Zobacz pełną wersję : Ze spaceru.....
....... wczorajszego z Weroniką - czy nadaje się do albumu ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img17.imageshack.us/img17/8900/dsc8878winietabalansr.jpg)
pozdrawiam :-D
....... wczorajszego z Weroniką - czy nadaje się do albumu ?
--------------------------
Nie ;)
Weronika rośnie jak na drożdżach, coraz bardziej poważna z niej panienka.
Ładne zdjęcie, jak wszystkie poprzednie.
No oczywiście, że nie. Co najwyżej na ścianę :)
zrobiłem lekka winieteę ale chyba u góry zbyt słaba bo tylko dół się wyakcentował - ciemna kurtka !
bombowo Janusz!!! Sliczna masz te swoja wnuczke!
Vespalock
04-04-2009, 18:14
Świetna fota, świetna obróbka, świetna wnuczka! Aż szkoda chować w albumie!
Ktoś, kiedyś utonie w głębokiej toni jej oczu.
W albumie możesz mieć tę fotkę tylko dla siebie;) a przecież szczęściem trzeba się dzielić!
Zwłaszcza tak uroczym:-D
Znowu pięknie "złapana".
jak dla mnie to ostrosc poszla gdzies w kosmos, a na pewno nie na oczy... przez co calosc nie wyglada za dobrze
fotka slaba
borregaard
04-04-2009, 21:30
jak dla mnie to ostrosc poszla gdzies w kosmos, a na pewno nie na oczy... przez co calosc nie wyglada za dobrze
fotka slaba
Chyba patrzymy na różne zdięcia....:shock:
Świetna fota ,ale to zasługa wnusi...:-D
fotka celowo obrobiona na miękko - point ostrosci dokładnie centymetr nad prawym okiem :-D ogniskowa pełne 200mm, F4,ISO 200
Chyba patrzymy na różne zdięcia....:shock:
ja juz pisalem z harbem na priv o tym, ale powtorze i tu
dzial album ma to do siebie, ze aspekt osobisty miesza sie z fotograficznym i jakby to pokrotce ujac co innego znaczy 'fajna wnusia' a co innego 'dobre zdjecie'
wnusia super, ale zdjecie ma w moim odczuciu wade zwiazana z ostroscia... i jest ogolnie srednie... bo widywalem na tym forum duzo lepsze zdjecia dzieci... takze autorstwa autora tej fotki... i tyle...
kwestia, z ktorej strony do fotki podejdziemy
i nota bene warto ten aspekt miec na uwadze komentujac w tym dziale fotki, bo moze to kiedys byc zrodlem jakiegos nieporozumienia, nie zawsze wiadomo, czego autor oczekuje, zamieszczajac fotke w tym dziale...
Mi też się podoba! Dzieci to świetny materiał na modeli - szczególnie za ogromne oczy! Bardzo fajne zdjęcie, do albumu - uważam - wyśmienite!
Ale mam tu pewne pytanie - może już doszukuje się daleko za horyzontem sensu - ale refleks w prawym oku, w górnej lewej części źrenicy zlewa się z tęczówką, czy nie warto by troszkę go zmniejszyć zmniejszając wrażenie nierównoległości spojrzenia?
Jeszcze jedno pytanie - jak daleko stałeś? :)
Pozdrawiam serdecznie
Piotrek Charchuła
04-04-2009, 22:26
Szkoda że włoski zasłaniają oczka :-)
Vespalock
04-04-2009, 22:44
wnusia super, ale zdjecie ma w moim odczuciu wade zwiazana z ostroscia... i jest ogolnie srednie... bo widywalem na tym forum duzo lepsze zdjecia dzieci... takze autorstwa autora tej fotki... i tyle...
Nikt tu nie pisał, że zdjęcie jest mistrzostwem świata, ale złe nie jest i może się podobać. Co zresztą widać po komentarzach, nie tylko w odniesieniu do wyglądu dziewczynki. Mi się bardzo podoba.
Nikt tu nie pisał, że zdjęcie jest mistrzostwem świata, ale złe nie jest i może się podobać.
Tylko ze wlasnie pierwsze komentarze i bezgraniczny zachwyt sugerowaly wlasnie cos w stylu tego mistrzostwa swiata i stad moje zdziwienie/zaskoczenie itp itd. i taka a nie inna reakcja.
Co do reszty w 100% zgoda.
Tylko ze wlasnie pierwsze komentarze i bezgraniczny zachwyt sugerowaly wlasnie cos w stylu tego mistrzostwa swiata i stad moje zdziwienie/zaskoczenie itp itd. i taka a nie inna reakcja.
Co do reszty w 100% zgoda.
e mysle ze przesadzasz, sadzę ze to jest kwestia gustu - kto powiedział ze to Twój jest własciwy i prawidłowy, podchodzac w ten sposób w ostatnich Twoich watkach tez masz niejednokrotnie bardzo pozytywne komentarze - a wątki mnie osobiscie kompletnie nie lezą ani taka forma ani też technikalia
ale w tym własnie sens - to co odpowiada jednemu nie musi innemu, z tym że warto przy tym wszystkim zachować obiektywizm
pozdrawiam
Wnusia ma szczęście, dziadek ma szczęście, my mamy co podziwiać :) ...
ale w tym własnie sens - to co odpowiada jednemu nie musi innemu, z tym że warto przy tym wszystkim zachować obiektywizm
Dla mnie generalnie sprawa krytyki zdjec jest prosta jak konstrukcja cepa. Wchodze sobie na forum, widze zdjecie do ktore z jakichstam powodow zwrocilo moja uwage, zamieszczam swoje uwagi i tyle. Jesli autor podejmuje polemike, to staram sie dokladniej przestawic swoj punkt widzenia, nie po to, zeby cos sobie wzajemnie udowadniac, tylko po to, zeby autor mogl sie zaorientowac dlaczego mysle tak jak mysle (co mam nadzieje udalo mi sie zrobic na priv). W ten wlasnie sposob staram sie krytykowac czyjesc zdjecia, podobnie tez podchodze do opinii innych na temat moich zdjec. Kazda uwaga od najlepszej do najgorszej jest zawsze mile widziana, kazda sobie przeanalizuje, co nie znaczy ze z kazda musze sie zgadzac.
A skoro ktos decyduje sie na zamieszczanie fotki, to trzeba sie liczyc, ze ktos inny przyjdzie i powie co o niej mysli. Wszak to podstawa funkcjonowania dzialu zdjeciowego.
I to chyba tyle i mysle, ze nie ma dalej co tego tematu walkowac.
A o obiektywizm w fotografii generalnie jest trudno... szandardowym przykladem byla fotka mojego kolegi, gdzie pierwszy krytykujacy napisal, ze fotka zbyt jasna, a drugi ze zbyt ciemna :D
I badz tu madry...
Pozdrawiam
Zbigniew
05-04-2009, 00:50
4 i 1/2 * :D
wrociłem do tej fotki po dobie, ogladam ja tak na trzezwo i próbuje znalezc tę nieostrość o której jest tutaj mowa, znajduję miekką fotografię, taką jaką chciałem zrobić - ostrość może nie wybitna (przesłona F4) jest szczególnie widoczna na prawym oku - poniewaz fotka jest przycinana w kwadrat wrzucam jeszcze pełen wymiar zdjecia, tło przyciemniłem ażeby bardziej wyeksponować Weronikę
2
źródło (http://img83.imageshack.us/img83/1304/dsc8878nowybalanpoprawi.jpg)
Dla mnie zdjęcie to jest absolutna wspaniałość i mistrzostwo świata. To w tym, Janusz, jesteś najlepszy.
Ja wiem, że niektórzy zawsze się będą dopatrywali jakichś włosków tu i tam, rozdzielą każdy włosek na dziesięcioro, gdzieś tam się dopatrzą jakiegoś małego cienia czy niepotrzebnego światełka, dla nich żadne zdjęcie nie będzie wystarczająco dobre, aby gdzieś tam jakiegoś kompletnego nonsensu się nie dopatrzyli, a to tylko w tym celu, żeby mogli się wykazać kompletnym ględzeniem i marnotrastwem internetu. Zaraz się będą dopatrywać jakichś elementów na korze drzewa, że jakiś guzik nie leży w odpowiednią stronę. Oni psują powietrze tak, że tutaj się nie da w ogóle oddychać. Oni zatrują wszystko. Oni istnieją tylko i wyłącznie w tym celu, aby truli i truli.
Co do zdjęcia, to powiem że zdjęcie jest niesłychanie smutne. To dziecko ma w oczach jakieś smutne pytanie. Ono czegoś nie rozumie i nie wie, dlaczego nikt na to pytanie nie ma odpowiedzi. To zdjęcie jest jedną wielką i głęboką emocją. Ja czuję, że to dziecko patrzy właśnie na mnie i mnie zadaje to swoje smutne pytanie.
Cudowne zdjęcie, i nie do albumu, ale tutaj na galerię.
Pięć gwiazdek ode mnie.
P.S. Ktoś tam znowu gada o jakiejś ostrości. Znowu to samo ględzenie. Ostrość służy temu, aby zdjęcie miało prawidłowy odbiór. Tylko i wyłącznie w tym celu. Jeśli zdjęcie więc ma odbiór, to doszukiwanie się gdzieś jakiejś nieostrej rzęsy jest po prostu niebezpiecznym zboczeniem i powinno być tępione w zarodku.
fotka slaba
Po takich komentarzach to odechciewa się oglądać zdjęcia, odechciewa się przebywać na tym forum, odechciewa się w ogóle fotografować.
Po takich komentarzach to odechciewa się oglądać zdjęcia, odechciewa się przebywać na tym forum, odechciewa się w ogóle fotografować.
Czy Ty aby nie przesadzasz... czy ja nie moge na forum napisac wprost co mysle o zdjeciu.
Po drugie prosze nie snuc teorii o doszukiwaniu sie na sile ostrej rzesy. Po tym jak harb do mnie napisal na PM uzasadnilem mu dokladnie i merytorycznie moj punkt widzenia i sprawe uwazam za zamknieta. Wiec prosilbym o nie bicie piany w tym temacie.
@harb
Druga fotka podoba mi sie bardziej, przyciemnienie tla i zaakcentowanie modelki powoduje, ze jest punkt zaczepienia, czego mi na pierwszej fotce brakowalo... bo tam bylo plasko oswietleniowo, a miekkosc czy tez nieostrosc dodatkowo to wrazenie potegowalo i brakowalo mi punktu zaczepienia... takiego zeby oko widza po spojrzeniu na fotke od razu kierowalo sie tam, gdzie powinno.
nzapisał kichu1979
......Po tym jak harb do mnie napisal na PM uzasadnilem mu dokladnie i merytorycznie moj punkt widzenia i sprawe uwazam za zamknieta. Wiec prosilbym o nie bicie piany w tym temacie......
wiesz odnoszę wrazenie ze na siłe bronisz swego zdania , nad zdjeciem po jego wstawieniu napisalem tak
.....czy nadaje się do albumu ?
Sądzę ze sie trochę zagolopowałes z ocena tego zdjęcia tym bardziej ze w wersji pierwotnej przed edycją komentarz brzmiał jeszcze surowiej - prawda :-D
po drugie jak słusznie zuwazyłes napisałem do Ciebie na PM, to Ty nie wiedziec dlaczego upubliczniłes tę dyskusję gdybym chciał odpowiedzieć Ci w wątku napisałbym do Ciebie otwartym tekstem, odpowiedziałem tutaj ale dopiero gdy Ty przeniosłes dyskusję do wątku - nie miej teraz pretensji ze inni pisza co myślą o zdjęciu mają do tego takie samo prawo jak i Ty - wypowiedzieć swój osąd, ustosunkować się
dla mnie czy wersja pierwsza czy druga zdjęcia ma swoja wartość i Twoja opinia nie zmienia mojego zdania, ja nadal uwazam ze zdjęcie jest wystarczajaco ostre a tytuł jest nieadekwatny i powinien brzmieć "Rozmarzona"
tak czy tak przypominam ze zdjęcie jest wątku albumowym, i tutaj obowiazują trochę inne kryteria ocen - nikomu niczego nie odejmujac
serdecznie pozdrawiam :-D
po drugie jak słusznie zuwazyłes napisałem do Ciebie na PM, to Ty nie wiedziec dlaczego upubliczniłes tę dyskusję gdybym chciał odpowiedzieć Ci w wątku napisałbym do Ciebie otwartym tekstem
Pisales zarowno na PM jak i wdales sie w polemike tutaj, wiec odpowiadalem tu i tu (na pm dokladniej, tu ogolniej). Sila rzeczy argumenty musialy sie powtarzac, bo rozmawialismy o tym samym.
Zdania bronie, w koncu je mam, a ze sie nie do konca zgadzamy to oczywiscie inna sprawa. Szanuje Twoje zdanie, mam swoje. Ciesze sie jednoczesnie, ze udalo nam sie grzecznie i kulturalnie wymienic poglady. Nie o to tez chodzi, zeby sobie cos wzajemnie udowadniac... jesli pod wplywem tej rozmowy/wymiany opinii kazdy z nas na jakies nastepne zdjecie spojrzy z troche innej niz dotychczasowy punkt widzenia to mysle, ze cos z tej rozmowy pozytywnego dla kazdego z nas wyniklo. I tyle.
Natomiast argumenty swiatla, ze po takiej opinii odechciewa sie fotografii uwazam po prostu za niepotrzebne bicie piany w temacie...
rowniez pozdrawiam
PS. Do albumu oczywiscie jak najbardziej sie nadaje...
Marcin T
06-04-2009, 21:27
Panowie tu tak się przekomarzają, że mało kto odważy się napisać jeszcze o tej fotografii ;)
Janusz chłopie, śliczną masz tą wnuczkę, potrafisz wykorzystać te kilka sekund cierpliwości dziecka do pozowania w fotografii.
Jeżeli miałbym wybrać to wolę wersję nr 2.
ja sie nie boje.
technicznie super, jednak mi osobiscie ulozenie glowy z pniem z niej wychodzacym troche nie lezy.
jak masz czas czasami sprawdz inne opcje i inne pozy. jak nie masz, to do albumu i tak jak znalazl.
Piękne GO, kwadrat mi pasuje, piekne swiatlo. Ale ja bym chciał to zobaczyć w BW. Dlaczego, bo dziewczynka jest zamyslona, troszkę jak by smutna ( albo zniecierpliwiona ;)) sam nie wiem, a BW ukierunkowało by jeszcze odbiór emocji:) da sie zrobić??:)
Pozdrawiam,
AMI
napisał Ami
...ja bym chciał to zobaczyć w BW...
3
proszę, ale trochę w innej tonacji
źródło (http://img159.imageshack.us/img159/9186/dsc8878winietabalansrbwv.jpg)
No i o to mi chodziło, pięknie i znikneły lekkie przebarwienia od światła na twarzy i jest super! Klasa. Świetna konwersja.
Pozdrawiam,
AMI
wer. 1 - brakuje mi tej wyrazistości na oczach - niestety.
wer. 3 - kontrast na kurtce fatalny... nie wyszło moim zdaniem (wiadomo, że moim ale podkreślam dla tych co chcieliby pisać, że nie mam monopolu na rację).
Dwójka najciekawsza, bardzo dobra.
Przyłączam się do gratulacji wnuczki ;)
zdecydowanie nr3
świetna konwersja do bw
zdecydowanie nr3
świetna konwersja do bw
dziekuję wszystkim za komentarze - widzę ze opinie sa podzielone, ale fajnie ze kazdy moze znależć coś dla siebie
(zapewne są i tacy którym ta fotka nie będzie się podobać ) ale jak napisałem w wątku, wszyscy jesteśmy rózni
stąd taki różny odbiór
wszystkiego dobrego z okazji Wielkiej Nocy :-D
Archibald
11-04-2009, 19:52
A mi się podoba nr 2 - najbardziej :-) ...i nie będę się doszukiwał podtekstów, niedociągnięć czy czego tam... już dawno z tego wyrosłem ;-)
Jest gitara i o to chodzi :-)
I również wesołych Świąt :-)
hm, w 3 kurtka mi sie zdecydowanie nie podoba, w jedynce taka miekkosc nie podchodzi, ale nr 2 mi do gustu jak najbardziej przypada! :)
I- wesołych :)
To dziecko wygląda jakby było zmuszone do pozowania....mina "modelki" na nie
To dziecko wygląda jakby było zmuszone do pozowania....mina "modelki" na nie
tak - jest zmuszana (powiem Ci w tajemnicy JA JA BIJĘ )
jak czytam takie teksty to mam ochotę napisać coś wiecej, ale obawiam sie że mogliby mnie zbanować
piter670
13-04-2009, 07:58
Wypowiadam się tu bardzo rzadko, bo fotografia ludzi to nie dla mnie - nie czuję jej. Natomiast oglądam zdjęcia tu publikowane i podziwiam, tych, którzy potrafią zrobić zdjęcie drugiej osoby i oddać jej emocje. I powiem, że widziałem wiele idealnych zdjęć z ostrością "w punkt", które kompletnie do mnie nie trafiały. Były może i perfekcyjne ale "puste" w przekazie.
Dla mnie fotografia człowieka, musi nieść ze sobą emocje pomiędzy fotografem a modelem, w innym przypadku jest to dla mnie zdjęcie paszportowe.
A patrząc na zdjęcia Janusza mogę powiedzieć tyle: nie wiem czy ostrość jest super dokładnie w punkt i szczerze mówiąc znacznie mniej mnie to obchodzi, niż fakt, że przy tym zdjęciu czuć to coś, co powoduje, że jest to właśnie coś więcej niż tylko pstryk.
Dla mnie bardzo dobra fotografia.
Marcin T
13-04-2009, 08:19
jak czytam takie teksty to mam ochotę napisać coś wiecej, ale obawiam sie że mogliby mnie zbanować
Tja...ty Januszku akurat. Twoja kochania wnusia :mrgreen:
Czy wyobrażasz sobie zrobienie dobrego zdjęcia portretowego bez zapozowania?
Przy dzieciach to bardzo trudne bo nie dość, że są potwornie ruchliwe, niecierpliwe to jeszcze widząc skierowany weń obiektyw robią cyrkowe miny.
No tak zgadles co mialem na mysli...:P A nie pomyslales po prostu ze ona na tym zdjęciu jest smutna? Mi sie to skojarzylo z tym, że chcesz robic dziecku zdjecie, ale ona nie za bardzo na to ma ochote. Tak to dobieram, a chyba jestem z jednym z odbiorców tej fotografii jeżeli ja tutaj publikujesz więc mam do tego prawo. Tym bardziej, że nie pisze "to jest do bani" tylko uzasadniam swoją opinię. No chyba, że zamiarem bylo uwiecznienie smutnej dziewczynki.
Dla mnie spacer i zdjęcia na nim raczej kojarza sie z radoscia, a tutaj odbieram to zupełnie inaczej. Nie wiem dlaczego sie oburzasz, ponieważ uzasadniłem swoja wypowiedz i mysle, ze nie jest ona bezpodstawna. Mozesz się z nia nie zgadzać, ale prosze o nie traktowanie jej z góry w stylu "koleś nie pisz bo jak takie cos czytam to bla bla bla...."
jamirq - smutna modelka a "zmuszona do pozowania" to dwie różne opinie, jest smutna, a raczej zamyslona ale nie zmuszana do pozowania - piszmy bardziej precyzyjnie unikniemy nieporozumień :-D
jezeli napiszesz ze zdjecie Ci się nie podoba - zrozumię, bo nie musi prawda, kazdy ma inną wizję zdjecia, obrobki i to jest zrozumiałe
jamirq - smutna modelka a "zmuszona do pozowania" to dwie różne opinie, jest smutna, a raczej zamyslona ale nie zmuszana do pozowania - piszmy bardziej precyzyjnie unikniemy nieporozumień :-D
jezeli napiszesz ze zdjecie Ci się nie podoba - zrozumię, bo nie musi prawda, kazdy ma inną wizję zdjecia, obrobki i to jest zrozumiałe
Można to rozbić na dwie rózne opinie, jednak mi cały czas układa sie to w ciag zdarzen (być może nie jest on prawidłowy), że jednak nie za bardzo chciało sie jej pozować stad taka obojętno-smutna mina. Myślę, ze jak chciałeś osiągnąć efekt zamyslenia to nie tylko mina, ale i oczy duzo znaczą w takim geście, które tutaj nie wyglądają na zamyślone ale patrzace gdzies w dal (nie w sensie zamyslenia, bo do tego czegoś własnie brakuje). Nie obraź się ale osobiście nie chciałbym mnie takiego zdjęcia w albumie ze wzgledu na smutek jaki ze sobą niesie.
Pozdrawiam!
myfriend
13-04-2009, 10:50
Sliczna dziewczynka, a zdjecie nr 2 imo jest najlepsze...:)
Vespalock
13-04-2009, 12:33
obojętno-smutna mina
Dorabianie ideologii. Nie wszystkie dzieci chodzą z nieustępującym bananem na buzi - niektóre są bardziej ustatkowane w okazywaniu emocji. Nie znamy tej dziewczynki więc ciężko tak gdybać. Skoro Janusz nie widzi u niej smutku, to widocznie go tam nie ma.