Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zakup obiektywu makro - kilka pytań

excentryk
06-04-2009, 16:01
Witam,

Od niedawna przeglądam forum pod kątem obiektywów makro i mam pytanie odnośnie wyboru właściwego obiektywu dla amatora.

Pierwsze pytanie to stało czy zmienno-ogniskowy? Czy fotografujecie na stałych ogniskowych, czy może powiększenie jest przydatne w takich chwilach? Przykładowo zdjęcie pająka - można powiększyć jeśli stoi się dalej lub oddalić jeśli jest się za blisko.
Pozytywnymi opiniami cieszy się Nikkor 105mm (AF-S VR 105 mm f/2,8G IF-ED) - ale niestety koszt to 3200zl.
Zastanawiam się nad odpowiednikiem - Sigmą i tu pytanie jak oceniacie sigme na tle nikkora?

Np. Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG MACRO i bez APO (tańszy o okolo 300zl). Czy optyka apo-chromatyczna wiele tu pomaga?

Czy macie innego godnego polecenia rywala Nikkora? Jak to wygląda na fotkach? Interesuje mnie dobre odwzorowanie kolorów (nie zaciemnione) i dobre, niezaciemnione brzegi na dużych powiększeniach.

pozdrawiam

maq123
06-04-2009, 16:07
jeśli makro to Nikkor 60, Tamron 90, Sigma 70, Nikkor 105, Sigma 105, Tokina 100, Sigma 150

wszystkie zoomy z oznaczeniem makro to lipa

każdy ma wady i zalety i o każdym jest dużo tekstów na forum

mpwt
06-04-2009, 16:09
Po pierwsze to Sigma 70-300 z APO czy bez nie będzie odpowiednikiem N105 ;)
Po drugie na początek mogę zaproponować tani zestaw makro do 100 zł: Przejściówka M42, pierścienie M42, Helios 44-2

A jakie masz szkła? Może N50/1.8? Bo do tego można użyć pierścieni pośrednich za 50 zł i mieć dobre wyniki...

A co do Sigmy 70-300... mam te szkło, parę razy użyłem do makro. Pobawić się można, ale lepsze efekty uzyskiwałem z Heliosa. A ze świetnych szkieł do makro to masz przecież Tamrona 90/2.8. W granicach 1000 zł. Albo coś z listy co wymienił maq123.

Poszukaj na forum, bo było setki postów na ten temat. Sam wielokrotnie pokazywałem efekty z zestawu M42.

Noe
06-04-2009, 16:25
Zdecydowanie polecam obiektywy stałoogniskowe np. takie jak wymienił mpwt.
Zdecydowanym faworytem pod względem cena/jakość/funkcjonalność jest tu Tamron 90/2.8, którego sam używam.
Sprawdzi się doskonale w zdjęciach makro jak i przy portrecie.
W przypadku makro na ogół ostrzy się manualnie ustawiając pierścień ostrości na podziałkę z oczekiwaną wielkością odwzorowania i zbliżając lub oddalając obiektyw od fotografowanego tematu decydujesz jak dużo kadru ma wypełnić :)
W tym przypadku zoomy z "opcją" makro nie dadzą Ci zbyt dużych odwzorowań, a i jakośc obrazu nie będize taka jak z obiektywów stałoogniskowych do tego dedykowanych.
Zdecydowanie polecam Ci dołożyć parę złotych do rozważanej Sigmy 70-300 i kupić Tamrona, lub jeśli masz fundusze Nikkora 105 :)
Miałem rzeczoną Sigmę, ale makro w niej... hmmmmm to tylko przedsmak prawdziwego makro :)

mpwt
06-04-2009, 16:28
P.S. jak jesteś z Wawy to zestaw do makro M42 mogę pożyczyć na próbę.

excentryk
06-04-2009, 19:45
Ten tamron kusząca alternatywa Nikkora 105 (ale czy jakościowo wyrabia? - przeskok jest bardzo duży - czy niezauważalny dla "amatora") :) 1799 zł widzę - ktoś wie gdzie lepsza oferta?

Mam jeszcze jedno pytanko jak ma się ta konfiguracja N50/1.8 z pierścieniem pośrednim? Czy widać w niej zaciemnione brzegi? Jakiś przykład?

@Noe - daj jakieś fotki do przykładu tego Taurona :) Masz lampe pierścieniową do makro?

@mpwt - niestety z Zabrza jestem :(

I jeszcze jedno- jak jest z łapaniem ostrości dla Nikkora 105/Taurona/i konfiguracji z pierścieniem pośrednim.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi :)

T-M-S
06-04-2009, 20:09
50-ka z pierścieniami pośrednimi to całkiem rozsądna alternatywa dla prawdziwego obiektywu makro,
ja używam takiego zestawu i jestem zadowolony z jakości fotek, a ponieważ mam pierścienie automatyczne,
które przenoszą wszystkie sygnały z obiektywu do body (AF i pomiar światła) to zabawa jest bardzo komfortowa.
Tylko że taki układ ma jeden spory minus - małą odległość przedmiotową. Ledwie kilkanaście centymetrów,
co oznacza że bardziej ruchliwe robale raczej zwieją nim zdążysz nacisnąć spust :(

Noe
07-04-2009, 08:54
@Noe - daj jakieś fotki do przykładu tego Taurona :) Masz lampe pierścieniową do makro?

I jeszcze jedno- jak jest z łapaniem ostrości dla Nikkora 105/Taurona/i konfiguracji z pierścieniem pośrednim.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi :)

Fotki gdzieś mam, muszę tylko przeszukać 3 kompy na których mam porozrzucane zdjęcia :)
Jak coś znajdę to umieszczę, ale uprzedzam nie będą to majstersztyki makrofotografii ;)
Mam lampę pierścieniową Delty. Kupiłem jakieś 3 tygodnie temu, ale jeszcze nie miałem okazji jej sprawdzić w terenie.
Może w ten weekend coś się uda zrobić to zamieszczę.
Co do pierścieni nie powiem Ci jakie będą efekty, ale było kilka wątków już na ten temat poruszanych.
Widzę, ze masz w stopce Nikkora 50. Możesz spróbować na początek do niego dokupić pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki za jakieś 280 zł. To chyba będzie najtańsza opcja i całkiem niezła jak na początek.

zebrantez
07-04-2009, 22:50
od siebie mogę polecić szkło nikon nikkor 55mm f2.8 micro AIS. Co prawda jest to tylko manualne i ostrzenie tylko ręczne(w makro bardziej przydatne) pomiar światła tylko z puszkami od D200 w górę, ale naprawdę warto. Super ostre (miałem sigmę 105 i bez porównania) ładnie rysuje i kolorki jakieś inne:) Ogólnie na dla początkującego idealne, a i dla bardziej zaawansowanych się nada.

excentryk
08-04-2009, 01:35
witam,
a jak wygląda sprawa ostrzenia? w nikkorze i tamrorze jak to wygląda od ilu cm się ostrzy? mam pytanie czy teleobiektywy z funkcją makro to taka ściema czy są to dobre obiektywy?

Mariusz888
08-04-2009, 09:06
To ściema - tzn w sensie nie są to obiektywy macro a ten dopisek "macro" oznacza jedynie że mają mniejszą minimalną odległość ostrzenia i czasem jakąś tam znośną skalę odwzorowania ale to nie są szkła z 1:1 - no chyba że Nikkor 70-180 ale go raczej nigdzie nie kupisz a jak już to wg mnie nie jest warty swojej ceny więc lepiej do macro kupić stricte obiektyw macro :)

mpwt
08-04-2009, 10:41
a jak wygląda sprawa ostrzenia? w nikkorze i tamrorze jak to wygląda od ilu cm się ostrzy?

Wejdź na optyczne.pl, znajdź szkiełko co cię interesuje i masz tam wszystkie dane na tacy podane...

jamazu
08-04-2009, 12:13
Witam,

Mam nadzieję, że umieszczam to w dobrym miejscu tego Forum.
Ponieważ w temacie pojawił się Tamron AF 90mm F/2,8 SP Di Makro 1:1 pozwoliłem sobie podpiąć się z pytaniami.
Szukam czegoś do amatorskiego makro/portretu i mocno zastanawiam się na w/w tamronem. Ma być podpięty do D90. W ofercie pojawiła się wersja tego obiektywu z silnikiem. Producent pisze o dołożeniu do Tamrona AF 90mm F/2,8 SP Di Makro 1:1 silnika. Testów tego obiektywu z silnikiem nie mogę znaleźć. Podawane parametry wersji z silnikiem i bez są identyczne, ale cos mnie dziwi: masa obu obiektywów taka sama; cena wersji z silnikiem o 200 zł niższa. Może to zbytnia podejrzliwość, ale chyba nie ma nic za darmo: kosztem czego dołożono silnik (co odjęto)? Producent na to pytanie jakoś nie chce mi opowiedzieć.
Bolączką sigm (chociaż może w wersjach HSM już nie?) i tamronów jest wolny AF, a ostatnio próbowałem pszczółek w locie i szybkość AF miała duże znaczenie (D90 + Nikkor AF-S DX VR 18-200)- zresztą jak ktoś to powiedział przy portretowych zdjęciach ruchliwych dzieci też się przydaje.
Innymi słowy, jeżeli silnik coś poprawia, to warto się zastanowić nad tą opcją (jednak dobrze byłoby mieć świadomość kosztem czego dołożono silnik). Jeżeli silnik nic nie poprawia (dla D90), a jednocześnie jego dołożenie jest kosztem optyki to może nie warto oszczędzać 200 zł, a jeżeli silnik niczego nie zmienia w AF (D90) i optyka obiektywu jest ta sama to po co przepłacać 200 zł za wersję bez silnika.
Czy ktoś może wie:
1. Czy w wersji Tamrona AF 90mm F/2,8 SP Di Makro 1:1 z silnikiem podpiętym do D90 można oczekiwać większej szybkości AF niż w wersji bez silnika?
2. Czy wersja Tamrona AF 90mm F/2,8 SP Di Makro 1:1z silnikiem różni się od tej bez silnika rzeczywiście tylko i wyłącznie obecnością silnika bez pogarszania innych parametrów tego obiektywu?

Pozdrawiam

excentryk
08-04-2009, 18:33
Jak to jest z tym ostrzeniem? Na stronie podają że Tamron ma ostrość od: Ostrość od 0.29 m - czyli obiektyw musi być 30 cm od obiektu? To starczy w żeby mieć dobre przybliżenie?

wigi
08-04-2009, 19:00
Bolączką sigm (chociaż może w wersjach HSM już nie?) i tamronów jest wolny AF, a ostatnio próbowałem pszczółek w locie i szybkość AF miała duże znaczenie (D90 + Nikkor AF-S DX VR 18-200)- zresztą jak ktoś to powiedział przy portretowych zdjęciach ruchliwych dzieci też się przydaje.
Hehe, nie znam obiektywu makro, który miałby na tyle szybki AF, żeby nadążyć za owadem w locie - prędzej zrobisz takie zdjęcie w MF, licząc do tego na szczęście ;)

Czy ktoś może wie:
1. Czy w wersji Tamrona AF 90mm F/2,8 SP Di Makro 1:1 z silnikiem podpiętym do D90 można oczekiwać większej szybkości AF niż w wersji bez silnika?
2. Czy wersja Tamrona AF 90mm F/2,8 SP Di Makro 1:1z silnikiem różni się od tej bez silnika rzeczywiście tylko i wyłącznie obecnością silnika bez pogarszania innych parametrów tego obiektywu?

Nie licz na wyraźną poprawę szybkiości AF (jeżeli wogóle nastapiła poprawa) w Tamronie z silnikiem. Te silniki są dość kiepskie, a wg mnie wprowadzone zostały głównie ze względu na współpracę z puszkami bez śrubokręta (D40, D60), a nie żeby poprawić szybkość AF.
Z informacji wyczytanych w internecie wynika, że optyka obu wersji jest taka sama, więc pod tym względem nadal powinno być bardzo dobrze. Już parę osób n aforum ma wersję z silnikiem, to może się wypowiedzą.

Jak to jest z tym ostrzeniem? Na stronie podają że Tamron ma ostrość od: Ostrość od 0.29 m - czyli obiektyw musi być 30 cm od obiektu? To starczy w żeby mieć dobre przybliżenie?
Ta odległość, o której piszesz, podawana jest od płaszczyzny matrycy, a nie od czoła obiektywu.
W przypadku Tamrona 90 odległość od czoła obiektywu do przedmiotu przy skali 1:1 wynosi ok. 10,5 cm (jeśli mnie pamięć nie myli).

excentryk
08-04-2009, 19:49
jeszcze pytanko do Tamrona, czy ma on możliwość zamontowania lampy pierścieniowej? Jaka lampa byłaby dobra do tego obiektywu?

http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/delta-lampa-pierscieniowa-makro-drf-14,6992s Będzie pasowała?
Czy może lepiej zainwestować w takie coś: http://www.fotorimex.pl/product.php/4076,pl,metz_15_ms-1__i-ttl.htm ??

Jaką lampe możecie polecić do makro?

lisek00
09-04-2009, 10:56
Ten Metz bardzo mi się podoba :)
No może oprócz ceny ale jak patrze na ceny sabinek to już mnie głowa boli :(
Tu masz temat odnośnie Delty: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=87711
Metz'a pewnie nikt jeszcze nie macał :)
ale gdybym się mylił to czekam na wrażenia.

gadzeciarz
10-04-2009, 23:58
Mam sigmę 70-300 z APO,jest tak jak już koledzy napisali,TO TAKA NAMIASTKA MAKRO.
Od biedy może być,ale z ręki ciężko celnie pstryknąć i moja rada to wspomóc się lampą,ja używam SB-600.
Zdjęcia raczej na rodzinne pokazy a nie na plakaty ;-)
Ja jeszcze używam czasem nasadek +2,+4,+6,+10 ale to trzeba traktować jako ciekawostkę.
Też mi się marzy prawdziwe macro, i z przyjemnością z korzystam z porady co kupić,by takie zdjęcia nabrały smaku i powagi.

roli
14-04-2009, 17:35
w mojej praktyce fotograficznej używałem wielu obiektywów z dopiskiem macro, ale dopiero kilka lat temu zakupiłem pierwszy obiektyw Sigma 50mm f 2,8 macro do canona d60, potem wymieniłem go na sigmę 105 macro, gdy przesiadłem się na nikona d80 miałem sigmę 70 macro a teraz mam 150macro i tak naprawdę do małych robaczków i kwiatków najlepszy był chyba na 100% 50mm. Ktoś zapyta czemu Sigma? Bo się w niej zakochałem ;-) Marka która mnie jeszcze nie zawiodła. Pozdrawiam

Rycerz
14-04-2009, 17:41
czy teleobiektywy z funkcją makro to taka ściema czy są to dobre obiektywy?

no przecież w pierwszym poscie kolega ci odpisał, że to lipa :(

werter85
15-04-2009, 21:44
To ja może też się przyłącze i pytam krótko ale konkretnie:

N105 VR micro czy S 150 f2,8 ex macro ??

Cel: Owady i inne ruchliwe gady ;)

Proszę o pomoc

MARTINK
15-04-2009, 21:54
To ja może też się przyłącze i pytam krótko ale konkretnie:

N105 VR micro czy S 150 f2,8 ex macro ??

Cel: Owady i inne ruchliwe gady ;)

Proszę o pomoc

Im dluzsza ogniskowa tym od obiektu dalej (od przedniej soczewki) ale im dluzsza tym trudniej utrzymac nieporuszone zdjecie, tym wiecej trzeba dolozyc pierscieni jesli chcesz wiejsc w skale >1:1. im krotsza ogniskowa np 60mm to z kompletem pierscieni masz 2:1 itd.
Ja bym bral/wzialem nikkora i jestem zadowolony. AF-S super i przydaje sie takze poza makro chociaz zaraz kolega wigi powie ze AF-S w makro nie wykorzystasz... ;) wykorzystasz ale do 1:1. Jak chcesz isc dalej to tylko manual.

Co do wczesniejszych pytan T vs N to wystarczy polozyc je obok siebie i wybierzesz od razu ale niestety N jest sporo drozszy ale pancerny - przewijalo sie wiele o tym na forum jak koledzy wczesniej juz pisali.

Mariusz888
16-04-2009, 09:29
A ja z tego duetu wybrałem Sigmę i po raz drugi a nawet trzeci też bym ją wybrał :mrgreen:

mpwt
16-04-2009, 11:25
Zaryzykowałbym N105/2.8VR ale podobno niektóre egzemplarze mają duże aberracje... :(

Mariusz888
16-04-2009, 17:27
Nie dużą tylko bardzo dużą lub ogromną :D

werter85
16-04-2009, 22:10
Test z optyczne.pl o sigma 150mm macro:

Obiektyw jest przystosowany do współpracy z lustrzankami cyfrowymi firm Sigma, Canon i Nikon lecz mocowanie do Nikona nie jest wyposażone w pierścień przysłony, przez to niektóre funkcje mogą nie działać.

Mam przez to rozumieć, że przysłoną mogę manipulować tylko z korpusu?

deep
16-04-2009, 22:12
tak samo jak z nikkorem 105vr, na dodatek widzę że masz D80 więc i tak przysłoną możesz sterować tylko z body

mpwt
17-04-2009, 14:36
Gorzej jak będziesz chciał tylko kupić tanie pierścienie...

bastek73
17-04-2009, 14:53
Miałem 105 VR wybierany egzemplarz i sprzedałem.
Zaraz sie odezwa głosy że.... ...ale Tamron 90 stara ( długo szukalem ) wersja bije na głowe 105 ke....w ostrości i oddaniu detalu na dużych wartościach przysłony.
To moje zdanie.
Pozdrawiam

wigi
17-04-2009, 23:06
Im dluzsza ogniskowa tym od obiektu dalej (od przedniej soczewki) ale im dluzsza tym trudniej utrzymac nieporuszone zdjecie, tym wiecej trzeba dolozyc pierscieni jesli chcesz wiejsc w skale >1:1. im krotsza ogniskowa np 60mm to z kompletem pierscieni masz 2:1 itd.

Szkoda, że takie bzdury wypisujesz - to co piszesz nijak się ma do praktyki. Obiektyw obiektywowi nierówny, szczególnie w zakresie makro - nawet, gdy mają namalowaną jednakową ogniskową, to i tak nie wiadomo jak zachowają się z dodatkopwym wyciągiem (np. pierścieniami) i niestety, ale trzeba to sprawdzić empirycznie, by móc się wiarygodnie w tym temacie wypowiadać.
Najjaskrawszym przykładem tego co piszę, sa dwa obiektywy: wychwalany Nikkor 105VR i Sigma 150. Okazało się, że z dodatkowym wyciągiem, mimo znacznie dłuższej ogniskowej to właśnie Sigma 150 daje większą (lub równą) skalę odwzorowania od Nikkora 105VR !!! A przy tym Sigma 150 daje znacznie większą odległość przedmiotową!
Z tych dwóch powodów zdecydowanie polecam Sigmę 150 (dodać jeszcze należy, że Sigma ma znacznie mniejsze aberracje od Nikkora).

costi
17-04-2009, 23:13
A wszystko przez to, ze obiektywy z IF zmieniaja ogniskowa podczas ostrzenia...

wigi
17-04-2009, 23:18
A wszystko przez to, ze obiektywy z IF zmieniaja ogniskowa podczas ostrzenia...
Tak? Ale przecież zarówno Nikkor 105VR jak i Sigma 150 są IF i obia nie zmieniają wymiarów, a jednak To znacznie dłuższa Sigma zyskuje więcej na skali odwzorowania wraz ze zwiększaniem się wyciągu niż znacznie krótszy Nikkor. :)

Poza tym nie tylko obiektywy IF zmienają ogniskową podczas "ostrzenia", choć one w większym stopniu od "zwykłych".

gadzeciarz
19-04-2009, 18:32
http://foto.recenzja.pl/foty/pajaczek-163-f9a06fd26e03df58690e11b0f61ff9f8.jpeg
sigma 70-300 apo

gadzeciarz
25-05-2009, 20:59
Stało się i dziś stałem się posiadaczem Tmrona 90mm f2.8 DI 1:1 z silnikiem.
Pierwsze wrażenia ,no fajny sprzęcik już czekam na słoneczny weekend i w las na macro i inne takie ;-)

tpucha01
26-05-2009, 11:14
Swoje makro (można pooglądać choćby tu: http://picasaweb.google.com/tpucha01/Przyroda#) robię obiektywem SIGMA 105/2.8 EX Macro i mogę z czystym sumieniem polecić ten obiektyw. Również jako świetny, choć moze trochę za ostry (sic!) obiektyw portretowy.

gadzeciarz
29-05-2009, 22:00
Pozwoliłem sobie zamieścić kilka przykładów fotek jak najbardziej banalnych i bez żadnego przyłożenia do wykonanych zdjęć,fotki dostosowane do wymagań tego forum,
tamron 90mm DI 1:1 macro
" i to by było na tyle"
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://www.iv.pl/images/oxnry585jmet5soag1t.jpg]źródło (

2
http://www.iv.pl/images/315n8fnt68edchuoiewv.jpg]źródło (źródło (

4
http://www.iv.pl/images/brg2chv48ztfmm3hfjb.jpg]źródło ([URL=http://www.iv.pl/viewer.php?file=brg2chv48ztfmm3hfjb.jpg)

Wiem, wiem-zaraz mi się dostanie bo to i tamto.
Jest tak,fotki z puszki,miękkie paluszki a do tego żadnych kombinacji a zdjęcia z parapetu coś na wzór portretu ;-)

A to po photo scape.

http://www.iv.pl/images/zbdg3pxsgriu35o35e1m.jpg]źródło ([URL=http://www.iv.pl/viewer.php?file=zbdg3pxsgriu35o35e1m.jpg)

jak na razie tyle się naumiałem.
Fotografia to dla mnie świetna zabawa,pamiętajcie o tym.
Prace na szczęście mam.
Ustawienia automatyczne na symbolu "bez lampy"