Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Arti i 2 tony

stig
04-04-2009, 01:57
Arti (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=92942) po raz drugi. Tym razem chwile po tym, jak wygrzebal sie z ponad dwoch ton piasku, ktore przez godzine zrzucano mu na glowe. :) Jeszcze zmarzniety i zdretwialy...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img26.imageshack.us/img26/7104/dsc1884a.jpg)

velaskez
04-04-2009, 02:02
stig, podoba mi się, pomysł fajny. Jedyne co mi się nie podoba to oczy. Wyglądają jak szklane kulki. Choć może ten typ tak ma.

Witek "Wisz"
04-04-2009, 02:03
He he he, ma trochę zbyt zdrową cerę, jak na wygrzebanego:mrgreen: Fajne!

stig
04-04-2009, 02:18
Jedyne co mi się nie podoba to oczy. Wyglądają jak szklane kulki. Choć może ten typ tak ma.Kwestia bocznego blysku i dodatkowego zalzawienia zwiazanego z wyczerpaniem...

ma trochę zbyt zdrową cerę, jak na wygrzebanegoTwarzy nie mial pod ziemia... :) Piach sypal sie z tasmociagu na czubek glowy (w pozycji stojacej), az przysypal go do wysokosci klatki piersiowej.

velaskez
04-04-2009, 02:23
Kwestia bocznego blysku i dodatkowego zalzawienia zwiazanego z wyczerpaniem...

No chyba, że tak.

teh_14m3
04-04-2009, 02:24
prawdę mówiąc jestem zaskoczony, że takie akcje dzieją się w Świeciu :shock: miałem okazję poznać mentalność władz samorządowych i po prostu nie wierzę, że to od nich wychodzi...
Mogę wiedzieć gdzie to zdjęcie było robione? Oczywiście chodzi tylko i wyłącznie o zaspokojenie mojej ciekawości ;)

stig
04-04-2009, 02:30
prawdę mówiąc jestem zaskoczony, że takie akcje dzieją się w Świeciu :shock: miałem okazję poznać mentalność władz samorządowych i po prostu nie wierzę, że to od nich wychodzi...Ale nie sadzisz chyba, ze to wyszlo od wladz? :D Kuratorem i pomyslodawca "Przebudzenia -- Reaktywacji", jak i pierwszego "Przebudzenia", jest osoba calkowicie z wladzami niezwiazana. Ona rozpisala projekt, dostala akceptacje ministerstwa i rowniez stamtad srodki na to (nie wnikalem za bardzo w szczegoly, ale prawdopodobnie z dotacji unijnych). Instytucja wykonawcza od strony formalnej i technicznej jest OKSiR. Niemniej to pomyslodawczyni od poczatku do konca pelni kuratele nad calym przedsiewzieciem.

Mogę wiedzieć gdzie to zdjęcie było robione? Oczywiście chodzi tylko i wyłącznie o zaspokojenie mojej ciekawości ;)To jeden z magazynow w mlynie w Przechowie.
Tu fotka, jak chlopaki w pocie czola zasypywali tasmociag:

źródło (http://img26.imageshack.us/img26/2592/dsc1804j.jpg)

teh_14m3
04-04-2009, 02:56
Ale nie sadzisz chyba, ze to wyszlo od wladz? :D

no właśnie trochę mnie to zdziwiło ;) dzięki za określenie lokalizacji, bo prędzej podejrzewałbym o takie wnętrza Chełmno (sporo tam mają budynków o podobnej budowie nawet w centrum miasta) niż Świecie. Po prostu mnie cała sytuacja zaskoczyła ;)

slawekw
04-04-2009, 21:30
Zdjęcie wypieszczone jak niemowlak przez babunie:mrgreen: (widać że to co piszesz o NXie ma swoje podstawy,taka dygresja ) - podoba się, nawet bardzo. Doskonale mi tu pasuje ta "magentowa" tonacja, jedynie co mi trochę nie podchodzi ,to chyba tylko zbyt wielki jak na mój gust blur i ten piasek z lewej strony tak jakoś dziwnie zlewający się z tłem ( no chyba że to z mojej strony o jeden drink za dużo :D ). No ale mówią że D3 sam robi dobre zdjęcia ;) - żartowałem.
Pozdrawiam
PS.Druga fotka też fajna :) - kolory rewelacyjne,po prostu takie jak powinny być.

harb
04-04-2009, 22:54
Marcin jak ja lubie Twoje foty szkoda że tak rzadko je pokazujesz - a oglądam tę perfekcję wykonania z prawdziwą przyiemnoscią :-D

Vespalock
04-04-2009, 23:03
Autora tego wątku, czyli Stiga, uważam za wyjątkowego fachowca od obróbki i od portretów. Niestety ta fota mi się nie podoba. Technicznie wszystko jest ok. Kiepsko wyszedł jednak sam sposób przedstawienia tego człowieczka.

Ogólnie rzecz ujmując pomysł jest jakiś chory albo nie wyszła choreografia. Bez sensu wygląda ten facet obsypany piaskiem na głowie i siedzący na kupie piachu w ciemnym pomieszczeniu. Wiem, że w rzeczywistości było inaczej ale na zdjęciu tak to wygląda.

Dlatego jestem na nie :(

stig
05-04-2009, 11:13
jedynie co mi trochę nie podchodzi ,to chyba tylko zbyt wielki jak na mój gust blur.Tu nie ma ani grama blura. :) Jedyna obrobka to deliklatnie koloroki, kontrast i usuniecie metalowego filara z tla po lewej stronie. Zreszta, tu powinno byc widac nawet jeszcze ziarenko z ISO 800, ktore zdecydowanie znikneloby przy jakimkolwiek blurowaniu. ;)

źródło (http://img228.imageshack.us/img228/6605/pr1121.jpg)

stig
05-04-2009, 11:21
Kiepsko wyszedł jednak sam sposób przedstawienia tego człowieczka. Ogólnie rzecz ujmując pomysł jest jakiś chory albo nie wyszła choreografia. Bez sensu wygląda ten facet obsypany piaskiem na głowie i siedzący na kupie piachu w ciemnym pomieszczeniu.Gwoli wyjasnienia. To nie byla akcja pod zdjecia. Ja (i zona Artiego z kamera), bylismy tam w zasadzie jedynie jako dokumentalisci. To jedna z akcji, ktora wchodzi w sklad tworzonej przez Artura pracy (pierwszy w Polsce doktorat z performance). Ten portret to strzal na zakonczenie, kiedy w calym tym rozgardiaszu poprosilem go aby przysiadl na tej kupce piachu, w ktorej jeszcze przed chwila tkwil. Jak juz pisalem -- Arti byl zmarazniety, zdretwialy i wszystko o czym marzyl to znalezc sie pod goracym prysznicem. Nie bylo czasu ani niczyjej ochoty na wystudiowane pozy i kombinowanie z mimika. Zalezalo mi wlasnie na oddaniu tego momentu, kiedy Arti nie ma sily i ochoty na "gimnastykowanie" sie przed obiektywem. Po prostu przysiadl i zalatwilem to jednym strzalem, nie majac czasu nawet na zmodyfikowanie oswietlenia, ktorego uzywalem podczas fotografowanie wlasciwej akcji.

Vespalock
05-04-2009, 18:38
Dzięki za wyjaśnienie.
Stig, ten powyższy kadr jest bez porównania ciekawszy niż pierwszy, który w tym wątku pokazałeś. Wiem, że zrobiłeś to dla pokazania w skali 1:1 ziarna od ISO ale na prawdę takie bardziej mi się podoba. To wszystko o czym pisałeś widać w oczach i w wyrazie twarzy tego człowieka. Może byś wrzucił jeszcze jakąś fotkę kiedy ów Arti jest zasypywany piaskiem? Myślę, że też byłyby ciekawsze.

stig
05-04-2009, 18:42
Stig, ten powyższy kadr jest bez porównania ciekawszy niż pierwszy, który w tym wątku pokazałeś.A mnie juz nudza takie ciasne kadry... ;) Poza tym ucieka w tym momencie sterta piasku, na ktorej siedzi, i zaczyna brakowac zwiazku z tym piaskiem we wlosach.

Może byś wrzucił jeszcze jakąś fotkę kiedy ów Arti jest zasypywany piaskiem? Myślę, że też byłyby ciekawsze.Niestety nie moge. Zdjecia z samej akcji nie moga byc upubliczniane, dopoki Arti nie obroni swojej pracy. A to niestety bedzie mialo miejsce dopiero jesienia.

Vespalock
05-04-2009, 18:53
(...)ucieka w tym momencie sterta piasku, na ktorej siedzi, i zaczyna brakowac zwiazku z tym piaskiem we wlosach.
Ale właśnie o to chodzi!!! Ty tam byłeś, widziałeś go w owym piachu i dla Ciebie związek jest naturalny. Ale dla przeciętnego widza, takiego jak ja, wygląda to komicznie. Widziałem tam tylko obsypanego piaskiem faceta, który siedzi sobie z niewyjaśnionych przyczyn na piaseczku. I w tym oddaleniu nie było widać tego przejmującego wyrazu twarzy, który widzimy na skadrowanym zdjęciu. Co innego, gdyby było widać, że Arti jest przysypany - wówczas można by sobie pozwolić na szerszy kadr.

Przynajmniej ja się tak na to zapatruję.

Niestety nie moge. (...)
Bardzo żałuję, bo podobają mi się Twoje zdjęcia i domyślam się, że jest na co czekać :D

stig
05-04-2009, 19:11
Ale właśnie o to chodzi!!! Ty tam byłeś, widziałeś go w owym piachu i dla Ciebie związek jest naturalny. Ale dla przeciętnego widza, takiego jak ja, wygląda to komicznie.IMHO jest wlasnie calkowicie odwrotnie. :) Gdybym kadrowal tak, zeby sie piasku pozbyc, usunalbym jednoczesnie jedyna mozliwosc, zeby widz polaczyl sobie piasek z wlosow, z piaskiem na ktorym siedzi Artur. Niech sobie to polaczy jakkolwiek chce -- w zadnym wypadku nie musi wydedukowac, ze Arti przez godzine sterczal w jednym miejscu i ten caly piach lecial mu na glowe. Im wiecej domyslow bedzie, tym lepiej. Kadrowanie jak w powyzszym cropie, byloby po prostu zdjeciem twarzy, a z tej sytuacji w ktorej uczesniczylem -- zdecydowanie byloby to za malo. IMHO klimat tego zdjecia tworzy wszystko co sie tam znajduje: przestrzen w tle, okno, i sterta piasku. Pozbywajac sie tego wszystkiego, zostaloby mi zdjecie nie do konca dobrze oswietlonej twarzy faceta z piaskiem na glowie. :)
Oczywiscie, rozumiem ze crop moze Ci sie podobac bardziej. Jednakze nie jestem przekonany, czy wyrazilbys taka sama opinie o nim, gdybys najpierw zobaczyl cropa, a dopiero pozniej to wlasciwe zdjecie. ;)

Vespalock
05-04-2009, 19:20
Być może masz rację :) Nie chcę się wdawać w polemiki, bo jestem tu od niedawna i czuję się jeszcze "nieswojo" :P Szczególnie polemiki ze starymi wyjadaczami, takimi jak Ty, mogą się dla mnie źle skończyć więc nie będę się upierał. Po prostu poczekam za "właściwym" materiałem :D

nord
05-04-2009, 19:22
wypasik :)

stig
05-04-2009, 19:28
Być może masz rację :) Nie chcę się wdawać w polemiki, bo jestem tu od niedawna i czuję się jeszcze "nieswojo" :P Szczególnie polemiki ze starymi wyjadaczami, takimi jak Ty, mogą się dla mnie źle skończyć więc nie będę się upierał.Daj spokoj... Jakie to ma znaczenie, czy jestem dlugo na forum, czy nie? Ma prawo Ci sie nie podobac w takim kadrze i to wszystko. Ja tylko probuje wytlumaczyc, dlaczego wlasnie na takie ujecie sie zdecydowalem. Gdyby bylo wiecej czasu, na pewno zrobilbym wiecej zdjec niz tylko to jedno (zreszta -- to tez bym dopiescil, dopracowal oswietlenie, a byc moze nawet zmienilbym obiektyw, postawil aparat na statyw i zmniejszyl ISO). ;)

slawekw
06-04-2009, 15:35
Tu nie ma ani grama blura. :) Jedyna obrobka to deliklatnie koloroki, kontrast i usuniecie metalowego filara z tla po lewej stronie. Zreszta, tu powinno byc widac nawet jeszcze ziarenko z ISO 800, ktore zdecydowanie znikneloby przy jakimkolwiek blurowaniu. ;)

Mea culpa.....Wybacz. Zrzucam to na karb "sobotniego zmęczenia" :) - byłem wtedy zbyt leniwy, żeby sciągnąć to zdjęcie i zobaczyć w powiększeniu bo pewnie bym to zauważył. Inna sprawa, że trochę zasugerowałem się tłem i tą "sterylnością" zdjęcia - no ale w końcu to D3 :mrgreen:.
Co nie zmienia faktu, że zdjęcie mi się podoba (kwestię piasku po lewej stronie modela - podtrzymuję )
Pozdrawiam.