PDA

Zobacz pełną wersję : Co daje wielkosc matrycy ??

proximus323
01-09-2006, 11:21
Witam wszystkich na forum to 1 post :-)
Mam takie pytanie. Jestem powiedzmy średnio zaawansowanym amatorem i wiem co mi przeszkadza w mojej Minolcie Z1 i czego mi brak, a w lustrzankach większość tego jest co mi brak. Chce sobie kupić D50 bo mam dużo kart pamięci SD a nie chce kupować nowych. Ale tez zastanawiam się czy nie poczekać na D80, chociaż nie mam za bardzo kasy no może by się jakoś nazbierało.
I mam takie pytanie co daje większa matryca poza możliwością robienia większych odbitek ??
Czytałem gdzieś ze większa matryca to większa głębia ostrości, jeśli to prawda to jak mam to rozumieć bo za bardzo nie czaje tego. Co jeszcze da mi większa matryca ??
No i pytanie laika oczywiście czy polecacie kupno droższego D80 dla amatora czy lepiej kupić D50 i jakaś dobrą optykę i się uczyć na nim a potem sprzedać i kupić coś lepszego ??

Przepraszam jeśli już takie pytanie było ale nie znalazłem.
Pozdrawiam wszystkich i już nie mogę się doczekać aż dołączę do waszej społeczności :mrgreen:

Paweł.S
01-09-2006, 11:41
Z tego co wiem to na większej matrycy są większe sensory, lub też nie są tak gęsto upchane co przekłada się na mniejsze zakłucenia między nimi. Daje to mniejsze szumy i ładniejszy obraz na wysokich ISO, ale to wyczytałem dawno i chętnie dowiem się też więcej od lepiej zorientowanych :)

Ja bym brał tańszy korpus i lepsze szkła.

JHollow
01-09-2006, 12:35
proximus323

Wieksza matryca:
- Wiecej szczegułów
- Wieksza odbitka
- Wiekszy rozmiar zapisywanego pliku
- Wieksza powierzchnia do zabrudzeń ;) ( chyba ze 10mpix jest upchane na tej samej powiekrzchni co mniejsze 6 mpix ) :o
- Wieksze prawdopodobieństwo Hot/dead pixeli :twisted:
- Wieksze możliwośc kadrowania wczesniej zrobionego zdjecia na PC

W sprawie GO to osobiscie ciezko chyba zauważyc jakąkolwiek ( jeżeli istnieje )róznicę z 6 mpix a 10 mpix gdy są juz na papierze ( o tym samym rozmiarze ) :) Oczywiscie mowa o standardzie albumowym :lol:

Pozdrawiam :!: :D

david555
01-09-2006, 12:48
Powiem tak, dla amatora robiącego nieduże powiększenia nie jest potrzebna matryca powyżej 6 mln. pixeli i w tym wypadku D50 lub D70s powinien zupełnie wystarczyć, ale pewnie, że jeżeli masz więcej środków finansowych to lepiej mieć w zanadrzu większe możliwości i wówczas można patrzeć w górę tj. na D80, D100, czy D200, ale to zupełnie inna bajka.
Pozdrawiam :D

proximus323
01-09-2006, 12:52
Chodzi mi o wieksza liczbe pikseli w matrycy przy tych samych wymiarach co inne aparaty maja.

Czornyj
01-09-2006, 13:01
Matryca w D80 NIE JEST WIĘKSZA - ma tylko większą rozdzielczość (mniejsze, gęściej upakowane sensory)!!! Ma taki sam rozmiar, jak we wszystkich cyfrowych Nikonach. Z tego powodu w kwestii GO kompletnie nic się nie zmieni.

Zastosowania dla tak wysokich rozdzielczości są dość ograniczone:
- mocne kadrowanie zdjęć, przydatne np. w fotografii przyrodniczej, gdzie nie zawsze dysponujemy upiornie kosztowną optyką o dostatecznie długiej ogniskowej.
- wykonywanie b. dużych powiększeń wysokiej jakości - pow. 30x40cm

Dla przeciętnego użytkownika 10MP matryca staje się nie tyle zaletą, co wadą. Potrzebujemy znacznie większych kart, a jeśli chcemy sami wywoływać NEF-y koniecznością staje się silna stacja graficzna z dużą ilością pamięci RAM. W przeciwnym razie skazani jesteśmy na wykonywanie zdjęć w formacie jpg.

Należy jednak mocno podkreślić, że D80 ma inne zalety:
- DUŻO lepszy wizjer (moim zdaniem najważniejsze)
- DUŻO bardziej zaawansowany układ AF (istotne przy fotografowaniu dynamicznych obiektów)
- lepszą ergonomię
- bezprzewodowy system sterowania lampami błyskowymi (CLS)
- rozbudowane funkcje cyfrowej korekcji zdjęć w korpusie
- większy ekran LCD ułatwiający ocenę poprawności kadrowania
- grip z dodatkowym spustem migawki (nieoceniony przy częstym wykonywaniu kadrów pionowych)
- wiele innych funkcji, o których zapomniałem.

Wg. mnie warto rozważyć.

pdzran
01-09-2006, 13:30
Ja nie czekalem na D80 ani nie wkrecalem sie na D70s.
Mi wystarcza poki co D50 , mozna powiedziec , ze ma wiecej niz potrzebowalem ;)

A serio , zakup body to poczatek , pozniej dochodzi torba/plecak , obiektywy , pamiec, statyw itp.itd. przed zakupem czytalem i niby wiedzialem o tym ale przekonalem sie tak naprawde jak juz mialem body.

Ja wyszedlem z zalozenia : kupie D50 z kitowymi obiektywami , z czasem jak bede coraz lepiej robic fotki i nie beda mi wystarczac zmienie obiektywy kitowe na cos lepszego a pozniej ewentualnie body.

To moje prywatne zdanie ale wydaje mi sie , ze dobre : lepiej kupic D50 i lepsze obiektywy + to co potrzebne niz D70s czy D80 i nie miec kasy na nic ponadto.

ictus
01-09-2006, 13:37
tak jak napisal Czornyj matryca jest tej samej wielkosci co w lustrzankach amatorskich (canony maja ciut mniejsza)
ale wiecej Mpix to terz wieksza rozdzielczosc i wiecej szczegolow
a co do GO to wieksza matryca daje MNIEJSZA GO... matryce w kompaktach sa mniejsze niz moj najnmniejszy paznokiec i dla tego tam wszystko jest ostre (a zarazem nic przez kiepska optyke)