Zobacz pełną wersję : Lustrzanka analogowa (Nikon FG)
Lycanius
04-04-2009, 14:46
Bardzo lubię fotografię analogową - nie tylko ze względu na jej magię ale też dlatego, że nie muszę zbytnio martwić się o sprzęt (gdy jestem np. w szkole). DO tej pory fociłem Zenitem 12XP, niestety, a może na szczęście posypał mi się. (Przyznam to sam przed sobą, że chyba się cieszę - miałem już trochę dosyć dziada.) Zostałem teraz sam z moją wspaniałą D90tką i zacząłem się zastanawiać nad nowym analogiem. Chciałbym coś ze stajni Nikona, ponieważ mógłbym podpiąć do niego Nikkora 50 mm 1.8.. Zależy mi też żeby aparacik nie korzystał z baterii (pomijając tą niezbędną do pracy światłomierza). Czy możecie mi polecić coś w miarę dostępnego, w cenie niż ok. 200zł. Zastanawiam się na Nikonem FG...
Pozdrawiam
czasy takie ze za grosze wspaniale rzeczy sa sprzedawane.
Zapoluj na f-90x, Fm3a, F-4 - (polecam f-4 choc film na baterie ;-))
FG + 50/1.8 to świetny kompakcik na prawdę. W tej cenie to jeszcze może FM i FE, troszkę cieższe i z dłuzszym max czasem. Fg będzie nowszy.
Miałem przez chwile fg, ale oddałem, bo miał błąd ostrości. Zamiast mam fe i tez dobrze. Byle nie em fg10czy20 to one chyba wszystkie są dobre.
No i poczytaj wątki, jest tego tyle, że hej...
801s na naszej giełdzie jest...o tutaj (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=93126)...bardzo przyzwoity aparat a ten w ładnym stanie jest :)
zachęcam...bo mały jest i dyskretny...
Tak fm3a na pewno znajdzie za 200 zl. :???:
Tak fm3a na pewno znajdzie za 200 zl. :???:
przy tym budżecie to niewielki wybór jest...nie żartujcie sprzęt analogowy nie jest aż tak tani! :(
będzie drozszy...
za jakieś 50 lat ;)
801s na naszej giełdzie jest...o tutaj (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=93126)...bardzo przyzwoity aparat a ten w ładnym stanie jest :)
zachęcam...bo mały jest i dyskretny...
Mały, dyskretny :shock: toż to kobyła okrutna jest w porównaniu z FG.
A sam FG bez bateryji też nie pójdzie (nie licząc M90). Jednak to żaden problem. Zasilanie jest mikroskopijne w porównaniu z stosowanym obecnie i starcza na dłuuuuuuuuuuuuuuuuugo.
Roarflex
05-04-2009, 22:59
Miałem kiedys FG niestety sterowanie czasami padło i działał tylko na M90 (1/90sek). Przy decyzji na zakup trzeba być świadomym ze jest to aparat z początku lat 80-tych. Jego przeznaczenie nie było czysto profesjonalne, a w związku z tym wykonanie i materiały z jakich jest zrobiony nie dorównuje wspomnianym FM i FE. Proponuje rozważyć te modele. Plusem FG jest gabaryt i dźwięk migawki, który mi przypadł do gustu :)
Jego przeznaczenie nie było czysto profesjonalne, a w związku z tym wykonanie i materiały z jakich jest zrobiony nie dorównuje wspomnianym FM i FE.
Jego przeznaczenie nie było nawet minimalnie związane z profesjonalizmem, ale ten mały skurczybyk mimo że jest zrobiony tak a nie inaczej i z tego a nie tam tego, jest niezmiernie wytrzymały.
Mój ma wykręcone tyle że pewnie nie jeden dzisiejszy korpus by dawno padł. Kilka lat pracował na letnich nadmorskich chałturach po 10-20 rolek dziennie przez prawie cztery miesiące w roku. Gdy trafił do mnie robił mniej, ale też nie mało. Dziś używany sporadycznie, jednak cały czas w pełni sprawny.
grafzero
11-04-2009, 12:59
Ja właśnie wczoraj dostałem FG, razem z obiektywem 50/1.8 series e. Całość z przesyłką kosztowała mnie 300zł i to głównie z względu na wysoki kurs dolara i sprawdzonego sprzedawcę (kupowałem z Ebay'a). Właśnie załadowałem pierwszy film, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Sam korpus za 200zł można by też bez trudu wyciągnąć.
Przy czym trzeba zauważyć że FG ma elektroniczną migawkę, "wieczne" baterie ma chyba tylko seria FM - tam migawka jest mechaniczna i bateria faktycznie używana jest wyłącznie do pomiaru.
Tyle tylko że FM jest starszy(więc trudniej będzie trafić niezajeżdżony), FM2 droższy, a priorytet przysłony w FG może się przydać w czasie zabawy.
marcin_G
11-04-2009, 14:20
No i jeszcze masz program (po raz pierwszy w Nikonie) i pomiar błysku TTL - to niegłupi korpusik jest.....
enthropia
17-04-2009, 22:13
Wywołałem kiedyś podobną dyskusję...
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85767
jest tu sporo opinii i informacji, powinno się przydać.