PDA

Zobacz pełną wersję : Pokrętło w D90 - zacinanie się

denek
08-04-2009, 13:09
Witam
Mam problem z pokrętłem zmiany czasu otwarcia migawki. Czasami kręcę a on nie reaguje, dopiero za którymś razem zaskoczy i tylko przeskoczy parę "czasów".
Jest to jakieś uszkodzenie elektryczne, mechaniczne, czy możne wina softu?

mpwt
08-04-2009, 14:05
Jest to jakieś uszkodzenie elektryczne, mechaniczne, czy możne wina softu?

Moja szklana kula mówi, że to uszkodzenie mechaniczne i trzeba się wybrać na ul. Postępu w Warszawie.

Szadzik
08-04-2009, 14:47
Zdarza się ot tak bez powodu, czy może zaraz po zrobieniu zdjęcia i próbie zastosowania nowych ustawień?

Miałem to kilka razy, ale wynika stąd, że miałem ustawiony zbyt długi czas podglądu zdjęcia po zrobieniu i jak chciałem pokręcić pokrętłem, to nic się nie działo.

Okazało się, że pokrętło działało, tyle tylko że przewijało zdjęcia a nie czas otwarcia przysłony. Lekkie wciśnięci spustu migawki wrzuca aparat w tryb robienia zdjęć i wszystko jużdziała ;)

Taka magia. Sprawdź, czy u Ciebie nie chodzi o to samo.

amirez
08-04-2009, 16:42
W czasie zapisu zdjęcia na kartę też się pokrętło jeżyć może.

denek
08-04-2009, 18:12
Nie, zdarza się to podczas normalnego użytkowania.

D.Anihilati
08-04-2009, 18:38
No coz, ja tam sie nie znam na takich sprawach zupelnie, wobec tego podziele sie tylko takimi luznymi przemysleniami:
- IMHO male jest prawdopodobienstwo usterki mechanicznej - zwlaszcza jesli podczas obracania pokretlo zachowuje sie jednakowo (jednostajnie), nie ma jakis poslizgow ani nic w tym wzgledzie (a juz na pewno jesli sie nic nie zmienilo w stosunku do tego co bylo kiedys), usterka mechaniczna raczej by powodowala, ze "kolko" zaskakiwaloby raz na pare razy (ale powodujac tylko zmiane o jeden "czas", a nie o wszystkie)
- wyglada, jakby te zmiany ustawien byly buforowane zamiast byc przetwarzane od razu - czyli cos z elektronika, softem
W zwiazku z tym sprobuj zresetowac aparat, wyciagnac i wlozyc karte i takie tam ;-) Nigdy nie wiadomo co pomoze w takich przypadkach. (A wyglada jakby 'system' w aparacie 'mulil').

Evii
08-04-2009, 20:15
Miałam podobny problem :mrgreen:
W aparacie domyślnym ustawieniem jest możliwość zmian tylko w 6 sekund po wybraniu wartości przysłony i migawki, potem trzeba wcisnąć spust migawki by zmienić ponownie ustawienia pokrętłem.
Wystarczy w menu aparatu wydłużyć ten czas, możliwość od 6sek do 30min.
Jest to w '' Dostosowanie ustawień aparatu ,c Zegary/blokadaAE, c2 ''
Pozdrawiam serdecznie :mrgreen:

D.Anihilati
08-04-2009, 20:36
Miałam podobny problem :mrgreen:
W aparacie domyślnym ustawieniem jest możliwość zmian tylko w 6 sekund po wybraniu wartości przysłony i migawki, potem trzeba wcisnąć spust migawki by zmienić ponownie ustawienia pokrętłem.
Wystarczy w menu aparatu wydłużyć ten czas, możliwość od 6sek do 30min.
Jest to w '' Dostosowanie ustawień aparatu ,c Zegary/blokadaAE, c2 ''

Nie bardzo to pasuje. Funkcja o ktorej piszesz, to "opoznienie automatycznego wylaczenia pomiaru swiatla" i wszystko byloby ok. Tylko, ze po owych (domyslnych) 6 sekundach (tj. po wylaczeniu pomiaru ekspozycji) krecenie pokretlem nie powinno dac zadnych efektow - ani od razu ani z opoznieniem (tak jak ma to miejsce w opisywanym przypadku). Dopiero ponowne wlaczenie pomiaru swiatla (np. poprzez wcisniecie spustu migawki do polowy) pozwala na zmiane parametrow ekspozycji (czas / przyslona).

maniak666
08-04-2009, 21:30
U mnie podobnie się już zdarzało. Z tym ze "wariowała" zarówno przysłona jak i czas naświetlania. Czasem trzeba było kilkukrotnie wyłączyc aparat i zaskakiwał ,czasem zdarzało sie tak, iż po włączeniu nie zaskakiwał natomiast samoistnie zmieniał sie tryb z pojedynczych na seryjne zdjęcia. Jak na razie zdazyło sie tak chyba ze trzy razy. Na razie staram sie nie panikowac i dalej focic, a nie szukac w Londynie serwisu.Składam to na karb "ten typ tak ma". No ale jak tak bedzie czesciej to kto wie. Moze bedzie wątek o działaniu serwisu Nikona w Londynie?:mrgreen:

denek
08-04-2009, 22:49
Nie ma to nic wspólnego z pomiarem światła bo występuje również przy zmianie WB i ISO tym pokrętłem.

Zetec
09-04-2009, 08:42
Dla mnie to wygląda na jakiś zimny lut lub brak styku na taśmie.
A potwierdza to czasowe działanie danych "mechanizmów"
No chyba że wilgoć zaszalała i co nie co zaśniedziało.....