Zobacz pełną wersję : Nietypowy test AF-S Nikkor 18-55mm 1:3.5-5.6G ED
Zanim sezon w mojej pracy rozpocznie się na dobre postanowiłem sprawdzić swój obiektyw pod względem transmisji światła na spektrometrze. Zastanawiałem sie, jakie długości fal przechodzą przez system soczewek KIT-owskiego obiektywu 18-55 od D50. Nie widziałem takiego testu nigdzie a zawsze mnie ciekawiło, która część promieniowania UV przechodzi (transmisja światła ) przez obiektyw do matrycy. Wykonałem test transmisji w zakresie od 200 do 1100 nm, czyli od promieniowania ultrafioletowego (UV) przez obszar światła widzialnego (VIS) - źródła literaturowe podają różne wartości czasem od 380 - 400 nm do 750 - 800 nm - aż do obszaru bliskiej podczerwieni (NIR). Jednak ja zawęziłem obszar wykresu do fal który mnie najbardziej interesuje czyli od 200 do 450 nm - promieniowanie UV-VIS. Jak widać na wykresie szkło nie przepuszcza fal z zakresu UV-C i UV-B, przepuszcza natomiast częściowo fale z zakresu UV-A. Odsyłam zainteresowanych do wikipedii, pod hasłem UV jest wyjaśnione, która część promieniowania UV dostaje się do powierzchni naszej planety i za co odpowiada. Natomiast od 400 nm szkiełko ładnie przepuszcza promieniowanie - transmisja wynosi około 1, czyli blisko 100% światła z tego zakresu przechodzi przez obiektyw do matrycy.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img75.imageshack.us/img75/9559/nikkordx1855kitrd7.jpg)
patrycjusz
01-09-2006, 18:16
i jakie wnioski wyciągnąłes z tego testu? Proszę jednak prostym językiem.
Wnioski pewnie jedyne i słuszne, ze pewnie nie taki zły ten KIT :shock:
A że ciemny jak tabaka......no dobra nei będę się zgrywał.
Pozdrawiam
Moshica
i jakie wnioski wyciągnąłes z tego testu? Proszę jednak prostym językiem.
Wniosek istotny dla fotografowania to taki, iż trzeba korzystać z filtra UV przy tym obiektywie - ale nie jest to nic odkrywczego i bez przeprowadzenia takiego testu jest to rzecz oczywista. Takie widmo, jakie obserwujemy świadczy również o tym, że mamy do czynienia ze szkłem a nie z tworzywem - szkło zatrzymuje promieniowanie UV w obszarze jak na wykresie. Dlatego czasem w słoneczny dzień lepiej nosić zwykłe okulary szklane - które na pewno absorbują promieniowanie UV-B i w większości UV-A niż kiepskie przyciemniane okulary plastikowe. Noszenie takich okularów może przynieść odwrotny skutek - oko musi się dostosować do ciemniejszego światła, rozszerzają się źrenice i w rezultacie siatkówka oka bombardowana jest większą ilością światła UV. Być może się mylę (w razie, czego poprawcie mnie), ale słyszałem, że czasem w tanich aparatach kompaktowych producenci stosują soczewki z tworzyw sztucznych, np. szkło akrylowe zwane pleksi (pleksiglas) nie absorbuje UV. Swoją drogą jestem ciekaw czułości spektralnej matrycy w D50/70 - może ktoś trafił na tzw. data sheet dotyczący matrycy CCD, albo może ktoś z Forumowiczów wie jaki typ matrycy zastosowany jest w z w D50/70 wiadomo że jest to SONY ale jaki typ, symbol ? Wykres czułości spektralnej pokazuje, dla jakich długości fal matryca jest czuła, inaczej mówiąc wiadomo, jakie barwy są odbierane najsilniej przez CCD i wiadomo w jakim zakresie fal matryca "widzi" światło. Podejrzewam, że i tak elektronika aparatu musi być kalibrowana do zastosowanej matrycy - ale to już chyba trochę off-topic. Z takiego wykresu można odczytać inne fizyczne informacje dotyczące materiału, ale dla fotografa nie są to informacje istotne, bo i na co komu informacja o przerwie energetycznej materiału!? Mnie ciekawiło tylko jakie światło przechodzi przez obiektyw a jakie nie, dlatego wykonałem ten test i podzieliłem się z Wami wynikami.
Zwykłe okulary szklane to przeszłość - od dawna rynek zdominowały soczewki plastikowe - są lżejsze, dzięki większemu wspólczynnikowi załamamia światła większe moce mogą być cieńsze. Są powlekane warstwami utwardzajacymi oraz antyrefleksyjnymi - czy są też z filtrami UV - standardowo chyba nie - ale zapytam przy okazji optyka lub spojrzę na strone np jeleniogórskch zakładów optycznych. Nie tylko tanie kompakty maja soczewki z plastiku.