PDA

Zobacz pełną wersję : Problem Tamron 17-50 i SB800

hackermuz
07-04-2009, 23:02
Nie wiedziałem do jakiego działu to wrzucić :/ Proszę moda o przerzucenie w razie czego (dzięki i sorki za zawracanie głowy).
Mój Tamron i SB800 sprawiają mi kłopot otóż, gdy ustawie Tamka na 50mm mam jeszcze mały looz i jak jeszcze lekko przesunę pierścień to lampa (body tez) myślą, że ogniskowa jest 28mm czyli jadę sobie od 17-50mm a potem wskakuje mi 28mm, niestety nieraz szybko potrzebuję ustawić ogniskową na 50mm. Problem jest w tym, że jak mam palnik na wprost bez dyfuzora to gdy mam ogniskową na 50mm ale lampa/body widzą 28 no to siłą rzeczy lampa myśli, że jest krótszy dystans...nie wiem czy dobrze tłumacze, jak ktoś skumał o co kaman i może pomóc to niech powie gdzie ze szkłem się udać (najlepiej w krk) żeby pozbyć się loozu i przykrej dolegliwości z nim związnej :/

stachmuszel
08-04-2009, 08:05
Lampa nie myśli, że ma krótszy dystans, tylko błyska szerszym kątem (28mm zamiast 50mm). Wskazania odległości nie mają nic wspólnego z ogniskową, przynajmniej w przypadku współpracy z sabinką.
Kiedyś lampy błyskały tylko jednym szerokim kątem, bez względu na to, jakie szkło było w body. Czy dolegliwość o której piszesz przenosi się w jakiś sposób na fotki? Wg mnie nie powinna.
Pozdr.

Psychotrop
08-04-2009, 08:53
Czy dolegliwość o której piszesz przenosi się w jakiś sposób na fotki? Wg mnie nie powinna.

tak.
znaczy nie zawsze, ale tak.
przy szerszym kącie oświetlenia jej zasięg spada.
oczywiście są to szczególne przypadki.
lampa przy szerszym kącie ma więcej do oświetlenia i więcej jej mocy idzie "na boki".
w instrukcji (przynajmniej w SB900) jest tabelka zależności kąta rozbłysku (ogniskowej) do maksymalnej odległości jaką może doświetlić na konkretnej mocy.

pozdr

stachmuszel
08-04-2009, 09:12
Dokładnie tak jak piszesz Psychotrop, ma to oczywiście wpływ również na żywotność źródła zasilania lampy.
Pozdr.

hackermuz
08-04-2009, 09:50
Jedyne czego oczekuję w wątku to czy w Krk gdzieś mi zrobią ze szkłem a nie opinii czy to ma jakiś wpływ czy nie.

Psychotrop
08-04-2009, 10:24
hakier - a sprawdzałeś z inną lampą ?
jeśli chcesz mogę ci udostępnić moją.
jeśli chcesz - pisz PM

hackermuz
08-04-2009, 12:02
Dzisiaj albo jutro sprawdzę z SB900 szefa, aczkolwiek to raczej przez looz coś się pieprzy tamronowi wysyła złą ogniskową

Gerpi
09-04-2009, 05:04
Spróbuj uderzyć na ul.Czapskich, tel. 429-10-28, czynne 10-18.