PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Samotność

Natal!a
06-04-2009, 19:43
Moje pierwsze zdjecie za forum, wszelki uwagi mile widziane. Pozdrawiam:)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=fvkzukqim1u01to1s97q.jpg)

Fremen
07-04-2009, 14:08
Witaj na forum! :) Zauważyłem, że Twój debiut przeszedł tak bez odgłosu więc postanowiłem kilka uwag jednak wyrazić. Przede wszystkim przyszło mi na myśl, że dość ciężki rodzaj fotografii wybrałaś na początek. Nie jest bowiem rzeczą łatwą poprawnie fotografować pod słońce, a jeszcze trudniej dobrze zrobić to w b&w.
Na Twojej fotografii słońce zostało prześwietlone, natomiast pozostałe plany niedoświetlone co dało w efekcie zdjęcie mało atrakcyjne. Sam kadr nie jest zły, ale mógł być wg mnie zdecydowanie lepszy - gdybyś kosztem szarego pasa w górze dodała tyleż dołu, wzbogaconego o szczegóły. Ustawiałbym się przy tym tak, żeby nie stracić wzgórz za postacią. Z resztą, możliwości kadrowania i naświetlania było tam zapewne bez liku;)
Odnosząc się natomiast do tematu, przyznaję, że rozumiem co chciałaś pokazać. Zdjęcie koresponduje z tytułem i dowodzi świadomego fotografowania, a to już samo w sobie naprawdę wiele znaczy!

Na koniec dodam jeszcze, że zastanawia mnie tak mały rozmiar Twojego zdjęcia. Zazwyczaj fotografie w tej rozdzielczości mają od 200 do 400 kb, a powyższa "waży" niespełna 45:???: Może jakość jakoś uciekła przy zmniejszaniu? Średnio się na tym znam, ale może ktoś jeszcze się wypowie.

Życzę wielu kolejnych, udanych zdjęć i zachęcam do dalszego ich umieszczania na forum!

kulten
08-04-2009, 01:33
Kiepskawo. Praca z zakresu konturówek w pada w oko większości tych, którzy o fotografii wiedzą mało i naogół interesują się nią nie wykraczając poza album rodzinny. Jeśli chcesz pójśc dalej to w mojej ocenie musisz się jeszcze sporo nauczyć, więc warto oglądać zdjęcia innych i tym samym się uczyć naśladując lepsze prace. To tyle z mojej strony. A warto też podszkolić umiejętność obróbki. Znajdziesz mnóstwo tutków w necie, które musowo Ci pomogą.

jchyra
08-04-2009, 16:15
Powiem tak.
Jeśli chcesz robić dobre technicznie zdjęcia - kieruj się powyższymi uwagami.
Jeśli chcesz robić zdjęcia z duszą - kieruj się kobiecą intuicją.
Zawsze uważałem, że kobiety lepiej fotografują bo nie są obciążone ramami techniki, fotografują to co im w duszy gra. Licz się jednak z tym, że faceci nie docenią (bo na przykład nie ostre) a kobiety... nie wiem. Ale wiem, że to co widzę jest niebanalne, oparte na czytelnych symbolach, pozbawione niepotrzebnych szczegółów, ciekawe bo zawiera opowieść. Dobre jest.