Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sb 400

luk69
05-04-2009, 15:11
Witam!!!
Jesten nowym użytkownikiem forum, a zarazem nowym posiadaczem D60. Mam pytanie: chcę kupić lampę SB400, zdjęcia robię dla siebie w pomieszczeniach w plenerze itp, czy taka lampa mi wystarczy? Czy jest jeż może jakiś zamiennik tej lampy? Przepraszam jeżeli takie pytanie już padło ,ale nieznalazłem na forum podobnego. Z góry dziękuję!

Bucik
05-04-2009, 15:28
No patrząc na ceny nowych 250-399zł - to może nastawisz się na jakiś zamiennik z obracanym palnikiem? Albo poszukać na necie sb-600 - dozbierać do niej co? W razie wymiany na coś lepszego masz już lampę;p

biniubak
05-04-2009, 21:35
Jako użytkownik zarówno SB600 i SB400 powiem tak: do zdjęć robionych dzieciakowi (nie zawsze) i do zdjęć u cioci na imieninach SB400 wystarczy. I dla mnie na tym koniec. Ale ponieważ udało mi się ją kupić za całe 162 zł z przesyłką (prawie nowa) to może być. W cenie ponad 250zł już bym się zastanawiał czy nie dołożyć do czegoś większego.

pitter0
05-04-2009, 21:47
No nie zapominajcie ze sb-600 rowniez skoczyla w gore ostro.Zostaja jeszcze jakies tumaxy sunpaki i metz niewiele drozsze ,a sporo mocniejsze

raven
05-04-2009, 22:27
Jeśli chodzi o SB-400 to ostatnio leżały w MM po ok. 170PLN
...to tylko dla informacji :)

maciusd
06-04-2009, 14:09
z D60 jakoś dziwnie niedoświetłała jak palnik był w góre, ale za to masz z tym korpusem manual lampy czego nie ma D80 anie raczej inne, jak ustawisz +1EV do lampy w iTTL to bedziesz mial w miare ok! lampa fajna polecam

coroner
06-04-2009, 14:15
Mi już niejeden kadr uratowała. Moim zdaniem warto - zawsze ją możesz wrzucić w kieszeń na jakiś wypad :)

mpwt
06-04-2009, 14:19
No u mnie SB-400 robi jak zamiennik SB-800 u cioci na imieninach. Ale nie mając nic uzbierałbym na coś ciekawszego...

luk69
07-04-2009, 09:20
A co sądzicie o tym: TUMAX 880AFZ ,SUNPAK RD2000 lub SUNPAK PF30X czy można je porównać do jakiegos SB?

messer
09-04-2009, 12:04
Zależy jak bardzo tą lampę chcesz eksploatować.
Ja stojąc przed podobnym dylematem zakupiłem do D80 lampę SB-600. Czyli "szarpnąłem" się wtedy na wyższy model. Wydawało się, że nie wykorzystam szybko w pełni jej możliwości.

Od tego czasu minęło kilka "imienin" i innych różnorakich sytuacji, gdzie lampę wykorzystywałem. Przeczytałem masę artykułów na temat lamp błyskowych i możliwości jakie dają. To jest ogromny, kreatywny świat błyskowego światła.
Szybko okazało się, że SB-600 to preludium do prawdziwego błyskania.
Wyboru nie żałuję. Sześćsetka dała mi pełnię świadomości czego mi potrzeba. Oraz bardzo dużo radości przy próbach i nauce błysków :)

Reasumując: Jeśli na poważnie i w pełni świadomie zamierzasz korzystać z lampy błyskowej - odpuściłbym SB-400.
Jeśli potrzebujesz jej tylko okazjonalnie jako zastępstwo lampy wbudowanej w korpus - 400 wystarczy na zawsze.

PS.
Przy czym mój post zmierza w kierunku strobbingu, ciekawego wykorzystania CLS'a i budowania przenośnego mini-studia. Jeśli to wszystko Cię nie interesuje (choć warto!!!) to pomiń to co pisałem. :)

luk69
09-04-2009, 12:47
Każda informacja jest dla mnie cenna. Niejestem jeszcze tak wprawiony(można by powiedziec początkujący,gdyż jest to moja pierwsza lustrzanka), dlatego dużo czytam i zadaje pytania.Lampę chcę kupić gdyż zdjęcia chcę robić bardziej amatorsko, czyli dla siebie gdzieś pod namioty,campingi,w domu.Stąd moje zapytanie co wybrać?
Dziękuję Ci kolego za informacje

Krzysi3k
09-04-2009, 14:23
Każda informacja jest dla mnie cenna. Niejestem jeszcze tak wprawiony(można by powiedziec początkujący,gdyż jest to moja pierwsza lustrzanka), dlatego dużo czytam i zadaje pytania.Lampę chcę kupić gdyż zdjęcia chcę robić bardziej amatorsko, czyli dla siebie gdzieś pod namioty,campingi,w domu.Stąd moje zapytanie co wybrać?
Dziękuję Ci kolego za informacje

miałem podobny dylemat jakiś czas temu http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=82499 w tym watku pokazałem na co stać SB-400, było wielu oponentów ale ja nadal jestem zadowlony z lampy. Miłej lektury

luk69
09-04-2009, 15:19
Właśnie o to mi chodziło wielkie dzięki!
Pozdrawiam

messer
09-04-2009, 15:33
miałem podobny dylemat jakiś czas temu http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=82499 w tym watku pokazałem na co stać SB-400, było wielu oponentów ale ja nadal jestem zadowlony z lampy. Miłej lektury

Fajnie, że chciało Ci się coś takiego przygotować!

Dla uściślenia: Nie neguję zalet SB-400. W szczególności jeśli chodzi o porównanie do lampy wbudowanej.
Przede wszystkim ma odchylany palnik. Możliwość odbijania błysku to podstawowa sprawa. Niestety jednak tylko w jednej płaszczyźnie, co _jest_ dużym ograniczeniem. Odbijanie światła od sufitu (przy kadrach poziomych, bo przy takich z SB-400 można odbijać od sufitu) nie jest najczęściej najtrafniejszym pomysłem. Znacznie lepiej mieć możliwość panowania nad kierunkiem światła również w płaszczyźnie poziomej.

W przypadku większych pomieszczeń często mocy brakuje nawet mocniejszej SB-600. Oczywiście stosując odbicia od ścian/sufitów/podłóg itp.

No i brak możliwości zdalnego wyzwalania i kontrolowania w systemie CLS. A to bardzo, bardzo szkoda.

Krzysi3k
09-04-2009, 16:13
Fajnie, że chciało Ci się coś takiego przygotować!

Dla uściślenia: Nie neguję zalet SB-400. W szczególności jeśli chodzi o porównanie do lampy wbudowanej.
Przede wszystkim ma odchylany palnik. Możliwość odbijania błysku to podstawowa sprawa. Niestety jednak tylko w jednej płaszczyźnie, co _jest_ dużym ograniczeniem. Odbijanie światła od sufitu (przy kadrach poziomych, bo przy takich z SB-400 można odbijać od sufitu) nie jest najczęściej najtrafniejszym pomysłem. Znacznie lepiej mieć możliwość panowania nad kierunkiem światła również w płaszczyźnie poziomej.

W przypadku większych pomieszczeń często mocy brakuje nawet mocniejszej SB-600. Oczywiście stosując odbicia od ścian/sufitów/podłóg itp.

No i brak możliwości zdalnego wyzwalania i kontrolowania w systemie CLS. A to bardzo, bardzo szkoda.

Wszystko prawda, tylko punkt widzenia zalezy od punktu patrzenia. Mnie np. CLS nie interesuje, SB-400 jest alternatywą dla wbudowanej. Szanuje opinie użytkowników z mega zajawką na ambitne foto, którzy nie rozumieją takich amatorów jak ja. Dam prosty przykład ... jakiś czas temu zapytałem na forum o poręczny kompakt dla córki, jedną z odpowiedzi była propozycja kupienia uzywanego lustra :), pytanie po co ????? Wielu z użytkowników prostych luster z serii D40/60 traktuje swój sprzet amatorsko a zarazem dającym sporo większe mozliwości niż kompakty i nie dla nich obiektywy po kilka tyś pln i lampy z mnogością funkcji i mozliwości. Ja byłem bardzo zadowlony z poprzedniego aparatu (Konica Minolta Z10) ale dzięki niskiemu kursowi euro kupiłem w zeszłym roku D40 bo daje mi wieksze mozliwości robienia "lepszych" zdjęć. Wyższe użyteczne ISO, jasniejsze szkło (mimo, że to tylko KIT), format RAW ... i kilka innych opcji.
Szanujmy tych co wydają majątek na sprzet ale także tych co mają najprostrze systemy :)

messer
09-04-2009, 16:34
Bardzo rozsądnie napisane, Krzyśku.

Tylko, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. :) Im dalej w błyskowy las, tym więcej do odkrycia - sam się przekonasz. Światło w fotografii to jest podstawa w ogóle wszystkiego IMO. Dlatego po prostu warto przyłożyć do niego większe zaangażowanie niż do innych rzeczy - tylko po to, żeby robić lepsze zdjęcia.
A do tego odpowiedni sprzęt musi być. Jasne - proste błyskanie jako zamiennik wbudowaniej - SB-400 jest idealnym wyborem. Tylko, że na tym się skończy. Nie rozwinie się dalej. A możliwości rozwoju są w zasadzie nieograniczone i warto się nimi zainteresować. Nie ma co zamykać za sobą drzwi do odkrywania nowych narzędzi/technik.

Piszę o tym nie dlatego, żeby przekonać Cię czy kogokolwiek do niekupowania SB-400 i kupowania od razu kilku SB-900 :)
Tylko po to, żeby nakreślić inne spojrzenie i podejście do decydowania o zakupie lampy błyskowej - trochę wybiegające w przyszłość "początkującego amatora", powiedzmy, z ambicjami fotograficznymi.
Warto mieć świadomość ograniczeń swoich, jak również swojego sprzętu.
Żeby nie pluć sobie w brodę za jakiś czas, że można było podjąć inną, trafniejszą decyzję (tak jak to często bywa przy temacie zakupu ciemnych szkieł np. ;-D)

Cokolwiek nie zdecydujesz - życzę samych udanych kadrów i wiele radości z fotografowania! Bo przecież nam, amatorom, właśnie o to chodzi.

Krzysi3k
09-04-2009, 17:09
Bardzo rozsądnie napisane, Krzyśku.

Tylko, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. :) Im dalej w błyskowy las, tym więcej do odkrycia - sam się przekonasz. Światło w fotografii to jest podstawa w ogóle wszystkiego IMO. Dlatego po prostu warto przyłożyć do niego większe zaangażowanie niż do innych rzeczy - tylko po to, żeby robić lepsze zdjęcia.
A do tego odpowiedni sprzęt musi być. Jasne - proste błyskanie jako zamiennik wbudowaniej - SB-400 jest idealnym wyborem. Tylko, że na tym się skończy. Nie rozwinie się dalej. A możliwości rozwoju są w zasadzie nieograniczone i warto się nimi zainteresować. Nie ma co zamykać za sobą drzwi do odkrywania nowych narzędzi/technik.

Piszę o tym nie dlatego, żeby przekonać Cię czy kogokolwiek do niekupowania SB-400 i kupowania od razu kilku SB-900 :)
Tylko po to, żeby nakreślić inne spojrzenie i podejście do decydowania o zakupie lampy błyskowej - trochę wybiegające w przyszłość "początkującego amatora", powiedzmy, z ambicjami fotograficznymi.
Warto mieć świadomość ograniczeń swoich, jak również swojego sprzętu.
Żeby nie pluć sobie w brodę za jakiś czas, że można było podjąć inną, trafniejszą decyzję (tak jak to często bywa przy temacie zakupu ciemnych szkieł np. ;-D)

Cokolwiek nie zdecydujesz - życzę samych udanych kadrów i wiele radości z fotografowania! Bo przecież nam, amatorom, właśnie o to chodzi.

Zgadza się, tylko ja cały czas rozgraniczam fotografowanie uroczystości rodzinnych, wyjazdów wakacyjnych itp. od fotorgrafowania "bardziej ambitnego". Ktoś kto chce się rozwijać w tym ciekawym hobby powinien słuchac i dokonywac mądrych wyborów. Inny nigdy nie wyjdzie poza prostą puszkę (D40/60) i dwa podstawowe obiektywy (18-55,55-200) i teraz pytanie .. poco w drugim przypadku lampa która kosztuje 50% wartości posiadanego sprzetu ? I własnie dla takich ludzi sa proste tanie lampy i tanie obiektywy. Kolejną bariera są finanse, a wydanie kilku tysięcy na sprzet foto to bardzo prosta czynność jest. Przeglądam dośc często giełdę i widzę ogłoszenia o sprzedaży sprzętu za naście tyś pln. Mnie i wielu innych nie stać na takie zakupy pomijając kwestie wykorzystania mozliwości takiego sprzętu. W związku z tym zawsze będę zwolennikiem prostych i tanich rozwiązań jeśli pozwolą wyjść poza to co oferują zestawy kitowe :)

luk69
09-04-2009, 22:37
Widzę,że zdania są podzielone i każdy ma rację!Bardzo ładnie to Krzyśku opisałeś ,dało mi to jakiś punkt widzenia co kupić.Podzielam też zdanie massera ,że napewno 600 będzie lepsza,ale biorąc pod uwagę cenę lampy SB400-250zł a SB600-prawie 700zł to niestety ale mój budżet tego nie wytrzyma i będę zadowolony z tej pierwszej opcji.Biorąc też pod uwagę ,że niestety uzupełnienie sprzętu jest kosztowne(ostatnio dokupiłem 700-300)to podzielam zdanie Krzyśka: dla amatora to wystarcza,a jeżeli będzie coś brakować to może.... kiedyś się uzupełni.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH ŻYCZĄC ZDOWYCH POGODNYCH ŚWIĄT

messer
09-04-2009, 22:45
I oto chyba chodzi w tym forum i takich postach, żeby pytający doszedł do świadomych wniosków.
I super :)

Życzenia świąteczne również dołączam. Udanych jajecznych kadrów!

markow
10-04-2009, 07:44
ale biorąc pod uwagę cenę lampy SB400-250zł a SB600-prawie 700zł to niestety ale mój budżet tego nie wytrzyma i będę zadowolony z tej pierwszej opcji.....

POZDRAWIAM WSZYSTKICH ŻYCZĄC ZDOWYCH POGODNYCH ŚWIĄT

a sprawdziles ceny nowych lamp? za ceneo... sb400 - od 349zl+przesylka, sb600 od 1044zl+przesylka.
Osobiscie polecam Nissin Di622 za 479 w euro agd z odbiorem w sklepie. Lampa o mocy sb600, z pelni obracanym palnikiem. Mialem sb400 mam nissina...roznica? ogromna....
Sb400 jest sympatyczna lampa do focenia w domu ale wystarczyla mala impreza w pracy, wieksza przestrzen oraz sufit wyzszy niz 2,5m i juz byla porazka...
zastanow sie..:)

Wesolych:)

Krzysi3k
10-04-2009, 09:18
a sprawdziles ceny nowych lamp? za ceneo... sb400 - od 349zl+przesylka, sb600 od 1044zl+przesylka.
Osobiscie polecam Nissin Di622 za 479 w euro agd z odbiorem w sklepie. Lampa o mocy sb600, z pelni obracanym palnikiem. Mialem sb400 mam nissina...roznica? ogromna....
Sb400 jest sympatyczna lampa do focenia w domu ale wystarczyla mala impreza w pracy, wieksza przestrzen oraz sufit wyzszy niz 2,5m i juz byla porazka...
zastanow sie..:)

Wesolych:)

SB-400 też potrafi mile zaskoczyć w większych pomieszczeniach, po południu z domu wrzucę tu fotki ze studniówki córki to zobaczysz. Fotki robione w Hotelu Wrocław, sufit chyba z 3,5 m jak nie wyżej, pomieszczenie z 300 m2.

dodaje zdjęcie, robione nikkorem 18-55 z zestawu

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img166.imageshack.us/img166/5403/70524310.jpg)

luk69
10-04-2009, 17:28
No to się teraz namieszało! Poczytałem o lampie Nissin, sprawdziłem też ceny ,noi faktycznie ta lampa nie jest zła.Znalazłem nową SB-400 za 250zł-ale już sprzedana,znalazłem też nówkę Nissin Di662 w Bielsku za 498zł-ostatnia sztuka.Po naprawdę długim namyśle kupiłem Nissin-na raty!Muszę przyznac,że wykonanie jest ok!Liczba przewodnia 44-naprawdę nie odbiega od SB600. Zdjęc jeszcze co prawda nie robiłem bo własnie ładuje akumulatorki,ale jak coś zrobie to dam znać.
POZDRAWIAM

markow
10-04-2009, 20:10
No to się teraz namieszało! Poczytałem o lampie Nissin, sprawdziłem też ceny ,noi faktycznie ta lampa nie jest zła.Znalazłem nową SB-400 za 250zł-ale już sprzedana,znalazłem też nówkę Nissin Di662 w Bielsku za 498zł-ostatnia sztuka.Po naprawdę długim namyśle kupiłem Nissin-na raty!Muszę przyznac,że wykonanie jest ok!Liczba przewodnia 44-naprawdę nie odbiega od SB600. Zdjęc jeszcze co prawda nie robiłem bo własnie ładuje akumulatorki,ale jak coś zrobie to dam znać.
POZDRAWIAM

wygralem! :)
no to napoj chlodzacy! :)

luk69
10-04-2009, 22:41
Tu nie chodzi o wygraną ,tylko o realne podejście.Chciałem kupić Sb400, no ale Nissin wygrał cenowo i nietylko.Ale dziękuje za podpowiedz, nie ukrywam ,że rozglądałem się za zamiennikiem tylko nie wiedziałem jaki?po to jest to forum.
POZDRAWIAM i dziękuje!
P.S.
Krzysiek super jest to zdjęcie!Tobie też dziękuje za wyczerpujące info o lampie!

Błażej
20-04-2009, 20:16
Witam,
przepraszam że odgrzebuję wątek ale nie chcę zakładac nowego

chciałem zapytać czy waszym zdaniem lepiej jest kupic sb400 (250zł) czy też może lepiej kupić coś z canona (380) /minolte/metza i męczyć się z manualem, ale mieć ten obrotowy palnik....

od razy mówie że sunpaki/tumaxy odpadają a na 600 mnie nie stać.

DarekH
20-04-2009, 21:36
To może Nissinem Di622 się zainteresuj, ma ruchomy palnik w 2 płaszczyznach... i parametry lepsze niż SB400, jeszcze tydzień temu do wyrwania za 480zł, teraz może troszkę więcej

koziołek_matołek
20-04-2009, 21:48
(....)

gdzieś już to pisałam, ale całkiem niedawno na foto tipie za 678,00zł można było kupić sb600, wiadomo, plus przesyłka. Sprawdzałąm teraz, ale mają jakieś problemy z dostępnością, niemiej warto zadzwonić /napisać i dowiedzieć się czy będzie w najblższym czasie, jeśli tak, to się opłaca, w porównaniu z tym co kolega napisał...1044zł to już przesada mz..
pozdrawiam. meee!

Błażej
21-04-2009, 16:29
no tak ale 500 to nie to samo co 250....

luk69
23-04-2009, 08:53
Proponuję kupić Nissina Di 622,jest naprawdę dobrą lampą, napewno lepszą niż sb400.Nissin ma liczbę przewodnią 44.Ja ją kupiłem za 487 w Euro AGD.Jestem zadowolony.POZDRAWIAM