PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 135-400 APO - pytanie z innej beczki

tgollob_jamessuchar
08-04-2009, 14:37
Witam
obiecałem kumplowi, że zasięgnę porady specjalistów (bynajmniej nie tych ze sklepu, tylko Was)
mianowicie, kumpel chce kupić pod D90 teleobiektyw; limit 2000zł, ale im mniej tym lepiej ;)
pytanie brzmi: pakować się w tą Sigmę czy dozbierać do Nikkora 70-300 VR (jak dla mnie jest to oczywiste, że Nikkor, ale żeby nie było pytam oficjalnie na forum);
aha i jeszcze jedno - dość istotne dla niego; jak w tej Sigmie działa AF w porównaniu do obiektywów typu 70-300 APO czy N55-200 VR (bo do 70-300VR nie ma co równać w ogóle) ? zależy mu na jak największej ogniskowej więc dlatego tak bardzo nurtuje go ta Sigma - ja nie miałem styczności, ale czytając wcześniejsze wątki brak HSM to tragedia w Sigmach; fotki różnie różniście - przyroda, czasem potrzeba jakiegoś większego zbliżenia, tylko amatorsko; N55-200VR go satysfakcjonuje tylko, że za krótki...
z góry dzięki za odpowiedzi, sugestie etc.

AndrzeY
09-04-2009, 17:30
tez miałem taki dylemat i wybrałem nikkora 70-300vr. zależało mi bardzo na ogniskowej i tez się tak dręczyłem, ale po przeglądnięciu całej masy wątków i zdjęć z obu obiektywów wybór padł na nikkora ze względu na: af, vr, no i lepsze opinie ma.

piwkoo
11-04-2009, 14:09
Nie ma się co zastanawiać, Sigma APO to nie Nikkorek, dostajesz dodatkowo VR co w tym obiektywie działa wyśmienicie.
Dla przykładu wrzuciłem kilka fotek robionych z ręki żeby nie być gołosłownym :)
LINK (http://www.lphoto.pl/test/D700+70-300vr/)

Exlif zachowany, czasy 1/6 do 1/15 :)

tgollob_jamessuchar
11-04-2009, 15:06
wiem, wiem że Nikkor jest doskonały bo go posiadam ;D
wątpliwości miałem co do Sigmy, bo nie widziałem go na oczy ani nie miałem w ręku... moja odpowiedź dla kumpla była jedna - dopracowany Nikkor za 1999zł niż Sigma bez HSM i OS za 1699 ;/
dziękuję Wam bardzo ;)