PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 90/2.8 + pierścienie + telekonwerter?

Tok'Ra
03-04-2009, 17:48
Witam!
Wiem, że będzie śmieszne, ale trudno...
Idzie wiosna - czas na zabawę z makro.
Z uwagi na to, że została mi w spadku po Minolcie dosyć dobra (bo porównywalna z Tamronem 90/2.8 manualna Sigma 90/2.8 Makro, z dodatkową dedykowaną soczewką 2:1 typowo do makro - chciałbym ją wykorzystać z moim nowym Nikonem D300.

Stąd prośba o poradę od praktyków - bowiem jest to manualna Sigma 90mm z bagnetem od Minolty - i by ją połączyć z D300 muszę ją.... do czegoś przykleić, co ma bagnet Nikona ;-)
Wiem.... zabawne, ale dla zabawy z makro szkoda mi większego wydatku niż na 2 komplety pierścieni po 50 zł, czy na mieszek.
Wykombinowałem sobie, że zakupię najbrzydsze pierścienie pośrednie do makro z bagnetem od Nikona:
Elementy zestawu:
1) mocowanie do aparatu - 6mm
2) gniazdo do obiektywu - 8mm
3) pierścień nr 1 - 7mm
4) pierścień nr 2 - 14mm
5) pierścień nr 3 - 28mm
o takie:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://odsiebie.com)

Nie ma problemu z przyklejeniem dowolnego pierścienia do Sigmy 90mm - wszystko ładnie się spasuje w bagnet Minolty - średnice pasują, a klej złapie wszystko na amen - i to jest pewien ból, bo zostanie przyklejony na stałe - ale zapewni mi zakończenie bagnetem do Nikona.

Pytanie do praktyków: jak wygląda Wasza praca praktyczna z pierścieniami?
Na logikę powinienem przykleić chyba najmniejszy pierścień 7mm - a resztę już dowolnie dokręcać czy mieszać.
Ale mogę też mieć telekonwerter x2 od Minolty - stąd pytanie:

1. Sigma + telekonwerter&pierścień + pozostałe pierścienie + body D300, czy
2. Sigma&pierścień + pozostałe pierścienie + plus kiedyś telekonwerter od Nikona + body D300,

gdzie & to klej.

Czy ktoś stosował już konkretnie takie pierścienie pośrednie z Nikonem D300 z pozytywnym efektem?
Co ustawić, by D300 nie buntował się na brak elektroniki w pierścieniu - bo zakładam, że jest pewnie jakieś ograniczenie?
Czy mój zwariowany pomysł ma szansę zadziałać do zabaw z makro?

Dzięki za wszelkie wskazówki i pozdrawiam

mpwt
06-04-2009, 10:41
Hej! Ja w tym tygodniu bawiłem się Nikkorem 105 (wrażenia opiszę później, ale SZOK) + pierścienie (takie jak na zdjęciu) + pożyczony TC2x.
W skrócie powiem, że łączenie TC + pierścienie to uzyskasz chyba super makro, ale w plenerze cholernie trudno wykorzystać taki zestaw. Mi nic sensownego nie wyszło. GO nawet ciężko powiedzieć, że papierowa... coś jak główka mrówki chyba i ręcznie manipulowanie aby domknąć przesłonę powoduje, że ciężko to ustawić. Najlepsze efekty (jeśli chodzi o jakość) uzyskałem w przypadku N105 + pierścienie. Chyba, że chcesz super makro :D
Natomiast co do pytania, to testowałem tylko jeden układ: TC + pierścienie + szkło.
Co do buntowania, to co najwyżej zbuntuje się szkło. Nie znam S90 ale czy to szkło ma pierścienie do ustawiania przysłony? Bo to jest obowiązkowe (dlatego nie lubię szkieł typu Gie). W moich starych manualnych nie nikonowskich szkłach obok właściwego pierścienia od przesłony było drugi do roboczego przymykania/otwierania. Tego mi brakuje i ustawianie przesłony ręcznie jest upierdliwe... Kiedyś dyskutowałem z Wigi, że tak nie jest, ale bawiąc się N105D muszę przyznać mu rację.

Aha, może możesz kupić dwa takie pierścienie, jeden do Nikona, drugi do minolty (jeśli mają taką samą średnicę i gwint)?

Tok'Ra
06-04-2009, 19:40
Aha, może możesz kupić dwa takie pierścienie, jeden do Nikona, drugi do minolty (jeśli mają taką samą średnicę i gwint)?

Masz 100% racji - dzięki za genialny pomysł - chyba będę miał szkło multisystemowe ;-)
Sprawdzę tylko, czy są do kupienia pierścienie od tego samego Chińczyka i właśnie pod Minoltę.

Tok'Ra
10-04-2009, 23:43
Niestety, już po zakupie okazało się, że pierścienie od Nikona i Minolty MD mają co prawda taką samą średnicę, (a od Pentax'a rura już jest większa), to jednak wykonawcy pierścieni nie zrobili ich tak, by można było potraktować je jako przejściówkę do makro pomiędzy bagnetami - można wykorzystać wymiennie środkowe segmenty i sobie przedłużyć rurę z nich - ale nie da się zestawić połączenia gniazdo-bagnet ze względu na ich odwrotne mocowanie. Rozwiązaniem byłby dopasowany do średnicy rury pierścień tzw. odwrotnego mocowania obiektywów, ale... nie łatwo o pierścień ok. 57-58mm, bo te rury mają coś koło tego średnicy.

Tok'Ra
28-06-2009, 14:41
Raz jeszcze dzięki za pomysł. W firmie http://www.foto-akcesoria.com.pl/ zamówiłem do wykonania nietypowe pierścienie odwrotnego mocowania tak, by móc połączyć ten od Nikona z innymi pierścieniami razem ze sobą. Tym sposobem mam unikalny zestaw;-), pozwalający podłączyć tylko dla celów makro zarówno obiektywy od Minolty, jak i od Pentax'a, i na bagnet M42.
Pierwsze testowe zdjęcia z Sigma MF 90/2.8 z mocowaniem od Minolty ;-) - i jestem zadowolony. Teraz tylko poczekam na ładną pogodę i zapoluję na coś w trawie ;-)