PDA

Zobacz pełną wersję : PS v Corel Photo Paint

Szuwar
03-04-2009, 09:47
Witam!

Pytania z pozoru może dziwne, ale mimo wszystko prosiłbym o odpowiedź :

Pierwsze

Co zyskam a co stracę przechodząc z :
Corel Photo Paint 9.0 PL ..... na ..... Photo Psuja ale w wersji 5.0.2. (taką właśnie dostałem)
Dodam, że RAW'y wołam w Nicon Capture i tak już zostanie.
Oprogramowanie jest mi potrzebne do dalszej obróbki.

Drugie

Czy warto z wersji 9.0 Photo Painta ewentualnie przejść na X3 (wer.13).

Tylko tak po bożemu proszę :-D

stef
07-04-2009, 10:27
Jeśli Corel, to zdecydowanie nie Photo Paint, tylko Paint Shop Pro Photo X3.
Pzrynajmniej z mojego doświadczenia. Ja używam Corela od lat i nie narzekam.
Co do przejścia na PS, zależy co w Twoim przypadku oznacza "do dalszej obróbki".

JK
07-04-2009, 11:03
Jeśli Corel, to zdecydowanie nie Photo Paint, tylko Paint Shop Pro Photo X3. ....
A niby dlaczego? Kolega ma NX-a do obróbki RAW-ów, a Photo Paint pozwala uzupełnić NX-a o stemple, obiekty i o to czego w NX-ie nie ma. Ja też używam takiego zestawu (z X3) i jakoś nie brakuje mi PS-a.

Zen
07-04-2009, 11:08
Osobiście nie używam, testowałem tylko triala. Jest jeszcze jedna niezaprzeczalma zaleta, za dużo niższą kwotę nabywamy legalne oprogramowanie o bardzo zbliżonych zaletach.

JK
07-04-2009, 11:12
No właśnie. Jeśli porównać cenę PS-a z akademickimi, czy domowymi wersjami Corela, to nie ma czego prównywać, bo różnica cen wynosi kilkadziesiąt razy. Jak ktoś wykorzystuje to zawodowo, to zupełnie inny problem, ale do amatorskiej zabawy w fotografię, taki zestaw wystarcza do wszystkiego.

stef
07-04-2009, 16:57
JK, ale Corel Paint Shop Pro Photo X2 (nie X3 jak napisałem wcześniej) kosztuje ok 240 zł...

JK
07-04-2009, 17:00
Mniej więcej tyle samo dałem za pełny pakiet Corel X3 na 3 komputery do użytku domowego.

stef
07-04-2009, 17:31
Ok, kłócić się nie będę, ale uważam, że Corel PSP daje dużo większe możliwości
i pozwala się rozwijać (praca na warstwach, na kanałach).

JK
07-04-2009, 17:45
Myślisz, że w Corel Photo Paint tego nie ma?

accept
07-04-2009, 18:09
No cóż.
Temat dosyć stary i fajny.
Myślę, że odpowiem obiektywnie.

Corel gościł od zawsze, jak pamiętam na naszych komputerach, tyle że rozpowszechniony był program Draw.
Nawet i w nim można robić ciekawe i wspaniałe rzeczy: poczatkujący architekci i budowlańcy zaraz po studiach nie kupią sobie przecież Illustratora. Corel Photo Paint- przyznaję- słabo znam, za to nieźle znam Paintera. Genialny program. Nieodzowny do moich prac a i do zabawy- warto zapłacić za niego, bo przecież jest dość tani. Rzuciłem palenie i za trzy tygodnie mogłem już sobie kupić legalną wersję. Nic, tylko chciałoby się kupić jakiś 30''-calowy monitor i rysować przez całe noce. Gorąco polecam do zabawy, do pracy np. dla klienta jako bonus a będzie Was polecał każdemu.
Co do PS- jestem szczęśliwym posiadaczem całego pakietu CS4. Photoshopa znam bardzo dobrze. Kiedyś siedziałem przy nim (jeszcze wersja 6 i 4) prawie 22 godziny na dobę i tak twierdzę, że za mało. Jeśli ktoś myśli o poważnej pracy z klientem, jeśli ktoś myśli o przyszłości nie tylko foto, ale i być może designerskiej, to nie ma bardziej wdzięcznego programu- Photoshop mu to wszystko zrekompensuje: swoją cenę, jak i poświęcony mu czas. Jest drogi, ale wart swoich pieniędzy!
Nikt mi dziś nie powie, że to samo można zrobić w PSP, czy innym programie. Nie! Nie można! Wszystko, per analogia- to taka różnica, jak w Wordem i OpenOffice'm. Pełny profesjonalizm jest jedynie w profesjonalnym programie. Jeśli znasz oprogramowanie Corela, to dobrze. Plus dla Ciebie, ale to TYLKO amatorski soft. Każdy fachowiec to powie, choć można w nim zrobić na prawdę wspaniałe rzeczy, to jednak liczy się nakład pracy.

Wiele razy mnie zapytują: który program jest najlepszy, co mamy kupić? Te pytania słyszę od lat i od lat powtarzam:
najlepszym programem jest ten, który znasz. Każdy jest dobry, ale jeśli twierdzisz, że przy pomocy Painta osiągniesz to samo, co przy PS- kup Photo Painta, bo tam zrobisz to szybciej.
Tak, ponieważ PS to też nie jest program dla każdego...
Powodzenia w zakupach.

stef
07-04-2009, 18:22
Ok, JK, w takim razie zwracam honor, widocznie nie docaniełem ten dodatek do Draw'a.
Wszystko zależy od tego do czego Szuwar tego softu potrzebuje.
Rzeczywiście rozwiązanie z pakietem X3 jest fajne (JK oświecił mnie co do możliwości Photo Painta),
bo mamy Draw'a, który daje nam fantastyczne możliwości do kreowania grafiki wektorowej (logotypy, ulotki, plakaty, foldery),
no i w tej cenie Corel PSP daje tylko soft do obróbki fotografii.
Co do wykorzystania Adobe PS, to muszę się zgodzić z acceptem (ale nie znam wersji 5.0.2).

Szuwar
07-04-2009, 20:40
Już traciłem nadzieję a tu proszę: dyskusja na całego :-D.

Tylko, że żaden z Was nie odpowiedział mi na pierwsze pytanie z pierwszego postu (na drugie sam sobie odpowiedziałem :-D ) :

Co zyskam a co stracę przechodząc z :
Corel Photo Paint 9.0 PL ..... na ..... Photo Psuja ale w wersji 5.0.2. (taką właśnie dostałem)
Dodam, że RAW'y wołam w Nicon Capture i tak już zostanie.
Oprogramowanie jest mi potrzebne do dalszej obróbki - tu słowa wyjaśnienia: mam na myśli standard czyli właśnie warstwy, kanały, kontrasty, jakieś wyostrzanie. Chodzi mi w tym pytaniu najbardziej o to czy jestem to w stanie zrobić w PS lepiej niż w PP oraz czy PS w tej wersji (5.0.2) daje mi jakieś możliwości obróbki niedostępne w PP w wersji 9.0?

Dodam jeszcze, ze PP znam dobrze, a PS praktycznie wogóle. Warto?
Nie mam aspiracji, że muszę zdjęcia obrabiać w PS.

accept
07-04-2009, 22:44
Odpowiem Ci na to pytanie, jeśli zobaczę tego PS w wersji 5. Włożysz mi instalkę na jakieś serwer i podasz adres?

Pytanie jest myślę- tego typu: który program czujesz lepiej?
Nie znasz PS- to popracuj w nim chwilę i zdecyduj się. Ty masz to wiedzieć. Nikt nie odpowie za Ciebie który z nich jest bardziej "suitable".
Który jest bardziej przyszłościowy? Oba- nie sądzę, aby Corel przestał rozwijać swój produkt.
Który jest ekonomiczniejszy? PP, bowiem Corel wychodzi z założenia, że mają program dla mas.
Który jest lepszy? Ten, który znasz.
Który ja wybrałbym na Twoim miejscu? Nie znam Cię, nie wiem co robisz i jakie masz predyspozycje. Ja już wybrałem- mam PS.

...ale podeślij instalkę piątki, to Ci wypunktuję.