Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : POCKET WIZARD z USA!!!

jerrybb1
03-04-2009, 18:50
Witam, zamierzam zamowic koncem kwietnia pockety z usa. Jesli ktosby sie rowniez pisal na pockety to prosze o kontakt na gg 1051167.
Moze uda sie jakis rabat maly dostac jak bedzie wieksza ilosc zamawiana no i przesylka 50/50 wiadomo :)

Pozdrawiam

Skibek
06-04-2009, 15:40
A ile kosztuje komplet Nadajnik-odbiornik i ile kosztuje dodatkowy odbiornik? No i wreszcie ile kosztuje przesyłka zza oceanu? Czy Amerykańce mają takie same częstotliwości, co Europejcy?

remek
06-04-2009, 16:45
Europejskie mają inne częstotliwości - mixowanie = brak pracy. Nadajnik i odbiornik to te same urządzenia.

Borowa
07-04-2009, 11:20
Europejskie mają inne częstotliwości - mixowanie = brak pracy.

o co ci chodzi?
Że inne napięcie w gniazdu - ładowarka nie ładuje poprawnie

Czy N+O w USA działają na innych częstotliwościach niż EU

kichu
07-04-2009, 11:26
wersje sprzedawane oficjalnie w Europie pracuja na innych czestotliwosciach fal radiowych niz wersjie sprzedawane oficjalnie w USA

wersja US i EU ze soba nie wpsolpracuja

Skibek
07-04-2009, 11:30
No to ja nie chcę tych od Wuja Sama, bo potem co tydzień będę musiał do Oklahomy jeździć po nowego Paket-Łizarda... A tak to sobie to Paryża skoczę :)

step.tom
07-04-2009, 14:05
o co ci chodzi?
Że inne napięcie w gniazdu - ładowarka nie ładuje poprawnie

Czy N+O w USA działają na innych częstotliwościach niż EU

Witajcie

Nie wiem o jakich typach PW mówisz ale ogólnie to wersje Multimax jak i Plus II działają jako odbiorniki i nadajniki ( przełączasz tylko tryby pracy ) Na stronie PW jest manuall i tam jest wszystko napisane.
Z częstotliwościami chodzi o współpracę między sobą PW. Pewnie kupisz sobie 3 lub 4 sztuki i podłączysz do lamp i jednego do body. Gdy będą pracowały na tych samych częstotliwościach to jest ok, jeżeli jeden z nich pracuje na innej częstotliwości niż inne to już nie. Mogą pracować gdziekolwiek na ziemi byle byłyby z tą samą częstotliwością.
Sprawa druga i może o to Wam chodzi. Współpraca z Sekonic poprzez moduł RT 32.

I tu jest pewna ale istotna ( patrz droga w razie nie przestrzegania instrukcji ) prawidłowość. Aby PW działały zgodnie ze sobą i z Sekonic MUSI BYĆ ta sama częstotliwość w PW i Sekonicu. W Sekonicu jest moduł transmisji radiowej TR 32, on pracuje na różnych częstotliwościach ( USA, CANADA, JAPAN, i EU ) ważne jest aby zarówno ten moduł jak i sam Sekonic pracowały ta tej samej częstotliwości razem ze sobą i PW. Reasumując nie ma się co obawiać PW z US pod warunkiem posiadania tożsamej częstotliwości we wszystkich wspólnie pracujących urządzeniach.
Ja pracuję na 4 PW Multimax i Sekonic 758 DR właśnie z USA a ich praca jest nienaganna i bardzo wygodna... Ale o tym pewnie już wiecie skoro się decydujecie na ten typ komunikacji. W razie pytań nawet z gatunku trudnych chętnie pomogę.

Pozdrawiam

Skibek
07-04-2009, 14:32
Witajcie...
Pozdrawiam

Nam chodzi o częstotliwości pracy Nad-Odb.
Tak przykładowo: w europejskie pracuja na 2,4GHz, a amerykańskie na 900Mhz (to wartości przykłądowe, pewnie są inne), czyli EU i AM nie będą się "widziały/słyszały/czuły".

step.tom
07-04-2009, 14:46
Nam chodzi o częstotliwości pracy Nad-Odb.
Tak przykładowo: w europejskie pracuja na 2,4GHz, a amerykańskie na 900Mhz (to wartości przykłądowe, pewnie są inne), czyli EU i AM nie będą się "widziały/słyszały/czuły".

Jeżeli jeden PW jest US a drugi EU ( mowa oczywiście o częstotliwościach ) to nie ma współpracy.

EU frequency

CH1-CH16 433.62MHz
CH17-CH32 434.22MHz

US frequency

CH1-CH16 344.00MHz
CH17-CH32 346.50 ~ 354.00MHz

Jeżeli masz już jakieś urządzenie z EU to jeszcze warto ( zależy co masz i ile sztuk ) szukać droższych w Europie, ale jak dopiero kompletujesz to śmiało możesz wejść w US.

Pzdr.

Skibek
07-04-2009, 14:50
O... to właśnie miałem na myśli, ale zbyt leniwy jestem, żeby sięgnąć źródła i posłużyłem się przykładem z palca wziętym.
Tak, czy siak, ja wolałbym odrazu na EU pracować, bo jak kiedyś zapragnę dokupić PW to będe musiał popylać za ocean, albo czekać 9 tygodni, aż paczka doleci...

step.tom
07-04-2009, 14:54
O... to właśnie miałem na myśli, ale zbyt leniwy jestem, żeby sięgnąć źródła i posłużyłem się przykładem z palca wziętym.
Tak, czy siak, ja wolałbym odrazu na EU pracować, bo jak kiedyś zapragnę dokupić PW to będe musiał popylać za ocean, albo czekać 9 tygodni, aż paczka doleci...

Teoretycznie w B&H można czasem załapać się na wersje EU ale to rzadkość. Ale może jak raz Ci się uda. Oczywiście pozostaje Ci www.pstryk.pl (http://www.pstryk.pl) ale to opowieść na inny czas. Jak porównasz ceny tego co Cię interesuje w US i w Polsce to może warto na paczkę poczekać...

marszull
07-04-2009, 15:25
jest jeszcze opcja nie ze stanow tylko HK a tam mozna sobie czesto wybrac jak chcesz czestotliwosc (jak tak wybralem w sekonicu i mam EU)

PS aha od razu uprzedze pytania :-) tego sprzedawcy z ebay od ktorego kupowalem w tej chwili nie ma na ebay, znaczy nic nie sprzedaje

Mamrot
07-04-2009, 16:46
Przepraszam za mały OT,
ale jest tańsza alternatywa dla PW, przynajmniej w europie,
a nikt na forum tego nie poruszył, lub nie miał doświadczenia.
Chodzi mi o Air Sync Profoto (http://www.profoto.com/products/profoto/accessories/sync_and_remote_devices/air-sync).
Jest równie dobre, jeśli nie lepsze, a kosztuje w Polsce 105 euro netto czyli ok 600zł brutto.
Nie ma co prawda zasięgu 500m, tylko 300m :twisted:
i nie ma odpowiednika w postaci RT32 do Sekonica,
ale jest o klasę lepiej wykonany, ergonomiczniejszy i co najważniejsze,
z lampami studyjnymi daje rzeczywistą synchronizację 1/200 a nie 1/160 jak PW.
No i oka wydłubać nie można sobie anteną :mrgreen:

Skibek
07-04-2009, 16:51
Chodzi mi o Air Sync Profoto (http://www.profoto.com/products/profoto/accessories/sync_and_remote_devices/air-sync).
Używasz/łeś? Napisz proszę krótką recenzję. Sprzedają to w jakimś polskim sklepie?

step.tom
07-04-2009, 16:58
Przepraszam za mały OT,
ale jest tańsza alternatywa dla PW, przynajmniej w europie,
a nikt na forum tego nie poruszył, lub nie miał doświadczenia.
Jest równie dobre, jeśli nie lepsze, a kosztuje w Polsce 105 euro netto czyli ok 600zł brutto.
Nie ma co prawda zasięgu 500m, tylko 300m :twisted:
i nie ma odpowiednika w postaci RT32 do Sekonica,
ale jest o klasę lepiej wykonany, ergonomiczniejszy i co najważniejsze,
z lampami studyjnymi daje rzeczywistą synchronizację 1/200 a nie 1/160 jak PW.

Pewnie masz i rację, tylko nie do końca. Jak słusznie zauważyłeś nie posiada współpracy z Sekonic a to jest minus dla ludzi którzy właśnie tego światłomierza używają. Czemu pewnie wiesz ale inni może nie. Air Synk Profoto pracuje tylko na 8 kanałach a PW Plus II na 16 a Multimax na 32. I dla mnie było ważne po to by móc pracować w 4 grupach kanaów A B C D bo do tego współpraca PW i Sekonica się sprowadza. Oczywiście jeżeli ktoś nie potrzebuje takiej kontroli jak najbardziej Profoto się nada. Nie chodzi w tym wątku co jest lepsze lub najlepsze ale co komu jest potrzebne.

Mamrot
07-04-2009, 22:30
Używasz/łeś? Napisz proszę krótką recenzję. Sprzedają to w jakimś polskim sklepie?
Miałem PW Plus II, były świetne.
Niestety jednego połamałem a miałem okazję przetestować Profoto.
Konkluzja była taka, że PW poszedł do ludzi, a Profoto wypełniło pustkę po PW.
Jest mniejszy i o dwie klasy lepiej wykonany.
Krócej synchronizuje na migawce szczelinowej, a na centralnej jest bezkonkurencyjny.

Air Synk Profoto pracuje tylko na 8 kanałach a PW Plus II na 16 a Multimax na 32. I dla mnie było ważne po to by móc pracować w 4 grupach kanaów A B C D bo do tego współpraca PW i Sekonica się sprowadza.

Nie do końca masz rację.
Koledzy pytają o Plus II, a nie o Multimaxa.
Plus II ma 4 kanały i nie ma grup - Air Sync ma 8 kanałów.
Ale to jest nieistotne.
Podstawowy zestaw, jaki używa większość osób, czyli jeden transmiter
i jeden, dwa receivery, miom zdaniem jest lepszy i tańszy Profoto.
Tylko nieliczni używają grup i osobnych urządzeń przy każdej lampie.
Nie każdego na to stać, nie każdy to potrzebuje i lubi.
A i tak jeżeli ktoś tak pracuje, to od Multimaxa lepszy jest imho Air Remote (http://www.profoto.com/products/profoto/accessories/sync_and_remote_devices/air-remote)
który ma 6 grup, a nie 4 jak Multimax,
a wszystko jest tańsze i nie ma kretyńskiego podziału na częstotliwości US,EU,JP.

step.tom
08-04-2009, 12:11
Miałem PW Plus II, były świetne.
Niestety jednego połamałem a miałem okazję przetestować Profoto.
Konkluzja była taka, że PW poszedł do ludzi, a Profoto wypełniło pustkę po PW.
Jest mniejszy i o dwie klasy lepiej wykonany.
Krócej synchronizuje na migawce szczelinowej, a na centralnej jest bezkonkurencyjny.

Nie do końca masz rację.
Koledzy pytają o Plus II, a nie o Multimaxa.
Plus II ma 4 kanały i nie ma grup - Air Sync ma 8 kanałów.
Ale to jest nieistotne.
Podstawowy zestaw, jaki używa większość osób, czyli jeden transmiter
i jeden, dwa receivery, miom zdaniem jest lepszy i tańszy Profoto.
Tylko nieliczni używają grup i osobnych urządzeń przy każdej lampie.
Nie każdego na to stać, nie każdy to potrzebuje i lubi.
A i tak jeżeli ktoś tak pracuje, to od Multimaxa lepszy jest imho Air Remote (http://www.profoto.com/products/profoto/accessories/sync_and_remote_devices/air-remote)
który ma 6 grup, a nie 4 jak Multimax,
a wszystko jest tańsze i nie ma kretyńskiego podziału na częstotliwości US,EU,JP.

Daleki jestem ( jak pisałem o tym wcześniej ) dowodzić o " wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia", każdemu według potrzeb. PW w moim przypadku Multimax'y posiadają jeszcze jedna dla mnie przydatną funkcję w komunikacji między sobą za pomocą tego http://www.pocketwizard.com/products/cable_accessory/38/N90M3-P/. (http://www.pocketwizard.com/products/cable_accessory/38/N90M3-P/)

Niestety wszystko ma jakieś wady, jak wspomniałeś cena no i podział na częstotliwości. Mam nadzieję, że temat wyczerpaliśmy.

Pozdrawiam

Mamrot
08-04-2009, 15:36
PW w moim przypadku Multimax'y posiadają jeszcze jedna dla mnie przydatną funkcję w komunikacji między sobą za pomocą tego http://www.pocketwizard.com/products/cable_accessory/38/N90M3-P/. (http://www.pocketwizard.com/products/cable_accessory/38/N90M3-P/)
Ale co chciałeś udowodnić?
Przy pomocy tego kabelka, wyzwolisz aparat każdym zwieraczem, mającym wejście na minijecka.
Czy to PW Multimax, PW Plus II, Skyport, Profoto, Phottix i każdy inny czajnotix.

step.tom
08-04-2009, 20:58
Ale co chciałeś udowodnić?
Przy pomocy tego kabelka, wyzwolisz aparat każdym zwieraczem, mającym wejście na minijecka.
Czy to PW Multimax, PW Plus II, Skyport, Profoto, Phottix i każdy inny czajnotix.

Hmm. Masz chyba jakiś problem. Niczego nie chciałem udowadniać. Wczytuj się w to co ludzie piszą. Widzę, że należysz niestety do tej części forumowiczów, którzy zawsze muszą mieć rację no i ostatnie słowo. Skoro jesteś z jakiś względów ograniczony do Profoto to chwała Ci za to. I nie zapomnij o wyczerpującej odpowiedzi kończącej ten wątek.

Mamrot
09-04-2009, 02:28
step.tom przepraszam jeśli cię obraziłem.
Nie było moim celem udowadnianie czegokolwiek i nie jestem ograniczony do niczego.
Wątek dotyczy PW Plus II, których nie dyskredytuję, a chciałem zasygnalizować,
że istnieje tańsza, nie gorsza alternatywa.
W twoich wypowiedzach znalazły sie pewne techniczne nieścisłości,
które postanowiłem sprostować, a nie dezawuować twojego doświadczenia i wiedzy.
Chciałem dać szerszy ogląd, osobom zainteresowanym wyzwalaczami.
Widocznie nie wyszło. Sorry.

romano
09-04-2009, 07:51
jerrybb1, Pisałem Ci na gg, ale coś nie odpowiadasz... Bierzesz Plus II? Ile Cię tam mniej więcej za sztukę wychodzi? Wstępnie potrzebuję 3 sztuki w wersji własnie Plus II...
Daj znać na PM, albo w temacie, albo gołębiem pocztowym przynajmniej ;)

Jacek_Z
09-04-2009, 23:59
No to ja nie chcę tych od Wuja Sama, bo potem co tydzień będę musiał do Oklahomy jeździć po nowego Paket-Łizarda... A tak to sobie to Paryża skoczę :)
kupiłem PW w USA na ebayu. Nie zaznaczałem jakie częstotliwości mnie interesują, przysłał mi facet z częstotliwościami EU ! Potem kupowałem u niego sekonica 758 DR i zaznaczyłem wtedy, że chce z modułem z EU i taki mi wysłał. jak się okazuje to nie był w tym przypadku problem

Wątek dotyczy PW Plus II, których nie dyskredytuję, a chciałem zasygnalizować,
że istnieje tańsza, nie gorsza alternatywa.
dla osób używających sekoników z modułem radiowym każda alternatywa jest gorsza od Pocket Wizarda.

Mamrot
10-04-2009, 17:40
dla osób używających sekoników z modułem radiowym każda alternatywa jest gorsza od Pocket Wizarda.
Masz rację, dla osoby mającej już moduł radiowy, tak.
Ale jest część osób, które używają Sekonica bez modułu,
światłomierza lub kolorymetru innej firmy,
lub nie posiadają go wcale
i wtedy imho jest to tańsza, równie dobra alternatywa.