Zobacz pełną wersję : Mapowanie matrycy
Jak to test z tym mapowaniem matrycy? Na moim D60 mam dwa piksele, które świecą na biało i jeden świecący na czerwono. Czy jest sens jechać na to mapowanie czy poczekać (może się ich więcej pokaże)? Może już ktoś jest po takim zabiegu?
velaskez
07-04-2009, 06:54
Ja tam mam ich duuużo, szczególnie na ISO1600:D Wg mnie nie ma sensu jechać, a jak będziesz kiedyś przejazdem w Wawce to podejdziesz i zrobią...
Dzięki za szybką odpowiedź i radę. U mnie jeden świeci niezależnie od ISO. Reszta - różnie.
velaskez
07-04-2009, 17:48
Na odbitkach i tak nie widać a jak Ci przeszkadzają, to zawsze możesz je występlować później w obróbce.
SlaWasII
07-04-2009, 19:32
Nawet bym nie zauważył tych pikseli w moim D60 jakby nie jedno zdjęcie, które mocno powiększyłem. Tak więc mam trzy sztuki ale nie przeszkadzają. Być może jest już więcej ale ciężko znaleźć, no i mam to gdzieś.:p Jak dobrze skadruję to nie muszę wiele powiększać i ich nie widać. A jak trza koniecznie, to tak jak Maciek napisał - drobny retusz i jest git. Prościzna...
velaskez i SlaWasII - dzięki za dobre słowa. Po takiej lekturze i ja je właśnie olałem. :)
Pozdrawiam
neomarcel
08-04-2009, 13:27
Mi pierwszy HOT wyskoczył po 4 zrobionym zdjęciu.....a kolejny po 1500 klapnięciach.....Dzwoniłem do serwisu i zaprosili mnie na mapowanie.....oczywiście specjalnie się nie wybiorę ale zastanawiam się czy po mapowaniu te same pixele znów się nie pojawią..... Wiecie co może o tym??????
velaskez
08-04-2009, 15:50
Oczywiscie, ze sie pojawia. Taka charakterystyka matryc cyfrowych...byly hoty, sa hoty i beda hoty:mrgreen: Amen.
Oczywiscie, ze sie pojawia. Taka charakterystyka matryc cyfrowych...byly hoty, sa hoty i beda hoty:mrgreen: Amen.
Ale nie te same bo te będą wyłączone a informacja pobierana od sąsiednich pixeli