PDA

Zobacz pełną wersję : Krótka dysputa o długich lufach

jurgen
01-09-2006, 07:20
Ale co do ciebie, jurgen, to nie wiem, jak możesz żyć ze świadomością, że twoja sześćseta nie ma IS :D

to mniej więcej tak samo jak życie bez FF
dlatego czuję się zagubiony i niespełniony, a ludzie na mnie dziwnie patrzą

koleś posiadający nieporównywalną z niczym elkę 500 stabilizowaną, a jakże
wziął moje male conieco, najpierw sie zdziwił, że takie lekkie, pozniej jednak oddał z obrzydzeniem, gdy stwierdził, że brakuje IS,
następnie zapytał jak ja w ogóle mogę tym robić zdjęcia

oczywiście zdezynfekowałem obiektyw, ale to pytnie nie daje mi spac po nocach

już myslę o 200vr :twisted:

Czornyj
01-09-2006, 12:18
koleś posiadający nieporównywalną z niczym elkę 500 stabilizowaną, a jakże
wziął moje male conieco, najpierw sie zdziwił, że takie lekkie, pozniej jednak oddał z obrzydzeniem, gdy stwierdził, że brakuje IS,
następnie zapytał jak ja w ogóle mogę tym robić zdjęcia
Przepraszam za głupie pytanie, ale mnie to pytanie potwornie męczy - czy on tą 500-tą dużo fotografował z ręki? Niezły himen...

Czornyj
01-09-2006, 13:52
jurgen - no właśnie, skoro chodzi z manfrociakiem, to co mu z tego IS-u? Przecież w eLkach jest nawet taki dinks, że mu się ten wynalazek po podpięciu do statywu automatycznie wyłącza... Ja się oczywiście kompletnie nie znam, ale czy zestawem o wadze 6-7 kg i tak długiej ogniskowej często pracuje się "z ręki"?

Jeszcze raz sorki za OT!!!

Pawel Pawlak
01-09-2006, 14:30
Oczywiste jest że superteleobiektywy zasadniczo wykorzystywane są do fotografowania ze statywu. Ale akurat 500mm F4 jest (sądzac po gabarytach i wadze ostatniej wersji nikona AFS II) przygotowana do fotografi z reki. Sądzę że z canonem jest podobnie.
(AFS 500F4 ver2 jest niewiele wiekszy i naprawdę niznacznie cięższy niż moja AFI300f2.8 którą spokojnie można focić z ręki nawet z podpiętym TC17).

RAF
01-09-2006, 14:36
jego foty możesz zobzcayć w NG raport o Wiśle

do tych zdjęć to potrzebował coś bardziej szerokiego i chyba niekoniecznie stabilizowanego ...

Czornyj
01-09-2006, 14:48
Wydzieliłem, bo jeszcze będzie awanti :D

rocznik70, wierzę na słowo - Canonierska 500-ta jest identycznych gabarytów, a nawet do 600-ty pakują IS-a - więc widać są jacyś kulturyści, którzy focą tym z ręki.

jurgen
01-09-2006, 15:00
Raf jest też tam wydra o ile pamiętam
w ogóle lapiesz za słówka
długa lufa Robsona to 500 i tyle

Nie wiem nie próbowałem focic z IS, wydaje mi sie, że jedyne zastosowanie to monopod, z ręki, dajmy sobie spokój
to nieznacznie cieższy i większy, to jest mniej więcej tak
jak wyciskanie na ławeczce w seriach
6*130 i 6 *140
różnica ponieżej 10 procent, radzę popróbować :D

do tego dochodzi kat widzenia
zastanawiające jest to, że afsII pieknie odchudzili a nie dali VR :shock:
na zach. forach goście zadawali pyt w stylu czy mam czekać na vr czy przesiadać się na IS. Może to tylko marketing, nie mam pojęcia.
ceny obiektywów takie same, ale to nie ma znaczenia

dzięki za przeniesienie

Czornyj
01-09-2006, 15:38
wydaje mi sie, że jedyne zastosowanie to monopod
ano właśnie - sądziłem, ten wynalazek działa jeno kiedy foci się z ręki, ale poczytałem materiały na stronie "mrocznego imperium zła" i owszem - na monopodzie też znajduje to zastosowanie. Przy takim obrocie sprawy rzecz nabiera dla mnie sensu.

dzięki za przeniesienie
dzięki za wyjaśnienie :D

Niedzwiedz
01-09-2006, 15:43
200 VR !!! to moje marzenie !

RAF
01-09-2006, 17:54
OT w OT? czemu nie :)
jurgen, nie tyle łapię za słówka, co raczej jestem ciekawy jakiego sprzętu użył w tej relacji (a piszę to, mając NG na kolanach).

jurgen
01-09-2006, 18:53
analog, chyba EOS3 czy jakos tak :D , jakie ma inne obiektywy nie wnikałem
pozdrawiam

samuraj
02-09-2006, 18:34
Paolo uzywa tylko analogow 3, 33 a obiektywy ktore u niego widzialem to: 17-40 (z wym fotografowal zubry :shock: ) 70-200 f2.8 i 70-200 f4 oraz ta 500 f4