Zobacz pełną wersję : Pokrętło w D90 - zacinanie się
Witam
Mam problem z pokrętłem zmiany czasu otwarcia migawki. Czasami kręcę a on nie reaguje, dopiero za którymś razem zaskoczy i tylko przeskoczy parę "czasów".
Jest to jakieś uszkodzenie elektryczne, mechaniczne, czy możne wina softu?
Jest to jakieś uszkodzenie elektryczne, mechaniczne, czy możne wina softu?
Moja szklana kula mówi, że to uszkodzenie mechaniczne i trzeba się wybrać na ul. Postępu w Warszawie.
Zdarza się ot tak bez powodu, czy może zaraz po zrobieniu zdjęcia i próbie zastosowania nowych ustawień?
Miałem to kilka razy, ale wynika stąd, że miałem ustawiony zbyt długi czas podglądu zdjęcia po zrobieniu i jak chciałem pokręcić pokrętłem, to nic się nie działo.
Okazało się, że pokrętło działało, tyle tylko że przewijało zdjęcia a nie czas otwarcia przysłony. Lekkie wciśnięci spustu migawki wrzuca aparat w tryb robienia zdjęć i wszystko jużdziała ;)
Taka magia. Sprawdź, czy u Ciebie nie chodzi o to samo.
W czasie zapisu zdjęcia na kartę też się pokrętło jeżyć może.
Nie, zdarza się to podczas normalnego użytkowania.
D.Anihilati
08-04-2009, 18:38
No coz, ja tam sie nie znam na takich sprawach zupelnie, wobec tego podziele sie tylko takimi luznymi przemysleniami:
- IMHO male jest prawdopodobienstwo usterki mechanicznej - zwlaszcza jesli podczas obracania pokretlo zachowuje sie jednakowo (jednostajnie), nie ma jakis poslizgow ani nic w tym wzgledzie (a juz na pewno jesli sie nic nie zmienilo w stosunku do tego co bylo kiedys), usterka mechaniczna raczej by powodowala, ze "kolko" zaskakiwaloby raz na pare razy (ale powodujac tylko zmiane o jeden "czas", a nie o wszystkie)
- wyglada, jakby te zmiany ustawien byly buforowane zamiast byc przetwarzane od razu - czyli cos z elektronika, softem
W zwiazku z tym sprobuj zresetowac aparat, wyciagnac i wlozyc karte i takie tam ;-) Nigdy nie wiadomo co pomoze w takich przypadkach. (A wyglada jakby 'system' w aparacie 'mulil').
Miałam podobny problem :mrgreen:
W aparacie domyślnym ustawieniem jest możliwość zmian tylko w 6 sekund po wybraniu wartości przysłony i migawki, potem trzeba wcisnąć spust migawki by zmienić ponownie ustawienia pokrętłem.
Wystarczy w menu aparatu wydłużyć ten czas, możliwość od 6sek do 30min.
Jest to w '' Dostosowanie ustawień aparatu ,c Zegary/blokadaAE, c2 ''
Pozdrawiam serdecznie :mrgreen:
D.Anihilati
08-04-2009, 20:36
Miałam podobny problem :mrgreen:
W aparacie domyślnym ustawieniem jest możliwość zmian tylko w 6 sekund po wybraniu wartości przysłony i migawki, potem trzeba wcisnąć spust migawki by zmienić ponownie ustawienia pokrętłem.
Wystarczy w menu aparatu wydłużyć ten czas, możliwość od 6sek do 30min.
Jest to w '' Dostosowanie ustawień aparatu ,c Zegary/blokadaAE, c2 ''
Nie bardzo to pasuje. Funkcja o ktorej piszesz, to "opoznienie automatycznego wylaczenia pomiaru swiatla" i wszystko byloby ok. Tylko, ze po owych (domyslnych) 6 sekundach (tj. po wylaczeniu pomiaru ekspozycji) krecenie pokretlem nie powinno dac zadnych efektow - ani od razu ani z opoznieniem (tak jak ma to miejsce w opisywanym przypadku). Dopiero ponowne wlaczenie pomiaru swiatla (np. poprzez wcisniecie spustu migawki do polowy) pozwala na zmiane parametrow ekspozycji (czas / przyslona).
maniak666
08-04-2009, 21:30
U mnie podobnie się już zdarzało. Z tym ze "wariowała" zarówno przysłona jak i czas naświetlania. Czasem trzeba było kilkukrotnie wyłączyc aparat i zaskakiwał ,czasem zdarzało sie tak, iż po włączeniu nie zaskakiwał natomiast samoistnie zmieniał sie tryb z pojedynczych na seryjne zdjęcia. Jak na razie zdazyło sie tak chyba ze trzy razy. Na razie staram sie nie panikowac i dalej focic, a nie szukac w Londynie serwisu.Składam to na karb "ten typ tak ma". No ale jak tak bedzie czesciej to kto wie. Moze bedzie wątek o działaniu serwisu Nikona w Londynie?:mrgreen:
Nie ma to nic wspólnego z pomiarem światła bo występuje również przy zmianie WB i ISO tym pokrętłem.
Dla mnie to wygląda na jakiś zimny lut lub brak styku na taśmie.
A potwierdza to czasowe działanie danych "mechanizmów"
No chyba że wilgoć zaszalała i co nie co zaśniedziało.....