Zobacz pełną wersję : zmiana Nikkora 18-70 na Sigmę
Mam od jakiegoś czasu nikkora 18-70 i postanowiłem go sprzedać a w jego miejsce kupić Sigmę 17-70 bądź 18-125. Pisze ten post, abyście mi doradzili czy to dobry pomysł. Bardzo proszę o podpowiedzi
Tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1215060#post1215060) masz podobny temat i moja wypowiedz, ktora pasowalaby i do Twojego pytania.
tzn że nie warto zmieniać?
poprostu Sigma jakoś bardziej do mnie przemawia no i ma światełko trochę lepsze. Ten nikkor trochę taki hmm... jakoś nie przepadam za nim
poprostu Sigma jakoś bardziej do mnie przemawia no i ma światełko trochę lepsze. Ten nikkor trochę taki hmm... jakoś nie przepadam za nim
Hmm... ja mimo posiadania kilku innych szkieł i przesiadce na FX (D700).. cały czas używam także D80 właśnie z N18-70. Moim zdaniem to bardzo dobre szkło, nie jest za jasne, to fakt, ale poza tym bez zarzutu.
Tak jak prz3mo pisze. Oprocz tego, ze ciemnica jest na prawde calkiem ok. Ta Sigma moze i jest troszke lepsza, ale ja na pewno bym nie zamienil Nikkorka na nia - szkoda kasy. Zbieraj na cos jasnego z zoomow, ew. jakas staleczke typu N 35/1.8 jako standard.
Remoolus
08-04-2009, 12:40
Jakiś rok temu zamieniłem kita 18-55 na 18-70. Nie pozbyłbym się tego szkła za nic w świecie. Gdyby dawali to szkło jako kit to wzrosłaby sprzedaż Nikonów :)
Sigma potrafi czasem zaskoczyć...negatywnie. Zwłaszcza w kwestii autofokusa. Na Twoim miejscu bardzo poważnie bym się zastanowił, bo możesz wpaść z deszczu pod rynnę.
a moze mój poprostu jest juz zuzyty i dlatego jestem niezadowolony. Poza tym jest troszkę brudny moze znacie kogos w bydgoszczy kto umiałby go dokładnie wyczyścić i przy okazji mój aparat?
maciej177
09-04-2009, 22:45
W dobrym sklepie fotograficznym ci to zrobią.
Jak już zamieniać N:18-70 to na jaśniejszą sigmę 18-50/2.8 HSM. Całkiem niezłe szkiełko w dosyć przystępnej cenie.
a co gdybym wymienił na tego Nikkor AF 28-85Macro
przejrzałem oferty i znalazłem te obiektywy Micro-Nikkor 105/4 sigma macro af90 2,8. Przymierzam się do jakiejś może nie mega dobrej portretówki, ale czegoś już dobrego co potrafi zachwycić ostrością i jakością. Natknąłem się właśnie na na te obiektywy i pisze z pytaniem jakiej ceny są warte i czy w ogóle godne uwagi