Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zwykłe zdjęcie...
..niezwykłego zachodu Słońca - wczorajszego, pierwszego wiosennego zachodu Słońca w Sztokholmie. Nareszcie!:mrgreen:
http://img152.imageshack.us/img152/1598/zachodsloncazriddarholm.jpg (http://img152.imageshack.us/my.php?image=zachodsloncazriddarholm.jpg)
i pytanie do znawców tematu:czy używając odpowiedniego filtra/ów byłyby widoczne szczegóły budynku/ów?
oraz : jaki/ie to miałyby byc wg was filtry ?..wciąż nie mogę/nie umiem podjąć decyzji jakie filtry kupić :(
truman20
03-04-2009, 22:48
Znam to miejsce, przechodziłem tamtędy w dzień, ale nie sądziłem, że o zachodzie jest tak cudnie :)
Mz jedynie zastosowanie Filtra "szarej połówki" pozwoliłoby Ci uzyskać nieco szczegółów w cieniach. Osobiście używam Cokin i Hitech. Polecam. A co do fotki...uwielbiam takie światło i widok.
Nawet jeśli zwykłe... to bardzo ładne. Jest to co ma być i tak jak trzeba:D
Dobra fota!
Nikonozaur
03-04-2009, 23:36
Dla mnie bez pudła.
downunder
04-04-2009, 00:30
... i mi się podoba. :D
borregaard
04-04-2009, 07:22
Ładnie Pawełku,a teraz jak już wiosna ....wal poza miasto...i dawaj fot ile wlezie.Ja uwielbiam Szwecję i całą Skandynawię....:-D
Piękności :-) kolorki miodne :D
wojtek6308
04-04-2009, 08:44
Piękny zachód :-D kolorki wyśmienite.
Robiąc tego typu zdjęcia bardzo łatwo przekroczyć cienką granicę gdzie zaczyna się kicz - tobie dzięki przemyślanemu kadrowaniu udało się pozostać bezpiecznie daleko od tej granicy i za to gratulacje :)
A co do pytania - wydaje mi się, że rozpiętość tonalna w tym wypadku jest zbyt duża żeby zachować takie niebo, a jednocześnie szczegóły w cieniach - pozostaje więc jakieś DRI, HDR czy inne wynalazki.
.Ja uwielbiam Szwecję i całą Skandynawię....:-D
no to na co czekasz?przyjezdzaj!:mrgreen:
A co do pytania - wydaje mi się, że rozpiętość tonalna w tym wypadku jest zbyt duża żeby zachować takie niebo, a jednocześnie szczegóły w cieniach - pozostaje więc jakieś DRI, HDR czy inne wynalazki.
zapewne masz racje lecz te techniki to jeszcze dla mnie za wcześnie niestety.
milo , ze się zdjęcie podoba :-) Dzieki :-)
Ogromnie ciekawilo mnie, co bedzie nastepne ;).
Podoba mi sie.
malasana
04-04-2009, 12:23
Pokazales, jak powinno wygladac zdjecie z sama sylwetka. Bardzo dobre zdjecie.
świetne kolory, dobre zdjęcie
muszę powiedzieć, ze jestem zaskoczony tak pozytywnymi komentarzami do tego zdjecia.Nie spodziewałem się. W sumie to nawet nie bylem do końca przekonany aby to zdjęcie pokazać a tu masz babo placek - podoba się wszystkim!..hmm...niezbadane są wyroki...forumowiczów :mrgreen:
januszteli
04-04-2009, 14:01
Duży plus dla Ciebie, fajne miejsce i nie tylko to. Tak na marginesie to Sztokholm mi się bardzo podoba. Mile wspominam pobyt.
borregaard
04-04-2009, 14:05
no to na co czekasz?przyjezdzaj!:mrgreen:
zapewne masz racje lecz te techniki to jeszcze dla mnie za wcześnie niestety.
milo , ze się zdjęcie podoba :-) Dzieki :-)
Będę na przełomie czerwca-lipca...na rybach...:-D
"...niezbadane są wyroki..."
Nie lam sie. Kazdy kiedys musi przez to przejsc ;)
przepiękny cukiereczek
:)
Może (jak sam napisałeś) zwykłe, ale mi się podoba. Może to jest tak, że jak przyroda pięknie zagra to wystarczy tylko nacisnąć spust. Co nie znaczy, że fotografia nie jest piękna. Piękna jest.
Ładna kontrastówka. Czas nadał klimatu całemu kadrowi.
Kolorki pierwsza klasa. Lubię popatrzeć na takie cukiereczki :)
Bardzo ładne, podoba mi się szczególnie sam czubek wieży... i niebieska światełka z prawej chyba w bloku, ciekawe..
ooo...a przypomniało mi się ze miałem opowiedzieć historie jak powstało to zdjęcie bo to opowieść nieco z przesłaniem ;) Otóż w ten dzień pojechałem sobie pofocic właśnie w to miejsce. To było kolo 18.15 godz. Przyjechałem na miejsce ale trochę się załamałem bo warunki panujące były po prostu nijakie :(. Szare , byle jakie na niebie i od czasu do czasu spośród tej szarości wyłoniło się Słonce. Szalu naprawdę nie było. Ale wyciągnąłem aparat i statyw i zacząłem sobie robić wielokrotne ekspozycje w ramach treningu i nauki łudząc się nadzieje ze warunki się poprawia. Nic z tego. Po trochę więcej niż godzinie gdy nic się nie zmieniało a zaczęło się zapowiadać na jeszcze gorzej postanowiłem się zmyć na chatę. Zwinąłem sprzęt i poszedłem na tunnelbane (metro po szwedzku). Poczekałem na metro do mnie gdzie mieszkam, wsiadłem w nie i pojechałem w stronę domu. I tak się złożyło ze w połowie drogi do domu gdy metro wyjechało z tunelu na zewnątrz okazało się ze warunki się zaczynają zmieniać - na lepsze! Wahałem się czy wrócić w to miejsce bo i zmęczony trochę bylem tym dniem już po szkole i pracy.Wysiadłem z metra na stacji i jeszcze się gryzłem wracać- nie wracać. No i jednak zdecydowałem ze wrócę. Zdjęcie się podoba wiec warto było :)
Nikonozaur
16-04-2009, 17:37
Mnie przekonałeś. :mrgreen: Walę w teren bo mam upatrzoną miejscówkę, a ostatnio jakoś mi tam nie poszło...
Mi się bardzo podoba, extra fota.