PDA

Zobacz pełną wersję : obiektyw nikkor 18-135_problem z autofokusem

yogi123
07-04-2009, 12:18
Witam serdecznie wszystkich Klubowiczów.

Chciałbym bardzo prosić o pomoc. Od jakiegoś czasu jestem właścicielem obiektywu Nikkor 18-135.
Jakiś czas temu zauważyłem, że występują problemy z działaniem autofokusa --> raz ostrzył, innym razem nie chciał tego robić. Początkowo myślałem, że problem może polegał na rodzaju fotografowanych obiektów.
Ale ostatnio sytuacja pogorszyła się. W tej chwili udaje mu się wyostrzyć przy ustawieniu pierścienia zoom w pozycji 18, natomiast nie może sobie zupełnie poradzić w innych położeniach w/w pierścienia.
Bardzo proszę o pomoc. Co to może być za usterka ? Jak ja usunąc ? Może któryś z Klubowiczów mniał z podobną sytuacją do czynienia.

Niestety boję się, że może to być poważna sprawa a najgorsze jest to, że obiektyw jest z USA i gwarancja sie już skończyła.

Pozdrawiam

Bonthyc
07-04-2009, 19:32
Mój kolega miał coś takiego w N18-70 najpierw ostrzył dobrze, potem czasami nie chciał wyostrzyć aż w końcu przestał w ogóle ostrzyć. Efekt taki, że chyba 2 miesiąc obiektyw leży w serwisie, a oni ani hu hu...

conio
07-04-2009, 19:46
To niekoniecznie musi być wina obiektywu. Może być zabrudzone lustro, czujnik AF, etc. po stronie korpusu. Możesz sprawdzić:
- czy przy manualnym ostrzeniu dla innych ogniskowych otrzymujesz potwierdzenie ostrości w korpusie?
- czy lustro nie jest usyfione, przy 18 mm obiektyw przepuszcza najwięcej światła więc to może być zabrudzenie lustra,
- można się jeszcze przejść do jakiegoś sklepu i po hasłem "jestem zainteresowany nowym obiektywem" podpiąć inny obiektyw i sprawdzić czy problem występuje.
Pozdrawiam

Zera
07-04-2009, 20:49
Miałem taką samą sytuacje. Oddałem na gwarancję i po dwóch tygodniach dostałem go, ale nie wiem co się stało, nie powiedzieli. Może wymienili na nowy:) Ale jak nie masz gwarancji to serwis. Spróbuj przeczyścić styki obiektywu czystą szmatką ;)

yogi123
08-04-2009, 08:39
Dziękuję, za wszystkie Wasze opinie.
Wczoraj wykonałem eksperyment, który, jak mi się wydaje, dowiódł ostatecznie co jest przyczyną moich problemów.
Otóż, założyłem problematyczny obiektyw do innej puszki i okazało się, że obiektyw też nie chce pracować z innym korpusem. Po prostu milczy.
Wydaje mi się, że to silnik autofokusa.
Czy mozecie, potwierdzić moją diagnozę ?
Jeżeli tak rzeczywiście jest co mogę z tym zrobić ???
Najdziwniejsze jest to, że obiektyw ten przez ponad dwa lata wykonał około 500 zdjęć, nigdy nie został uszkodzony mechanicznie. Po prostu - SZOK !!!

Pozdrawiam