PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup 18-70 - na co zwrócić uwagę

Błażej
03-04-2009, 12:57
Witam Serdecznie,

zamierzam kupić nikkora 18-70, na nowego mnie nie stać więc pozostaje mi używany za około 500-700 zł.
Chciałbym Was prosić, jako ludzi znających się na rzeczy lepiej ode mnie, abyście mi napisali na co mam zwrócić uwagę przy zakupie (niestety chyba allegro).

Oczywiście wiem że obiektyw musi być neipoobijany, nieporysowany, w całości :-D

Chodzi mi o to, czy lepiej prosić sprzedawców o jakieś "testy" na bf/ff, czy może jest to zbędne?

Wiem, że jeśli kupowałbym na giełdzie to mogę liczyc na uczciwość i ew. pomocną dłoń ale chyba łatwiej będzie mi coś upolować na allegro.

PS. Ile można zawołać za 3 miesięcznego 18-55 bez VR? 200 zł?

Z Góry dziękuję za pomoc.

jacek dr
03-04-2009, 13:02
tylna soczewka patrz czy jest nie porysowana,paproszki w srodku norma chyba w tym szkle.

Błażej
03-04-2009, 13:06
no paproszki to wiem, rysy oczywiście też. Chodzi mi bardziej o przypadłości techniczne....

jakuza
03-04-2009, 13:19
Mam do sprzedania takie szkiełko, stan b. dobry. Jeśli jesteś zainteresowany czekam na PW.

Pozdrawiam!

kropa
03-04-2009, 13:41
No i luzy w tym szkle to też niestety norma :( Ale idzie się przyzwyczaić :D

Ja kupiłem używkę i bardzo sobie chwalę, pomimo luzów i stukania jak noszę w torbie ;)

Błażej
03-04-2009, 15:35
ok a te testy? warto sobie nimi głowę zawracać?

jakuza, ja tak dopiero za miesiąc. Ale będę pamiętał.

jakuza
03-04-2009, 19:47
nie warto, wiele osób twierdzi, że 18-70 to jedno z lepszych szkieł zoom które nikon wydał na świat
ja sobie bardzo je chwalę

The Fly
03-04-2009, 19:53
No ja znam przynajmniej tuzin lepszych Nikkorów :]. Ale potwierdzam słowa poprzedników. To bardzo dobre szkło. Za 500zł to po prostu rewelacja.

Lucid
03-04-2009, 22:58
łatwo sie psuje z niewiadomych powodów...Pierwszy egzemlarz który miałem przestał ostrzyc na nieskonczonosci, drugi który mam po pół roku uzywania tez zaczyna odmawiac poszłuszenstwa..sory za OT ale moze ktoś poleci jakis serwis gdzie ze normalne pieniądze doprowadza mi to szkło do stanu w którym przy wcisnieciu spustu wkoncu mi złapie ostrosc tak jak trzeba. Aha zeby nie było...mimo moich przygód bardzo to szkło chwale ale ja chyba mam jakiegos pecha...

Waldo11
04-04-2009, 11:49
Chyba jednak masz pecha.

Mój po 3,5 roku używania (dość intensywnego) złapał trochę luzów i trochę paprochów, ale nadal robi dobre zdjęcia.

To zdaje się jest standard: mechanicznie trochę się zużywa, ale optycznie jakoś nie chce:)

można kupić.

Błażej
04-04-2009, 16:37
ok a w jakim maksymalnym wieku bezpiecznie jest go jeszcze kupić? 3 lata?

PaRaGaS
04-04-2009, 16:48
ok a w jakim maksymalnym wieku bezpiecznie jest go jeszcze kupić? 3 lata?

Bez znaczenia, byle działał.
Luzy ma fabrycznie, nie przeskoczysz tego, że tubus się trochę telepie. Drobiazg.
Jak nie ma porysowanej tylnej soczewki i nie jest jakoś bardzo poobijany, bierz w ciemno.
Paprochy w środku i tak Ci nic nie zaszkodzą, a dorobi się ich w odpowiednim czasie każdy obiektyw.

Błażej
04-04-2009, 17:20
Bez znaczenia, byle działał.
Luzy ma fabrycznie, nie przeskoczysz tego, że tubus się trochę telepie. Drobiazg.
Jak nie ma porysowanej tylnej soczewki i nie jest jakoś bardzo poobijany, bierz w ciemno.
Paprochy w środku i tak Ci nic nie zaszkodzą, a dorobi się ich w odpowiednim czasie każdy obiektyw.

o właśnie, na to czekałem. Wielkie dzięki

rafal0325
06-04-2009, 14:39
A gdzie mieszkasz w Katowicach mozna by sie umowic i bys sobie przetestował to szkło,a wracajac do tego szkła to własnie czy mozna cos zrobic z tym telepaniem,czy faktycznie wszystkie te szkła to maja fabrycznie??

PaRaGaS
06-04-2009, 15:24
a wracajac do tego szkła to własnie czy mozna cos zrobic z tym telepaniem,czy faktycznie wszystkie te szkła to maja fabrycznie??

Robili jakieś sztuczki z podklejaniem taśmą izolacyjną, podobnie przy focus creep w 18-200VR.
Tylko po co?

Błażej
06-04-2009, 17:25
A gdzie mieszkasz w Katowicach mozna by sie umowic i bys sobie przetestował to szkło,a wracajac do tego szkła to własnie czy mozna cos zrobic z tym telepaniem,czy faktycznie wszystkie te szkła to maja fabrycznie??

wielkie dzięki, jednak nie skorzystam - testowałem już taki obiektyw jednak chodzi mi tutaj bardziej o to na co zwracać uwagę przy zakupie.