PDA

Zobacz pełną wersję : długi czas naświetlania d70s

rafals
01-09-2006, 20:14
próbowalem wykonac zdjecie w dosc ciemnym pomieszczeniu ust.A ,przysłona 3,5(max)
wyswietlacz pokazywal mi: czas Lo, przysłona 3,5
po zrobieniu zdjecia okazało sie ze czas naswietlenia to 4 sekundy
moje pytanie to:dlaczego wyswietlacz nie pokazuje czasu naswietlenia tylko Lo? wada aparatu???

ictus
01-09-2006, 20:20
zapraszam do instrukcji

Kameh
01-09-2006, 20:31
Dostałem wczoraj body D70s i co pierwsze zrobiłem to przejrzałem pobieżnie instrukcję a dzisiaj w pracy przeczytałem połowę instrukcji.
A jak nie masz instrukcji to podpowiem, że Lo oznacza, że jest za ciemno i należy użyć lampy lub podwyższyć ISO. a Hi to że jest za jasno i należy użyć filtra szarego ND.

rafals
01-09-2006, 21:36
to ja wiem co oznacza lo i hi instrukcje tez czytam na bierzaco ale moje pytanie brzmi
czy body nie powinno pokazywac czasu jaki potem mozna odczytac z exif

MYSZ
01-09-2006, 21:43
Czujniki pomiaru światła też potrzebują go , zeby cos zmierzyć , pewnie zakrywałeś ręką obiektyw bawiąc się w ustawianie...

Kameh
01-09-2006, 21:50
Tak jest, zacytuję instrukcję: "Przekroczenie granic zakresu pomiarowego systemu pomiaru ekspozycji spowoduje wyświetlenie ..."

rafals
01-09-2006, 21:52
probowalem wiele razy i wyswietlacz nie pokazywal czasu

[ Dodano: Pią 01 Wrz, 2006 ]
kameh
mozesz sprawdzic co u ciebie pokazuje wyswietlacz w bardzo ciemnych warunkach oswietleniowych??

Seeker
01-09-2006, 23:16
Rafals:
Zadajac pytania moglbys tez poczytac odpowiedzi, prawda?

A teraz do dziela ;)

251kris
02-09-2006, 11:10
ok. ale zwróćcie uwagę co się stanie wtedy , gdy podniesie się lampę .
Światłomierz nagle ożywa . :shock:

rafals
02-09-2006, 12:36
seeker

masz na mysli przekroczenie zakresu pomiarowego swiatłomierza??
to dziwne poniewaz na ustawieniach manualnych swiatlomierz w zaleznosci oczywiscie od przysłony pokazuje bardzo długie czasy kilkusekundowe czego nie moze pokazac np. w pozycji A w tych samych warunkach oswietleniowych czyli w ciemnym pomieszczeniu

Zink
02-09-2006, 17:20
"...na ustawieniach manualnych..."

Czyli masz na myśli M i S ? No to chyba oczywiste. Na M ustawiasz ręcznie czas, więc dlaczego miałby ci go nie pokazać? To by było trochę dziwne, prawda? A na S jest... dokładnie tak samo - czas ustawiasz ręcznie :). Wtedy tzw. "zakres światłomierza" nie dotyczy zupełnie czasu ekspozycji, więc aparat nie musi (a nawet nie może) pokazywać żadnego Lo ani Hi na miejscu czasu.

rafals
02-09-2006, 18:01
ale ten komunikat Lo mam na A i tu jest problem,dlaczego nie pokazuje czsu przy ,ktorym bedzie naswietlone zdjecie

Darula
02-09-2006, 20:19
Ja tez to mam, ale cykam zdjęcia i wcale sie tym nie przejmuje...

szymony
03-09-2006, 01:13
http://tinyurl.com/rsjrm

rafals
03-09-2006, 09:24
dzieki szymony za skrót
ale z całego watku i tak nie wynika w jaki sposob po za zakresem pomiarowym dobiera parametry
przyjmuje ze dobiera tylko z mniejsza dokładnoscia niz w zakresie pomiarowym swiatłomierza

Jolania
03-09-2006, 09:33
Gdy wyłączę pomiar punktowy wyświetla wszystko.

slav1973
03-09-2006, 10:44
Lo i Hi ma dwie funkcje

1. Lo i Hi w P,A,S wraz ze wskazaniem na drabince pomiarowej informuja o wartości przeswietlenia lub niedoświetleniu. W M jest to sygnalizowane jedynie na drabince.

2. Lo i Hi w P, A, S bez wskazań na drabince oraz migająca drabinka w M informuja o przekroczeniu podanego w specyfikacji aparatu zakresu pomiarowe (jesli jest ustwiona korekcja ekspozycji to w P drabinka z korekcją będzie sie wyświetlac - w A i S natomiast zniknie) . Oznacza to tylko tyle, że światłomierz może, ale nie musi, dobrać niewłaściwe parametry ekspozycji.

Informacje z punktu 1 i 2 mogą byc wyswietlane jednocześnie. Podobnie jak juz wspomniana przeze mnie korekcja, co dodatkowo trochę zaciemnia obraz sytuacji jaki widzimy w wizjerze (jesli drabinka bieżąco pokazuje wprowadzoną wartość korekcji to miga 0 nad drabinką).

W P, A, S mozna zastosować trick, który pozawala na chwilowy odczyt proponowanych przez aparat danych ekspozycji zamiast Hi i Lo w przypadku z pkt.2 - wystarczy włączyć na chwilę lampę w trybie slow/rear. Po sprawdzeniu parametrów lampę sie po prostu wyłącza. Albo najlepiej używać trybu M, bo tam nic nigdy nie znika :).

pzdr