Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Popatrz mi w oczy...
Niech sztuka mówi sama za siebie.... Słucham komenentarzy i uwag.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img9.imageshack.us/my.php?image=47532.jpg)
teh_14m3
07-04-2009, 15:44
"sztuka" :D sorry ale mnie to rozbawiło :twisted:
jacek.gold
07-04-2009, 15:50
"sztuka" :D sorry ale mnie to rozbawiło :twisted:
no co?
Novika doczekała się publikacji w prasie a to nobilituje :)
zdjęcie średnie
miałaś lepsze z sesji sam na sam
teh_14m3
07-04-2009, 16:01
no co?
po prostu zawsze mnie śmieszy jak ktoś tak gada :P kojarzy mi się to z jednej strony ze staruchem w szalu przerzuconym przez ramię potrafiącym gadać godzinami o swojej serii zdjęć "życie wyrobów celulozowych w sanitariatach na świecie". A z drugiej, z gówniarzem z szalem przerzuconym przez ramię, co to wysłuchał tamtego starucha i rodzice kupili mu lustro. Teraz otwiera sobie galerię w necie z "artystycznymi" fotami okraszonymi spuścizną po tamtym wykładzie :twisted:
A jeśli chodzi o odniesienie do tego zdjęcia, to tylko tyle, że jest to już nudne. Bo tak naprawdę można robić sobie tylko i wyłącznie autoportrety ale niech one sie czymkolwiek różnią. Imo cały czas jest to samo...
spotkalem sie z okresleniem kobiety - sztuka... moze o to chodzi??? tyle, ze nie gada... :|
jacek.gold
07-04-2009, 16:12
już proponowałem Novice tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=92005) żeby spróbowała z kimś ale chyba jej nie wyszło więc cóz jak nie postawić na "sprawdzonego" modela :)
jedno trzeba przyznać że ma wytrwałość w swym modelingu :)
już proponowałem Novice tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=92005) żeby spróbowała z kimś ale chyba jej nie wyszło więc cóz jak nie postawić na "sprawdzonego" modela :)
jedno trzeba przyznać że ma wytrwałość w swym modelingu :)
Przegapiłeś chyba ostanią sesje jaką zrobiłam z Agnieszką. Spokojnie nie tkwie w miejscu. A co do wytrwałości to mam jej dużo. A jeśli chodzi o publikacje, to nie martw się nie dodała mi piórek... Była miłym prezentem urodzinowym i miłym zbiegiem okoliczności. Dostałam propozucje i skorzystałam
jacek.gold
07-04-2009, 16:32
Nie przegapiłem Noviko :) po prostu się nie wpisałem
No to nie mów mi prosze że nie robie sesji komuś.
jacek.gold
07-04-2009, 16:36
No to nie mów mi prosze że nie robie sesji komuś.
przecież nie napisałem że nie robisz tylko że nie wyszło :)
Stać Cię na więcej a tamta sesja była taka sobie
Powiem tak: Kwestia gustu co się komu podoba
ostrygad
07-04-2009, 16:53
...światło za mocne , za dużo dołu w kadrze który nic nie wnosi, kolorystykę zostawiam do indywidualnej oceny, mnie się widzi miernie.
Ps. gratuluję zdjęć na papierze.
Gdybym dała mniej dołu to bym wygladała jak pokemon i to jeszcze jakiś taki przerysowany.
Ps. Dziękuje
ostrygad
07-04-2009, 17:00
...i to potwierdza regułę iż jeśli kadr skopany przy strzale , niewiele później z tym zrobisz ;]
Witam
Tak patrze i patrze i byc moze jest cosik w tym zdjeciu, nie wiem na pierwszy rzut oka jendak kadr nie teges choc jak mowie im dluzej patrze bardziej sie zastanawiam i tak sobie mysle iz napewno nie jest to juz tak przypadkowe jak twoje prace na poczatku ;)
Rzuca sie w oczy tez nierowno obrobione galki oczne... maja rozne odcienie.
Jestem caly czas ciekaw jak sie potoczy to twoja uporczywosc w dazeniu do celu w jaknalepszym slowa tego znaczeniu.
Pozdrawiam goroco,
Pawel
a mnie sie podoba. moze troszke białka za bardzo rozjasnione ale ogolnie ok.
nie przejmuj sie Novika poprostu nie jesteś w grupie "wzajemniej adoracji" więc co byś nie robiła będa narzekać. rób swoje bo postępy są
pozdrawiam
tak przeglądam po raz któryś te forum i za każdym razem wychodzę z niego z jednym wnioskiem: "najwięcej krytykuje ten kto największe gnioty tu przedstawił"..
błagam was - te wasze wieczne niezadowolenie sprawia że ludzie przestają tu zamieszczać swoje prace..
tak OT - czemu Qustra nie zamieściła tu ostatniej swojej sesji? czemu Sailor trzasną za sobą drzwiami?
Jak tak dalej pójdzie zostaną tu tylko tematy z pogaduszkami o sprzęcie..
tak przeglądam po raz któryś te forum i za każdym razem wychodzę z niego z jednym wnioskiem: "najwięcej krytykuje ten kto największe gnioty tu przedstawił"..
błagam was - te wasze wieczne niezadowolenie sprawia że ludzie przestają tu zamieszczać swoje prace..
tak OT - czemu Qustra nie zamieściła tu ostatniej swojej sesji? czemu Sailor trzasną za sobą drzwiami?
Jak tak dalej pójdzie zostaną tu tylko tematy z pogaduszkami o sprzęcie..
jestes tu od 5 miesiecy a gadasz jakbys to forum zalozyl...
co do krytykowania to najwiecej wcale nie znaczy to ze zle...
co do zdjecia to po z tym ze to juz chyba 24 watek o tym samym zdjeciu to jedyna nowoscia jest fakt ze skora ma kazdy kolor teczy poza kolorem skory...
faktycznie sztuczne...
jestes tu od 5 miesiecy a gadasz jakbys to forum zalozyl...
co do krytykowania to najwiecej wcale nie znaczy to ze zle...
co do zdjecia to po z tym ze to juz chyba 24 watek o tym samym zdjeciu to jedyna nowoscia jest fakt ze skora ma kazdy kolor teczy poza kolorem skory...
faktycznie sztuczne...
Jestem tu 5 miesięcy , które pozwoliły mi sobie wyrobić taką opinię i ją podtrzymuje..
Najwięcej krytyki i niezadowolenia wylewają tu ludzie , którzy w swoich pf szczycą się zdjęciami ,które większość z nas strzeliła by z biodra nie patrząc w wizjer.. [nawet ja wieczny amator]...
Przykład? dziewczynka w drugim planie ucięty pies... Autor foty nałogowo krytykuje lepsze prace niż sam do tej pory pokazał...
Jestem zdania że jeśli sam reprezentuje słaby poziom to nie krytykuje , wedle starej zasady "dużo słuchaj , mało mów"
Za przyzwoleniem moderatorów możemy zrobić eksperyment znany z innego forum - jak sprawa przycichnie zamieścimy jakąś mniej znaną prace jakiegoś wybitnego fotografa i stawiam dolary przeciwko orzechom że krytyka wypłynie od tych samych osób... Speców od poprawnych technicznie - ale nic nie wartych zdjęć..
o zdjeciu
razi roznica w kolorze skory miedzy twarza a "dolem" - to imho najwiekszy babol tej fotki
spojrzenie mi sie podoba, obrobka raczej tez (akcent na oczy i usta)
a co mi sie nie podoba
troche za duzo tych autoportretow, duza czesc w podobnym klimcie na dodatek, gdyby to byl pierwszy, ktory ogladam byloby ok, jako ze widzialem ich juz sporo mam takie glupie uczucie, zeby niby widze cos nowego, ale w gruncie rzeczy w ogladam prawie w kolko to samo
proponowalbym robic sobie sesje raz na 10 sesji robionych innym osobom
chocby po to, zeby dacz odpoczac widzom...
shaddixx
08-04-2009, 00:47
aaa prosze kogo znalazłem;)
Zdjęcie bardzo przyjemne.
GrzesiekM
08-04-2009, 00:51
... za urokliwy magnetyzm spojrzenia :) "Mówię ci dobranoc
i żegnaj zarazem...
Gdyż nie wiem,
czy obudzę się jutro nad ranem.
W gwiazdach znajdę ukojenie bólu mego,
bo nie mogłam go szukać u serca twego.
O jedno cię proszę,
o tak nie dużo-
pamiętaj o mnie,
ja cię nigdy nie zapomnę...
Do zobaczenia jutro,
lub za jakiś czas w niebie...
wiedz, że bardzo kocham ciebie.
A dzisiejszej nocy spojrzę śmierci w oczy...
Złożyła pocałunek na ustach ukochanego,
drżącymi rękoma dotknęła ciała jego...
Zamnknęła oczy i spała,
choć tak naprawdę tego nie chciała...
I śniła o białych Aniołach,
marząc, że jest w ukochanego ramionach..." Le-Lo
novika... zdjeice podoba mi sie
fajnie wyszly oczka i kadr jest ok gdybys ciela wyzej to by ci napisale ze zdjecie glowy zostalo zrobione
ale wiesz jak to jest na forum. jak sie nie obrucisz i tak dupa bedzie z tyłu.
stock prosze cie nuda to zawsze jest wg Ciebie prawie wszedzie.... nudzi nie ogladaj
ostrygard: widzialem orginal zdjecia i powiem ci ze wcale swiatlo nie jest za mocne. Gratulujecie zdjec na papierze a na kazdym poscie jedziecie po novice. Przeciez tam sa te same zdjecia co tu. i nie wiedzialem ze ten kadr jest skopany. zreszta spierniczysz kadr w orginale to zawsze mozesz wykropowac... tu kadr jest ciekawy niepopularny i to mi sie podoba
push zgadzam sie dokladnie co do joty z Twoim postem... Ci co duzo krzycza sami malo robia...
novika wydaje mi sie ze jak pokazesz wiecej ciala to bedziesz miala super komenty... jak juz mniej to nuuuda no tak dupa i cycki powoduja ze masz 1000 odwiedzin, oczy juz nie.
mnie najbardziej wkurza jak ktos kto robi kwiatki ptaszki i inne robaczki krytykuje najglosniej zdjecia portretowe. nie umniejszajac mu znakomitych zdjec w tamtych działach najpierw powinien pokazac sam jakis dobry portret a pozniej wypowiadac sie o tym co widzi w dziale portrety.
podsumowywujac... czekam na kolejne zdjecie novika. I wiem ze napewno jeszcze nie raz nas zaskoczysz. I czekam na wyzwanie
ostrygad
08-04-2009, 15:52
...hanibalu pozwól ,że odeprę ;] Kadr oryginalny...cóż nie ma o czym dyskutować, dla mnie nie dla Ciebie tak. Może za dużo zdjęć oglądam ;] Cropować? Spoko ale po co? Oczywistym jest co by starać się kadrować dobrze od razu (przynajmniej dla mnie). O kadrze...nic nie wnoszący , bezsensowny dół, zakrywający lewe oko łuk brwiowy,brak górnej wargi, nieestetycznie opadający nos. To, że widziałeś zdjęcie w oryginale nie znaczy ,że nie można światła dodać....dlaczego muszę pisać tak oczywiste rzeczy albo inaczej, do czego Ty chcesz mnie przekonać? Światło...za mocne , rzucone na oczy by jak mniemam potęgować akcent ale po co? Pytam się...czy oczy nie są już wystarczająco duże (czytelne) aby traktować je dodatkowo mocnym światłem? Nie rozumiesz ,że w ten sposób został zniszczony cały intymny charakter zdjęcia?
Na koniec o gratulacjach...cóż , własne zdjęcia w gazecie to mz powód do dumy więc , w dobrym tonie jest pogratulować. ZAWSZE, ponieważ ZAWSZE znajdą się tacy którzy wiedzą i widzą więcej od tych którzy jadą po zdjęciach i to oni decydują które zdjęcie do druku a które nie. To oczywiście nie wyłącza mnie z dyskusji o zdjęcich Noviki jak również nie zabrania mi gratulować.
jacek.gold
08-04-2009, 16:36
panowie push i hanibal.
Po pierwsze to nie tak nerwowo bo była miła dyskusja póki nie wskoczyliście ze swymi żalami
Po drugie to nie widzę powodu by nie wypowiedzieć swego zdania bez względu na to czy robię dobre zdjęcia czy nie mogę powiedzieć czy to co tu zaprezentowano podoba mi się czy nie.
Po trzecie Novika i hanibal zrobili kiedyś wokół siebie tyle szumu w ramach pojedynku że zostaliście mi w pamięci i jak widzę że coś wystawiacie to zaglądam.
Po czwarte to jest forum internetowe i zabawa więc więcej luzu bo wam żyłki popękają
motylanoga
08-04-2009, 16:59
Po drugie to nie widzę powodu by nie wypowiedzieć swego zdania bez względu na to czy robię dobre zdjęcia czy nie mogę powiedzieć czy to co tu zaprezentowano podoba mi się czy nie.
I na tym się zatrzymajmy. Forum jest dostępne dla każdego i każdy może skomentować zdjęcie. Nie ma o czym dyskutować.
Kraftsman
08-04-2009, 17:02
Rzeczywiście, jak się tu pokazuje zdjęcia to trzeba mieć twarda skórę. Na szczęście novika ma już spore doświadczenie zarówno w zbieraniu cięgów, jak i zachwytów. Rozumiem, że powierzchowna i czasem niesprawiedliwa krytyka może irytować. Jest to niestety wliczone w tę zabawę. Przełykamy i idziemy dalej.
hanibalu najdroższy - nie muszę pisać symfonii by wypowiadać się na temat muzyki. Tak jest w każdej dziedzinie życia. Warto o tym pamiętać. Novika wrzuca non stop te same foty i są one nudne - zdania nie zmienię bo tak to widzę. Gdybyś uważnie czytał forum spostrzegłbyś, iż komentuję różne zdjęcia i w różny sposób - więc wyluzuj ;)
Nie od dziś wiadomo że kadzisz Novice ile wlezie i już się z tym pogodziłem :)
Natomiast forum jest dla wszystkich i każdy ma prawo się wypowiedzieć w taki czy inny sposób.
No ale Ty jako samozwańczy guru portretu powinieneś najlepiej o tym wiedzieć. Życząc udanych zdjęć i licząc na nie w niedalekiej przyszłości (bo ja na razie nie rzuciłeś mnie fotami na kolana chociażby) pozdrawiam serdecznie ;)
No ale Ty jako samozwańczy guru portretu powinieneś najlepiej o tym wiedzieć. Życząc udanych zdjęć i licząc na nie w niedalekiej przyszłości (bo ja na razie nie rzuciłeś mnie fotami na kolana chociażby) pozdrawiam serdecznie ;)
ehh a gdzie ja to napisalem ? dlaczego nazywasz mnie samozwanczym guru ? czy uwazasz mnie za kogos takiego ?? bo ja siebie nie :P moje foty sa mierne i jeszcze nic nie pokazalem na tym forum by w jakikolwiek sposob wypowiadac sie na temat portretow. wogole to lubie ptaszki gorki robaczki i inne *******y a portrety robie bo tak jets modnie i wygodnie :)
nie zalezy mi na tym by rzucac na kolana kogokolwiek na tym forum a jzu napewno nie Ciebie.
masz oczywiscie racje piszac o wypowiadaniu sie na temat muzyki nie robiac jej samemu. wracamy do podstaw czyli rozmowy o gustach. Ja nie lubie symfonii nie mam o niej zielonego pojecia i nie bede ocenial Bacha czy Bethovena lub kogokolwiek miernego nawet co robi cos innego niz ja.
moge tylko napisac iz cos mi sie podoba lub nie. ale NIE ZE JEST NUDNE LUB NIE.
wlasnie tu jest problem ze komentujesz rozne zdjecia w rozny sposob. nie skupiasz sie na jednej rzeczy ...
wchodzac na jej topic i mowiac ze jest nudno nie wnosisz nic do kontekstu wiec powinienes sobie podarowac....
kadze novice ?? hmm a to dobre jest... wybacz Tobie nie bede kadzil bo nie ma czego :)
ostrygard alez ja sie zgadzam z tym co napisales tylko.... dwa z 3 zdjec byly krytykowane za gowniane kiedys kiedys jak sobie dobrze przypominam natomiast chyba wieksi specjalisci wybrali je z kilkudziesieciu prac noviki uznajac je za dobre prawda??
i na koniec do jacka.gold
moze i masz racje ze byla spokojna dopóki ja tu nie wszedlem ale coz irytuje sie a taka juz moja natura... pozwole tylko nadmienic iz Twoje komentarze wkurzyly novike najbardziej :)
pozdrawiam i zycze wszystkim milego dnia :)
Twojego kadzenia chyba bym nie przezył. Kadzisz i słodzisz ile wlezie, z tym, że możesz nie mieć tego świadomości ;) no, ale ja nie o tym :P
Komentarz "nudno" moim zdaniem mówi całkiem dużo. A między innymi to, że Novika znów stanęła w miejscu, znów powiela te same kadry, te same pomysły na zdjęcia i nie rusza do przodu, a wręcz drepta w miejscu przesuwając jedynie aparat niżej lub wyżej lub zmieniając makijaż. Poproś Novikę niech Ci wyśle wszystkie swoje autoportrety - zrób stykówkę metr na metr, połóż na podłodze i się przyjrzyj - ile będzie bardzo bardzo podobnych zdjęć? Całkiem sporo niestety. I ja bym tu upatrywał meritum sprawy. Ruda sesja IMHO wyszła bardzo przeciętnie, wręcz bez szału, autoportrety wychodzą tak jak wychodzą - tak samo od paru miesięcy. Może jakiś kroczek do przodu lub ewentualnie w bok, co Novika ?
Novika, Twoje zdjęcie wywołało żywą dyskusję :) I o to w tym właśnie chodzi :) Budzi emocje, a to najważniejsze !
"Popatrz mi w oczy..." - ale, tym razem utonąć się w nich nie da;)
U mnie na wątku zawsze się coś dzieje... ale przyzwyczaiłam się.
Twojego kadzenia chyba bym nie przezył. Kadzisz i słodzisz ile wlezie, z tym, że możesz nie mieć tego świadomości ;) no, ale ja nie o tym :P
Komentarz "nudno" moim zdaniem mówi całkiem dużo. A między innymi to, że Novika znów stanęła w miejscu, znów powiela te same kadry, te same pomysły na zdjęcia i nie rusza do przodu, a wręcz drepta w miejscu przesuwając jedynie aparat niżej lub wyżej lub zmieniając makijaż. Poproś Novikę niech Ci wyśle wszystkie swoje autoportrety - zrób stykówkę metr na metr, połóż na podłodze i się przyjrzyj - ile będzie bardzo bardzo podobnych zdjęć? Całkiem sporo niestety. I ja bym tu upatrywał meritum sprawy. Ruda sesja IMHO wyszła bardzo przeciętnie, wręcz bez szału, autoportrety wychodzą tak jak wychodzą - tak samo od paru miesięcy. Może jakiś kroczek do przodu lub ewentualnie w bok, co Novika ?
a ja o tym dalej zapytam o tego samozwanczego guru portretowego... to mnie meczy skad taki osad.. prosze odpowiedz mi bo zes sie sam chyba zgubił
shaddixx
08-04-2009, 18:49
ludzie kontrowersyjni zawsze wzbudzają emocje. Wychodzisz poza szablon i tu jest wielki plus dla Ciebie.
..wiesz co ja o tym wszystkim mysle;)
Magnetyczne zdjęcie. Ale dołu za dużo i kolorystyka jakoś tak nie do końca przekonuje.
Uwagę zwraca zbytnia "plamistość" między oczami - tak jasno, że jak przeskoczę z jednego oka na drugie to mi wzrok się cofa na tę "plamę".
Ale nadal uważam, że magnetyczne zdjęcie :)
jacek.gold
08-04-2009, 20:13
moze i masz racje ze byla spokojna dopóki ja tu nie wszedlem ale coz irytuje sie a taka juz moja natura... pozwole tylko nadmienic iz Twoje komentarze wkurzyly novike najbardziej :)
pozdrawiam i zycze wszystkim milego dnia :)
widzę że uzupełniacie się swymi wypowiedziami :)
skoro drażnię Novikę to dlaczego sama mi tego nie powie wszak komunikatywna dziewczyna z niej
zdecydowanie polecam ciepłą herbatkę z melisy :)
teh_14m3
08-04-2009, 23:35
ehh a gdzie ja to napisalem ? dlaczego nazywasz mnie samozwanczym guru ? czy uwazasz mnie za kogos takiego ?? bo ja siebie nie :P
odpowiedziałeś sobie w następnym zdaniu
moje foty sa mierne i jeszcze nic nie pokazalem na tym forum by w jakikolwiek sposob wypowiadac sie na temat portretow. wogole to lubie ptaszki gorki robaczki i inne *******y a portrety robie bo tak jets modnie i wygodnie :)
n
ekhm...
mi się podoba. brakuje mi tylko włosów, jakoś tak "łyso"...ale ja się nie znam.
ekhm...
oj jaki ty przebiegly jestes.. no super super.
A twoja szuflada jak tam ?? odswierzona ?
teh_14m3
09-04-2009, 01:18
oj jaki ty przebiegly jestes.. no super super.
A twoja szuflada jak tam ?? odswierzona ?
uwierz mi, że twoja teoria na temat postowania/komentowania tylko zdjęć które są gorsze od zrobionych przez samego siebie jest na tyle durna, iż nawet nie chce mi się na ten temat dyskutować.
Zaprzeczasz sobie zdanie po zdaniu i teraz nie zmieniaj tematu odnosząc się do moich zdjęć bo to nawet nie ten wątek i jak taki będzie to sobie wtedy poużywasz. Zresztą to właśnie jest jeden z powodów dlaczego ludzie boją się cokolwiek wrzuć. Tutaj albo słodkie popierdywanie albo negowanie, zero obiektywizmu. Czasami niektórzy zachowują się jak obrażone przedszkolaki co to komuś kiedyś dowalą bo ten wyśmiał ich rysunek...
Za moich czasów stawało się przed grupą 30 os i przyjmowało się każdy komentarz, ew broniąc go sensownymi argumentami odnoszącymi sie do tego co chciało się pokazać, a nie "jeśli ci się nie podoba to pokaż mi swoje lepsze...". Nie było kłótni, ani płaczu, każdy przyjmował to spokojnie i wyciągał wnioski. Naprawdę nie trzeba robić świetnych zdjęć portowych aby je umieć ocenić, bo to akurat to banał jest. ZAWSZE dużo trudniej było coś stworzyć, niż wyrazić opinię na temat owocu pracy innej osoby...
superkomornik
09-04-2009, 08:58
Ponieważ napisał, że mu się nie podobaja? :lol:
Bo Novika napisała, że to, cytuję, sztuka i miała publikację na papierze to nie można już krytykować?
Sorry, ale to śmieszne jest...
Publikacji gratuluję bo jest czego. Ale to nie oznacza, że jej zawartośc musi się z góry podobac. Chyba każdy ma prawo do oceny, nie?
Najśmieszniejsze jest to, że robisz za adwokata Noviki. To jej wątek, a burzysz się jakby ktoś krytykował Twoje zdjęcia. Ona w zasadzie nie napisała za wiele- Ty natomiast tak.
I ja też pozwolę sobie napisać, że to nudne. Nie mogę? Mało konstruktywne? Stock dobrze to opisał.
O ile samo zdjęcie, gdybym nie widział poprzednich dzieł, pewnie zaskoczyło by mnie i chętnie pogratulowałbym autorce o tyle teraz to kolejne zdjęcie z tej samej serii. Nie widać postępu. Ciągle podobne kadry w niemalże tym samym stylu.
Ja chcę zobaczyć coś świeżego, innego. W sumie widziałem- ostatnią sesję z rudą koleżanka. I w porównaniu do autoportretów to cieniutko. Ale ja rozumiem- z samym sobą duzo łatwiej się współpracuje :)
Niemniej życzę powodzenia autorce bo widać, że jest dzielna i dobrze sobie radzi. A i pewnie sporo osiągnie :)
Mam tylko nadzieję ,że w końcu zobaczę coś nowego co zaskoczy mnie tak jak pierwze zdjęcia Novikii na forum :)
A tak na marginesie- mogę ja w ogóle komentować? W kńcu żadna moja praca nie wyrwałą nikogo z butów ;)
normalnie burza w szklance wody sie nam tu porobiła. Może z tego jakis scenariusz na telenowelkę ew. telenovikę :) Mamy zgrabna historyjkę - autorke robiąca zdjęcia, niestety wciąz bardzo podobne i wtórne godnie przyjmująca wszelka krytykę i pochwały, mamy hanibala stojącego na strazy ucisnionych i wtracającego sie wszedzie gdzie sie tylko da, mamy tez grupe osób dla których zdjęcia sa wciąz nijakie i przynudnawe. I mamy piekna sytuację - grupa twierdzi że zdjęcia sa takie a takie, novika dziekuje za komenty i zapewnia że sie rozwija po czym wkracza hanibal z mieczem i wszystkich rozstawia po kątach robiąc za adwokata autorki... Co autorka wstawi nowe foty - sytuacja sie powtarza :) Normalnie - uroczo :D :D
I tym optymistycznym akcentem życzę Wszystkim (Novice, Jackowi, Hanibalowi i wszystkim których nie wymieniłem) wesołych świat i smacznych jajek i zajaczków. I duzo dobrego światła - tym bardziej że pani chmurka w telewizorze zapewnia, że takowe bedzie ;)
jacek.gold
09-04-2009, 09:34
to chyba musi być miłość szanowny stock (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=16480)u :)
wszak wiosna....
cos w tym jest... ;) a wiosna piękna tej wiosny :D
tak... idzie wiosna to widać ... żeby nie było że opuszczam wątki autorki to się wpiszę dla śladu ... ostatnio się nie wypowiadam bo (czy jest sens?) ... burza wokół niczego ... szczerze mówiąc to dorośli ludzie jesteście a żaden nie popuści ... faktem też jest że wręcz uwielbiam czytać wątki autorki ... a raczej tą całą aureolę dookoła zdjęć (kłótnię, niepotrzebną wymianę zdań) ... Fajnie jak na meczu ...
co do zdjęcia cóż sam nie wiem jak mam je oceniać ... tak myślę że jest takie sobie widziałem lepsze zdjęcia autorki ... czepiać się nie ma czego bo po co? Ale sztuką bym tego nie nazwał zresztą wszystko to rzecz gustu ...
Oczywiście gratulacje dla wszystkich wiernie kibicujących jak i samej autorce za wytrwałość ... pokłony też dla opozycji Stock ;-) (przepraszam, że resztę kolegów pomijam) a korzystając z okazji to mokrych i wesołych świąt ... dalej piedrół pociskać nie będę bo jest piękne słoneczko i wole iść zrobić kilka fotek niż siedzieć przed kompem a nie ma to jak ochłonięcie po "burzy w szklance wody" i wdechy świeżego miejskiego powietrza:D
Pozdrawiam
uwierz mi, że twoja teoria na temat postowania/komentowania tylko zdjęć które są gorsze od zrobionych przez samego siebie jest na tyle durna, iż nawet nie chce mi się na ten temat dyskutować.
Zaprzeczasz sobie zdanie po zdaniu i teraz nie zmieniaj tematu odnosząc się do moich zdjęć bo to nawet nie ten wątek i jak taki będzie to sobie wtedy poużywasz. Zresztą to właśnie jest jeden z powodów dlaczego ludzie boją się cokolwiek wrzuć. Tutaj albo słodkie popierdywanie albo negowanie, zero obiektywizmu. Czasami niektórzy zachowują się jak obrażone przedszkolaki co to komuś kiedyś dowalą bo ten wyśmiał ich rysunek...
Za moich czasów stawało się przed grupą 30 os i przyjmowało się każdy komentarz, ew broniąc go sensownymi argumentami odnoszącymi sie do tego co chciało się pokazać, a nie "jeśli ci się nie podoba to pokaż mi swoje lepsze...". Nie było kłótni, ani płaczu, każdy przyjmował to spokojnie i wyciągał wnioski. Naprawdę nie trzeba robić świetnych zdjęć portowych aby je umieć ocenić, bo to akurat to banał jest. ZAWSZE dużo trudniej było coś stworzyć, niż wyrazić opinię na temat owocu pracy innej osoby...
Jesli uwazasz ze komentuje tylko zdjecia gorsze od moich to wybacz ale chyba nie czytasz ze zrozumieniem lub nie patrzysz dokladnie.. Niestety nie pouzywam sobie w Twoim temacie jak to pieknie ujales. nigdy tego nie robiłem i jakos nie mam zamiaru tego robic...
Ludzie boja sie tu cokolwiek wrzucac, gdyz wlasnie tacy ludzie jak 75% forum krytykuje w sposob wrecz smieszny nie wnoszac nic do poprawy autora w kolejnych pracach. i tu sie z toba zgodze wiekszosc ludzi tak sie zachowuje gdy skrytykujesz jego prace. Obrazeni na cały swiat. Pamietaj jednak ze krytyka to opinia poparta argumentami, dlaczego cos jest złe a nie złe BO TAK
Tu rowniez sie zgodze iż duzo trudniej jest cos stworzyć niz ocenic prace kogos innego. Za moich czasów siadało sie w grupie rzucało temat i dyskutowało o nim z argumentami wysówanymi przez negujących i broniących. i jak to masz w swoim avatarku LAME nie były brane pod uwage.
STOCK: nadal nie odpowiedziałes na moje pytanie. dla przypomnienia. gdzie napisalem lub po czym wnosisz ze uwazam sie za samozwanczego guru portretowego.
chciałbym równiez dowiedziec sie po czym stwierdziłes iz wtrącam sie wszedzie tam gdzie sie da ?. Koloryzujesz przyjacielu i to bardzo mocno. ale to jzu chyba Twoja cecha co ?
Pozdrawiam
ekhm...
no toc Ci juz napisano. Poczytaj tez swoje wszystkie watki i swoje komentarze. Bez emocji oczywiście i sam zobaczysz jak siebie kreujesz... ;) proste, nie?
A watki Noviki w których starasz się jej bronić i wychwalac jej prace mimo, że nikt się o to nie dopraszał to jak rozumiesz. No chyba, ze macie układ - Novika słodko dziekuje za wizyty w watku a Ty dzielnie stoisz na strazy i pilnujesz by nikt złego słowa nie napisał ;) To wtedy bardzo przepraszam ;)
A czy podkoloryzowane - wiosnę mamy, jajka trza na kolorowo malować - więc nie ma sensu kolorowac na forum ;)
no toc Ci juz napisano. Poczytaj tez swoje wszystkie watki i swoje komentarze. Bez emocji oczywiście i sam zobaczysz jak siebie kreujesz... ;) proste, nie?
A watki Noviki w których starasz się jej bronić i wychwalac jej prace mimo, że nikt się o to nie dopraszał to jak rozumiesz. No chyba, ze macie układ - Novika słodko dziekuje za wizyty w watku a Ty dzielnie stoisz na strazy i pilnujesz by nikt złego słowa nie napisał ;) To wtedy bardzo przepraszam ;)
A czy podkoloryzowane - wiosnę mamy, jajka trza na kolorowo malować - więc nie ma sensu kolorowac na forum ;)
nie nie proste.. zrobiłes to ?? wszystkie wątki i komentarze ? bez emocji ? zakreciłęs sie proste nie ?
Uwazasz ze wychwalam watki noviki bo ktos sie o to doprasza ? wybacz chłopie wlansie spadles na nizszy level
heh się porobiło..
Mi z kolei wcale nie chodziło o zdjęcie Noviki tylko sposób waszego komentowania.. A napisałem tu - sam nie wiem czemu.. Może warto by było wydzielić jakieś miejsce i porozmawiać bez zbędnych "seriali brazylijskich" tudzież "rycerzy z mieczem" :) ?
Wydaje mi się że bardziej od pozytywnych wolicie pisać negatywne sądy pod pracami.. Przykład linki na str1. dział portret..
Prace dobre po 3 wpisy prace słabsze po 30 przy czym każdy merytorycznie jest taki sam " słabizna " "kosz" "czy aby na pewno wkleiłeś/aś tą pracę którą chciałeś/aś nam pokazać" etc etc..
Czasami sprawiacie wrażenie jakby trwał tu jakiś wyścig gdzie najlepszy to ten co najwięcej nawrzucał pod pracami innych..
Ja [i jest to mój subiektywny sposób komentowania] - wole wybierać prace dla mnie dobre i pisać w nich komentarze jednocześnie podziwiając je , niż pisać negatywy ścigając się z innymi na styl w jakim nawrzucam autorowi.. Może dlatego że taki już jestem a może dla tego że nie czuje się na poziomie który pozwalał by pisać negatywy u ludzi..
Sprawa wygląda tak że jest sporo osób które bez względu na to czy napiszą pod ich pracami 5/10czy 100 negatywnych opini nadal będzie robić foty.. np. ja - zaraziłem się fotografią i bez względu czy moje prace się podobają czy nie będe robił foty amen..
Ale są też ludzie zupełnie początkujący , którzy już na starcie mogą porzucić aparaty - m.in przez wieczne niezadowolenie oglądających..
Czy zrazimy kolejnych ludzi do fotografii czy zarazimy ich jeszcze bardziej fotografią zależy tylko od nas..
Chyba możemy być bardziej przyjaźni ? prawda?
i tym optymistycznym akcentem życzę wam najlepszego w te święta..
No wiec Panowie i Panie koniec tematu na temat komentowania :) I sposobu komentowania.... Bo ja zaczynam się tu bardziej jak w kabarecie bawić a nie jak na forum foto.
Ja - wole wybierać prace dla mnie dobre i pisać w nich komentarze jednocześnie podziwiając je , niż pisać negatywy ścigając się z innymi na styl w jakim nawrzucam autorowi.. M[I]oże dlatego że taki już jestem a może dla tego że nie czuje się na poziomie który pozwalał by pisać negatywy u ludzi..
Czy zrazimy kolejnych ludzi do fotografii czy zarazimy ich jeszcze bardziej fotografią zależy tylko od nas..
Chyba możemy być bardziej przyjaźni ? prawda?
i tym optymistycznym akcentem życzę wam najlepszego w te święta..
i to całe sedno sprawy...
podpisze sie pod tym obiema dłonmi i noga jak trzeba bedzie....
EOT
nie nie proste.. zrobiłes to ?? wszystkie wątki i komentarze ? bez emocji ? zakreciłęs sie proste nie ?
Uwazasz ze wychwalam watki noviki bo ktos sie o to doprasza ? wybacz chłopie wlansie spadles na nizszy level
zakręcony jestem cały czas i zasadniczo jestem z tego dumny :)
Natomiast nie uwazam byśmy się tu musieli tytułowac per "chłopie" - nie przenosmy podwórka na forum ;)
wesołych świat hanibalu ;)
zakręcony jestem cały czas i zasadniczo jestem z tego dumny :)
Natomiast nie uwazam byśmy się tu musieli tytułowac per "chłopie" - nie przenosmy podwórka na forum ;)
wesołych świat hanibalu ;)
wŁasnie wŁasnie... niestety chybe przenislismy co ?