PDA

Zobacz pełną wersję : PS CS4 - krew mnie zalewa..

Andy_O
08-04-2009, 00:01
Czy istnieje jakaś możliwość żeby w momencie wybrania z dołu palety layers np korekcji koloru nie przerzucało mnie do tego "panelu korekcji" tylko do normalnego okienka?

I jeszcze rzecz która mnie najbardziej irytuje: w CS3 kiedy robiłem selekcję wykraczajacą poza obszar roboczy, to zachowywała się tak jakby obszar był większy, np zmiękczało się ją za pomoca feather również poza obszarem roboczym. W CS4 selekcja jest automatycznie przycinana do obszaru roboczego co powoduje zmianę charakteru feather przy brzegach kadru. Nie można tego pieruństwa ustawić "w tryb CS3" ??
No chyba wezmę i wrócę na stare śmieci..

Andy_O
08-04-2009, 16:33
http://photoshop.pl/node/6929
Nie no.. mam to samo.
Wracam do poczciwego CS3.

stig
12-04-2009, 09:39
Czy istnieje jakaś możliwość żeby w momencie wybrania z dołu palety layers np korekcji koloru nie przerzucało mnie do tego "panelu korekcji" tylko do normalnego okienka?Tzn. do jakiego "normalnego okienka"?

I jeszcze rzecz która mnie najbardziej irytuje: w CS3 kiedy robiłem selekcję wykraczajacą poza obszar roboczy, to zachowywała się tak jakby obszar był większy, np zmiękczało się ją za pomoca feather również poza obszarem roboczym. W CS4 selekcja jest automatycznie przycinana do obszaru roboczego co powoduje zmianę charakteru feather przy brzegach kadru. Nie można tego pieruństwa ustawić "w tryb CS3" ??Zaraz, zaraz... Jak robiles te selekcje w CS3? Bo zarowno przez Quick Mask jak i zwykle lasso, selekcja w CS3 zawsze jest przycinana do wielkosci canvas. Nie da sie przeciez jej wykreslic poza obszarem roboczym, skoro nic tam nie ma.

grudzinsky
14-04-2009, 10:40
http://photoshop.pl/node/6929
Nie no.. mam to samo.
Wracam do poczciwego CS3.

mialem tak samo jak uzywalem Visty. laptop z 1.86 procesorem, 2GB ram'u, a szop chodzil tak jakby chcial, a nie mogl :) na daniach sciagnalem sobie triala CS4 zeby zobaczyc jak to bedzie smigac na moim laptopie (2.54 procesor, 4gb ram'u, 512mb grafiki) cud mniod i malina. ale jesto stety Mac. podczas pracy z plikami 300mb zadnych problemow, ani jednego zajakniecia :)

moze warto dorzucic sobie na dysk system Mac OS X i pod nim pracowac w CS4? :)

Andy_O
19-04-2009, 20:19
Zaraz, zaraz... Jak robiles te selekcje w CS3? Bo zarowno przez Quick Mask jak i zwykle lasso, selekcja w CS3 zawsze jest przycinana do wielkosci canvas. Nie da sie przeciez jej wykreslic poza obszarem roboczym, skoro nic tam nie ma.

Selekcja w CS3 nigdy nie jest przycinana do granicy okienka.

Oto mały eksperyment jako dowód: (tutaj można zobaczyć w powiększonej wersji (http://orlowski.dreamhosters.com/zdjecia/share/cs3_vs_cs4.jpg)).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://orlowski.dreamhosters.com/zdjecia/share/cs3_vs_cs4_small.jpg)

Jeśli w CS3 zrobimy selekcję wykraczającą poza granice obszaru roboczego, to na granicy pobszaru r. nie pojawiają się "mrówki", co sugeruje, że selekcja się tam nie kończy. I rzeczywiście, nie kończy. Jeśli np. teraz zmodyfikujemu selecję przez podwójne feather 250, to granice obszaru roboczego nie będą miały na to żadnego wpływu. Można też przesunąć selekcję za pomocą Select/Transform Selection i zobaczyć jej fragmenty ukryte poza obszarem roboczym.
W CS4 selekcja jest przycinana.

stig
19-04-2009, 20:47
Selekcja w CS3 nigdy nie jest przycinana do granicy okienka.
[...]
Jeśli w CS3 zrobimy selekcję wykraczającą poza granice obszaru roboczego, to na granicy pobszaru r. nie pojawiają się "mrówki", co sugeruje, że selekcja się tam nie kończy.Zaszlo wiec male nieporozumienie -- a raczej niejasnosc, ktorej nie wyjasniles -- chodzi mi o sposob uzyskiwania tej selekcji poza obszarem roboczym. W CS3 mozna powiekszyc selekcje (przez np. transform selection) lub ja po prostu przesunac poza obszar roboczy, ale bezpsrednio narysowac sie nie da. Przynajmniej u mnie -- zawsze pojawiaja sie "mrowki" przy liniach ograniczajacych Canvas (CS4 Extended 10.0.1).

Andy_O
19-04-2009, 21:13
W CS3 mozna powiekszyc selekcje (przez np. transform selection) lub ja po prostu przesunac poza obszar roboczy, ale bezpsrednio narysowac sie nie da. Przynajmniej u mnie -- zawsze pojawiaja sie "mrowki" przy liniach ograniczajacych Canvas (CS4 Extended 10.0.1).

U mnie (CS3 extended 10.0.1, wersja angielska z dystrybucji polskiej) za pomocą polygon lasso można zrobić selekcje poza granicami obszaru. Zwykłym lassem - nie (teraz sprawdziłem, bo zwyklego lassa nie używam do takich obszernych selekcji).

Prawdopodobnie Ty nie używasz polygon lasso do dużych selekcji a ja nie używam zwyklego, stąd nieporozumienie.
Dla mnie przycinanie selekcji "polygonowych" jest poważnym utrudnieniem, bo tej cechy CS3 używałem bardzo często.

stig
19-04-2009, 21:26
U mnie (CS3 extended 10.0.1, wersja angielska z dystrybucji polskiej) za pomocą polygon lasso można zrobić selekcje poza granicami obszaru. Zwykłym lassem - nie (teraz sprawdziłem, bo zwyklego lassa nie używam do takich obszernych selekcji).Fakt. Lassem polygonowym mozna wykreslac selekcje poza obszarem roboczym, i faktycznie markiza selekcji nie zamyka sie wtedy na krawedziach obszaru roboczego.

Dla mnie przycinanie selekcji "polygonowych" jest poważnym utrudnieniem, bo tej cechy CS3 używałem bardzo często.Jesli masz jeszcze zainstalowanego CS4, to sprawdz czy np. da sie rysowac sciezke w taki sposob jak selekcje lassem polygonowym. No i oczywiscie co sie dzieje, kiedy zamieni sie sciezke na selekcje. Moze wlasnie to ulatwiloby Ci robote. Albo szybka zamiana selekcji na Quick Mask i po prostu dosmarowanie troche selekcji poza obszarem roboczym (w tym miejscu gdzie chciales miec jeszcze selekcje z polygona).

Andy_O
19-04-2009, 21:40
Zbadałem sprawę na CS4:

- Lassami nie da się zrobić selekcji poza obsz. rob.
- można zrobić ścieżkę poza od. rob, ale przy zmianie na selekcje jest ona przycinana
- selekcja mieszcząca się w obsz. rob. może być przesunięta poza obszar roboczy, ale -uwaga- pierwsza operacja działająca na selekcję (np feather, expand, contract) przycina ją do obszaru roboczego.

Zbadałem jeszcze PS 5.5 którego mam pod ręką. Działa jeszcze inaczej.
- tylko polygon lasso umożliwia zrobienei selekcji poza ob. rob. (jak w CS3)
- transform selection umożliwia przesunięcie selekcji (widzimy wtedy "mrówki" wcześniej spacerujące poza ob. rob) - jak w CS3
- przesunięcie selekcji za pomocą narzędzia przesuwania (pierwsze w palecie narzędzi) -uwaga- automatycznie przycina selekcję do ob. roboczego.

Wygląda na to, że w każdej wersji działa inaczej, a w CS4 najgorzej.