Tobie to w czymś przeszkadza lub czy to jest problem... to już musisz sobie sam na to pytanie odpowiedzieć. ;)
A propos uszkodzeń:
http://allegro.pl/item609745909_super_tamron_80_210_nikon_uszkodzony _gwint_bcm.html
http://allegro.pl/item609530850_nikon_dx_18_55mm_1_3_5_5_6_g_ii_ed_u szkodz_bagnet.html
http://allegro.pl/item605258065_nikon_28_80_kitowy_uszkodzony_bagnet .html
art-74
Ja używam aparatu fotograficznego do robienia zdjęć. Ale jeśli Ty przybijasz nim gwoździe, to możemy zrobić mały barter.
Za twój aparat proponuję zestaw 3 młotków, nówki sztuki. :D
Nosze sie z zamiarem kupna D60
Odnośnie tego - mój kolega ma D60 od roku i przez ten czas tylko dwa razy zmienił obiektyw. Widocznie w tym czasie wpadło do środka nieco kurzu, a wbudowane czyszczenie matrycy ten kurz wdmuchnęło na matrycę! A nie wyczyściło. Nie było mnie przy tym, ale kumplowi raczej wierzę. Ja dla porównania mam D40 (bez czyszczenia matrycy), obiektyw zmieniam parę razy na tydzień, nigdy matrycy nie czyściłem pędzelkiem i jest czyściutka:)
Ale wybór należy do Ciebie - może kompromis - D40x?
Stradivarius
13-04-2009, 20:37
Ja mam uprzedzenie do używania Sigmy jako jedynego obiektywu.
Jeśli już, to musi to być obiektyw z HSM. W przeciwnym razie coraz większe rozczarowanie z prawidłowego i szybkiego ostrzenia może Cię po mału skłaniać do powrotu do hybrydy, czy małpy.
Pzdr.
Hmmmm....... o ile się nie mylę to D60 (a takiej puszce wspomniał Junior_rdz w swoim poście) współpracuje w 100% swoich możliwości wyłącznie z obiektywami z HSM !:???:
W związku z czym dyskusja na temat śrubokrętów w obiektywach akurat w wątku postu Junior_rdz wydaje mi się bezcelowa :)
No chyba że kogoś nie interesuje autofokus !
tgollob_jamessuchar
13-04-2009, 20:44
HSM to silnik ultradźwiękowy, który jest szybszy, cichszy dokładniejszy (lepszy)
to, że nie ma napisane HSM nie oznacza, że obiektyw nie ma silnika AF ;P
Kolega wiedział co mówi i miał na myśli to, że Sigma bez HSM (czyli ze zwykłym silnikiem) jest.... hmmm irytyująca(?) ;D czyli AF przelatuje w te i wew te chodzi jak wiertarka z udarem etc. xD generalnie niefajnie
edytka: śrubokręt mają puszki z tego co wiem, a obiektywy mają silniki (jakoś tak lepiej to brzmi)
gadzeciarz
13-04-2009, 20:54
W moim przypadku,a stanąłem przed takim wyborem półtorej roku temu,padło na nikkora 18-200mm.
Po tym czasie użytkowania jednoznacznie stwierdzam
bardzo uniwersalny i bardzo skuteczny,pewne celowanie i ostrzenie wręcz błyskawiczne!
A cena jeszcze bardzo kosmiczna 2970pln i taniej nie było,lecz to jak się sprawdził rekompensuje wydaną na niego kasę!!!
W mojej ocenie to Król ceny (na dziś oraz na pewno uniwersalności w połączeniu z jakością i niezawodnością działania)
wasilewk
13-04-2009, 22:33
HSM to silnik ultradźwiękowy, który jest szybszy, cichszy dokładniejszy (lepszy)
to, że nie ma napisane HSM nie oznacza, że obiektyw nie ma silnika AF ;P
Kolega wiedział co mówi i miał na myśli to, że Sigma bez HSM (czyli ze zwykłym silnikiem) jest.... hmmm irytyująca(?) ;D - czyli AF przelatuje w te i wewte, chodzi jak wiertarka z udarem etc. xD generalnie niefajnie
dokładnie.
Stradivarius
14-04-2009, 06:51
edytka: śrubokręt mają puszki z tego co wiem, a obiektywy mają silniki (jakoś tak lepiej to brzmi)
Masz rację :)
Co nie wpływa wcale na to że D60 nie posiada ,ani też nie używa tych "ustrojstw" :) :) (a szkoda :cry: )
A wracając do obiektywów to do spacerków jednak polecał bym 18-200 (może dlatego że go mam :) )
ale wiem że teraz życzą sobie za niego kosmiczne pieniądze.
Jeżeli jego cena ma być przeszkodą i masz zrezygnować z kupna lustrzanki , to bierz 18-105 Nikona :-D.
Pozdrawiam i życzę dużo przyjemności i zabawy z nowym sprzętem.