Zobacz pełną wersję : Obiektyw standardowy zamiast kitowego 18-55
Witam
Aktualnie posiadam kitowy obiektyw 18-55 z Nikonem D60. Przyszedł czas na zmiany i dlatego postanowiłem kupić coś innego. Myślałem o stałce, ale wydaje mi się, że to jeszcze nie teraz czas na stałkę. Często jeździmy z żoną w różne miejsca i zabieramy ze sobą aparat, dlatego pomyślałem sobie o jakimś uniwersalnym zoom'ie coś w stylu 18-200 ewentualnie o mniejszej ogniskowej. Na wydanie mam około 1500 zł, przy czym chciałbym kupić jakiś obiektyw z dobrym światłem, jeśli udałoby się znaleźć coś w granicach 2.8 to byłoby super. Chyba, że Wy macie jakieś propozycje odnośnie obiektywu do D60 zamiast KIT'a?
Pozdrawiam.
tomaszt81
07-04-2009, 01:20
chyba nie ma mozliwosci czegos o takich ogniskowych i to ze stalym swiatlem 2.8! Poza tym tematow milion w tej kwestii...
sokrates
07-04-2009, 09:41
Tamron 17-50 2,8 - wersja z silnikiem.
Tamron 17-50 2,8 - wersja z silnikiem.
Popieram kolegę, sam posiadam w/w obiektyw
Nie musi być stałe światło, ale chociaż jakiś przedział od 2.8. Szukam czegoś co mogłoby zastąpić kitowy obiektyw, przydałoby się z dłuższą ogniskową. Ewentualnie co sądzicie o Sigmie 17-70?
Pozdrawiam
albo dłuższa ogniskowa -np 18-105VR albo światło T17-50 2.8 - ja wybrałbym tamrona, po drugiej stałce (50mm i 35mm) będzie to priorytetowy zakup(zmiana z 18-55VR).
A porównując Tamrona 17-50 2.8 a Sigma 18-70 z 2.8-4.5 co byście poradzili?
A porównując Tamrona 17-50 2.8 a Sigma 18-70 z 2.8-4.5 co byście poradzili?
Stałe światło to stałe światło.
I osobiście polecam wersję bez silnika, jest szybsza i dokładniejsza.
Ale ja niestety mam D60 więc silnik de facto muszę mieć, inaczej musiałbym ostrzyć ręcznie.
Ale mówimy tu o standardowym zoomie, który miałby zastąpić kit'a. A Ty podajesz mi tutaj stałkę. Zastanawiam się nad takimi szkłami:
-Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II LD (IF) Asph
-Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM (Nikon)
-Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro HSM (Nikon)
ewentualnie Nikonowskie:
-AF-S DX Nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR
-AF-S DX Nikkor 18-135mm f/3.5-5.6G IF-ED
-AF-S DX Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED
Parametrami konstrukcje Sigmy i Tamrona przewyższają pewnie te Nikkona, ale jak wygląda sprawa np. z autofokusem? Czytałem, że konstrukcje Sigmy mają tendencje do ostrzenia poza punktem. Ku tym konstrukcjom skłania mnie też cena.
wasilewk
08-04-2009, 11:36
Witam
Aktualnie posiadam kitowy obiektyw 18-55 z Nikonem D60. Przyszedł czas na zmiany i dlatego postanowiłem kupić coś innego. Myślałem o stałce, ale wydaje mi się, że to jeszcze nie teraz czas na stałkę. Często jeździmy z żoną w różne miejsca i zabieramy ze sobą aparat, dlatego pomyślałem sobie o jakimś uniwersalnym zoom'ie coś w stylu 18-200 ewentualnie o mniejszej ogniskowej. Na wydanie mam około 1500 zł, przy czym chciałbym kupić jakiś obiektyw z dobrym światłem, jeśli udałoby się znaleźć coś w granicach 2.8 to byłoby super. Chyba, że Wy macie jakieś propozycje odnośnie obiektywu do D60 zamiast KIT'a?
Pozdrawiam.
Żeby nie ta cena wyjściowa...
Na prawdę, gdybym ja miał taki dylemat, to kupiłbym Nikkora 24-70/2.8 - na raty. Focenie tym szkłem to czysta przyjemność: zarówno mechanika,jak i optyka nie ma sobie równych. Potem pewnie zmieniłbym puszkę, ale szkło już bym miał. Ta moje rada wynika z moich doświadczeń i niechęci do powtarzania błędów: Męczyłem się różnymi szkłami przez dwa lata. Raz byłem bardziej zadowolony raz mniej. Dopiero ostatnio kupiłem to szkło - gdybym go wtedy kupił, to wydałbym dwa razy mniej. A ile nerwów bym oszczędził !
Pzdr.
sokrates
08-04-2009, 13:13
Ale ja niestety mam D60 więc silnik de facto muszę mieć, inaczej musiałbym ostrzyć ręcznie.
kup tamrona z silnikiem. Miałem takiego - nie miałem z nim żadnych problemów, więc powinno być OK, ale kupuj w takim sklepie gdzie będziesz miał pewność że ci wymienią w razie problemów (Hesja, Cichy) ew. lokalne sklepy - gdzie będziesz mógł osobiście podejść.