PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] [PLK] Play Off - ANWIL - POLPHARMA

Sum_MC
04-04-2009, 09:20
Wczorajszym meczyk play off - wygrany :)

//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

może mi ktoś podpowiedzieć jak w nx2 uzyskać takie kolory ... :???:
np. http://www.saldat.pl/html/fot-sport3.htm

adamturek
04-04-2009, 10:51
Siemanko. Z tych co wrzuciłeś mi najbardziej wpadają w oko 1, 5 i 6.
4 ja bym spróbował "wykropować" w kwadracie od pasa Milosa w górę (bardziej skupić zdjęcie na próbie bloku)
Co do kolorów to też chciałbym wiedzieć :D

A tu cosik ode mnie. Zdjęcie od kuchni :)

Sum i Kieplinek podczas roboty:

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Pozdrawiam

Slon
04-04-2009, 11:02
pierwsze co sie rzuca w oczy, to bardzo slaba jakosc zdjec. I przeostrzone i chyba zbyt mocno skompresowane... Do pokazania przygotuj takie warzace miedzy 150-200 KB, wtedy wygladaja bardzo dobrze, a i wczytuja sie w miare szybko. U Ciebie max, to 50 KB...

co do kolorow, to stiga nie dogonisz :-D za dobry jest tym i musisz sie z tym pogodzic :)
inna sprawa, ze duzo zalezy od swiatla w jakim sie foci. Nie zawsze da sie ustawic idealny WB. Zawsze przed meczem wpadaj na parkiet i mierz z bialej kartki, powinno byc dobrze

ps. podeslij mi jednego rawa, sprobuje sil. Mail na PW masz

Sum_MC
04-04-2009, 11:17
Nie zawsze da sie ustawic idealny WB. Zawsze przed meczem wpadaj na parkiet i mierz z bialej kartki, powinno byc dobrze

ps. podeslij mi jednego rawa, sprobuje sil. Mail na PW masz

mierzyłem na CBL - efekty te same co ręczne ustawienie WB :(

leci ten - liczę, że odeślesz set-a z nx2 - chętnie zobaczę jak Ty ustawiasz :)

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

kieplinek
04-04-2009, 13:43
Sum - czym odszumiane? bo i tu i na stronie widziałem zmasakrowałeś tym zdjęcia...
dasz mi dziś go na chwilę ok? sprawdzić bym coś chciał...
a i ja też bym rawa poprosił bo te zielenie mnie bardzo dziwią... znaczy że aż takie są :)

Adam - to my robimy zdjęcia nie nam :) byś mnie odchudził czy coś...

Sum_MC
04-04-2009, 14:16
wywoływanie nx 2 na tiffa - PSE kadrowanie tiffa - infranview zmniejszanie i wyostrzaniez z tiffa na jpg - może faktycznie za mocno - ustawiłem odszumianie na 32 w nx2

mam dzisiaj straszne problemy z netem - ustawiłem aby co 5 min próbował - 14 mb - co chce wyslać to po minucie zrywa - mam nadzieję, że dzisiaj wyjdzie ...

leci jeden mail do Was obydwu

Slon
04-04-2009, 14:19
probuj moze wrzucic na jakiegos rapida, albo cos w tym rodzaju...

nie wiem czym robisz, ale odszumianie w nx2 na 32 to MZ bardzo duzo...

Sum_MC
04-04-2009, 14:24
odszumianie - widocznie za dużo :(

teraz puszczam na ftp-a - odziwo leci dużo lepiej - to jednak problemy z moim serwerem pocztowym

zaraz będziecie mieli maila

Slon
04-04-2009, 14:55
na szybko cos tam zrobilem. Wieczorkiem posiedze wiecej i dopieszcze, bo troche mozna jeszcze poprawic

//EDIT

ps. cos tylko jeden rawi sie sciagnal, reszta nie chce isc...

Sum_MC
04-04-2009, 15:01
z tego widzę, że ja za bardzo w niebieskie idę

pliki powinny się sciągać - są 3 całe i 4 leci jeszcze

Slon
04-04-2009, 15:04
plik juz lataja.

masz za duzo i niebieskiego i zielonego. Poza tym, radze zaponiec o odszumianiu, d700 produkuje piekne pliki. Do netu nawet ISO 4000 nie odszumiam.
Na mojej wersji foty nie ma odszumiania. A i zmniejszam i wyostrzam w PSie

kieplinek
04-04-2009, 16:03
sum na moje to jakoś tak...

//EDIT

Slon - na moje to za czerwono... za brązowo... ogólnie za ciemno...

pozdrawiam

projacek
04-04-2009, 19:07
Anwilowcy pewnie teraz siedzicie na meczu więc prędko tego nie przeczytacie:P

Sławek jak dla mnie to trochę za szeroko, ale fotka Adamsa bardzo mi się podoba, co do kolorów nie będę się wypowiadał, ale postaraj się trzymać poziom i prostować tło na fotkach, bo wtedy wygląda to zdecydowanie lepiej :-)
PS Nie lepiej poświęcić tą jedną czy dwie klatki na sekundę i włączyć to podstawowe od \szumianie w aparacie, mniej pracy przy obróbce, nie musisz w ogóle odszumiać itd?

PS 2 Ja moje ostatnie fotki obrabiam tylko w jpg-ach. Zdjęcie wysyłam na szybko i RAW-y trzymam na "specjalne" okazję. Jak dobrze ustawi się puszkę to przy szybkiej obróbce zdjęć albo wstawianiu ich na stronę zdecydowanie ułatwia to pracę :P

PS 3 Czy Anwil gra aż tak dobrze jak pokazują to statystyki?

PS 4 Niech Anwil awansuje do finałów to wtedy pewnie się spotkamy na meczach ;P

adamturek
04-04-2009, 22:06
PS 3 Czy Anwil gra aż tak dobrze jak pokazują to statystyki?

Wchodzi im dystans. Deska leży. Jak przestaną trafiać może być nie ciekawie.

Slon
05-04-2009, 00:32
Slon - na moje to za czerwono... za brązowo... ogólnie za ciemno...

za czerowno? MZ jest bardzo ok, a skora tego zawodnika jest chyba ciemniejsza od polskich standardow...

za ciemno? Koszulka jest na skraju przepalenia, wiec lepiej sie nie da... A wydaje Ci sie, ze jest ciemniej, bo na Twojej wersji jest zbyt duzo niebieskiego, ktory delikatnie rozjasnia cienie

kieplinek
05-04-2009, 01:11
akurat Adams nie jest typowym czarnym czarnym... on jest mulatem jasnym raczej... i taki kolor jak u mnie ma na co dzień...

dla mnie za czerwono... za dziwnie... ale ja się nie znam.

Slon
05-04-2009, 01:47
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

teraz powinno byc ok. Ja bym szedl wlasnie w tym kierunku z kolorami. Warunki macie tam bardzo fajne.

Sum - widze, ze masz nastawiona korekte na -0.3 EV. Wrzuc ISO 2000, mozesz nawet troche czas skrocic, nie boj sie tak tych szumow, ich naprawde nie widac :) O odszumianiu w NXie tez zapomnij, tylko strata czasu :-D

tyle ode mnie, zwyklego amatora :)

projacek
05-04-2009, 03:02
Teraz jeszcze raz patrze na te fotki i mam jeszcze jedną uwagę. Widzę, że większość fotek robiłeś prawie spod kosza, ewentualnie trochę z boku, postaraj się pójść zaraz za narożnik boiska, jak najbliżej linii bocznej, tak jak staliśmy ostatnio na TKM-ie, przez to pozbędziesz się tego okropnego "sufitu" w tle i złapiesz w tle trochę więcej trybun

Sum_MC
06-04-2009, 12:16
dzięki wszystkich za podpowiedzi - teraz moja nowa interpretacja kolorów :)

zdjęcia z 2 meczu play off - sobotniego - też wygranego :)

//EDIT

wojteh
06-04-2009, 12:23
co wy kombinujecie .. raz takie kolory raz inne .... :D

oglądam dopiero teraz bo jak mój Basket odpadł leczyłem swój ból .... :D

kadry takie se ..... z wyjątkami ... np. zdjęcie 6 i 2.1

inne mi się nie podobają ..,.

podeślij jakiś plik do mnie to pokażę swoja wersje ( [email protected] )

wybieram się do Starogardu - tez będziecie???

Sum_MC
06-04-2009, 12:39
kolory - szukam "swojego stylu" :) - bym chciał się zbliżać do stiga - chociaż wiem, że za bardzo się nie zbliżę :mrgreen:

od nas będzie tylko Kieplinek pewno - ja pracuję i nie mam czasu na wyjazdy dla kibicowania :)

nefy lecą znów na ftp-a - skasowałem je rano - dane w mailu

projacek
06-04-2009, 19:58
2.1 i 2.3 bardzo dobre, ogólnie twoje najlepsze fotki jak dotychczas

Sum_MC
06-04-2009, 20:15
Jacku - dzięki za opinię - a jak wg Ciebie kolory ?

czekam z niecierpliwością na efekt wojteha - każdy przykład mile widziany :)

projacek
06-04-2009, 20:19
Jacku - dzięki za opinię - a jak wg Ciebie kolory ?

czekam z niecierpliwością na efekt wojteha - każdy przykład mile widziany :)

Dla mnie kolory są OK, ale ja wyznaję zasadę, że lepiej aby zdjęcie broniło się kadrem, uchwyconym momentem a nie tym, że jest delikatnie mniej albo bardziej niebieskie

wojteh
07-04-2009, 08:29
ok zaraz je obejrzę - chociaż na pierwszy rzut oka są ok .... - widzę że już trochę mieszałeś w tych NEFach

Sum_MC
07-04-2009, 08:32
tak - wybierz oryginał w wersjach - moja wolna "tfurczoźć" ... :mrgreen:

wojteh
07-04-2009, 08:39
jak dla mnie za mocno poszalałeś z krzywa NEF'a - to nie jest krzywa taka jak w PS to jest krzywa odwzorowania z RAW - nie wiem jak dokładnie wytłumaczyc .....

adamturek
07-04-2009, 08:46
ok zaraz je obejrzę - chociaż na pierwszy rzut oka są ok .... - widzę że już trochę mieszałeś w tych NEFach

A od kiedy to można mieszczać w NEF-ach ?? Z tego co ja wiem to NEF zawsze pozostanie "nieobrobiony". Dany program graficzny tylko zapisuje sobie gdzieś, w osobnym pliku, dane jakie użyłeś do obróbki i jak go uruchamisz to on z czytuje je i wyświetla efekt na ekranie.

wojteh
07-04-2009, 09:05
no tak - to był skrót myślowy - przesłane pliki miały zdefiniowane parametry ..... a tak wogóle nie czepiaj się :D hahaha - jutro w Starogradzie zobaczymy waszych gwazdorów :)

co do Stiga - to gad jeden - nie zdradził jak on to robił - kiedyś nawet zrzut NX zamieścił - ale nic z tego nie wynikało - dodatkowo miał troche ułatwione zadanie - jego zespół polpak - grał w w mocno żółtych strojach lub soczysto zielonych - nie tak jak Anwil w białych czy Basket

zapisałem się na kurs do mistrza Stiga na PS - wiec moze coś cie dowiem .... bo na razie kilka dobrych godzin spędzałem na próbach kolorystyki wg. Stiga

Sum_MC
07-04-2009, 09:07
Adam - nx2 nie zapisuje dodatkowego pliku tylko w jednym nefie różne wersje - standardowo otwiera się ostatnio zapisana i trzeba specjalnie wybrać wersję oryginalną - o to chodziło

adamturek
07-04-2009, 11:02
no tak - to był skrót myślowy - przesłane pliki miały zdefiniowane parametry ..... a tak wogóle nie czepiaj się :D hahaha - jutro w Starogradzie zobaczymy waszych gwazdorów

No co ty, nie chodzi mi o czepianie. Może czegoś nie wiedziałem i tak się zapytałem :)

wojteh
07-04-2009, 11:42
ja żartowałem ... nie bierz tego na poważnie ...

wojteh
08-04-2009, 12:43
http://wojteh.pl/wp-content/gallery/test/dsc_9671_2-copy.jpg

tak na szybko --- po 2 dniach ..... :d

http://wojteh.pl/wp-content/gallery/test/dsc_9251-wp.jpg

nie jestem tak do końca zadowolony z tego co zrobiłem ....

life
08-04-2009, 14:41
Wojtek na pierwszej fotce to wygląda jak zawodnik zamiast zarostu ma mech :D zielonkawo-rudy (pod pachą też)

2 - lepiej ale chyba za duża saturacja przynajmniej na skórze zawodników :)