Zobacz pełną wersję : podniesienie protokołu USB do 2.0
poniewaz transferuje sporo materiału na zewnetrzny dysk USB, szlag mnie troche trafia z uwgai na szybkosć (plik wielkosci płyty dvd , czyli 4,5 gb kopiuje sie w około 10-15 minut)
Usłyszalem pokątne info, ze wystarczy zainstalowac sterownik, aby podniesc protokól USB z 1.1 do 2.0 i zyskac znakomicie na predkosci.
Wykonałem takie cwiczenie, lecz nie widze jakiejs istotnej roznicy.
Zatem pytania:
a/ czy powyzsze jest mozliwe, czy musi byc to byc tez jakas inna fizycznie odmiana portu (mam laptop della d620 pod XP)
b/ jezeli tak to jak sprawdzic jak sprawdzic zainstalowaną wersje protokołu
c/ jezeli nie, to czy istnieje jakis softwareowy sposob przyspieszenia przesyłu danych ?
wydaje mi się że softwarem nic nie uzyskasz.
Jeżeli sprzęt nie umożliwi to się nie da. Sprawdź w specyfikacji tego della czy obsługuje USB 2.0 (bo dysk raczej powinien) i/lub podłącz dysk do jakiegoś nowszego kompa i zobacz czy jest wykrywany jako USB 2.0 i czy dostaje speeda.
niestety... sam sterownik nic nie da ...
jedyny sposób to zakup kontrolera usb2 na pcmcia, ceny ok 100pln
USB 1.1 = 1.5 MB/s x 900s (15min x 60s) = 1350MB = 1.3 GB
USB 2.0 = 60 MB/s x 900s (15min x 60s) = 54000MB = 52GB
Twoja predkosc = 4608MB (4.5GB) / 900s (15min x 60s) = 5MB/s
Czyli masz USB 2.0 (zreszta secyfikacja laptopa o tym mowi). Oczywscie 60MB/s w przypadku USB 2.0 to czysta teoria, 35-40MB/s w warunkach domow to dobry wynik.
Krotko mowiac urzadzenie na ktore zapisujesz nie jest w stanie zapisywac danych wystarczajaco szybko. Najlepsze rozwiazanie, to wymienic dysk w laptopie na szybki dysk 5400RPM i podobnie z dyskiem zewnetrznym, tanie obudowy z allegor czy ebaya nie dadza takiej wydajnosci jak dobre firmowe obudowy. A jesli chcesz juz naprawde szybko to FireWire bedzie dobrym rozwiazanie (przynajmniej zanim USB 3.0 zagosci na dobre w domowych komputerach)
sprawdź jeszcze czy w biosie nie masz ograniczonej prędkości zapisu - zdarzają się takie rzeczy u niektórych producentów.
USB 1.1 = 1.5 MB/s x 900s (15min x 60s) = 1350MB = 1.3 GB
USB 2.0 = 60 MB/s x 900s (15min x 60s) = 54000MB = 52GB
Twoja predkosc = 4608MB (4.5GB) / 900s (15min x 60s) = 5MB/s
Czyli masz USB 2.0 (zreszta secyfikacja laptopa o tym mowi). Oczywscie 60MB/s w przypadku USB 2.0 to czysta teoria, 35-40MB/s w warunkach domow to dobry wynik.
Krotko mowiac urzadzenie na ktore zapisujesz nie jest w stanie zapisywac danych wystarczajaco szybko. Najlepsze rozwiazanie, to wymienic dysk w laptopie na szybki dysk 5400RPM i podobnie z dyskiem zewnetrznym, tanie obudowy z allegor czy ebaya nie dadza takiej wydajnosci jak dobre firmowe obudowy. A jesli chcesz juz naprawde szybko to FireWire bedzie dobrym rozwiazanie (przynajmniej zanim USB 3.0 zagosci na dobre w domowych komputerach)
ale ja mam całkiem porzadny i firmowy dysk zewnetrzny WesternDigital 750GB o predkosci znamionowej 480Mb.sec...
drhardware
08-04-2009, 23:47
tak jak już przedmówca napisał, masz już USB 2.0. Przy starszym, karta CF 2 GB kopiowąła sie około 30 minut. Może warto przeskaoczyc na zewnetrzny dysk na FireWire albo na eSata?
ale ja mam całkiem porzadny i firmowy dysk zewnetrzny WesternDigital 750GB o predkosci znamionowej 480Mb.sec...
W takim razie magistrala USB 2.0 nie daje rady, co jest raczej norma, tak jak pisalem 480Mb/s to czysta teoria, ja sie ciesze jak mam okolo 120-150Mb/s
Jesli chcesz szybciej to drhardware ma racje FireWire albo eSATA, no chyba ze chcesz otworzyc dysk zewnetrzny i wpiac go bezposprednio do kompa (przy powiedzmy 200GB danych do przeniesienia ma to sens).
W takim razie magistrala USB 2.0 nie daje rady, co jest raczej norma, tak jak pisalem 480Mb/s to czysta teoria, ja sie ciesze jak mam okolo 120-150Mb/s
Jesli chcesz szybciej to drhardware ma racje FireWire albo eSATA, no chyba ze chcesz otworzyc dysk zewnetrzny i wpiac go bezposprednio do kompa (przy powiedzmy 200GB danych do przeniesienia ma to sens).
USB 2.0 to max ~60 MB/s (480 Mbit/8 )
o predkosci znamionowej 480Mb.sec...
Niestety dla użytkowników, będących celem wciskania tych bzdur, to jest wewnętrzny transfer interfejsu, który kompletnie nie ma nic wspólnego z rzeczywistymi osiągami.
USB 2.0 to max ~60 MB/s (480 Mbit/8 )
To juz wiemy z postu nr 6 :)
Niestety dla użytkowników, będących celem wciskania tych bzdur, to jest wewnętrzny transfer interfejsu, który kompletnie nie ma nic wspólnego z rzeczywistymi osiągami.
To nie jest zaden "wewnetrzny transfer", tylko predkosc przesylu wszystkich danych, lacznie z naglowkami, CRC, sygnalizacja itp. Po odjeciu narzutu wprowadzanego przez protokol zostaje przepustowosc dostepna dla urzadzen.
BTW. przepustowosc lacza w tej postaci podaje sie zawsze, czy to USB, czy Firewire, czy SATA czy cos innego, i nie jest to papka marketingowa. Po prostu - rozne klasy urzadzen maja nieco inna sygnalizacje, korekcja bledow moze sie zmieniac, i podawanie faktycznej dostepnej przepustowosci byloby wrozeniem z fusow. A tak, przynajmniej wszyscy jada na jednym wozku :P