Zobacz pełną wersję : Jaki monitor LCD 20 cali do 2000zl
Witam.
Jak w temacie potrzebuje pomocy z wyborem.
W chwili obecnej mam 2 kandydatow:
Belinea 102035W, 20.1", 1680x1050
ViewSonic VX2025wm, 20.1", 1680x1050
Głownie siedze na okiekachn photoshop i filmy.
Wiem ze 2000zl na dobry 20cali a tym bardziej do zabawy ze zdjeciami to zdecydowanie za malo
ale tylko tyle narazie moge przeznaczyc a moj Eizo21 cali nie przezyl burzy niestety.
PS
Mam nadzieje ze w dobrym dziale napisalem posta.
W panoramie poleciłbym NEC Multisync 20WGX2, a jeśli nie musi być panorama - NEC Multisync 2070NX - to monitorki na matrycy S-IPS, b. ładnie świecą, mają sRGB. W tej cenie do PS-a nic lepszego nie kupisz.
posiadam iiyame E511S 20" 1600-1200 S-IPS sRGB na alledrogo kupiłem za 1700zł niezauważyłem efektu smurzenia (16ms) praca w PS-e to przyjemność.Z panoramami dał bym sobie spokój.
Tylko NEC w tej cenie, mam uzywam i jestem bardzo zadowolony :)
Oglądnij 19" NEC 1990FX . Kupiłem ostatnio taki i jestem naprawde zadowolony a kosztuje poniżej 1900 PLN.
Oglądnij 19" NEC 1990FX . Kupiłem ostatnio taki i jestem naprawde zadowolony a kosztuje poniżej 1900 PLN.
teraz to już chyba tylko 1990SXi, ale w zasadzie 19" jeśli siwy myśli o 20" to nieporozumienie.
Niektórzy zachwalają Formaca, taką 20" 1600x1400 dostaniesz w niemczech za 500-parę EUR. Ceny na nie w Polsce są jak zwykle...
Jeśli nie Formac, to NEC 2090UXi, ale to inna kasa.
--
E
No coz skoro tak zachwalacie nec'a to chyba wezme tego 20WGX2 w sumie calkiem niezle o nim pisza...
Troche mnie gryzie sumenie czy nie kupic spowrotem dobrego CTR no ale trzeba isc do przodu (powiedzmy ze do przodu w przypadku lcd).
Dzieki za pomoc jak bede mial w domu napisze jakie wrazenia.
Polecam 20WGX2...testowalem go dla siebie i juz niedlugo bedzie u mnie na biurku ;)
Polecam 20WGX2...testowalem go dla siebie i juz niedlugo bedzie u mnie na biurku ;)
tyle że, zdaje się, on ma odblaski jak lusterko (OptiClear). Nie każde oko to toleruje, spróbuj spędzić przed nim trochę więcej czasu zanim finalnie podejmiesz decyzję.
--
E
Podsumowując nieco tą dyskusję - bierz NEC-a na S-IPS. Polecam 2070NX, choć oczywiście ideałem jest 2090UXi. Jeśli koniecznie chcesz panoramę - 20WGX2.
Jeślibyś zaś jednak decydował się na 19-tkę, weź 1990SXi - jest to model dedykowany do grafiki, odpowiednik 2090UXi, obydwa poddają się sprzętowej kalibracji - zaś wyselekcjonowane, z osłonką i oprogramowaniem, sprzedawane są jako wściekle drogie, profesjonalne modele SpectraView.
tyle że, zdaje się, on ma odblaski jak lusterko (OptiClear). Nie każde oko to toleruje, spróbuj spędzić przed nim trochę więcej czasu zanim finalnie podejmiesz decyzję.
--
E
Oczywscie nigdy nie jestem pewny do czasu az nie bede go mial.Rozwazam tez Samsunga 215TW na PVA.Oprocz tego jest tez Phillips 200w6, Dell 2007WFP i ViewSonic vx2025wm.
Tu porównanie wielkości jakby ktos chcial
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img340.imageshack.us/img340/6985/size21vu.png)