PDA

Zobacz pełną wersję : Solidność wykonania AF-S 24-70/2.8G

deep
05-04-2009, 13:54
Czytaliśmy ostatni kilka postów o tym że pierścień ogniskowej potrafi się zacinać bo płytka z elektroniką jest gównianie zamocowana i jak się przesunie to obciera o pierścień od środka. Na dodatek pojawiło się ostatnio trochę głosów o felernych sztukach (ostrość i problemy z AF). Ostatnio natrafiłem się na jeszcze jedną ciekawostkę dotyczącą tego obiektywu, jednemu człowiekowi na mrozie się rozpadł.
Mniej więcej w połowie tej strony jest fotka i opis:
http://diglloyd.com/diglloyd/2009-02-blog.html

Trochę to niepokojące. Poprzednik 28-70 nie miał takich problemów. Zastanawia mnie jedno, mam AF-S14-24 który pochodzi z tej samej "serii" i czy jest on tak samo kiepsko wykonany? W tym momencie jestem baaardzo zadowolony z tego szkła ale czy mi się za np. rok nie rozleci? Czy ktoś z was słyszał o jakiś wadach i usterkach mechanicznych AF-S14-24/2.8G ?

Jak ja nienawidzę tandety :evil:

Aaa i prosiłbym o powstrzymanie się od głupich komentarzy typu: idź robić zdjęcia a nie zastanawiasz się nad pierdołami itp.
Prosiłbym raczej o fakty.

wielicki
05-04-2009, 17:22
Czy ktoś z was słyszał o jakiś wadach i usterkach mechanicznych AF-S14-24/2.8G ?
Raz na kiedyś szukam w sieci opinii nt. tego obiektywu i nie znalazłem informacji dot. problemów jakościowych.
14-24 użytkuję od roku jako główny obiektyw i nie miałem z nim żadnych problemów.

Natomiast nie znalazłem w instrukcji od 14-24 informacji n/t dopuszczalnych temperatur pracy.

wigi
05-04-2009, 17:46
Aaa i prosiłbym o powstrzymanie się od głupich komentarzy typu: idź robić zdjęcia a nie zastanawiasz się nad pierdołami itp.

...ale to nie będą głupie komentarze, tylko dobre rady :)
myślę, że Ci się nudzi, albo lubisz szukać problemów na siłę, bo AF-S 14-24 zbiera same pochwały... :evil:

wielicki
05-04-2009, 18:33
To prawda, że jak zaczynasz szukać problemów, to zazwyczaj się znajdą :-)

Podlinkowana przez deep'a historia z 24-70 skłoniła mnie jednak do poszukania inf. jakie są dopuszczalne temp. pracy dla obiektywu klasy 14-24/24-70.
W instrukcji nic nie ma, więc zapytam serwis Nikona.

deep
05-04-2009, 20:44
Wigi a prosiłem, ale widać ciężko się powstrzymać. Tylko konkrety mnie interesują. Moje 14-24 ma z pół roku i jest super więc nic na siłę nie szukam, jestem tylko ciekaw czy ktoś się natknął na takie informacje i już.

kichu
05-04-2009, 21:07
o takich wickach jak podajesz nie slyszalem, z innej beczki 2 razy mialem przyjemnosc focic 24-70 w deszczu oraz deszczu ze sniegiem, bez zarzutu...

z kolei proponowalbym zadac podobne pytanie na forum nikoncafe.com - siedzi tam sporo ludzi z roznych stron swiata, takze jezdzacych po swiecie,
wiec statystycznie masz sporo wieksza szanse, ze uzyskasz interesujace sie odpowiedzi/doswiadczenia z uzywania sprzetu w ekstremalnych warunkach
z pierwszej reki

raider
06-04-2009, 13:53
Tu też ktoś świeżo narzeka na ten obiektyw: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1030&thread=31519657

iroyork
06-04-2009, 14:49
Tu jest jedyna opinia odnosnie wady 14-24 na jaka natrafilem w necie: http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=NavBar&A=getItemDetail&Q=&sku=520635&is=USA&si=rev#ReviewHeader

Mam go pare miesiecy i jak narazie sprawuje sie wzorowo, chociaz tak naprawde jeszcze go nie sprawdzalem w jakis ekstremalnych warunkach. Robilem zdjecia w -30*C obiektywem 18-200 i wytrzymal ten test bez uszczerbku na zdrowiu, wiec trudno byloby mi uwierzyc, ze 14-24 nie moglby pracowac w takiej temperaturze.