Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Winieta - GIMP

Jolania
05-04-2009, 21:41
Czy w gimpie mogę wstawić bądź zniwelować winietę? Jeśli tak, to jak się to robi?

lewAp7
05-04-2009, 22:29
wstawianie:
okno warstw, duplikat warstwy (podświetlona/zaznaczona - kopia tła... to górne), narzędzia kolorów i przyciemniasz obraz za pomocą krzywych i/lub poziomów (moc przyciemnienia ma być dosyć, dosyc... trzeba wyczuć), można też zdjąć trochę koloru (odcień i nasycenie).
Następnie prawym myszki na kopia tła i dodaj maskę warstwy (biała bez przezrozczystości), kliknij na tym białym aż "błyśnie", w narzędziówce wybierasz gradient - default (przejście stopniowe od czarnego do białego), poniżej: kształt promienisty i na zdjęciu ciągniesz linię od środka do boku.
Intensywność/moc winiety regulujesz kryciem w oknie warstw...

Kształt nie musi być promienisty - pokombinuj sobie z innymi. To jest jedna z metod, wygląda zagmatwanie, ale tak tylko wygląda... :D

P.S
tu tez znajdziesz coś o winiecie: http://maniooo.pl/tutoriale.php

P.S.2
zapomniałem jeszcze... na koniec: prawoklik w oknie warstw na tej górnej i z menu "połącz w dół" - zostanie jedna warstwa, znowu prawoklik i "spłaszcz obraz" (bo niespłaszczonego nie zapiszesz jako jpg)

truman20
05-04-2009, 22:42
FX-Foundry.

lewAp7
05-04-2009, 23:21
FX-Foundry.
Nie znałem tego i sam jestem ciekaw... a możesz powiedzieć, które to do winiety? I czy można to wszystko wrzucić do Gimpa - nie "zabije" go ta ilość pluginów?

Tr0n
06-04-2009, 09:45
Nie znałem tego i sam jestem ciekaw... a możesz powiedzieć, które to do winiety? I czy można to wszystko wrzucić do Gimpa - nie "zabije" go ta ilość pluginów?

To nie są pluginy tylko skrypty - nie zabije

Jolania
07-04-2009, 20:34
Dziękuję lewAp7. Napisałeś się. Przyznam, że w gimpie wyknuje podstawowe operacje. To, co opisałeś dla mnie trudne, ale powalczę...
Co do FX-Foundry, zdaje się, że jest to prostszy sposób (jak przypuszczam) na winietę. Tylko gdzie tego szukać albo skąd wziąć?

lewAp7
08-04-2009, 10:59
Co do FX-Foundry, zdaje się, że jest to prostszy sposób (jak przypuszczam) na winietę. Tylko gdzie tego szukać albo skąd wziąć?
Jeśli znajdziesz, to daj znać!
Ja w ciągu niecałej godziny nie zdołałem znaleźć niczego do winiety w tym FX-Foundry... a że to co opisałem wcześniej mam wyćwiczone i zajmuje mi to ok. 3-10min - nie szukam (na razie) dalej... :mrgreen:

micher
09-04-2009, 14:43
A próbowaliście Filtry/Zniekształcenia/Lens distortion ?

Pobawcie się suwaczkami Edge i Brighten :)