PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Wielki budynek z długim nosem.

elix
09-04-2009, 08:38
Taki obrazek z szuflady:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.elixphotography.eu/forum/DSC_4876_v02_web_800_m.jpg)

blazeje
09-04-2009, 09:13
Nie wiem, czy taki efekt chciałeś osiągnąć, ale budynek robi raczej przygnębiające wrażenie starej opuszczonej fabryki niż nowoczesnej architektury. Kolejne brzydactwo współczesności.

jarek76
09-04-2009, 09:56
Mnie sie bardzo podoba, fajny kadr i BW

morzon
09-04-2009, 12:17
Mi też się podoba.

elix
09-04-2009, 16:07
blazeje - Twoja interpretacja jest dla mnie zaskoczeniem, chciałem pokazać kształty, mnogość linii i elementów (stąd też wybrałem bichromię) Nie mogę się więc zgodzić z tym, że "robi przygnębiające wrażenie" - szanuję opinię, ale się z nią fundamentalnie nie zgadzam :) Dzięki za odwiedziny.

jarek76, S4INT - również dzięki za poświęconą chwilę

Martix
09-04-2009, 17:21
Fajny obiekt fota również, pasuje tu BW

maddnes
09-04-2009, 20:50
Naprawdę mega kadr + obróbka :)
Tylko z lewej minimalnie przeszkadza mi malutki kawałek jakiegoś schodka czy czegoś, ale to tylko moja opinia.
Ja bym tam wrócił i zmiażdżył ten budynek kadrami z szerokim kątem :)

elix
09-04-2009, 22:36
Martix - dzięki

maddnes - tam generalnie z tego co pamiętam dość ciasno było z lewej, ale trochę tej lewej strony musiało zostać żeby budynek miał oddech ;) Wrócić bym tam chciał i mam nadzieję, że jak kiedyś wrócę to będę miał jakieś 10mm do dyspozycji, bo zgadzam się, że z szerokim kątem można by tam ciekawe rzeczy uzyskać.

lechupe
09-04-2009, 22:46
ja sie troche kol błazeje nie dziwię. Wrazenie takie mozna odniesc za sprawą wieloodcieniowej elewacji, która powinna swietnie wygladac w dobrym kolorze.

W tym - jak mowisz bichromicznym - kadrze, glówna bryła budynku wygląda na lekko zwichrowaną. Kolor prawdopodobnie osłabiłby te wrazenie.

Z innych szczegółów i znak (zwlaszcza) i smietnik mozna było sobie podarować.

Aha, i na koniec dodam, ze jest to w ogolności bardzo dobre zdjecie.

elix
09-04-2009, 23:00
lechupe - dzięki za komentarz, co do elewacji to w kolorze jest ona bardziej jednolita - ta kafle są w żółtych i pomarańczowych odcieniach i takie zróżnicowanie przez zabawę mikserem kanałów wydało mi się ciekawsze niż jednolitość, co do śmietnika i znaku - masz rację, że można by je usunąć jednak jakoś takie elementy mi osobiście nie przeszkadzają, a z drugiej strony stanowią dla budynku jego naturalne środowisko (nie wiem czy to zrozumiałe, ale nie potrafię tego lepiej wytłumaczyć :) )

lechupe
09-04-2009, 23:06
co do elementów naturalnego srodowiska w architekturze, sa naturalnie dwie szkoły: wołomińska i pruszkowska. Pruszkowska mówi, ze albo architektura, albo krajobraz...
Ale niezaleznie do której szkoły sie zapiszesz, zauważ, ze kompozycja obrazu powoduje, iz znak najduje sie automatycznie w centrum uwagi, co moim zdaniem nie jest efektem szczególnie poządanym , nawet jezeli chodziło ci o mnogosc linii i elementów :-)

nawiazując do (calkiem niezłego ) tytułu, powiedziałbym, iz ten znak jest jak glut z długiego nosa wielkiego budynku.

elix
09-04-2009, 23:11
nawiazując do (calkiem niezłego ) tytułu, powiedziałbym, iz ten znak jest jak glut z długiego nosa wielkiego budynku.

:D No niewątpliwie masz rację, że się usadowił (a właściwie to ja go tam usadowiłem) w dość nieszczęśliwym z punktu widzenia kompozycji punkcie :)

downunder
09-04-2009, 23:15
Przede wszystkim świetny kadr. ;)

Proac150
10-04-2009, 13:41
Kadr, bw bardzo ok.

ASAHI
13-04-2009, 21:55
Mnie się bardzo podoba. Budynek jest pokazany niebanalnie, obróbka uwydatnia detale, a przeciez o to chodziło. Gratulacje, dobra praca.

elix
16-04-2009, 17:27
downunder, Proac150, ASAHI - dzięki za odwiedziny

Mariusz888
16-04-2009, 17:36
Mi się podoba :)