Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tokina 2.8/100 Makro - PROBLEM z OSTROSCIA

jaroslawkonopka
06-04-2009, 10:17
Czesc

Mam chyba klopot.
Kilkanascie tygodni temu pozyczylem od znajomej Tokine 100 macro (kupiona 2 lata okolo temu) do mojego Nikona D70
Zrobilem na szybko na spacerze pare fotek kwiatow na lace i bylem w szoku, bo poznym popoludniem uzyskalem niesamowicie ostre fotki na kazdej przeslonie i generalnie bardzo plastyczny i sympatyczny obraz.
Postanowilem nabyc ten model i wczoraj zrobilem w ogrodzie pierwsze testy nowego kupionego obiektywu.
I tu zdziwienie - 80% fotek jakby lekko nieostrych, albo raczej nie tak ostrych ja te ktore pamietam z pozyczonego obiektywu. Wiem ze glebia ostrosci jest niewielka, staralem sie statyczne obiekty fotografowac, testowalem rozne przeslony - efekt plus minus podobny kompletnie inna ostrosc, gorsza, nie zyleta.
Sprawdzilem back i front focus ale chyba wsio ok jest - test z linijka fotografowana pod katem 45 stopni.

Powiedzcie mi czy ktos z Was spotkal sie juz z takim problemem w tej Tokinie, co myslicie o tym ?
Mam wrazenie ze to po prostu AF moze byc tez winien.
Czy to mozliwe ze obiektyw i jego jakos bardzo sie moga roznic w zaleznosci od modelu i po prostu mialem pecha?

Mam jeszcze kilka dni na zwrot obiektywu
Mieszkam w Niemczech wiec nie ma tu problemu

Pozd

Jasiek

Yoora
06-04-2009, 10:37
Można także wysłać do serwisu wraz z puszką celem dostosowania obiektywu do puszki.
Ta przypadłość się zdarza chociaż sporadycznie.

Pozdrawiam

wigi
06-04-2009, 10:43
Najpierw zrób porządny test, najlepiej ze statywu, no i pokaż nam tu te zdjęcia, z których tak jesteś niezadowolony (najlepiej crop 1:1 i pozostaw exif).

jaroslawkonopka
06-04-2009, 10:52
hm... nie chodzi mi o to zebyscie oceniali czy obiektyw ostrzy dobrze czy zle
bo ja juz sprawdzilem ten obiektyw wczesniej i ten model znajomej byl swietny
ten ktory mam jest inny biorac pod uwage koncowa jakosc fotek

przy testach z obiektywem znajomej bylem zdziwiony ze nie mam sie do czego przyczepic a z natury jestem chyba wymagajacy i marudny

stad zastanawiam sie co moze byc przyczyna tej roznicy ktora widze

Mysle ze oddam ten obiektyw i albo kupie taki sam raz jeszcze albo cos innego

pozd

jasiek

wigi
06-04-2009, 10:59
Jeśli jesteś pewien, że obiektyw jest złym egzemplarzem, bo wyraźnie mydlany, to oddaj i weź inny.
Przecież nie od dziś wiadomo, że zdarzaja się gorsze sztuki, również wśród topowych Nikkorów.

lisek00
06-04-2009, 11:00
Osobiście posiadam ten obiektyw i puki co nie mam z nim żadnych problemów.
Możliwe że trafiłeś na felerną sztukę.
Tak jak już pisali poprzednicy bardzo rzadko trzeba ustawiać ten obiektyw względem puszki.
Polecałbym wymienić na inny puki jeszcze możesz.

jaroslawkonopka
06-04-2009, 16:18
hej

jutro raz jeszcze bede mial te Tokine od znajomej wiec zrobie nia podobna rundke w ogrodzie, a ten nowy obiektyw juz zglosilem na srode do oddania
porownam fotki i zobaczymy co dalej

jasiek

ps. przy okazji jakis inny wart uwagi makro obiektyw do nikona?
co polecacie?

lisek00
07-04-2009, 10:06
Było wałkowane jakie szkła do makro.
Do wyboru masz:
1. Tamron AF SP 90 f/2.8
2. Sigma 105 f/2.8 EX DG
3. Tokina AT-X 100 f/2.8 AF Pro
4. Nikon AF-S 105 f/2.8 G IF-ED VR Micro
Kolejność przypadkowa :)
Jeśli Cie stać to bierz Nikosia - wewnętrzne ogniskowanie, VR jeśli nie to pozostałe oferują podobną jakość.
Pozdr

jaroslawkonopka
08-04-2009, 12:21
hej hej

no wiec dzis rano w ogrodzie zrobilem jeszcze raz rundke z obiektywem ktory kupilem i tym od znajomej

tak jak oczekiwalem jest roznica, subtelna ale jest

1. AF w obiektywie znajomej dziala, ustawia i potwierdza nawet przy duzym zblizeniu. W moim nowym obiektywiem nie jest taki pewny, szuka po czym decyduje i wreszcie ustawia ale nie zawsze poprawnie

2. Obiektyw znajomej nawet na 2.8 (z minimalna glebia ostrosci) rysuje ostro i wyraznie widac co ostre a gdzie sie zaczyna rozmycie; moj natomiast przy duzej dziurze jest bardziej mydlany

3. Co mi sie nasunelo: czy to mozliwe zeby plaszczyzna tej ostrosci na malej dziurze nie byla idealnie rownolegla do osi aparatu; mam wrazenie jakby w tym moim obiektywie plaszczyzna ostrosci byla lekko przeczylona - sorki nie wiem jak to lepiej wyjasnic. Czy np zle zamocowana soczewka moze taki efekt wywolac?

Odsylam obiektyw i sprobuje jeszcze raz z tokina w innym sklepie

pozd

jasiek

lisek00
10-04-2009, 11:36
Trzymamy kciuki:)