Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw z AF do d60???
suavex_77
05-04-2009, 21:33
witam.
od października 2008 używam D60 z kit'owskim obiektywem bez stabilizacji obrazu. chciałbym go wymienić na nowy, uniwersalny, o większej jasności, z dużym zoomem i ze st. obr..
przeglądałem oferty różnych producentów i znalazłem np. Sigmę 18-200 ze stabilizacją obrazu. wstępnie jestem zainteresowany zakupem tego obiektywu ale chciałbym najpierw zapytać Was o opinie na temat tego obiektywu lub innych - podobnych z silnikiem, w przedziale cenowym do 2 tys. pln.
fotografuję najczęściej pejzaże i przyrodę, często przy słabym świetle - bez lampy bł., od czasu do czasu w makro, ludzi i portrety sporadycznie.
pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Odpowiedni. Pytania też wypadało by w odpowiednim miejscu zadawać.
to moze tamron 17-50 f2.8 tylko ze to jednak nie za duzy zoom ,Nikon 18-105VR , albo do 2tys to zamiast slabej sigmy18-200 nikon 18-200VR.Niestety chyba nie ma takiego szkla zeby z tym zakresem mialo lepsze swiatlo
A jakiego tego kita masz?
suavex_77
06-04-2009, 15:35
Nikkor AF-S 18-55
maciej177
08-04-2009, 18:00
A jaki obiektyw do 300mm byście polecali ? Cena do 600zł (Używki)
Krzysi3k
08-04-2009, 19:30
A jaki obiektyw do 300mm byście polecali ? Cena do 600zł (Używki)
sigma 70-300 ... trudno w tych pieniądzach szukać czegoś lepszego
witam.
od października 2008 używam D60 z kit'owskim obiektywem bez stabilizacji obrazu. chciałbym go wymienić na nowy, uniwersalny, o większej jasności, z dużym zoomem i ze st. obr..
I jeszcze żeby był świetny optycznie i lekki, co? Skoro robisz landszafty, to może kup sobie... statyw?
maciej177
08-04-2009, 19:47
Wystarczy jak bedzie dobrze ostrzyl do 200 moze byc cięzki, dla mnie to akurat nie robi różnicy, byle był w miare dobry.
Ale chyba lepszym rozwiązniem będzie kupno d70s + Sigma Apo DG
Chciałabym się dowiedzieć co polecacie. Ja za bardzo sie nie znam na tych wszystkich oznaczeniach...;) Mam nikona D60 z obiektywem 18-55mm VR. I mam pytanie, jaki obiektyw musiałabym kupić do makro? I potrzebowałabym jeszcze jakiś z dużym zoomem, do krajobrazów, sportów, itp. No i żeby 10 tysięcy nie kosztował ;) Jakiś niedrogi, jaki wypróbowaliście, polecacie, albo coś :)
Jakieś linki jak byście mieli do opisu tych obiektywów to fajnie by było :D
Po pierwsze radze poczytac dzial "Optyka" na naszym forum - znajdziesz tam wszystko czego szukasz i jeszcze z pincet kilo wiecej :) Po drugie opcja szukaj i wpisywanie hasel typu: obiektyw macro, sport, krajobraz na prawde nie boli. Len z Ciebie smierdzacy i jeszcze linki kazesz sobie wklejac... wiesz co? Troche przeginasz.
A chocby nawet - chcac Ci pomoc to nie za bardzo jest jak. Nie piszesz nawet ile PLN masz do wydania, ciezko tak doradzac, ale... Do macro - Nikkor 105, 60; duzy zoom - Nikkor 18-200; krajobraz - Nikkor 12-24, 14-24, Sigma 10-20; sport - Nikkor 70-200; I zadne z tych szkiel nie przekracza 10 tys. zl czyli spelniaja Twoje kryteria :)
Nie każe wklejać linków, tylko jak by ktoś szukał kiedyś i jakąś fajną strone miał... O to mi chodziło. Hmm, kiedyś szukałam trochę ale nie znalazłam żadnej strony gdzie by to troche prościej było napisane. Zwłaszcza że nie mam czasu dużo w internecie siedzieć...;) A forum poczytam sobie jak będę mieć czas :)
A kwoty nie mam jakiejś konkretnej wyznaczonej, jak najtańszy bym jak wszyscy chyba chciała :D Ale i tak dzięki za odp ;)
Dobra... jestem miekki, przyznaje sie (a juz tyle razy mowilem - swider badz buc, nie pomagaj, niech sami szukaja). Sprecyzuj zapytanie (gorna granica kwoty na to przeznaczonej itd. ) i bedziemy myslec nad sprawa.
avallardi
11-05-2009, 00:15
Aga3336 - poczytaj sobie ile kosztują szkła systemowe:
http://www.sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Nikon/
http://www.sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Nikon-2/
No tak koło 2000 zł.
Dziękuję za stronki :)
kielbach
11-05-2009, 18:23
Chciałabym się dowiedzieć co polecacie. Ja za bardzo sie nie znam na tych wszystkich oznaczeniach...;) Mam nikona D60 z obiektywem 18-55mm VR. I mam pytanie, jaki obiektyw musiałabym kupić do makro? I potrzebowałabym jeszcze jakiś z dużym zoomem, do krajobrazów, sportów, itp. No i żeby 10 tysięcy nie kosztował ;) Jakiś niedrogi, jaki wypróbowaliście, polecacie, albo coś :)
Jakieś linki jak byście mieli do opisu tych obiektywów to fajnie by było :D
2000 PLN na co konkretnie? Nowe czy używane szkła?
Sport:
Jakie sporty chcesz robić? Może sporty motorowe, może lotnictwo, może piłka nożna, a może szachy... kto się ma tego domyślać? Czy sporty zespołowe z szerokim planem? Czy sporty indywidualne? Jakie duże zbliżenia potrzebujesz? Jaki szybki AF ci jest potrzebny do tych sportów? Jakie duże obiekty chcesz fotografować i z jakiej odległości? Jakie bedziesz miała warunki oświetleniowe? ...
Macro:
Jaka skala odwzorowania cię w macro interesuje? Jaka odległość przedmiotowa ci wystarczy? Czy dasz rade pracować bez pomiaru światła? Czy dasz rade ostrzyć na przymkniętej przysłonie? Czy szkło ma być tylko do macro czy też ma słuzyć równiesz jako tele lub do portretu? ...
Czego ci brakuje w 18-55 VR? Jakie zdjęcia planowałaś zrobić a uniemożliwił to posiadany 18-55? Czy w krajobrazie jest za wąsko dla ciebie na 18 mm? ...
Podstawowe pytania potem można precyzować i precyzować...
Mogą być też używane.
Jeśli chodzi o sport to najbardziej jazda konna. Ale też zwierzęta, ptaki czy np. w zoo.
Z macro uznałam że się chyba trochę wstrzymam.
A co sądzicie o Tamronie AF 55-200 mm f/4-5,6?
Do macro: Nikkor 105mm f/2.8G ED IF AF-S VR (http://www.bythom.com/105AFSlens.htm)
To szkiełko zadziała również przy fotografowaniu większych zwierzaków w zoo, ale o ptakach to raczej zapomnij.
Za 10k złotych kupisz sobie takie 3 i zostanie na filterek :D
andrstac
23-05-2009, 18:03
Jak masz 2kzł to zastanów się nad Tamronem 18-250. Jest z silnikiem, więc będzie AF w twoim D60. Jak na takiego ultra-zooma to jest w miarę dobry jakościowo. I nadaje się do makro również:)
Linki:
test na photozone (http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/294-tamron-af-18-250mm-f35-63-di-ii-ld-aspherical-if-macro-nikon-lab-test-report--review)
wątek na forum (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20973)
i jeszcze jeden test (http://www.bobatkins.com/photography/reviews/tamron_18_250.html)
kielbach
23-05-2009, 20:22
Do tematów "ogólno zwierzęcych" do 2000 PLN można np. AF-S 70-300 VR.
Wiecej - to jedyny sluszny obiektyw tele w tej cenie.
Ale z tego co Aga napisala ja zrozumialem, ze za 2000 zl chce kupic dwa szkla - tele i szeroki. Kiepsko. Radze na razie kupic jeden obiektyw, np. wspomniane tele i dozbierac do drugiego.
Macro na razie nie ;)
A tak koło 1000 zł tele? Używany też mógł by być. I jak ten tamron 55-200?
Wszystko co ma 200mm na dlugim koncu raczej do przyrody odpada (pisalas o zwierzetach, ptakach - 300mm wtedy to minimum). Ponizej 1tys. zl masz Sigme 70-300, ale do wczesniej wspomnianego przeze mnie Nikkora sporo jej brakuje.
A z tych?
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/442677
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/179305
Bo są dość tanie właśnie i się zastanawiam czy w ogóle jej sen żeby je kupić? ;)
I w tamronie napisali jeszcze że do macro jest, a w nikkorze nie.
Tamrona odpusc. Ten Nikkorek jest calkiem ok do tego ma VRa. Ale jak pisalem wyzej - fotki przyrodnicze mozesz sobie od razu odpuscic z taka ogniskowa. No chyba, ze chcesz w zoo cykac ;)
Jeszcze mam 18-55 ;)
chyba kupię tego nikkora, a jak będę bardziej doświadczona to zainwestuję w coś lepszego ;)
Mozesz zrobic i tak :) 18-55 i 55-200 - ladnie uzupelniajacy sie zestaw na poczatek.
A do jazdy konnej sie nada? Zawody, itp. ;)
Jesli chodzi o ogniskowa to raczej tak, choc to tez zalezy gdzie bedziesz siedziala :) I lepiej zeby bylo jasno bo to szkielko zbyt duzej dziurki nie ma - za przeproszeniem :mrgreen:
witam. nie będę zakładał nowego tematu żeby nie zaśmiecać forum, a poza tym moje pytanie jest właśnie o D60 i obiektywie do niego ;). Chciałem kupić obiektyw 50mm do robienia zdjęć osobom z bliska. Zależy mi głównie żeby obiektyw oddawał kolory i żeby w ciemnych pomieszczeniach ze słabym światłem można było dostrzec coś więcej niż czarną czerń ;). Niestety mam D60 bez silnika, wiec poradźcie mi co kupić. AF 50mm f/1.4D przy którym i tak będę zmuszony ustawiać ręcznie ostrość, a z tego co czytałem podziałka nie jest AŻ tak bardzo współpracująca przy ręcznym ostrzeniu (ktoś napisał że mało dokładna, za krótka), czy może lepiej kupić manualny obiektyw 50mm f/1.8 AIS który będzie bardziej współpracował przy ręcznym ostrzeniu ? Manualny używany na jednym z serwisów aukcyjnych kosztuje +/-200, a AF 50mm nówka już za 500 zł. Nie wspominam o 50mm f/1.4G z własnym silnikiem, ponieważ cena trochę za duża, zwłaszcza że wakacje się zbliżają ;). Dzięki za pomoc i odpowiedzi.
Wojtek
czy może lepiej kupić manualny obiektyw 50mm f/1.8 AIS który będzie bardziej współpracował przy ręcznym ostrzeniu ? Manualny używany na jednym z serwisów aukcyjnych kosztuje +/-200, a AF 50mm nówka już za 500 zł.
Tylko wez pod uwage ten fakt, ze nie bedziesz mial tez pomiaru swiatla. Jak juz chcesz miec ta 50tke bez silnika to bierz 50/1.8 i juz. 50/1.4D sie nie kalkuluje w Twoim przypadku bo kosztuje zaledwie 200zl mniej od nowszej wersji - ja bym wolal juz dolozyc ta kase i miec AFa.
przyjąłem do wiadomości :). Dzięki Swider
suavex_77
31-05-2009, 22:16
witam
dzięki za porady.
troszkę poszperałem tu i tam, i przekonałem się że jedno szkiełko do wszystkiego nie istnieje. ;) rozważam, póki co, zakup 2 szkieł:
1. do portretów, impresji "spacerowych", fotografowania przy słabym świetle [wieczór, las itp.] i tu znalazłem dwa, dość jasne, tylko nie wiem które wybrać:
Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G
czy
Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G
??
2.do panoramy, makro i tele zastanawiam się nad uniwersalnym zoomem. znalazłem 2 zbliżone do siebie szkła, z tym że oba mają skrajne opinie, sam nie wiem, co o nich sądzić:
Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5G IF-ED [znalazłem wiele negatywnych opinii - że np. winietuje, jest nieszczelny - wciąga kurz]
oraz
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC MACRO [tutaj znowu wiele opinii jest takich, że to szkło nie nadaje się do długotrwałej eksploatacji]
proszę o Wasze opinie.
pozdrawiam :)
Piotrek Charchuła
31-05-2009, 22:29
witam
dzięki za porady.
troszkę poszperałem tu i tam, i przekonałem się że jedno szkiełko do wszystkiego nie istnieje. ;) rozważam, póki co, zakup 2 szkieł:
1. do portretów, impresji "spacerowych", fotografowania przy słabym świetle [wieczór, las itp.] i tu znalazłem dwa, dość jasne, tylko nie wiem które wybrać:
Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G
czy
Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G
??
2.do panoramy, makro i tele zastanawiam się nad uniwersalnym zoomem. znalazłem 2 zbliżone do siebie szkła, z tym że oba mają skrajne opinie, sam nie wiem, co o nich sądzić:
Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5G IF-ED [znalazłem wiele negatywnych opinii - że np. winietuje, jest nieszczelny - wciąga kurz]
oraz
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC MACRO [tutaj znowu wiele opinii jest takich, że to szkło nie nadaje się do długotrwałej eksploatacji]
proszę o Wasze opinie.
pozdrawiam :)
35 1.8 do portretu się raczej nie nadaję, 50 1.4 już owszem
Niema obiektywu do panoramy makro i tele.
Ani sigma 17-70 ani Nikon 18-70 do tego raczej nie służą. Napisz jaki masz budżet i naczym najbardziej Ci zależy bo widzę że jesteś na etapie że chcesz robić wszystkiego zdjęcia naraz :-D
suavex_77
31-05-2009, 22:49
szukam szkła/kilku szkieł z do:
- fotografowania przyrody i architektury : zarówno w panoramie [chmury, zachody słońca, woda, drzewa, góry, budynki itp.] jak i w makro [kwiaty, owady, rośliny]
- zdjęć przy słabym świetle [np. kościół - w środku, przyroda, ludzie przy/po zachodzie słońca]
- zdjęć w "akcji" - ludzi w ruchu, ulica, pochody, sport
zdjęcia portretowe to nie jest mus - to w przyszłości
a jeśli chodzi o budżet to jakieś 3 tys.
suavex_77
01-08-2009, 23:27
dzięki za rady, a póki co decyduję się na sigmę. komplet stałek - to przyszłość. na razie uczę się robić zdjęcia.
pozdrawiam.
s.