PDA

Zobacz pełną wersję : "FOR" Problem z kartą pamięci (???)

Natalia
03-04-2009, 12:19
Witajcie

Mam nikona d70, dotychczas używałam karty 2GB, ostatnio po zrobieniu ok 200 zdjec, aparat 'padł', i wyświetlił się błąd "FOR".
Wyczytałam że to błąd karty, że 2GB Kingstona się tak właśnie psują, więc kupiłam 8 GB SanDiska.

Właśnie przed chwilą wróciłam zadowolona, wkładam kartę do aparatu a tam...ZNOWU TO SAMO - wyskakuje błąd "FOR".

Błagam pomóżcie, o co chodzi ?
...boje sie ze wyrzuciłam kase w błoto...ze ta nowa karta wcale nie byla potrzebna .. :(

pomocyyyyy

mpwt
03-04-2009, 12:39
Formatowałaś kartę w aparacie?

Natalia
03-04-2009, 12:40
Tak, starego kingstona milion razy, licząc na to że zacznie działać.

Tą nową kupioną chwilkę temu 2 razy, i ciagle miga FOR :(... (robie to Menu-format-yes-ok)

mpwt
03-04-2009, 12:55
Spróbuj w czytniku na kompie sformatować.

brzezior
03-04-2009, 12:56
Zdaje się, że Nikon D70 nie obsługuje kart o tak dużej pojemności. Karta jest na gwarancji, więc w przypadku awarii nie powinno być problemu.

Natalia
03-04-2009, 13:00
Spróbuj w czytniku na kompie sformatować.
juz szukam czytnika..i zobaczymy co z tego wyjdzie..

Zdaje się, że Nikon D70 nie obsługuje kart o tak dużej pojemności. Karta jest na gwarancji, więc w przypadku awarii nie powinno być problemu.
A czy 4GB by obsługiwał ?
Mam za rogiem MM, gdzie kupiłam ósemkę, mogę kupić 4GB (bo takie też były) ..

mishieck
03-04-2009, 13:22
Może piny w aparacie wymagają przeczyszczenia? Do tej pory często wyciągałaś kartę z aparatu czy zgrywałaś zdjęcia przez USB? Jeśli wyciągałaś to czasami niektóre piny są "wciśnięte" w głąb obudowy i karta nie styka. Na Postępu powinni to zrobić w miarę sprawnie...

Zrób też reset aparatu (dół aparatu, długopisem lub czymś podobnym - sprawdź w instrukcji).

Natalia
03-04-2009, 13:23
Znalazlam czytnik, i nie widać go w komputerze. Nigdy wczesniej go nie uzywalam, wiec nie wiem czy to wina karty, czy czytnika ...

Natalia
03-04-2009, 13:24
Może piny w aparacie wymagają przeczyszczenia? Do tej pory często wyciągałaś kartę z aparatu czy zgrywałaś zdjęcia przez USB? Jeśli wyciągałaś to czasami niektóre piny są "wciśnięte" w głąb obudowy i karta nie styka. Na Postępu powinni to zrobić w miarę sprawnie...

Zrób też reset aparatu (dół aparatu, długopisem lub czymś podobnym - sprawdź w instrukcji).

Zrzucałam prosto z aparatu. Karta od nowości była wyjmowana może z 10 razy.

Sprobuje z tym resetem..

dzieki za pomoc..mam nadzieje ze sie w koncu uda :(

Natalia
03-04-2009, 13:25
rzeczywiście jakby 2 druciki *domyslam sie ze to PINY :D ), są wcisniete głębiej, tak do połowy...

ps. po restarcie do migającego 'for', dolaczyl migajacy 'clock' :) ..czyli nic z tego.

stachmuszel
03-04-2009, 13:29

Spokojnie, D70/s obsługuje karty do 32GB. 8GB obsłuży bez problemu.

http://www.sandisk.com/Compatibility/Device(8222)-Nikon-D70s.aspx

Usterki szukaj w body. Te kilka pinów wystających do połowy to tak ma być. W każdym tak jest.

Pozdrawiam!

Natalia
03-04-2009, 14:54
Spokojnie, D70/s obsługuje karty do 32GB. 8GB obsłuży bez problemu.

http://www.sandisk.com/Compatibility/Device(8222)-Nikon-D70s.aspx

Usterki szukaj w body. Te kilka pinów wystających do połowy to tak ma być. W każdym tak jest.

Pozdrawiam!
Uff :)

Nie pocieszyłeś mnie...bo to znaczy że będę musiała oddać go do naprawy, i wydać kolejną kase..
a na dodatek na jutrzejsze 1 urodziny chrześniaka..nie bede miala aparatu :((((.
Ehhh. :(

EDIT : DZIAŁA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kupiłam karte 4 GB , wlozylam, sformatowałam, i śmiga :) . jakieś czary.
Sprawdziła bym czy 8GB też już chodzi, ale boje się wyjąć tą 4 :)...
aleee sie cieszeeee :) !
Czy to normalne że w miejscu liczby zdjec do zrobienia, pojawia mi się [2.3] k ???? przy małej karcie miałam napisane [523]

dzieki za pomoc

stachmuszel
03-04-2009, 15:07
Po resecie masz teraz ustawioną jakość zdjęć Fine Normal. 2.3k oznacza 2300 fotek.
Pozdrawiam!

jacekplacek
03-04-2009, 19:27
do duzych kart trzeba innego czytnika

żółto-czarny
03-04-2009, 23:55
Jakiej marki jest ta karta 4 giga, którą kupiłaś?

PaRaGaS
03-04-2009, 23:59
Pewnie to były podróbki, na Allegro zdaje się trudno znaleźć oryginalne karty.
Chyba, że kupowane w sklepie, ale to też nie pewnik.

Natalia
05-04-2009, 10:45
SanDisk Extreme , kupowane, jedna w MEDIA MARKT, DRUGA W SATURNIE.

..pisałam to już na początku tematu.