PDA

Zobacz pełną wersję : Wywoływanie NEF w Adobe PS Elements 6.0

geomark
08-04-2009, 20:20
Witam. Mam pytanie do uzytkowników PS Elements 6.0.
Przy wywoływaniu NEF-a w w/w programie i zapisaniu .jpg - otrzymuje on domyślną rozdzielczość 240 dpi, jak to zmienić dlaczego nie np. 300 dpi?

Merde
08-04-2009, 22:23
A w czym ci to przeszkadza, tak na serio?

jchyra
09-04-2009, 15:09
Na dole w okienku Camera Raw masz opcję Resolution wypisujesz 300 i jak wywołasz plik, program już zapamięta. Kolejne pliki pójdą już domyślnie w 300. Nie ma to oczywiście znaczenia czy 240 czy 300 bo samych pikseli Ci nie przybędzie będą jedynie gęściej upakowane w przeliczeniu na jeden cal. Mnie też to denerwuje i zawsze zmieniam na 300 bo taka "podziałka" przyjęła się już w standarcie wymiany plików.

geomark
09-04-2009, 23:12

Tak na serio, jpg przeznaczony do labu zapisuje w 300 - bo w takiej rozdziałce drukują w labie.

geomark
09-04-2009, 23:22
Na dole w okienku Camera Raw masz opcję Resolution wypisujesz 300 i jak wywołasz plik, program już zapamięta. Kolejne pliki pójdą już domyślnie w 300. Nie ma to oczywiście znaczenia czy 240 czy 300 bo samych pikseli Ci nie przybędzie będą jedynie gęściej upakowane w przeliczeniu na jeden cal. Mnie też to denerwuje i zawsze zmieniam na 300 bo taka "podziałka" przyjęła się już w standarcie wymiany plików.
Wiem, że nie przybędzie, ale jpg bezpośrednio z body ma rozdzielczość 300, NEF wywołany w CS3 ma 300, w Elements -240 dpi.
Pytam o Elements - w tym programie nie ma w okienku Camera Raw opcji Resolution, piszesz chyba o "dużym" PS CS2, lub CS3?

Juran
10-04-2009, 17:27
A ustawiałeś: preferecje>jednostki i miary>rozdzielczość nowego dokumentu>rozdzielczość druku?
Wpisz tam 300

jchyra
10-04-2009, 17:36
A ustawiałeś: preferecje>jednostki i miary>rozdzielczość nowego dokumentu>rozdzielczość druku?
Wpisz tam 300
Tam domyślnie jest 300 a mimo to Camera Raw robi swoje i za pierwszym uruchomieniem proponuje 240. Raz się zmienia (poucza) i już zostaje 300.

geomark
13-04-2009, 13:24
Koledzy udzielaja dobrych rad, ale czy ktoś z Was przetestował to na Elementsie?
Wprawdzie w przywołanych okienkach zostaje 300, ale nie zmienia to faktu, że z NEF-a program "wywołuje" .jpg o rozdzielczości 240 dpi, powtarzam pytanie: czy ktoś wie jak to zmienić?

remnaj
13-04-2009, 15:00
A co bedziesz robił z fotami gdy Twój zakład zakupi lab z rozdzielczoscia 640dpi? bedziesz przerabial foty do tej rozdzialki ??

jchyra
13-04-2009, 16:06
(...)Wprawdzie w przywołanych okienkach zostaje 300, ale nie zmienia to faktu, że z NEF-a program "wywołuje" .jpg o rozdzielczości 240 dpi (...)
No to ja zbaraniałem i przyznaję, że nie wiem jak sobie z tym poradzić. Z ciekawością poczekam na odpowiedź kogoś mądrzejszego. Powtarzam mądrzejszego bo (w przeciwieństwie do autora wątku) kończy mi się cierpliwość do głupich postów:

A co bedziesz robił z fotami gdy Twój zakład zakupi lab z rozdzielczoscia 640dpi? bedziesz przerabial foty do tej rozdzialki ??

Merde
13-04-2009, 22:36
No to ja zbaraniałem i przyznaję, że nie wiem jak sobie z tym poradzić. Z ciekawością poczekam na odpowiedź kogoś mądrzejszego. Powtarzam mądrzejszego bo (w przeciwieństwie do autora wątku) kończy mi się cierpliwość do głupich postów:

No cóż, jakie pytanie, takie odpowiedzi. Do głupich pytań cierpliwość masz?

Tak na serio, jpg przeznaczony do labu zapisuje w 300 - bo w takiej rozdziałce drukują w labie.

Tak na serio, DPI nic nam nie mówi o rozdzielczości zdjęcia. Ta wielkość oderwana od rozmiarów odbitki nie ma zupełnie sensu, najlepiej zapytać/sprawdzić konkretne rozdzielczości wyrażone w pikselach, tak jak np. tutaj: http://www.fotograf.net.pl/index.php?menu_pwd[100696]=%2F32&sbl=123175

geomark
14-04-2009, 00:19
:???:

Jako względnie inteligentny wydrukuje na swojej drukareczce: 15x21 w pikselach 1807x2492 przy 300dpi, gdybym był bezwzględnie inteligentny zinterpolował bym z 240 do 640.:???:

geomark
14-04-2009, 00:29

Tak na serio, DPI nic nam nie mówi o rozdzielczości zdjęcia. Ta wielkość oderwana od rozmiarów odbitki nie ma zupełnie sensu, najlepiej zapytać/sprawdzić konkretne rozdzielczości wyrażone w pikselach, tak jak np. tutaj: http://www.fotograf.net.pl/index.php?menu_pwd[100696]=%2F32&sbl=123175

Napisał i podał link do tabeli rozdzielczości i rozmiarów w której na samym początku napisano:
"Przygotowanie formatów zdjęć podczas obróbki cyfrowej:
(rozdzielczość 300 pikseli/cal <pixels/inch>) z uwagi na przesunięcia papieru dopuszczamy możliwość przesunięcia lub obcięcia kadru, obcięcie ramki lub różnice w szerokościach ramek o 1-2mm"

Dzięki Jchyra za wsparcie, ale też tracę cierpliwość - przyjdzie mi chyba uznać, że to forma kastracji w Elementsie w stosunku do PS-a CS-a (w Elements 7, mamy to samo) lub nie potrafię znaleźć ukrytej funkcji w programie.

jchyra
14-04-2009, 11:49
Nie ma głupich pytań. Za to często można czytać głupie i nie na temat odpowiedzi. Jeśli nie jesteś taki głupi to odpowiedz na zadane pytanie: gdzie można zmienić ten parametr? Wiesz, czy nie wiesz?

Merde
14-04-2009, 19:53
Nie ma głupich pytań. Za to często można czytać głupie i nie na temat odpowiedzi. Jeśli nie jesteś taki głupi to odpowiedz na zadane pytanie: gdzie można zmienić ten parametr? Wiesz, czy nie wiesz?

W Photoshopie wiem, PSE nie używam, ale o ile dobrze kojarzę - korzysta on tak samo z ACR. Zassam triala, to sprawdzę czy metoda z PS zadziała.

@Geomark: tak, wiem. Ale zdaję sobie sprawę, że do labu zdjęcia oddają również niedzielni pstrykacze, dla których te wszystkie megapiksele, DPI i inne trzyliterowe skróty to wsio ryba. To dla nich jest ta informacja, żeby nie przynosili czasem zdjęć robionych pod WWW z prośbą o wydruk na 25x30 cm ;-)
Lab i tak leje na informację o DPI pliku, albo skalujesz sam do właściwej rozdzielczości (dla danej wielkości odbitki), albo sami to za ciebie zrobią.