Zobacz pełną wersję : długi czas naświetlania d70s
próbowalem wykonac zdjecie w dosc ciemnym pomieszczeniu ust.A ,przysłona 3,5(max)
wyswietlacz pokazywal mi: czas Lo, przysłona 3,5
po zrobieniu zdjecia okazało sie ze czas naswietlenia to 4 sekundy
moje pytanie to:dlaczego wyswietlacz nie pokazuje czasu naswietlenia tylko Lo? wada aparatu???
Dostałem wczoraj body D70s i co pierwsze zrobiłem to przejrzałem pobieżnie instrukcję a dzisiaj w pracy przeczytałem połowę instrukcji.
A jak nie masz instrukcji to podpowiem, że Lo oznacza, że jest za ciemno i należy użyć lampy lub podwyższyć ISO. a Hi to że jest za jasno i należy użyć filtra szarego ND.
to ja wiem co oznacza lo i hi instrukcje tez czytam na bierzaco ale moje pytanie brzmi
czy body nie powinno pokazywac czasu jaki potem mozna odczytac z exif
Czujniki pomiaru światła też potrzebują go , zeby cos zmierzyć , pewnie zakrywałeś ręką obiektyw bawiąc się w ustawianie...
Tak jest, zacytuję instrukcję: "Przekroczenie granic zakresu pomiarowego systemu pomiaru ekspozycji spowoduje wyświetlenie ..."
probowalem wiele razy i wyswietlacz nie pokazywal czasu
[ Dodano: Pią 01 Wrz, 2006 ]
kameh
mozesz sprawdzic co u ciebie pokazuje wyswietlacz w bardzo ciemnych warunkach oswietleniowych??
Rafals:
Zadajac pytania moglbys tez poczytac odpowiedzi, prawda?
A teraz do dziela ;)
ok. ale zwróćcie uwagę co się stanie wtedy , gdy podniesie się lampę .
Światłomierz nagle ożywa . :shock:
seeker
masz na mysli przekroczenie zakresu pomiarowego swiatłomierza??
to dziwne poniewaz na ustawieniach manualnych swiatlomierz w zaleznosci oczywiscie od przysłony pokazuje bardzo długie czasy kilkusekundowe czego nie moze pokazac np. w pozycji A w tych samych warunkach oswietleniowych czyli w ciemnym pomieszczeniu
"...na ustawieniach manualnych..."
Czyli masz na myśli M i S ? No to chyba oczywiste. Na M ustawiasz ręcznie czas, więc dlaczego miałby ci go nie pokazać? To by było trochę dziwne, prawda? A na S jest... dokładnie tak samo - czas ustawiasz ręcznie :). Wtedy tzw. "zakres światłomierza" nie dotyczy zupełnie czasu ekspozycji, więc aparat nie musi (a nawet nie może) pokazywać żadnego Lo ani Hi na miejscu czasu.
ale ten komunikat Lo mam na A i tu jest problem,dlaczego nie pokazuje czsu przy ,ktorym bedzie naswietlone zdjecie
Ja tez to mam, ale cykam zdjęcia i wcale sie tym nie przejmuje...
dzieki szymony za skrót
ale z całego watku i tak nie wynika w jaki sposob po za zakresem pomiarowym dobiera parametry
przyjmuje ze dobiera tylko z mniejsza dokładnoscia niz w zakresie pomiarowym swiatłomierza
Gdy wyłączę pomiar punktowy wyświetla wszystko.
slav1973
03-09-2006, 10:44
Lo i Hi ma dwie funkcje
1. Lo i Hi w P,A,S wraz ze wskazaniem na drabince pomiarowej informuja o wartości przeswietlenia lub niedoświetleniu. W M jest to sygnalizowane jedynie na drabince.
2. Lo i Hi w P, A, S bez wskazań na drabince oraz migająca drabinka w M informuja o przekroczeniu podanego w specyfikacji aparatu zakresu pomiarowe (jesli jest ustwiona korekcja ekspozycji to w P drabinka z korekcją będzie sie wyświetlac - w A i S natomiast zniknie) . Oznacza to tylko tyle, że światłomierz może, ale nie musi, dobrać niewłaściwe parametry ekspozycji.
Informacje z punktu 1 i 2 mogą byc wyswietlane jednocześnie. Podobnie jak juz wspomniana przeze mnie korekcja, co dodatkowo trochę zaciemnia obraz sytuacji jaki widzimy w wizjerze (jesli drabinka bieżąco pokazuje wprowadzoną wartość korekcji to miga 0 nad drabinką).
W P, A, S mozna zastosować trick, który pozawala na chwilowy odczyt proponowanych przez aparat danych ekspozycji zamiast Hi i Lo w przypadku z pkt.2 - wystarczy włączyć na chwilę lampę w trybie slow/rear. Po sprawdzeniu parametrów lampę sie po prostu wyłącza. Albo najlepiej używać trybu M, bo tam nic nigdy nie znika :).
pzdr