PDA

Zobacz pełną wersję : D90 problem z zapisem jpg+raw

robroy80
10-04-2009, 23:30
Mam maly problem z moja 90-tka.
jesli ustawie na format zapisu zdjec jpg lub raw - to zapisuje w odpowiednich formatach,
ale jesli zrobie zapis tandemu jpg+raw to na karcie zapisuje mi sie normalnie jpeg ale zamist nef'a pojawia mi sie plik bez rozszerzenia, ktory jednak zachowuje i otwiera sie jak jpeg. na dodatek plik jest mniejszy od orginalnego jpg.
ktos sie moze juz z tym spotkal?
format karty SD juz zrobilem i nie pomoglo :(
a podejrzewam ze to cos musi byc z oprogramowaniem w aparacie...
jakies pomysly jak temu zaradzic?

noktoto
10-04-2009, 23:31
Czym zrzucasz zdjęcia na kompa?

robroy80
10-04-2009, 23:39
zwykle po prostu kopiuje prze win, czasami kreatorem, czasmi od tak kopiuj -> wklej
kiedys nie bylo problemu zawsze bylo jak nalezy bez znaczenia jak skopiowalem na dysk

noktoto
10-04-2009, 23:45
kiedys nie bylo problemu zawsze bylo jak nalezy bez znaczenia jak skopiowalem na dysk

Kiedyś tzn?

Nie jestem pewien, ale chyba na początku użytkowania D90 korzystałem z importu w windzie i chyba miałem podobny problem (konwersja jakaś automatyczna?). Teraz korzystam z importu w programie Picasa i wszystko jest ok.

robroy80
10-04-2009, 23:48
kiedys - czyli z poczatku uzytkowania d90 czyli styczen tego roku, do marca bylo w porzadku teraz nagle mus ie tak odmienilo.
zresetowalem ustawienia osobiste w aparacie (po omacku teraz probuje wszystkiego) -> nie pomoglo
wlasnie wgrywam program capturenx2, co dostalem z aparatem, zobaczymy czy to cos pomoze...

robroy80
10-04-2009, 23:56
nowe oprogramowanie zalatwilo sprawe. teraz wszystko jest jak nalezy. czyli na szczescie windows (jak zwykle) nawalil. sorki za zamieszanie, ale te body tyle mnie kosztowalo a tu cos takeigo. uffff, kamien spadl mi z serca.
tak czy siak, dzieki :)

Władca Pixeli
11-04-2009, 01:16
nowe oprogramowanie zalatwilo sprawe. teraz wszystko jest jak nalezy. czyli na szczescie windows (jak zwykle) nawalil. sorki za zamieszanie, ale te body tyle mnie kosztowalo a tu cos takeigo. uffff, kamien spadl mi z serca.
tak czy siak, dzieki :)
To nie windows tylko Nikon wywalił taką opcję z D90. Tylko przez specjalne oprogramowanie albo przez czytnik.

noktoto
11-04-2009, 01:18
Winda pewnie sobie jakiś update "mądry" zassała...

Osobiście nie podoba mi się to, że D90 jest widziany jako aparat, a nie po prostu sama karta (tak jak miałem w D50). Stąd takie problemy jak omawiany, między innymi.

noktoto
11-04-2009, 01:19
To nie windows tylko Nikon wywalił taką opcję z D90. Tylko przez specjalne oprogramowanie albo przez czytnik.

To właśnie windy wbudowany import zawala sprawę. Ale wina Nikona też jest, o czym napisałem post wyżej.

Władca Pixeli
11-04-2009, 01:25
Poszukaj na forum PTP i Mass Storage. To wyjaśni wszystko.
D90 jest niestety wykastrowany :mrgreen:

noktoto
11-04-2009, 01:29

No ja bym powiedział, że co najwyżej obrzezany ;)

To w sumie, żadna wielka tragedia, małą niedogodność jedynie :)

Karbulot
11-04-2009, 09:57
Tez o tym pisalem w innym topiku. Troche to irytuje. Mi poradzono uzywanie czytnika kart pamieci :) .

Seeker
11-04-2009, 17:37
Inna sprawa, ze JPG zaszyty w NEFie rozni sie tylko minimalnie od dodatkowego...

Roznice tego rzedu mozna najczesciej olac, a karty zyskuja na pojemnosci.

bobersun
10-05-2009, 23:02
Witam wszystkich
mam taki problemik, d90 mam od kilku dni, zainstalowałem oprogramowanie z płytki capture nx, view nx etc. zgrywałem foty na kompa przez nikon transfer'a teoretycznie wszystko ładnie się zgrało, a praktycznie problem polega na tym ze NEF'ow nie da się w niczym otworzyć... capture nx wywala komunikat "cannot load file: ścieżka pliku" , lightroom wywala "this files appear to be unsupported or damaged." z pierwszej paczki zgrywanych zdjęć myślałem, że może coś źle się zgrało, po chwili zrobiłem format karty i zrobiłem kilka zdjęć dla sprawdzenia, nic to nie dało wciąż te same komunikaty - kolejna myśl może oprogramowanie coś namieszało więc dla sprawdzenia odpalilem NEF'a zrobionego d40 i wszystko śmiga.
Zdjęcia zgrywane były i za pomocą aplikacji i zwykłym ctrl+c/ctrl+v jakieś pomysły czym to może być spowodowane?

pozdrawiam.

mmost
11-05-2009, 08:26
mialem cos podobnego, i winne sa ustawienie w windzie, cos z polskimi znakami, tylko za cholere nie pamietam co :-( jak sobie przypomne to dam znac. Hmmmm, pamietam ze zmienialem to bo jaks giera mi nie chodzila i bylo to remedium na to. Chodzilo o wyswietlanie noniso fontow. Moze koledzy pomoga.

IIGrzesiekII
11-05-2009, 09:36
Pliki NEF odtwarzam i edytuje programem UFRaw. A by ściągnąć pliki na komputer to wchodzie w "Mój komputer" dalej w D90, daje kopiuj i wklejam do utworzonego folderu.

bobersun
11-05-2009, 17:27
problem zażegnany ;) capture nx2 nie da się zrobić update w wersji trial, a po update lightrooma wszystko śmiga i hula :)

pozdrawiam.

Greg77
16-05-2009, 01:38
a praktycznie problem polega na tym ze NEF'ow nie da się w niczym otworzyć... capture nx wywala komunikat "cannot load file: ścieżka pliku" , lightroom wywala "this files appear to be unsupported or damaged." z pierwszej paczki zgrywanych zdjęć myślałem, że może coś źle się zgrało, po chwili zrobiłem format karty i zrobiłem kilka zdjęć dla sprawdzenia, nic to nie dało wciąż te same komunikaty - kolejna myśl może oprogramowanie coś namieszało więc dla sprawdzenia odpalilem NEF'a zrobionego d40 i wszystko śmiga.
Zdjęcia zgrywane były i za pomocą aplikacji i zwykłym ctrl+c/ctrl+v jakieś pomysły czym to może być spowodowane?

pozdrawiam.

Problem powinien rozwiazac ten post http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=78331
Polecam jednak NEF Codec ze stronki Nikona do przegladania NEFow pod winda.....musi byc wersja chyba 1.7
Lightroom 2.1 a Camera RAW 4.6 lub 5.1.....tyle wiem na te chwile:) Mecze D90 od jakis 10 godzin:D

woytec60
16-05-2009, 23:41
Poszukaj na forum PTP i Mass Storage. To wyjaśni wszystko.
Co komu po tym?
Przez czytnik zawsze będzie szybciej i wygodniej :roll:

Greg77
17-05-2009, 00:45
Tak zgadzam sie......przez czytnik wygodnie.
Jednak czesto zczytuje normalnie przez kabel USB.....i nigdy nie mialem takich przygod.....
Zastanawiam sie po co robic RAW+JPG??? Moze czegos nie wiem?! Ale RAWy normalnie mozna
czytac pod windowsem po zaistalowaniu NEFcodec.....to tak a propo:)

noktoto
17-05-2009, 00:55
Czytać NEFa a wywołać NEFa to nie to samo. Ja pstrykam RAW+JPG bo nie zawsze zdjęcia wywołane przez aparat (JPG) mnie satysfakcjonują. To co można wyciągnąć z NEFa bije na głowę ewentualną obróbkę JPGa.