Zobacz pełną wersję : D90 problem z zapisem jpg+raw
robroy80
10-04-2009, 23:30
Mam maly problem z moja 90-tka.
jesli ustawie na format zapisu zdjec jpg lub raw - to zapisuje w odpowiednich formatach,
ale jesli zrobie zapis tandemu jpg+raw to na karcie zapisuje mi sie normalnie jpeg ale zamist nef'a pojawia mi sie plik bez rozszerzenia, ktory jednak zachowuje i otwiera sie jak jpeg. na dodatek plik jest mniejszy od orginalnego jpg.
ktos sie moze juz z tym spotkal?
format karty SD juz zrobilem i nie pomoglo :(
a podejrzewam ze to cos musi byc z oprogramowaniem w aparacie...
jakies pomysly jak temu zaradzic?
Czym zrzucasz zdjęcia na kompa?
robroy80
10-04-2009, 23:39
zwykle po prostu kopiuje prze win, czasami kreatorem, czasmi od tak kopiuj -> wklej
kiedys nie bylo problemu zawsze bylo jak nalezy bez znaczenia jak skopiowalem na dysk
kiedys nie bylo problemu zawsze bylo jak nalezy bez znaczenia jak skopiowalem na dysk
Kiedyś tzn?
Nie jestem pewien, ale chyba na początku użytkowania D90 korzystałem z importu w windzie i chyba miałem podobny problem (konwersja jakaś automatyczna?). Teraz korzystam z importu w programie Picasa i wszystko jest ok.
robroy80
10-04-2009, 23:48
kiedys - czyli z poczatku uzytkowania d90 czyli styczen tego roku, do marca bylo w porzadku teraz nagle mus ie tak odmienilo.
zresetowalem ustawienia osobiste w aparacie (po omacku teraz probuje wszystkiego) -> nie pomoglo
wlasnie wgrywam program capturenx2, co dostalem z aparatem, zobaczymy czy to cos pomoze...
robroy80
10-04-2009, 23:56
nowe oprogramowanie zalatwilo sprawe. teraz wszystko jest jak nalezy. czyli na szczescie windows (jak zwykle) nawalil. sorki za zamieszanie, ale te body tyle mnie kosztowalo a tu cos takeigo. uffff, kamien spadl mi z serca.
tak czy siak, dzieki :)
Władca Pixeli
11-04-2009, 01:16
nowe oprogramowanie zalatwilo sprawe. teraz wszystko jest jak nalezy. czyli na szczescie windows (jak zwykle) nawalil. sorki za zamieszanie, ale te body tyle mnie kosztowalo a tu cos takeigo. uffff, kamien spadl mi z serca.
tak czy siak, dzieki :)
To nie windows tylko Nikon wywalił taką opcję z D90. Tylko przez specjalne oprogramowanie albo przez czytnik.
Winda pewnie sobie jakiś update "mądry" zassała...
Osobiście nie podoba mi się to, że D90 jest widziany jako aparat, a nie po prostu sama karta (tak jak miałem w D50). Stąd takie problemy jak omawiany, między innymi.
To nie windows tylko Nikon wywalił taką opcję z D90. Tylko przez specjalne oprogramowanie albo przez czytnik.
To właśnie windy wbudowany import zawala sprawę. Ale wina Nikona też jest, o czym napisałem post wyżej.
Władca Pixeli
11-04-2009, 01:25
Poszukaj na forum PTP i Mass Storage. To wyjaśni wszystko.
D90 jest niestety wykastrowany :mrgreen:
No ja bym powiedział, że co najwyżej obrzezany ;)
To w sumie, żadna wielka tragedia, małą niedogodność jedynie :)
Karbulot
11-04-2009, 09:57
Tez o tym pisalem w innym topiku. Troche to irytuje. Mi poradzono uzywanie czytnika kart pamieci :) .
Inna sprawa, ze JPG zaszyty w NEFie rozni sie tylko minimalnie od dodatkowego...
Roznice tego rzedu mozna najczesciej olac, a karty zyskuja na pojemnosci.
bobersun
10-05-2009, 23:02
Witam wszystkich
mam taki problemik, d90 mam od kilku dni, zainstalowałem oprogramowanie z płytki capture nx, view nx etc. zgrywałem foty na kompa przez nikon transfer'a teoretycznie wszystko ładnie się zgrało, a praktycznie problem polega na tym ze NEF'ow nie da się w niczym otworzyć... capture nx wywala komunikat "cannot load file: ścieżka pliku" , lightroom wywala "this files appear to be unsupported or damaged." z pierwszej paczki zgrywanych zdjęć myślałem, że może coś źle się zgrało, po chwili zrobiłem format karty i zrobiłem kilka zdjęć dla sprawdzenia, nic to nie dało wciąż te same komunikaty - kolejna myśl może oprogramowanie coś namieszało więc dla sprawdzenia odpalilem NEF'a zrobionego d40 i wszystko śmiga.
Zdjęcia zgrywane były i za pomocą aplikacji i zwykłym ctrl+c/ctrl+v jakieś pomysły czym to może być spowodowane?
pozdrawiam.
mialem cos podobnego, i winne sa ustawienie w windzie, cos z polskimi znakami, tylko za cholere nie pamietam co :-( jak sobie przypomne to dam znac. Hmmmm, pamietam ze zmienialem to bo jaks giera mi nie chodzila i bylo to remedium na to. Chodzilo o wyswietlanie noniso fontow. Moze koledzy pomoga.
IIGrzesiekII
11-05-2009, 09:36
Pliki NEF odtwarzam i edytuje programem UFRaw. A by ściągnąć pliki na komputer to wchodzie w "Mój komputer" dalej w D90, daje kopiuj i wklejam do utworzonego folderu.
bobersun
11-05-2009, 17:27
problem zażegnany ;) capture nx2 nie da się zrobić update w wersji trial, a po update lightrooma wszystko śmiga i hula :)
pozdrawiam.
a praktycznie problem polega na tym ze NEF'ow nie da się w niczym otworzyć... capture nx wywala komunikat "cannot load file: ścieżka pliku" , lightroom wywala "this files appear to be unsupported or damaged." z pierwszej paczki zgrywanych zdjęć myślałem, że może coś źle się zgrało, po chwili zrobiłem format karty i zrobiłem kilka zdjęć dla sprawdzenia, nic to nie dało wciąż te same komunikaty - kolejna myśl może oprogramowanie coś namieszało więc dla sprawdzenia odpalilem NEF'a zrobionego d40 i wszystko śmiga.
Zdjęcia zgrywane były i za pomocą aplikacji i zwykłym ctrl+c/ctrl+v jakieś pomysły czym to może być spowodowane?
pozdrawiam.
Problem powinien rozwiazac ten post http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=78331
Polecam jednak NEF Codec ze stronki Nikona do przegladania NEFow pod winda.....musi byc wersja chyba 1.7
Lightroom 2.1 a Camera RAW 4.6 lub 5.1.....tyle wiem na te chwile:) Mecze D90 od jakis 10 godzin:D
woytec60
16-05-2009, 23:41
Poszukaj na forum PTP i Mass Storage. To wyjaśni wszystko.
Co komu po tym?
Przez czytnik zawsze będzie szybciej i wygodniej :roll:
Tak zgadzam sie......przez czytnik wygodnie.
Jednak czesto zczytuje normalnie przez kabel USB.....i nigdy nie mialem takich przygod.....
Zastanawiam sie po co robic RAW+JPG??? Moze czegos nie wiem?! Ale RAWy normalnie mozna
czytac pod windowsem po zaistalowaniu NEFcodec.....to tak a propo:)
Czytać NEFa a wywołać NEFa to nie to samo. Ja pstrykam RAW+JPG bo nie zawsze zdjęcia wywołane przez aparat (JPG) mnie satysfakcjonują. To co można wyciągnąć z NEFa bije na głowę ewentualną obróbkę JPGa.