PDA

Zobacz pełną wersję : NEFy z d300 i PS CS3 - co ma wpływ?

d70s
03-04-2009, 00:56
Dziś postanowiłem zmierzyć się z obróbką NEF w ACR od CS3.
Wcześniej robiłem to na innych programach, ale też niezbyt często, bo Nefy stosuję tylko w wybranych momentach.
Ale wracając do CS3 i ACR
Zaskoczyła mnie sytuacja, że wiele informacji, które byłem pewien, że będą nie czytelne dla ACR, są przez niego wyświetlane. O dziwo, widzę różnicę w zależności od stosowanego profilu przetwarzania obrazu.
Oto jak to wygląda:
Naświetlam dwa ujęcia wybierając opcję RAW+JPG i raz używam SD, a drugi raz D2X.
Nie jestem zdziwiony, że JPGi się róznią, bo to jest zrozumiałe.
Ale dlaczego różnią się NEFy?

Czy mógłby mi ktoś obeznany z obróbką w ACR wyjaśnić jakie informacje w NEF-ie z d300 mają wpływ na to jak otwiera je ten program.
Ponoć profile nie są dla niego żadną wskazówką, ale czy poziom nasycenia lub odcień, które są w każdym profilu nieco inne mają wpływ na wyświetlanie w ACR ?
... a jeśli te profile modyfikuję i zmieniam np. nasycenie, odcień to ACR o tym wie?
Przyznam się szczerze, że nie wiem jak to ugryźć bo z kilku testów jakie zrobiłem wyniki wychodzą mi nie jednoznaczne...

Może ktoś zgłębił już temat i podpowie...?

Czornyj
03-04-2009, 00:58
WB na auto czy na manualu?

d70s
03-04-2009, 01:00
WB na auto czy na manualu?

manual

Czornyj
03-04-2009, 01:09
manual

To zagadka - ACR na pewno nie czyta tagów specyficznych dla danego aparatu. Czy w NX po zmianie profilu na taki sam jak w zdjęciu wzorcowym udało się uzyskać taki sam wygląd zdjęcia? Może zmieniły się warunki ekspozycji?

d70s
03-04-2009, 01:22
Czy w NX po zmianie profilu na taki sam jak w zdjęciu wzorcowym udało się uzyskać taki sam wygląd zdjęcia?

Tego nie wiem, bo odinstalowałem i nie chcę do tego wracać, bo zabrał mi tyle czasu, że żonę zaniedbywałem :-)

To zagadka - ACR na pewno nie czyta tagów specyficznych dla danego aparatu.
O co należy do tych Tagów? Bo jak w profilu zwiększę poziom wyostrzania, to efekt jest od razu widoczny, a jak zmienię nasycenie koloru to raz jest widoczny a raz się waham...

Trudno coś konkretnego wywnioskować, bo zmiany są widoczne, ale nie tak jak w JPG, że aż wali po oczach...
W NEFach te różnice są bardzo małe, ale są... I to mnie dziwi.

siedemczwartych
03-04-2009, 10:55
właśnie zrobiłem eksperyment.
Trzy identyczne fotki; ustawienia manualne (ekspozycja, WB), statyw, żadnych zmiennych, oczywiście RAW
każda fotka - inne przetwarzanie obrazu:
1. PORTRAIT
2. żywe
3. Monochromatyczne

I tu ciekawostka:
UFRaw nie widzi róznicy, wszystkie trzy fotki otwieraja sie takie same i zależną są od ustawień programu.
ale......
IrfanView otwiera każda fotke zgodnie z wybranym profilem.
Ewidentnie widać różnicę w nasyceniu miedzy 1 a 2 nie wspominając o B&W
Każdy może łatwo to sprawdzić.

Więc ciekawe ile i które programy "umieją" sczytywać ustawiony profil.

Ps. dodam, że nie łaczę aparatu z komputerem. Przekładam kartę do czytnika. Nie wiem czy moze to mieć znaczenie, ale na wszelki wypadek podaję tę informację.

Czornyj
03-04-2009, 11:33
irfan pokazuje jpega zaszytego w Nefie - sam nawet nie jest w stanie tego wywołać. ACR czyta wyłącznie taga WB - resztę olewa, suwaczki i profile zawsze są ustawione tak samo, zmiana czegokolwiek w puszce nie ma na nie wpływu. Proponuję sprawdzić na zdjęciach w pełnym manualu, że statywu i bez AF - nie mają prawa się różnić niezależnie od nastawów w puszce.

siedemczwartych
03-04-2009, 11:47
IrfanView wywołał mi RAWy właśnie z uwzględnieniem przestrzeni barwowych.