Zobacz pełną wersję : Lampa w f80
Witam wszystkich.W instrukcji do F80 przeczytałem ze wbudowana lampa "wysyła serie niedostrzegalnych przedbłysków,a pieciopolowy czujnik ustala i okresla jasnośc.W ten sposób wydajność właściwego zostaje ustalona na takim poziomie by błysk i światło zrównoważały się."I co wy na to? Czyli robiac zdjecia z lampą wbudowaną(bo nie posiadam innej) nie musze sie o nic martwić.[/b]
Generalnie tak, chociaż należy zawsze brać pod uwagę czy fotografowany obiekt jest jasny na ciemnym tle , czy ciemny na jasnym tle i w zależnoiści od tego wprowadzać korektę mocy błysku. O tym jest wspomniane w instrukcji aparatu F80.
Tam też jest wzmianka o obiektywach serii D i G. Do tego trochę prób, analizy wyników i focić.
Pozdrawiam.
a dzieki za odpowiedz.Bo mam dylemat,bede robił fotki na weselu i nie wiem jaki film
zabrać.
POZDRO
.... radzę przed weselem zrobić próbę z lampą w różnych warunkach oświetleniowych, stosując korekty na + i na - przycisk przy spuście po prawej stronie, polecam minimum Fujii 200...... o próbie zdjęć przed ważnymi uroczystościami z nowym sprzętem warto pamiętać.
Dodam że wbudowana lampa ma mizerną moc , tak zwana liczba przewodnia ( szacunkowa ) to ok 12 dla czułości 100, dla 200 to około 16,
12 dzielone przez odległość od fotografowanego obiektu to zalecana przysłona w warunkach przeciętnie kontrastowej sceny.
ach te wesela....
warto w takim wypadku (nie majac lampy zewnetrznej) skorzystac maksymalnie ze swiatla zastanego w kosciele.
Czyli: film 400, w miare mozliwosci jasny obiektyw.... lub chociazby przyslona 4 i maaaaksymalnie dlugie czasy na jakie nas stac.... 1/25, 1/30 przy zblizeniach 1/60, aparat na M , lampa w trybie FILLIN
ALE UWAGA! Ta technika przy braku wprawy jest niebezpieczna :) grozi nam poruszonymi zdjeciami ze wzgledu na dosc dlugie czasy. A jak drza Ci lapki to 1/60 :wink:
slaw74 to prawda z jedną wątpliwością nie SLOW ? Szkoda że baku127 nie napisał nam jakimi szkłami dysponuje, podejrzewam że kitem 28-80, lub 28-100 no i wówczas światełko słabe oj słabe.
wlopis,
Moze byc Slow... generalnie chodzi o to by jedynie wypelniac lampa swiatlo zastane.
Fakt kolega nie napisal jakie ma obiektywy.... mysle ze jakis kicik od kompletu wiec nie bedzie najjasniej.... :(
Przepraszam ale zwróciłem uwagę na SLOW żeby baku127 łatwiej połapał się w ustawieniach aparatu.
Albo slow albo manual. Da sie w Manualu lampe na slow ustawic?
wlopis,
Nie ma problemu.
FILLIN to generalnie wspolna funkcja dla wielu korpusow, okreslajaca doswietlanie planu pierwszego.
SLOW zas to funkcja blysku polaczonego z dlugim czasem migawki, dodatkowo polaczona czesto z blyskiem na druga kurtyne migawki. Jak jest dokladnie w F80 nie pamietam.
Sam jestem zas zwolennikiem w takich sytuacjach ustawien kamery na M by miec pod kontrola czasy migawki, w automatyce latwo sie zagapic i trzaskac na nie takich czasach jakbysmy chcieli. W lampie mozna dodatkowo ustawic korekcje -0,5 EV
Proponuje jednak jakies fotki probne, by nie trenowac na klientach.
[ Dodano: Pią 01 Wrz, 2006 ]
jaki71,
Albo slow albo manual. dokladnie. Raczej manual.
Tez jestem zwolennikiem Manuala i drabinki przy zdjeciach z flashem :) Slow nie uzywam. Jesli juz to Rear i w F80 powinno byc skoro w F70 bylo :)
Ale sie narobiło.juz dostałem zawrotu głowy.No fakt nie pisałem jakie szkła ,fakt że jestem pocz.i mam kita ,czyli 28-80/3,3-5,6+70-3004-5,6.Oj ciemne a może 400?
Wielkie dzieki>Jak to miło ze sa tacy ludzie na świecie.
Pozdrawiam BAKU127
jaki71, w F80 jest REAR,
baku127 dzisiaj my Tobie pomożemy, jutro Ty innym pomożesz, powodzenia, miłej zabaw.
Pilnuj naświetlonych negatywów.
Jak wesele to film o obnizonym kontrascie ISO 400 naswietlany na 320.
Z filmow polece Fuji NPH400 lub Pro400, Konica Centuria 400 for Portrain, Kodak Porta 400 NC.
Jak wesele to film o obnizonym kontrascie ISO 400 naswietlany na 320.
Z filmow polece Fuji NPH400 lub Pro400, Konica Centuria 400 for Portrain, Kodak Porta 400 NC.
Przy najbliższej okazji wykorzystam tą informację. Nigdy nie naświetlałem na tym materiale. Dzięki gALL.
ach te wesela....
warto w takim wypadku (nie majac lampy zewnetrznej) skorzystac maksymalnie ze swiatla zastanego w kosciele.
Czyli: film 400, w miare mozliwosci jasny obiektyw.... lub chociazby przyslona 4 i maaaaksymalnie dlugie czasy na jakie nas stac.... 1/25, 1/30 przy zblizeniach 1/60, aparat na M , lampa w trybie FILLIN
ALE UWAGA! Ta technika przy braku wprawy jest niebezpieczna :) grozi nam poruszonymi zdjeciami ze wzgledu na dosc dlugie czasy. A jak drza Ci lapki to 1/60 :wink:
to napawde sie sprawdza!! Kiedyś mi to podpowiedziałeś i do tej pory stosuje się do tej techniki, czasem ją delikatnie modyfikując...
smieszy mnie zawsze zdziwienie "jak to takie długie czasy z ręki ?? " a ja na to TAK takie właśnie długie - i się sprawdza tylko trzeba się niecoi spręzyć ;)
i wogule Slaw - dzięki za to jeszcze raz!
mp_,
Wielkie dzieki!!!!! To naprawde mily komplement!!!!
Ciesze sie ze moglem Ci kiedys pomoc i ze jestes zadowolony z efektow swej pracy!!!
A co do czasow to gdybym mial "lapy jak drwal" chetnie stosowalbym jeszce dluzsze... :D
Ps. a kiedys polazlem do kosciola ze statywem.... robilem na 1/8 i fakt ze niektore fotki poszly do kosza bo sie mlody obrocil... itp ale za to tam gdzie mieli kamienne twarze, caly kosciol lsnil swym swiatlem naturalnym.
Niestety bylo przy tym troche komedii bo nieporecznie ze stojakiem po kosciele biegac! :)
kapselkk
19-09-2006, 22:33
hehe z tymi powolnymi migawkami tez mam sporo doswiadczen ja zawsze staram sie wykorzystac jak najwiecej naturalnego oswietlenia wiec juz pare razy robilem z czasem 1/15 a nawet 1/10 z reki no i wszystko jest ok jesli modzi sie nie rusza:) oczywiscie skupienie przy pierwszych 5 zdjeciach ptem jednak chociaz 1/30:) ale rowniez koledze tu polecam fuji 400 mam F80 i wiele razy juz robilem nim sluby bez dodatkowej lampy ...oczywiscie nie ma w tym zadnej rewelacji ale da sie ogladac:)
moze pozbieraj na dodatkowa lampe (robilrm z sb-26 i sb-600 jakos wole te starsze lamy zwlaszcza sb 28) efekty mozesz sobie zobaczyc na mojej malej stronce poswieconej tej tematyce:) www.slubne_zdjecia.republika.pl
pozdrawiam wszystkich