Zobacz pełną wersję : F80 nie zaciąga filmu
lukrobax
04-04-2009, 14:13
Właśnie mam w rękach swoją pierwsza lustrzankę analogową i po raz pierwszy w życiu zakładam film...
Robię dokładnie tak jak opisane jest to w instrukcji, jednak przy każdym zamknięciu klapki, na LCD wyskakuje Err oraz E i aparat nie zaciąga filmu. Czynność powtórzyłem już kilkadziesiąt razy i niestety ciągle NIC. Czy możliwe jest, że aparat jest niesprawny? (aparat kupiłem kilka dni temu - oczywiście używany)
Na razie zakładam, że coś robię źle, tylko kompletnie mi nie przychodzi do głowy co?
Film to Ilford XP2, ale to chyba nie ma znaczenia
Próbowałeś nacisnąć spust migawki do połowy?
lukrobax
04-04-2009, 14:21
Próbowałem, niestety bez rezultatów. W ustawieniach CSM mam wybrane automatyczne zaciąganie...
No to niestety nie pomogę. Może spróbuj przestawić na manualne zaciąganie i wtedy zadziała.
lukrobax
04-04-2009, 14:35
No to niestety nie pomogę. Może spróbuj przestawić na manualne zaciąganie i wtedy zadziała.
To też przerabiałem i niestety po wciśnięciu spustu jak zawsze - Err i E migają.
a baterie masz dobre ?
Tak baterie są dobre, na wyświetlaczu max, a poza tym wszystko świetnie działa w aparacie - oprócz tego zaciągania filmu...
wyciagnij film mocniej z kasety
lukrobax
04-04-2009, 18:53
wyciagnij film mocniej z kasety
Próbowałem i za kreskę kawałek i przed kreskę kilka milimetrów.
Po twojej radzie spróbowałem znacznie za kreskę, niestety ciągle żadnych rezultatów...
Próbowałem z dwoma różnymi filmami, ciągle nic - Err + E
Zakładając, że coś jest uszkodzone, co to może być?
Właśnie mam w rękach swoją pierwsza lustrzankę analogową i po raz pierwszy w życiu zakładam film...
Aż mi się lezka w oku zakręcila :)
Chyba niestety będzie usterka :???: Ja polecam zakladać film przy (jeśli to możliwe w F80) otwartym aparacie, może i stracisz z dwie klatki więcej ale masz pewność 100% że zahaczyl. Daj znać co bylo.
Pzdr
Miałem taki błąd jak mi się zatrzask zamykania klapki urwał. Sprawdź czy klapka dobrze się zamyka.
Witam! możliwe jest żę styki DXsowskie są zabrudzone. mojemu też coś odbiło ale już po kilku zdjęciach musiałem otworzyc ruszyłem tylko kasetke filmu i coś mnie pokusiło by sprawdzic si działało! wniosek jedem sprawdź te styki w body które dotykają kasetki. A tak na marginesie aparat jest ON! gdy zamykasz klapkę bo są dwie opcje zaciągania filmu po zamknięciu klapki i po naciśnięci spustu!
lukrobax
05-04-2009, 17:25
Miałem taki błąd jak mi się zatrzask zamykania klapki urwał. Sprawdź czy klapka dobrze się zamyka.
Klapka dobrze się zamyka, nie widzę tam nic podejrzanego, wszystko działa należycie.
Za to zastanawiam się co to dokładnie są te styki DXowe...
Poprzecierałem wszystkie styki w okolicach rolki filmu, pozaginałem tez blaszki, żeby lepiej dociskały rolkę - niestety wszystko to bez efektów...
lukrobax
05-04-2009, 19:41
A czy podczas wyzwalania migawki "na sucho" czyli bez założonego filmu, powinien działać motor przesuwający film?
Ponieważ jak strzelam na sucho, słychać tylko dźwięk lustra i migawki, za to nie słychać silnika - może kupiłem aparat z uszkodzonym silnikiem?
Czy oprócz autoryzowanego serwisu Nikona na Postępu w Warszawie, jest jakiś serwis do którego polecali byście pójść? Oczywiście nie musi być autoryzowany... Mam na myśli jakis serwis aparatów fotograficznych. Postępu jest mi raczej niestety nie po drodze...
A czy podczas wyzwalania migawki "na sucho" czyli bez założonego filmu, powinien działać motor przesuwający film?
Nie. Silnik działa tylko z filmem.
To chyba będzie problem z czujnikiem. Pytaj w serwisie - nie ma innego wyjścia.
Jak jest taka opcja to spróbuj ręcznie nastawić iso, wtedy wykluczysz błąd czujnika dx. Ale myślę, ze to nie ma znaczenia dla silnika, tylko dla światłomierza.
Bardziej czujnik zamknięcia klapki nie działa, albo silnik niestety.
bestia_F
11-04-2009, 23:25
Cześć 1 raz na forum :) mam ten sam problem , zrobiłem 1 film wszystko działało pięknie . Teraz założyłem 2 film i po 1 klatce był ERR musiałem zrobić OFF/ON i strzelić kolejną klatke żeby się film przewiną , wyskakuje mi to co jakiś czas ze zmianą DX na stałe ISO jeszcze nie próbowałem .
Czy już ktoś rozwiązał problem?
Coś w instrukcji PL znalazłem:
"• Jeśli na wyświetlaczach migają napisy Err oraz E, należ otworzyć tylną ściankę i założyć film jeszcze raz na bęben odbiorczy.
• Jeśli zostanie założony film bez kodu DX, a włączony jest właśnie tryb odczytu czułości z kodu DX, migać będą napisy ISO, DX oraz Err. Czułość należy ustawić w takim wypadku ręcznie (zobacz str.24)."
Za to zastanawiam się co to dokładnie są te styki DXowe
Styki DXowe to są wystające pikutki złotego koloru w komorze, w której się wkłada kasetkę z filmem. Zadaniem tych styków jest odczytanie informacji z powierzchni kasetki - są tam duże pola czarne i srebrne, w nich są dane np. o czułości filmu; to właśnie nazwano kiedyś kodem DX.
lukrobax
15-04-2009, 22:29
U mnie sprawa się już wyjaśniła...
Aparat u poprzedniego właściciela został wykąpany w jakiejś lepkiej substancji - sok, piwo - nie wiem.
Od razu jak otworzyłem przesyłkę, na łączeniach plastików widać było ślady jakiegoś płynu, ale pomyślałem, że może sprzedający czyścił czymś przed sprzedażą aparat i niedokładnie wytarł. Niektóre przyciski dość ciężko chodziły, ale pomyślałem że ten typ tak ma i nie ma co porównywać z D300... Wszystko poza tym dobrze działało do czasu kiedy nie zakupiłem filmów i nie okazało się to co opisywane było wcześniej.
Udałem się z aparatem do serwisu. Fachowe oko serwisanta natychmiast zauważyło, że aparat był wykąpany. Po rozkręceniu body faktycznie w środku było sporo śladów zalania, łącznie z silnikiem przesuwu filmu...
Silnik ten udało się poruszyć i na dzień dzisiejszy działa, Pan w serwisie poradził, aby jak najszybciej pozbyć się aparatu, ponieważ silnik w każdej chwili może się znowu zatrzymać - więc trwają właśnie rozmowy ze sprzedającym na temat zwrotu.
Ot taka historia:(
Się tu podepnę z pytankiem do posiadaczy F80. U mnie pokrętło trybów ma bardzo lekki luz, to znaczy w każdej ustawionej pozycji da się nim wykonać minimalny (naprawdę b. mały) ruch obrotowy w obie strony. Też tak macie, czy to jakiś feler?
rainbowwarrior
27-04-2009, 19:27
Sprawdziłem i u mnie pokrętło też ma lekki luz, taki właśnie bardzo mały. Więc proponuję nie przejmować się rzeczami nieistotnymi i dalej robić zdjęcia.
Dzięki za odpowiedź, rainbowwarrior. Oczywiście to nic krytycznego z tym pokrętłem ale chciałem się upewnić, czy ten typ tak ma.
...ten typ tak ma...
Miałem dwa egzemplarze - oba tak miały... ;)
Miałem dwa egzemplarze - oba tak miały...
a mój to pierwszy w życiu Nikon i nie wiedziałem, czy mi to pokrętło kiedyś w palcach nie zostanie. ale skoro to normalka z tym luzem tom ja uspokojony. :)
Witam,
Ja mam pytanie troche z innej beczki.
Czy można podłączyc lampę sb900 to korpusu F80
Nie chodzi mi o to czy zaawansowane funkcje będą działac, ale o to czy to jest bezpieczne.
Podobno jesli podłączyło by sie jakąś starą lampę do nowszego korpusu to różnica napięc mogła by spowodować przepalenie ( czy jakoś tak) elektroniki korpusu.
Stąd moje pytanie: Czy może być podobnie w drugąstronę, czyli czy może uszkodzić się lampa po podłączeniu jej do korpusu F80??
czerwienny
11-05-2009, 01:56
Witam,
Ja mam pytanie troche z innej beczki.
Czy można podłączyc lampę sb900 to korpusu F80
Nie chodzi mi o to czy zaawansowane funkcje będą działac, ale o to czy to jest bezpieczne.
Podobno jesli podłączyło by sie jakąś starą lampę do nowszego korpusu to różnica napięc mogła by spowodować przepalenie ( czy jakoś tak) elektroniki korpusu.
Stąd moje pytanie: Czy może być podobnie w drugąstronę, czyli czy może uszkodzić się lampa po podłączeniu jej do korpusu F80??
Lampa sie nie uszkodzi.
...wytlumacze; Stare lampy maja na stopce napiecia duzo wyzsze,niz wytrzymuja nowe aparaty...aparat wykonuje tylko role wlacznika blysku i SB900 z napieciem na stopce rzedu kilku Voltow jest jeszce bardziej bezpieczna,niz starsza lampa z napieciem wyzwalajacym mogacym ladnie popiescic...
Stary aparat+nowa lampa jak najbardziej....odwrotnie-nie (chyba,ze sie zmontuje i wbuduje w lampe pewien uklad zmniejszajacy napiecie na stopce-jak cos,to takowe montuje) :)
pzdr
A propos przesuwania filmu w F80 to chciałem zapytać, czy tak ma być, że po zaciągnięciu filmu na wyświetlaczu pokazuje się cyfra "1" (tak jakby jedno zdjęcie zostało zrobione, choć to nie miało miejsca) a film zwija się automatycznie po dojściu do "38"?
To znaczy że "jesteś w trakcie robienia 1 zdjęcia" bo klatka nr 1 tkwi już za migawką, choć jeszcze nienaświetlona... To normalny sposób wyświetlania w analogach.
A propos przesuwania filmu w F80 to chciałem zapytać, czy tak ma być, że po zaciągnięciu filmu na wyświetlaczu pokazuje się cyfra "1" (tak jakby jedno zdjęcie zostało zrobione, choć to nie miało miejsca) a film zwija się automatycznie po dojściu do "38"?
To normalne :D
To normalny sposób wyświetlania w analogach.
Z tego co pamiętam to w Zenicie 12XP robiłem to tak, że po zaciągnięciu filmu (trzy puste klatki) licznik ustawiałem na "0" i "1" pojawiało się po zrobieniu pierwszego zdjęcia. Stąd moje pytanie. Ale ok, trzeba się przyzwyczaić do systemu z F80, liczenia klatek "z dołu". Dzięki!