Zobacz pełną wersję : PS v Corel Photo Paint
Witam!
Pytania z pozoru może dziwne, ale mimo wszystko prosiłbym o odpowiedź :
Pierwsze
Co zyskam a co stracę przechodząc z :
Corel Photo Paint 9.0 PL ..... na ..... Photo Psuja ale w wersji 5.0.2. (taką właśnie dostałem)
Dodam, że RAW'y wołam w Nicon Capture i tak już zostanie.
Oprogramowanie jest mi potrzebne do dalszej obróbki.
Drugie
Czy warto z wersji 9.0 Photo Painta ewentualnie przejść na X3 (wer.13).
Tylko tak po bożemu proszę :-D
Jeśli Corel, to zdecydowanie nie Photo Paint, tylko Paint Shop Pro Photo X3.
Pzrynajmniej z mojego doświadczenia. Ja używam Corela od lat i nie narzekam.
Co do przejścia na PS, zależy co w Twoim przypadku oznacza "do dalszej obróbki".
Jeśli Corel, to zdecydowanie nie Photo Paint, tylko Paint Shop Pro Photo X3. ....
A niby dlaczego? Kolega ma NX-a do obróbki RAW-ów, a Photo Paint pozwala uzupełnić NX-a o stemple, obiekty i o to czego w NX-ie nie ma. Ja też używam takiego zestawu (z X3) i jakoś nie brakuje mi PS-a.
Osobiście nie używam, testowałem tylko triala. Jest jeszcze jedna niezaprzeczalma zaleta, za dużo niższą kwotę nabywamy legalne oprogramowanie o bardzo zbliżonych zaletach.
No właśnie. Jeśli porównać cenę PS-a z akademickimi, czy domowymi wersjami Corela, to nie ma czego prównywać, bo różnica cen wynosi kilkadziesiąt razy. Jak ktoś wykorzystuje to zawodowo, to zupełnie inny problem, ale do amatorskiej zabawy w fotografię, taki zestaw wystarcza do wszystkiego.
JK, ale Corel Paint Shop Pro Photo X2 (nie X3 jak napisałem wcześniej) kosztuje ok 240 zł...
Mniej więcej tyle samo dałem za pełny pakiet Corel X3 na 3 komputery do użytku domowego.
Ok, kłócić się nie będę, ale uważam, że Corel PSP daje dużo większe możliwości
i pozwala się rozwijać (praca na warstwach, na kanałach).
Myślisz, że w Corel Photo Paint tego nie ma?
No cóż.
Temat dosyć stary i fajny.
Myślę, że odpowiem obiektywnie.
Corel gościł od zawsze, jak pamiętam na naszych komputerach, tyle że rozpowszechniony był program Draw.
Nawet i w nim można robić ciekawe i wspaniałe rzeczy: poczatkujący architekci i budowlańcy zaraz po studiach nie kupią sobie przecież Illustratora. Corel Photo Paint- przyznaję- słabo znam, za to nieźle znam Paintera. Genialny program. Nieodzowny do moich prac a i do zabawy- warto zapłacić za niego, bo przecież jest dość tani. Rzuciłem palenie i za trzy tygodnie mogłem już sobie kupić legalną wersję. Nic, tylko chciałoby się kupić jakiś 30''-calowy monitor i rysować przez całe noce. Gorąco polecam do zabawy, do pracy np. dla klienta jako bonus a będzie Was polecał każdemu.
Co do PS- jestem szczęśliwym posiadaczem całego pakietu CS4. Photoshopa znam bardzo dobrze. Kiedyś siedziałem przy nim (jeszcze wersja 6 i 4) prawie 22 godziny na dobę i tak twierdzę, że za mało. Jeśli ktoś myśli o poważnej pracy z klientem, jeśli ktoś myśli o przyszłości nie tylko foto, ale i być może designerskiej, to nie ma bardziej wdzięcznego programu- Photoshop mu to wszystko zrekompensuje: swoją cenę, jak i poświęcony mu czas. Jest drogi, ale wart swoich pieniędzy!
Nikt mi dziś nie powie, że to samo można zrobić w PSP, czy innym programie. Nie! Nie można! Wszystko, per analogia- to taka różnica, jak w Wordem i OpenOffice'm. Pełny profesjonalizm jest jedynie w profesjonalnym programie. Jeśli znasz oprogramowanie Corela, to dobrze. Plus dla Ciebie, ale to TYLKO amatorski soft. Każdy fachowiec to powie, choć można w nim zrobić na prawdę wspaniałe rzeczy, to jednak liczy się nakład pracy.
Wiele razy mnie zapytują: który program jest najlepszy, co mamy kupić? Te pytania słyszę od lat i od lat powtarzam:
najlepszym programem jest ten, który znasz. Każdy jest dobry, ale jeśli twierdzisz, że przy pomocy Painta osiągniesz to samo, co przy PS- kup Photo Painta, bo tam zrobisz to szybciej.
Tak, ponieważ PS to też nie jest program dla każdego...
Powodzenia w zakupach.
Ok, JK, w takim razie zwracam honor, widocznie nie docaniełem ten dodatek do Draw'a.
Wszystko zależy od tego do czego Szuwar tego softu potrzebuje.
Rzeczywiście rozwiązanie z pakietem X3 jest fajne (JK oświecił mnie co do możliwości Photo Painta),
bo mamy Draw'a, który daje nam fantastyczne możliwości do kreowania grafiki wektorowej (logotypy, ulotki, plakaty, foldery),
no i w tej cenie Corel PSP daje tylko soft do obróbki fotografii.
Co do wykorzystania Adobe PS, to muszę się zgodzić z acceptem (ale nie znam wersji 5.0.2).
Już traciłem nadzieję a tu proszę: dyskusja na całego :-D.
Tylko, że żaden z Was nie odpowiedział mi na pierwsze pytanie z pierwszego postu (na drugie sam sobie odpowiedziałem :-D ) :
Co zyskam a co stracę przechodząc z :
Corel Photo Paint 9.0 PL ..... na ..... Photo Psuja ale w wersji 5.0.2. (taką właśnie dostałem)
Dodam, że RAW'y wołam w Nicon Capture i tak już zostanie.
Oprogramowanie jest mi potrzebne do dalszej obróbki - tu słowa wyjaśnienia: mam na myśli standard czyli właśnie warstwy, kanały, kontrasty, jakieś wyostrzanie. Chodzi mi w tym pytaniu najbardziej o to czy jestem to w stanie zrobić w PS lepiej niż w PP oraz czy PS w tej wersji (5.0.2) daje mi jakieś możliwości obróbki niedostępne w PP w wersji 9.0?
Dodam jeszcze, ze PP znam dobrze, a PS praktycznie wogóle. Warto?
Nie mam aspiracji, że muszę zdjęcia obrabiać w PS.
Odpowiem Ci na to pytanie, jeśli zobaczę tego PS w wersji 5. Włożysz mi instalkę na jakieś serwer i podasz adres?
Pytanie jest myślę- tego typu: który program czujesz lepiej?
Nie znasz PS- to popracuj w nim chwilę i zdecyduj się. Ty masz to wiedzieć. Nikt nie odpowie za Ciebie który z nich jest bardziej "suitable".
Który jest bardziej przyszłościowy? Oba- nie sądzę, aby Corel przestał rozwijać swój produkt.
Który jest ekonomiczniejszy? PP, bowiem Corel wychodzi z założenia, że mają program dla mas.
Który jest lepszy? Ten, który znasz.
Który ja wybrałbym na Twoim miejscu? Nie znam Cię, nie wiem co robisz i jakie masz predyspozycje. Ja już wybrałem- mam PS.
...ale podeślij instalkę piątki, to Ci wypunktuję.