Zobacz pełną wersję : Charakterystyka obrazu NEF'a - Lightroom / ViewNX
W wiekszosci mniej powaznych sytuacjach korzystam z formatu JPEG, jednak tam gdzie wymagany bedzie bardziej destrukcyjny proces post produkcji korzystam z formatu NEF. Niestety jak sie okazalo istnieje roznica w interpretacji tego formatu, w wyniku czego to co uzyskuje sie w podgladzie biblioteki Lightroom jest zupelnie inne w porownaniu tym co daje ViewNX. Czy kros spotkal sie juz z ta sytuacja i wie jak uzyskac znormalizowana charakterystyke obrazu? Celowo zastosowalem podrasowany Vivid aby bardziej uwydatnic roznice w interpretacji NEF'a.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img21.imageshack.us/img21/7293/samplexnc.jpg)
Generalnie pytanie jest jak ustawic przetwarzanie obrazu w aparacie i czy wogole sie da w przypadku LR i PS, aby otrzymac to co widze na ekranie aparatu jest tym co otrzymam pozniej w innych programach niz ViewNX.
mam pisac drugi raz to samo ? :)
Ło matko, setki razy było... ViewNX czyta ustawienia z puszki a inny soft nie. Popraw WB, zmień kontrast i nasycenie i wyjdzie Ci to samo. Fotka po lewej to w skrócie po prostu nie wywołany RAW a po prawej to wywołana przez automat (jak ustawienia z puchy).
Majac na mysli nie czyta ustawien z body tyczy sie to kazdej cechy charakterystki obrazu lacznie z zdefiniowanym WB w kelvinach?
Majac na mysli nie czyta ustawien z body tyczy sie to kazdej cechy charakterystki obrazu lacznie z zdefiniowanym WB w kelvinach?
Tak... bo właściwie to czym jest NEF... :D
Nie, po prostu nie korzysta z profili które wybierasz w body.
Dograj sobie profile Adobe do ACR i spróbuj wybrać taki jak w body, powinno być lepiej.
Kelviny tez. Zrobilem dwa NEFY jeden z WB 4350 K drugi 5560 K
LR pokazuje dla pierwszego WB 4200 K , tinta -7, dla drugiego 5500 tinta -7.
Mozna za pomoca rzeczy, ktore pisalem Ci na drugim forum doprowadzic NEFa to stanu podobnego jak w puszce, ale nigdy nie bedziesz mial tej pewnosci
i zawsze bedzie to trzeba robic mniej lub bardziej recznie.
ale profile do ACR i tak nie załatwią sprawy - nie ujednolicą wyglądu plików pomiędzy nikonowskim oprogramowaniem (ViewNX, CNX) a np. Lightroomem, czy PS-em.
No nie ujednolicą, ale przynajmniej zbliżą, bo Adobe starało się w swoich profilach uzyskać takie efekty jak w CaptureNX.
marszull
06-04-2009, 21:45
Ciekawe czy ktos policzyl ile juz bylo watkow na ten temat, przez ostatnie pol roku :-)
Z mojego doświadczenia wynika, że aby zbliżyć się w ACR czy LR do tego co daje CNX2 trzeba się mocno napracować. A i tak nigdy nie udało mi się uzyskać tego samego. Nie wiem dlaczego, ale fotki wywołane ACR zawsze mają czerwonawo-magentowy odcień, co szczególnie rzuca się w oczy na niebieskim niebie i nie potrafię tego skorygować.
fotki wywołane ACR zawsze mają czerwonawo-magentowy odcień, co szczególnie rzuca się w oczy na niebieskim niebie i nie potrafię tego skorygować.
Kompletnie nie mam tego problemu, a już zwłaszcza na niebach. Poza tym zwracam szczególną uwagę na słowa: 'i nie potrafię tego skorygować'. To ładnie, ale to że Ty nie potrafisz nie stanowi pewności, że inni nie potrafią.
Domyślnie ACR ma swój zestaw komend (zestaw suwaków), za pomocą którego odbywa się wywoływanie. Każdy zresztą wywoływacz musi mieć taki początkowy zestaw. Wystarczy taki defaultowy profil zmienić (odjąć magenty z niebieskiego) i odcień wszystkich wywoływanych od tej pory zdjęć się zmieni.
Kelviny tez. Zrobilem dwa NEFY jeden z WB 4350 K drugi 5560 K
LR pokazuje dla pierwszego WB 4200 K , tinta -7, dla drugiego 5500 tinta -7.
Mozna za pomoca rzeczy, ktore pisalem Ci na drugim forum doprowadzic NEFa to stanu podobnego jak w puszce, ale nigdy nie bedziesz mial tej pewnosci
i zawsze bedzie to trzeba robic mniej lub bardziej recznie.
Konwertery Adobe mają inny algorytm obliczania skorelowanej temperatury barwowej bieli i dlatego wartość WB podawana w Kelvinach wychodzi inna. Oczywiście odczytują jednak tag z wartością punktu bieli, bo jakżeby inaczej?
Poza tym zwracam szczególną uwagę na słowa: 'i nie potrafię tego skorygować'. To ładnie, ale to że Ty nie potrafisz nie stanowi pewności, że inni nie potrafią.
Toteż dlatego to napisałem.
Domyślnie ACR ma swój zestaw komend (zestaw suwaków), za pomocą którego odbywa się wywoływanie. Każdy zresztą wywoływacz musi mieć taki początkowy zestaw. Wystarczy taki defaultowy profil zmienić (odjąć magenty z niebieskiego) i odcień wszystkich wywoływanych od tej pory zdjęć się zmieni.
Próbowałem. Faktycznie znika wtedy odcień magenty z niebieskiego, ale też szarości idą w niebiesko-zielony. Zapewne czegoś nie wiem co nie zmienia faktu, że z NX szybciej i prościej uzyskuje się pożądany efekt. Moja puszka to stare D70s, ale w połączeniu z własną krzywą (trochę zmodyfikowana sReala) praktycznie każde zdjęcie otrzymuję takie jakie chciałem.
Acha. No co kto lubi - w znaczeniu pod czym mu wygodniej. Ja wolę LR, bo osiągam to, co widzę w myślach, a posadzony przed NXem nie wiem nawet od czego zacząć.
Może obok tematu, ale przy pomocy NC można poprawić schrzanione JPGi o wiele lepiej niż w innych programach.
Pozdrawiam
Może obok tematu, ale przy pomocy NC można poprawić schrzanione JPGi o wiele lepiej niż w innych programach.
Pozdrawiam
Mity greckie.
E tam, starożytni Grecy nie znali NXa. Mnie tam lepiej wychodzi niż w PSie.:-D
E tam, starożytni Grecy nie znali NXa
I mieli szczęście.
Korekta większej ilości zdjęć w samych Photoshopie może być nieco uciążliwa, ale włączając w Preferences>File Handling> Prefer Adobe Camera Raw for JEPG Files, lub używając opcji Open As... Camera Raw możemy sobie otwierać jpegi w ACR, tak jakby były NEF-ami. Pozwala to dokonywać typowo fotograficznych korekt ze znacznie większą swobodą, szybkością i ilością łatwo dostępnych nastawów niż ma to miejsce w NX.
A ja najpierw konwertuję do DNG. I jest bardzo dobrze na moje potrzeby.
Ale to pewnie dlatego, że przyzwyczajony jestem do Lightroom'a . Capture NX = zło ( dla mnie ) ;P