Zobacz pełną wersję : bateria do d80 / d70 / d50
witam
czy baterie do tych aparatow sa kompatybilne? nie moge jakosc znalezc infa, roznia sie jakimis koncowkami w nazwie, ale chyba sa podobne...
jak bylo, to prosze tylko powiedziec a potem mozna skasowac temat
emigrant
02-09-2006, 20:31
No tak... nygus - nie chce się poszukać.
D50/D70 EN-EL3 lub 3a nie zadziałają w D80 (lub zamienniki)
D80 EN-EL3e te można włożyć do ww.
te od d80/d200 sa z chipem. mozesz je uzywać do d70 i d50.
na odwrót nie, nie pasuje ze wzgledu na brak wycięcia w aku, ale zrobienie go samemu nic nie daje. aparat (d80/d200) wykrywa, że nie ma chipa w akku i nie działa.
jak ktos znajdzie zamiennik EN-EL3 to moj... zgubilem gdzies i nie moge znalesc:)
i nowy oczywiscie pewnie z 300 zl . a to ch.jki , przechodzi ludzkie pojecie ta pazernosc. a chinole jeszcze nie zdzialali substytutu?
no tak, 200 zl. no i co, chcialem d80 i d70 trzymac na back up, i co, moge se wywalic baterie od d70 albo wozic 4 sztuki... zenada.
A jak to jest z gripem do D80, czy sa tam wyprowadzone styki do czipow nowych akku, bo jak nie to sprawa zalatwiona, kupic grip i cykac na starych bateriach. Nie mialem okazji sprawdzic ale moze ktos mogl by do tego zagladnac podczas pokazow.
w d200 są, w d80 pewnie też - bo tu chodzi o to, że body pokazuje wiele więcej informacji o akku.
pokazuje ile zrobiłeś zdjęć od ostatniego naładowania, jaki jest aktualny stan naładowania w %, jak zużyty jest akumulator (skala 1-5), w dodatku te info sa podawane dla obu akmulatorów w gripie.
założenie do gripa 6 paluszków pozbawia tych informacji, jest specjalna wkładka na 6 x AA.
w menu body trzeba nastawić czy sa to baterie, czy akumulatorki i i jakie akumulatorki - węglowe, litowe, wodorkowe.
pewnie idzie zrobić jeden numer - zrobic tak, by akku od d70 zasilał te styki co sa do koszyczka 6xAA. To inny zestaw styków. Trzebaby zasłonic te styki w gripie co są do firmowych akku. A od styków akku z d70 wyprowadzić druty i podłączyć je pod styki od pakietu 6xAA.
powodzenia - bo nie bardzo wiem jak to zrobic praktycznie, tak by się spisało w terenie gdyby konieczna była wymiana akku.
Wysłany: Nie 03 Wrz, 2006 [Cytuj]
w d200 są, w d80 pewnie też - bo tu chodzi o to, że body pokazuje wiele więcej informacji o akku.
pokazuje ile zrobiłeś zdjęć od ostatniego naładowania, jaki jest aktualny stan naładowania w %, jak zużyty jest akumulator (skala 1-5), w dodatku te info sa podawane dla obu akmulatorów w gripie.
To pewnie podobnie jak czipy w bateriach do laptopow i kartridzach drukarkowych; po ilustam cyklach ladowania i rozladowania bateria odmowi posluszenstwa bo wew. licznik obliczy ze juz jest zuzyty i czas kupic nowy akku. Moze to dobre rozwiazanie, tyle ze dla firmy a nie dla nas. Koniec z tanimi zamiennikami bo jesli chodzi o wpakwanie tam czipa to nie widze problemu, ale to juz nie bedzie "tani zamiennik".
wracajac do tematu, gdzie w ogole mozna kupic do d80/d200?, nawet tych oryginalow nigdzie tu u nas na prowincji nie maja, ktos moze polecic jakis sklep w wawie gdzie jest fizycznie na stanie a nie tylko w ofercie?
i nowy oczywiscie pewnie z 300 zl . a to ch.jki , przechodzi ludzkie pojecie ta pazernosc. a chinole jeszcze nie zdzialali substytutu?
no tak, 200 zl. no i co, chcialem d80 i d70 trzymac na back up, i co, moge se wywalic baterie od d70 albo wozic 4 sztuki... zenada.
Niektórym nie da się dogocić... nie ważne, że EN-EL3e daje bardzo dużo przydatnych informacjii bardzo precyzyjne info o stopniu naładowania (nie to co w d70, gdzie były 3 stany info o baterii: "aparat działa", "aparat za chwilę przestanie działać, "aparat nie działa"). To nie ważne, lepiej zaoszczędzić te 2 czy 3 stówki, bo przecież jak się kupiło d70 i d80 to już na baterie się nie ma :) Ja mam tak, że mam i d70 i d80 i do tego 2 baterie EN-EL3e i jednen chiński zamiennik w backupowym d70. I naprawdę nie wiem na co narzekać, skoro na jednej baterii jestem w stanie zrobić conajmniej 500-600 zdjęć. A nawet na największej imprezie nie zrobisz więcej niż 1000 zdjęć. Więc w czym problem? Bicie pianyi tyle...
Taki dramatyzm, olewanie ze storny producenta, a powiedz mi - czy kiedykolwiek bateria w nikonie Ci padła i musiałeś dokupić??? Mnie przez 2 lata używania w d70 nie zdarzyło się, żebym choć zauważył spadek jej "trzymalności"...
raczysz zartowac? co masz na mysli padniecie baterii? potrzebuje minimum dwie, zeby moc dzialac spokojnie w terenie. w takim celu, do d70, kupilem druga oryginalna baterie. inna sprawa, ze troszke znam sie na marketingu, i domyslam, ze na akcesoriach najwiecej jestesmy robieni w balona, bo one nie sa tyle warte po prostu, a im mniej warte, tym wiekszy narzut ( na jakis klapkach i innych *******ach tak projektowanych zeby je zgubic, i oczywiscie tak niestandardowo zeby nie dalo sie zastapic czyms innym, niedajboze "niefirmowym".)
no wiec kupilem druga do tego d70, i nagle sie okazuje ze moge je teraz wyrzucic, i co z tego ze ta bateria do d70 jest takie dlugotrwala jak piszesz, skoro i tak nie moge jej teraz uzyc w d80? domyslam sie ze za chwile mi powiesz jak sie nie podoba, zmien sprzet i marke, problem w tym ze na tak skupionych rynkach, jesli chodzi o konkurencje, wszyscy robia to samo w zasadzie, smiejac sie z wszelakich standardow, i potem musze wozic dziesiec roznych zasilaczy, ladowarek, kabli, do wszystkiego inne. Nie rozumiem jaki interes masz broniac korporacji, gdyby konsumenci byli zorganizowani i wymagajacy, duzo by to dla nas lepiej bylo ( chociazby wymuszenie standardu bagnetow i uniwersalnosc obiektywow ), a gdyby korporacje mogly robic co chca, strzelalbys teraz d100 kosztujacym 10 k PLN.
jestem tylko szaraczkiem bez wiekszego wplywu na cokolwiek, ale nie widze powodu zeby jeszcze szukac usprawiedliwien dla firmy ktora mi za to nie placi, i uwazac ze np wypuszczanie badziewnego oprogramowania, w dodatku wersji testowej ( do RAW ), zeby moc koszystac ze sprzetu za 1000 USD to cos normalnego
a argumenty jak kogos stac na d80 to i na baterie, w roznych wersjach tu sie ciagle pojawiajace przy podobnych sprawach, uwazam za niegrzeczne. to tak jakby ci dostawca pradu stwierdzil, jak cie stac na wille za kilkaset tysiecy, to cie stac zeby u niego ( monopolisty czy oligopolisty np, jak w wypadku sprzetu foto ) przeplacac trzy razy. na szczescie problem pradu czy wody dotyczy wiekszej ilosci ludzi, i dba o to panstwo, zeby rzekomo cudowny wolny rynek nie doprowadzil do wynaturzen.