PDA

Zobacz pełną wersję : Jedne małe pytanko????

szela
09-04-2009, 12:57
Pierwszy raz w życiu coś porządnego udało mi się wygrać, a mianowicie wycieczkę do Tunezji na pustynie!!!
Teraz pytanko; jakiego najlepiej filtra używać do podkreślenia kolorów piasku???
Tylko nie piszcie o cockinach bo mnie narazie nie stać!
Dzięki i pozdrawiam!

velaskez
09-04-2009, 13:10
Obstawiam polar i szara połówka Cokin.

miron19j
09-04-2009, 13:22
Obstawiam polar i szara połówka Cokin.
kolega raczej nie zamierza iść w Cokina (na razie ;-))
też poleciłbym polara i może nakręcaną szarą połówkę. Jest tańsza, a można odpowiednio wykadrować.

wasilewk
09-04-2009, 13:26
Pierwszy raz w życiu coś porządnego udało mi się wygrać, a mianowicie wycieczkę do Tunezji na pustynie!!!
Teraz pytanko; jakiego najlepiej filtra używać do podkreślenia kolorów piasku???
Tylko nie piszcie o cockinach bo mnie narazie nie stać!
Dzięki i pozdrawiam!

Ja tam się nie znam, ale nie martwisz się o kontrasty ?

Pzdr.

ozzy
09-04-2009, 15:07
ja nic nie napiszę, bo, jak mówisz, nie stać Cię na to, co bym chciał polecić ;)

na serio- cokin nie jest przecież taki drogi- holder z pierścieniem- 60zł lub kupowane osobno ok. 30zł (ceny z allegro). Do tego filtr hitech np. 0,9 albo 1,2 z miękkim przejściem (to ponad 100zł). Wyjdzie w cenie przeciętnego polara.

Bo polarem zlikwidujesz odblaski (ale nie zawsze- w zależności od ustawienia względem źródła światła)... Bardziej bym się martwił właśnie kontrastami (dużą różnicą w jasności nieba i ziemi). Dlatego polecałbym cokina.

szela
09-04-2009, 16:01
Wielkie dzięki za wszystkie rady!!!
Właśnie wróciłem z małego tripu po sklepach i u znajomego udało mi się kupić w miarę tanio cockina
JEDNAK :))