Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 80-200 f.4.5 vivitar em n/al

amd23
02-04-2009, 23:18
Witam wszystkich ,

jak w tytule. Mam okazję kupić tanio powyższy obiektyw. Zastanawiałem się nad Tamronem 55-200 ale wydaje mi się że ten jest od niego lepszy, gdyż ma stałe światło 4.5 , natomiast Tamron 4.5-5.6. Dodam że AF nie jest dla mnie ważny, dlatego rozważam tego analoga. Co sądzicie o nim? Focił ktoś nim kiedyś?

I ostatnie pytanie na koniec. Będzie podpięty pod d80 i moje pytanie brzmi czy przycisk podglądu ostrości będzie poprawnie działał tak jak w obiektywach z prockiem?

Dziękuję wszystkim :)

costi
03-04-2009, 15:36
Potwierdzenie ostrosci (zielona kropka) bedzie dzialac - pomiar swiatla w zadnym wypadku.

Poza tym to obiektyw N/AI (non-AI) wiec moga byc jaja z podpieciem do body...

amd23
03-04-2009, 17:19
tzn? co masz na myśli z tym podpięciem do body?

w takim razie jakie powinien mieć oznaczenia (literki na korpusie) obiektyw analogowy aby nie było problemów z d80.

Dzięki za pomoc.

superkomornik
03-04-2009, 19:55
N/Ai wcale nie musi oznaczać ze to non-Ai. Częściej to oznacza Nikon/Ai ;)

Pietern
10-04-2009, 16:36
Witam wszystkich ,

jak w tytule. Mam okazję kupić tanio powyższy obiektyw. Zastanawiałem się nad Tamronem 55-200 ale wydaje mi się że ten jest od niego lepszy, gdyż ma stałe światło 4.5 , natomiast Tamron 4.5-5.6. Dodam że AF nie jest dla mnie ważny, dlatego rozważam tego analoga. Co sądzicie o nim? Focił ktoś nim kiedyś?

I ostatnie pytanie na koniec. Będzie podpięty pod d80 i moje pytanie brzmi czy przycisk podglądu ostrości będzie poprawnie działał tak jak w obiektywach z prockiem?

Dziękuję wszystkim :)

Hm, miałem kiedyś taki obiektyw (myślę, że to ten sam bo parametry nie do podrobienia), ale nazywał się FOCAL, z mocowaniem do Minolty. Był świetny, jak za tak niską cenę. Ale autofocus miał, napędzany z body. Pamiętam jego znaczną wagę, bo to szkło i metal.
Piotr