Zobacz pełną wersję : mam kłopot. proszę o poradę (fot.ślubne)
Rajczakowski
01-09-2006, 08:13
Państwo młodzi zazyczyli sobie sesję w jedynej dostępnej chwili, a dokladnie o 19:00... sesja w parku. do duspozycji mam 1 lampę i 2 obiektywy. jak radzicie oswietlac i ustawiac? bedzie juz ciemnawo i obawiam się , że jak palne lampą to będzie widać tylko mlodych i lekki zarys drzew. proszę o pomoc
O 19:00 jeszcze nie jest tragicznie ciemno. Z lampą powinny wyjść zdjęcia całkiem całkiem. W razie czego zawsze możesz skorzystać z jakiegoś drzewa, aby oprzeć aparat i go unieruchomić podczas zdjęć bez lampy. Oczywiście jeśli statywu nie masz. ;)
No to widze ze nie jestem sam,ja mam robic zdjęcia na weselu i w urzedzie a nie posiadam lampy zewnętrznej tylko wbudowaną i nie mam pojecia jakiego filmu użyć.
Popzdrawiam BAKU127
F80 28-800,70-300 + Zenit
Valdek_Tychy
01-09-2006, 08:36
W takich sytuacjach stosuję niezastąpiony Nikkor 50mm f/1,8 i statyw albo przynajmniej monopod
Ja wlasnie od kilku ostatnich razy staram sie namowic Mlodych na 18-19.
O tej porze jest tzw. magic moment, słonce jest nisko nad horyzontem powoli zmierza ku zachodowi, sa wspaniałe kontrasty, twarze oswietlone pomaranczowym swiatłem, a na niebie kolory od granatu, blekitu, fioletu po rozowe obloki.
Myslę ze to nie zla pora o ile bedzie w miare pogodnie oraz drzewa nie beda zaslaniac swiatla.
Wez lampe blyskowa i potrenuj z fill in.
Pozdrawiam
Rajczakowski
01-09-2006, 14:34
dzieki wielkie. mysle ze nie bedzie zle... jezeli nie bedzie padać
Niedzwiedz
01-09-2006, 15:44
o 19 to juz noc f1,8 i iso 800 ledwo starczalo czasow dla 85mm :( wczoraj robile dzis sesje zrobilem o 6 rano efekty na moim fotobloku (adres w stopce)
Rajczakowski
04-09-2006, 08:02
bylo w sumie spoko... ciemno jak w ... ale cos tam sie poprawi, rozjasni, podkontrastuje i coś sie wybierze