PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie kupię tanio Zenitara 16/2.8?

Kryhu
10-04-2009, 11:27
Hej

Pytanko jak w temacie, może ktoś pomoże?
Czytałem w archiwum kiedyś że ktoś miał dojście do tego szkła w sensowne cenie.
Z góry dzięki za pomoc :)

Budziko
10-04-2009, 11:32
Wejdź na rosyjskie allegro. Swego czasu tam widziałem dużo nowych zenitarków z róznymi mocowaniami.
Kosztowały w opcji Kup teraz 480 pln. Pisałem do goscia za ile wysłałby odpowiedział, że za ok 70pln

Slon
10-04-2009, 12:11
czasami u tego goscia mozna dorwac:

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5770524

Marek
14-04-2009, 22:54
Tutaj (http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=607552108)

prz3mo
15-04-2009, 08:59
Zenitara z oryginalnym mocowaniem Nikona to raczej nigdzie się tanio nie kupi, bo szkiełko jest bardzo poszukiwane i osiąga wysokie ceny.
Pozostaje allegro lub tak jak ktoś wspomniał wyżej rosyjskie serwisy aukcyjne.

ps. Gdy jakiś czas temu dałem info na forum, że kupiłem nówkę z nikonowskim mocowaniem w dobrej cenie to miałem ponad 20 PW od forumowiczów z pytaniem o dane sprzedawcy :) Kilku udało się kupić jeszcze w dobrej cenie.

Kryhu
16-04-2009, 10:17
Tutaj (http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=607552108)

Jeśli zejdzie moja 50tka w ogłoszeniu to chyba właśnie tego kupię choć cena wydaje mi się wysoka ale faktycznie nigdzie więcej z fakturą za lepsze pieniądze nie znalazłem.

Franeq
16-04-2009, 10:21
to ja juz wolalbym poczekac chyba na tego samyanga... 8 mm

Frodo
16-04-2009, 10:25
Jeśli zejdzie moja 50tka w ogłoszeniu to chyba właśnie tego kupię choć cena wydaje mi się wysoka ale faktycznie nigdzie więcej z fakturą za lepsze pieniądze nie znalazłem.

Ale faktura prawdopodobnie będzie typu : Vat Marża - nie wiem czy da się z niej odliczyć Vat.

Kryhu
16-04-2009, 10:30
Ale faktura prawdopodobnie będzie typu : Vat Marża - nie wiem czy da się z niej odliczyć Vat.

Nie, pisałem już do niego, wygląda że normalan faktura, a to mi pasuje.

Kryhu
16-04-2009, 10:31
to ja juz wolalbym poczekac chyba na tego samyanga... 8 mm

Tyle że jest jedna drobna różnica - Samyang 8mm to DX, a ja potrzebuję FX

Franeq
16-04-2009, 11:01
Krychu, jestem w tej samej sytuacji co Ty, niestety pozostaje nam tylko Sigma 15 mm, lub Nikkor 16 mm i do tego pierwszego mi bliżej. Chyba że potrzebujesz obiektyw do zabawy, wtedy zenitar imho... inaczej to bezsensu troche ;)

prz3mo
16-04-2009, 12:45
Chyba że potrzebujesz obiektyw do zabawy, wtedy zenitar imho... inaczej to bezsensu troche ;)

Gro osób używa Zenitara w zawodowym foceniu. To, że jest manual wcale nie przeszkadza.
Mam wersję N, a więc z przeniesieniem wartości przysłony, do tego oczywiście potwierdzenie ostrości i pomiar światła. Jest to pełnowartościowe szkło, a biorąc pod uwagę, że jeszcze 2 mies. temu można było spokojnie kupić za ok 600pln nówkę (i za tyle kupiłem) to jest rewelka.
Proponuję najpierw trochę z tym szkłem poobcować, a potem wydawać osąd.

BTW Szkło opisałem w wątku o Zenitarze, który jest podklejony u góry, więc nie będę się powtarzał co do jego jakości etc... Powiem tylko - dla mnie bomba!

Franeq
16-04-2009, 14:34
Ale Przemek, ja to czytalem, wiem o tym, ale dla mnie to jest bezsensu pakowac sie w półśrodki i oszczędnosci kupic-sprzedac-kupic zamiast odrazu kupic z AF, wiem, da się, ale po co? Równie dobrze można kupowac zamienniki gripa za 1/4 ceny. Jeśli ktoś potrzebuje szkło do reporterki, to zdecydowanie cos z AF, tylko błagam, nie piszcie mi o Capa`ie.

malizna
16-04-2009, 14:38
Eh kolego przemo dobrze prawi sluchaj go troszke, najlepiej wybierz sie w plener z jakas grupa regionalna i sam potestuj, przy takim szkle naprawde af niejest az tak konieczny

prz3mo
16-04-2009, 14:41
Ale Przemek, ja to czytalem, wiem o tym, ale dla mnie to jest bezsensu pakowac sie w półśrodki i oszczędnosci kupic-sprzedac-kupic zamiast odrazu kupic z AF, wiem, da się, ale po co? Równie dobrze można kupowac zamienniki gripa za 1/4 ceny. Jeśli ktoś potrzebuje szkło do reporterki, to zdecydowanie cos z AF, tylko błagam, nie piszcie mi o Capa`ie.

Ale jakie kupić-sprzedać? Jakie półśrodki? Nie mam zamiaru sprzedawać Zenitara, nie potrzebuje w tym szkle AF.. I nie tylko ja jestem zdania, że brak AF w tak specyficznym szkle nie jest wadą.
Więc nie rozumiem o czym piszesz.

Franeq
16-04-2009, 14:42
Dzięki za rade Malinza, ale my juz tutaj offtopujemy, eot ;]

mpwt
16-04-2009, 14:45
dla mnie to jest bezsensu pakowac sie w półśrodki i oszczędnosci

Jak szkło nie ma AF to już jest półśrodkiem... to chyba jednak przesada :D

Franeq
16-04-2009, 14:48
Już przepraszam, zenitar jest świetny ;)

Tak żeby wniesc cos do wątku sigme 15 mm można kupic na raty w RTV euro agd, 90 zł x 30 miesięcy, obecnie nie ma, ale to kwestia czasu.

prz3mo
16-04-2009, 14:48
Jak szkło nie ma AF to już jest półśrodkiem... to chyba jednak przesada :D

Franeq wie lepiej...

mpwt
16-04-2009, 15:01
Już przepraszam, zenitar jest świetny ;)

Ale tu nie o to chodzi. Mi chodzi tylko o to, że szkła MF to nie żadne półśrodki a wręcz przeciwnie, mogą być znacznie lepsze niż AF odpowiedniki. I sam w życiu nie dałbym 1,5kPLN więcej na fisheye'a, żeby mieć AF, bo na logikę w tym szkle aż tak bardzo nie jest to potrzebne!!

A Zenitara miałem i niestety nie zrobił na mnie WoW ale dlatego, że szeroko mam już z Sigmą 12-24 a krzywo mogę sobie zrobić w PS ;)

Franeq
16-04-2009, 16:14
Ale tu nie o to chodzi. Mi chodzi tylko o to, że szkła MF to nie żadne półśrodki a wręcz przeciwnie, mogą być znacznie lepsze niż AF odpowiedniki.

Zgadzam się w pełnej rozciągłości, ale ja jestem zbyt leniwy na to, żeby bawic sie w ustawianie ostrości, i wiem, ze w przyszlości kiedys kupie cos z AF. Zaraz sie posypią gromy, że jestem dzieckiem cyfry ;) ale w łazience stoi cała ciemnia :)

I sam w życiu nie dałbym 1,5kPLN więcej na fisheye'a, żeby mieć AF, bo na logikę w tym szkle aż tak bardzo nie jest to potrzebne!!
Wiem, że aż tak nie jest potrzebny AF, i bardzo mnie boli ten wydatek, ale co zrobic. Argument, że profesjonaliści też go używają, tez do mnie nie trafia... tym bardziej że kilku znam i jakoś mało który bawi sie w rosyjskie obiektywy. Wyjątkiem jest z pewnością Radek, widzialem jego zdjęcia z Cieszyna i jest git, ale sa to dośc statyczne momenty, moge powróżyc z fusów, ze predzej czy pozniej kupi AF ;)

A Zenitara miałem i niestety nie zrobił na mnie WoW ale dlatego, że szeroko mam już z Sigmą 12-24 a krzywo mogę sobie zrobić w PS ;)

Z zenitarem jest tak, że jest duzy rozrzut jakościowy, ceny wysokie, z dupka nikona kosztuje 800-1000 zł, a jak dołoże 1700 zł mam obiektyw z AF, czyli jedno/półtora zlecenia, chyba warto? Tym bardziej, że sa raty w euro rtv agd, ~90 zł miesięcznie to znośnie.

Próbowalem z D700 i sigma 20 1.8 pobawic sie w "fisheye" ale to nie to samo, może mam złą metode, napisalbys dwuzdaniowego tutka? ;)

Przemo, jestes moderatorem, powinienes wiedziec, ze kazdy ma prawo do swojego zdania, ale widac że Twoje jest poprostu najbardziej zielone. yoł ;)

prz3mo
16-04-2009, 16:46
Przemo, jestes moderatorem, powinienes wiedziec, ze kazdy ma prawo do swojego zdania, ale widac że Twoje jest poprostu najbardziej zielone. yoł ;)

Co innego własne zdanie, a co innego głoszenie niczym nie popartych teorii (przyp. szkło manualne = półśrodek). Yoł :mrgreen:
Tyle ode mnie w tym temacie, niech każdy kupuje co chce, a o ile dobrze widzę to autor tematu akurat chce kupić właśnie Zenitara.

mpwt
16-04-2009, 20:13
Zgadzam się w pełnej rozciągłości, ale ja jestem zbyt leniwy na to, żeby bawic sie w ustawianie ostrości

Dajesz f8 i od metra masz do nieskończoności. Nic nie trzeba kręcić ;) A ja zleceń nie mam więc mi się nie opłaca. A co do rozrzutu jakościowego to nie spotkałem osoby co by na niego narzekała. Miałem parę dni w ręku i o jakości optycznej złego słowa powiedzieć nie można.

P.S. Sigma 20mm to nie to samo co 12mm :p

Frodo
16-04-2009, 21:26
Mój jest ostry od 2.8, powyżej to żyleta.
Niestety nie przenosi mi przysłony, nie mam też pomiaru światła.

prz3mo
16-04-2009, 21:46
A co do rozrzutu jakościowego to nie spotkałem osoby co by na niego narzekała. Miałem parę dni w ręku i o jakości optycznej złego słowa powiedzieć nie można.

Dokładnie, o tym "rozrzucie jakościowym" też słyszałem (nawet wspomniałem o tym w moim opisie tego szkła), ale znane mi osoby które to szkło mają - zgodnie twierdzą, że jest ostre. Więc z tym rozrzutem to chyba mit raczej...

Karl Johansson
17-04-2009, 01:55
Ja swojego, wprawdzie bez przenoszenia przysłony, kupiłem za równe 200pln. Używany, w idealnym stanie.
Używałem z d70, bez pomiaru światła itp., ale była zabawa ;]
Obecnie z d300, to już w ogóle pyszna rzecz. I nie kręcę pierścieniem ostrości prawie - wspomniana metoda -f8, nieskończoność i jazda. Czasem, ew., jak chcę coś mocno wygiąć robiąc zdjęcia z bliska, to trzeba pokręcić. Ale, kurna, nie wiem, w czym by tu lenistwo przeszkadzało? Przecież to sekundka i pali się lampka.

No i wartość dodana, że za połowę ceny, w jakiej wtedy widziałem używki inne ;]

Budziko
17-04-2009, 08:33
Popatrz np tu: http://www.allegro.pl/item609889467_obektiv_zenitar_n_rybij_glaz_dlya_ni kon_nikon_kiev.html
koleś nowego Zenitarka z mocowaniem Nikona za 470 pln, wysyła też do Polski bo z nim gadałem.
Miałem to brać, ale ja mam DX i jak usłyszałem o Samyangu 8mm to sam rozumiesz.